© Φωτογραφία : Menelaos Myrillas / SOOC
Τούρκος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης μιλά στο Sputnik, με αφορμή την επέτειο των 200 ετών από την Ελληνική Επανάσταση.
Ο λέκτορας στο Πανεπιστήμιο Γαλατασαράι της Κωνσταντινούπολης, καθηγητής Ενίς Τούλτσα σε συνέντευξή του στο Sputnik μίλησε για τη σημασία της 25ης Μαρτίου για την Ελλάδα και σχολίασε τις προοπτικές ανάπτυξης σχέσεων μεταξύ Άγκυρας και Αθήνας.
«Όταν η Ελλάδα γιόρτασε τα εκατό χρόνια της ανεξαρτησίας το 1930, ο Τούρκος πρέσβης Ενίς Ακαϊγκέν προσκλήθηκε σε γιορτή στην Αθήνα. Επιπλέον, ο Ακαϊγκέν ανέλαβε την πρωτοβουλία και συμμετείχε σε επετειακές εκδηλώσεις στην πόλη του Μεσολογγίου, το οποίο έγινε τόπος εκκίνησης της επανάστασης το 1821. Αυτή η διπλωματική χειρονομία έγινε αποδεκτή με πολύ θετικό τρόπο από την ελληνική πλευρά. Μετά από αυτό, το 1930, οι δύο χώρες υπέγραψαν τη Συνθήκη Φιλίας, Ουδετερότητας, Συμφιλίωσης και Διεθνούς Διαιτησίας, η οποία σηματοδότησε την έναρξη μιας 25ετούς περιόδου προσέγγισης και φιλίας μεταξύ της Άγκυρας και της Αθήνας» δήλωσε ο Τούλτσα.
«Είναι δυνατόν σήμερα να αποκατασταθεί η φιλική ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε μεταξύ των δύο χωρών κατά την περίοδο Ατατούρκ-Βενιζέλου; Για την Τουρκία, το έτος 1923 και η ισορροπία που επιτεύχθηκε χάρη στη Συμφωνία της Λωζάνης ήταν ένα στάδιο για την αποκατάσταση των εντάσεων με την Ελλάδα στο παρελθόν. Ο Βενιζέλος, στη συνέντευξή του με την Πηνελόπη Δέλτα κατά την επιστροφή του από την Άγκυρα το 1930, εξέφρασε την πεποίθηση ότι οι καθιερωμένες φιλικές σχέσεις μεταξύ Τουρκίας και Ελλάδας θα είναι μόνιμες. Η φύση του τουρκικού λαού είναι τέτοια που ξεχνά γρήγορα τις αρνητικές στιγμές, ειδικά όταν υπάρχει πραγματική ευκαιρία να επιτευχθεί συναίνεση στις σύγχρονες συνθήκες» συμπλήρωσε.
«Ποια είναι η ρίζα των διαφορών μας και πώς μπορούν να ξεπεραστούν; Κατά την άποψή μου, από την άποψη της Τουρκίας, το κύριο σημείο είναι η διατήρηση της ισορροπίας ισχύος της Λωζάνης και η συμμόρφωση της Ελλάδας με τις διατάξεις αυτής της συμφωνίας. Όλες οι διαφωνίες στις σχέσεις μας, ξεκινώντας με το Κυπριακό, μπορούν να επιλυθούν μόνο με αμοιβαίες προσπάθειες εκ μέρους της ηγεσίας των δύο κρατών και υπό την προϋπόθεση ότι δεν θα παραμείνουν στις αρνητικές στιγμές του παρελθόντος. Είμαστε γείτονες στην περιοχή, και έχει έρθει η ώρα να εξαλείψουμε τις συσσωρευμένες αμοιβαίες διαφορές. Δεν πρέπει να δημιουργηθούν εμπόδια στην πορεία της διπλωματίας. Από αυτήν την άποψη, τα μέσα ενημέρωσης των χωρών μας πρέπει επίσης να συμβάλουν σημαντικά. Δράττομαι αυτής της ευκαιρίας για να συγχαρώ τον ελληνικό λαό για την Ημέρα της Ανεξαρτησίας» κατέληξε.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου