ΥΓΕΙΑ
.
Με διαφορετικές προτεραιότητες κινούνται κυβέρνηση και Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, με την πρώτη να επιμένει στο άνοιγμα δραστηριοτήτων της οικονομίας με πρώτο το λιανεμπόριο και τη δεύτερη να ευνοεί ανοιχτά την εκπαίδευση. Για την ώρα, πάντως, τα επιδημιολογικά δεδομένα (χθες νέο αρνητικό ρεκόρ διασωληνωμένων, 707) δεν επιτρέπουν το άνοιγμα ούτε των καταστημάτων ούτε των σχολείων, οπότε αποφάσεις και ανακοινώσεις μετατίθενται για την επόμενη εβδομάδα.
Το παραπάνω μήνυμα για την προτεραιότητα των σχολείων έστειλαν ξεκάθαρα στην κυβέρνηση χθες οι ειδικοί επιστήμονες, που κλήθηκαν να αποφασίσουν για το άνοιγμα των διαδημοτικών μετακινήσεων αλλά και του λιανεμπορίου από την ερχόμενη Δευτέρα (29/3).
Η κυβέρνηση, παρότι έχει «καεί» από τη σπουδή της να ανοίξει οικονομικές δραστηριότητες και τις συνεχείς αναδιπλώσεις της, δεν έπαψε να στέλνει αντιφατικά μηνύματα στους πολίτες την πιο δύσκολη ώρα της πανδημίας. Τώρα η νέα ημερομηνία που εξετάζεται για άνοιγμα (η κυβέρνηση θα αποφασίσει ποιου τομέα) είναι η 5η Απριλίου.
Η συνεδρίαση της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων ολοκληρώθηκε χθες με το βλέμμα στα νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου, που δίνουν μάχη στήθος με στήθος με τον ιό της πανδημίας. Στην εξίσωση του ανοίγματος δραστηριοτήτων της κυβέρνησης, που μετά το λιανεμπόριο σχεδιάζει το άνοιγμα των σχολείων και της εστίασης σε εξωτερικούς χώρους, μπαίνουν και οι εκκλησίες.
Χθες ο Κυριάκος Μητσοτάκης συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Ιερώνυμο στο πλαίσιο των τακτικών επαφών τους, αλλά, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ατζέντα της συζήτησης βρέθηκε και το θέμα του ανοίγματος των εκκλησιών το Πάσχα, για το οποίο συνεργάτες του πρωθυπουργού έλεγαν ότι εξαρτάται από τις υγειονομικές εξελίξεις.
Στο μέτωπο του επικοινωνιακού πυροτεχνήματος των self-tests της κυβέρνησης -τεστ στο σπίτι με ευθύνη των πολιτών, που δεν εμπίπτει σε κανέναν σχεδιασμό δημόσιας υγείας- η κυβέρνηση ισχυρίζεται ότι έχει σχέδιο και εργαλειοποιεί για ακόμα μια φορά την Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων.
Σε απάντησή της στην αξιωματική αντιπολίτευση, η κυβερνητική εκπρόσωπος Αριστοτελία Πελώνη μιλάει για «τεστ οικιακής χρήσης που θα προστεθούν στη στρατηγική για τα τεστ με κρατική δαπάνη», ενώ είναι γνωστό ότι η χώρα δεν διαθέτει επιδημιολογική επιτήρηση αλλά αναφορά (reporting) των διενεργούμενων τεστ ημερησίως, το κόστος των οποίων πληρώνουν ως επί το πλείστον οι πολίτες από την τσέπη τους.
Επιπλέον, η κ. Πελώνη αναφέρει ότι «η Επιτροπή του υπουργείου Υγείας εισηγήθηκε τα μαζικά τεστ και τις προδιαγραφές», τη στιγμή που η αρμόδια Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας δεν έχει εγκρίνει τα τεστ στο σπίτι - ούτε καν ρωτήθηκε! Θυμίζουμε δε ότι η πρόσκληση ενδιαφέροντος για την προμήθεια 10 εκατομμυρίων self-tests έγινε από την Πολιτική Προστασία, δηλαδή από το υπουργείο Προ.Πο., παρακάμπτοντας πλήρως το αρμόδιο υπουργείο Υγείας.
«Οι προδιαγραφές πληρούν τις ευρωπαϊκές οδηγίες και ανταποκρίνονται στις άμεσες υγειονομικές ανάγκες της χώρας», υπογράμμισε η κυβερνητική εκπρόσωπος. Ομως, το Ευρωπαϊκό Κέντρο Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (ECDC) είναι σαφές: κανένα self-test από αυτά που κυκλοφορούν στην αγορά της Ε.Ε. δεν διαθέτει σήμανση CE για αυτοέλεγχο (οδηγία 98/79/ΕΚ). Προειδοποιεί, δε, ότι η μετατόπιση της ευθύνης για αναφορά των αποτελεσμάτων των τεστ από τους επαγγελματίες Υγείας και τα εργαστήρια στους πολίτες μπορεί να επηρεάσει την επιτήρηση της διασποράς του ιού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου