Παρασκευή 26 Μαρτίου 2021

ΤΙΠΟΤΑ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΤΥΧΑΙΟ? Ανησυχία για τις τιμές του πετρελαίου: Οι παράγοντες που κρίνουν το κόστος της βενζίνης στην Ελλάδα

 


Βρείτε μας
Δύο αντικρουόμενα μεταξύ τους γεγονότα επηρεάζουν τις τιμές του πετρελαίου παγκοσμίως. Πώς αναμένεται να αποτυπωθεί αυτό στη χώρα μας.
Για μια ακόμα φορά ο κορονοϊός «σφυροκοπά» το πετρέλαιο, καθώς τα νέα περιοριστικά μέτρα κατά τις πανδημίας σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναζωπυρώνουν φόβους σε σχέση με τη ζήτηση.
Αυτό αποτυπώθηκε στη βουτιά άνω του 3,5% που κατέγραψαν χθες οι τιμές του πετρελαίου με το παγκόσμιο σημείο αναφοράς, πετρέλαιο τύπου Brent παράδοσης Μαΐου να χάνει 2,70 δολάρια ή 4,21%, με την τιμή να διαμορφώνεται στα 61,70 δολάρια το βαρέλι.
Την ίδια στιγμή την Τετάρτη, οι τιμές του πετρελαίου σημείωσαν άλμα περίπου 6%, καθώς ένα πλοίο μεταφοράς εμπορευματοκιβωτίων προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ, «κόβοντας» μια από τις πιο σημαντικές διαδρομές μεταφοράς πετρελαίου στον κόσμο.
Πλοίο μπλόκαρε τη διώρυγα του Σουέζ - Sputnik Ελλάδα, 1920, 24.03.2021
Κόσμος
Σουέζ: Αυτό είναι το σημείο που "κόλλησε" το τεράστιο πλοίο – Χάρτης
Αυτό είχε ως αποτέλεσμα τη διακοπή του συνόλου της κίνησης από τον Αραβοπερσικό Κόλπο προς τη Μεσόγειο, ενώ βρίσκονται σε εξέλιξη οι εργασίες από τα ρυμουλκά για την αποκατάσταση της κίνησης.

Ποιος θα είναι ο αντίκτυπος για την Ελλάδα

Οι επόμενες μέρες θα δείξουν τον αντίκτυπο των δύο αυτών γεγονότων, στις τιμές καυσίμων στην Ελλάδα.
«Οι τιμές του πετρελαίου θα αυξηθούν εκ νέου κάτι που θα σημάνει μια γενική αύξηση στις τιμές των καυσίμων αν η διαδρομή δεν ανοίξει μέσα στις επόμενες μέρες. Αυτό θα συμβεί επειδή τα πλοία θα πρέπει να πραγματοποιήσουν επιπλέον ταξίδι 15 ημερών ώστε να φτάσουν στον προορισμό τους. Αυτό θα συνεπάγεται την αύξηση (τιμής) και άλλων αγαθών. Όμως εκτιμώ ότι η κρίση θα επιλυθεί πριν φτάσουμε ως εκεί» εκτιμά, μιλώντας στο Sputnik, o ενεργειακός αναλυτής Άθως Κλεάνθους.
Γιγαντιαίο πλοίο προσάραξε στη Διώρυγα του Σουέζ και την έκλεισε - Sputnik Ελλάδα, 1920, 26.03.2021
Κόσμος
Διώρυγα Σουέζ: Μέχρι και 20.000 κ.μ. άμμου χρειάζεται να αφαιρεθούν για να ξεκολλήσει το πλοίο
Αν τελικά αυτή η κρίση ξεπεραστεί, θα παραμείνει ο αντίκτυπος του κορονοϊού που θα οδηγήσει το πετρέλαιο σε πτωτική πορεία, όπως είχε συμβεί και πέρσι.
Την άποψη ότι η Ελλάδα θα έχει πιο φτηνά καύσιμα αν συνεχιστεί η πτωτική πορεία των τιμών του πετρελαίου εκφράζει στο Sputnik ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Βενζινοπωλών Ελλάδος, Μιχαήλ Κιούσης.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο

  Αφρικανική σκόνη: Σκοτείνιασε ο ουρανός στον Λυκαβηττό - Δείτε βίντεο Newsroom   Πέμπτη, 09 Μαϊος 2024 16:07 Η αφρικανική σκόνη όπως φαίνε...