Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Η Ουκρανία ζητά κατάπαυση του πυρός στις συνομιλίες με τη ΡωσίαΕνημερώσεις από ανταποκριτές του BBC στην Ουκρανία και την περιοχή:

 Ενημερώσεις από ανταποκριτές του BBC στην Ουκρανία και την περιοχή: Orla Guerin, Lyse Doucet και James Waterhouse στο Κίεβο, Sarah Rainsford στο Dnipro, Fergal Keane στο Lviv, Steve Rosenberg στη Μόσχα και Mark Lowen στα πολωνικά σύνορα

Ζωντανή αναφορά

Επιμέλεια Rob Corp και Jasmine Taylor-Coleman

  1. Ο πρόεδρος του ΟΗΕ προτρέπει τα έθνη «να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη»


    Nada Tawfik

    BBC News, Νέα Υόρκη

    Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ Abdulla Shahid. Είπε ότι η συνέλευση αντιπροσωπεύει τη συλλογική συνείδηση ​​της ανθρωπότητας και η δύναμή της είναι ριζωμένη στην ηθική της εξουσία.

    Θυμηθείτε, και τα 193 έθνη έχουν λόγο στη Γενική Συνέλευση, σε αντίθεση με το Συμβούλιο Ασφαλείας που έχει πέντε μόνιμα μέλη με δικαίωμα αρνησικυρίας και 10 μη μόνιμα μέλη που έχουν διετή θητεία.

    Ο Σαχίντ προέτρεψε όλα τα έθνη να επιδείξουν ηθικό θάρρος και να χρησιμοποιήσουν τη συζήτηση τις επόμενες ημέρες όχι για να "νανώσουν τη ρητορική του πολέμου, αλλά για να δώσουν μια ευκαιρία στην ειρήνη".

    Υπενθύμισε επίσης στα 193 μέλη του ΟΗΕ ότι το 1946 η Κοινωνία των Εθνών διαλύθηκε λόγω της αποτυχίας της να παράσχει μηχανισμό για την επιβολή της διεθνούς συλλογικής ασφάλειας.

    Είπε ότι ο ΟΗΕ ιδρύθηκε για να λάβει αποτελεσματικά συλλογικά μέτρα για την πρόληψη και την άρση των απειλών για την ειρήνη.

  2. Σπάνια συνεδρίαση του ΟΗΕ ξεκινά


    Nada Tawfik

    BBC News, Νέα Υόρκη

    Αυτή είναι μόνο η 11η έκτακτη έκτακτη σύνοδος της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ από την πρώτη το 1956. Ο σπάνιος χαρακτήρας αυτής της συνάντησης υπογραμμίζει την τεράστια ανησυχία γύρω από αυτήν την κρίση.

    Η πρωινή συνεδρίαση θα ξεκινήσει με ομιλίες του προέδρου της Γενικής Συνέλευσης (ΓΣ) και του γενικού γραμματέα, ενώ θα ακολουθήσουν περισσότερα από 100 μέλη του ΟΗΕ τις επόμενες ημέρες.

    Διπλωμάτες αναμένουν ψηφοφορία επί ενός σχεδίου ψηφίσματος – το οποίο βρίσκεται ακόμη υπό διαπραγμάτευση – την Τετάρτη.

    Το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ συγκάλεσε αυτή τη σύνοδο αφού εμποδίστηκε να δράσει όταν η Ρωσία άσκησε βέτο σε σχέδιο ψηφίσματος των ΗΠΑ την Παρασκευή, το οποίο αποδοκίμαζε την επιθετικότητά της κατά της Ουκρανίας και απαίτησε την άμεση απόσυρση όλων των στρατευμάτων της από τη χώρα.

    Το σχέδιο ψηφίσματος της Γενικής Συνέλευσης αναμένεται να περάσει επειδή κανένα έθνος δεν έχει δικαίωμα αρνησικυρίας σε αυτήν την αίθουσα, αλλά δεν είναι νομικά δεσμευτικό όπως τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

  3. ΣΠΑΣΙΜΟΗ FIFA σε «προχωρημένες συνομιλίες» για την αναστολή της Ρωσίας

    Η FIFA βρίσκεται σε προχωρημένες συνομιλίες για την πλήρη αναστολή της Ρωσίας μέχρι νεωτέρας, σύμφωνα με τον αθλητικό συντάκτη του BBC, Dan Roan.

    Το παγκόσμιο κυβερνητικό όργανο ποδοσφαίρου θεωρείται ότι συνεργάζεται στενά με την ευρωπαϊκή ομόλογό του Uefa και αναμένεται να ανακοινωθεί αργότερα σήμερα.

    Αυτό θα σήμαινε ότι η Ρωσία δεν θα μπορούσε να παίξει στο γυναικείο Euro 2022 στην Αγγλία το καλοκαίρι και η Πολωνία θα πάρει αντίο στα πλέι οφ των προκριματικών του Παγκοσμίου Κυπέλλου τον επόμενο μήνα - έναν αγώνα που η Πολωνική Ομοσπονδία έχει δηλώσει ότι θα μποϊκοτάρει.

    Η Ισλανδία έχει επίσης δηλώσει ότι θα αρνηθεί να παίξει εναντίον της Ρωσίας τον Ιούνιο και η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή έχει συστήσει τον αποκλεισμό αθλητών από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία από τους αγώνες.

  4. Η χρήση πυρηνικών όπλων είναι αδικαιολόγητη - Αρχηγός του ΟΗΕ

    Έχουμε περισσότερα για το τι αναμένεται να πει ο Γκουτέρες στον ΟΗΕ καθώς συνεδριάζει για να συζητήσει την κατάσταση στην Ουκρανία.

    Ο γενικός γραμματέας θα πει ότι ο κόσμος αντιμετωπίζει μια τραγωδία για την Ουκρανία, αλλά και μια μεγάλη περιφερειακή κρίση με «δυνητικά καταστροφικές» συνέπειες.

    Πρόκειται να περιγράψει την απόφαση να τεθούν οι ρωσικές πυρηνικές δυνάμεις σε κατάσταση συναγερμού την Κυριακή ως "μια ανατριχιαστική εξέλιξη" και ότι η ιδέα μιας πυρηνικής σύγκρουσης ήταν "απλά αδιανόητη".

    Απόσπασμα Μήνυμα: Τίποτα δεν μπορεί να δικαιολογήσει τη χρήση πυρηνικών όπλων. Αντιμετωπίζουμε αυτό που θα μπορούσε εύκολα να γίνει η χειρότερη ανθρωπιστική και προσφυγική κρίση της Ευρώπης εδώ και δεκαετίες, με τους αριθμούς των προσφύγων και των εσωτερικών εκτοπισμένων να πολλαπλασιάζονται ανά λεπτό από τον Αντόνιο Γκουτέρες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.
    Αντόνιο ΓκουτέρεςΓενικός Γραμματέας του ΟΗΕ
  5. Οι μάχες πρέπει να σταματήσουν, λέει ο επικεφαλής του ΟΗΕ

    Σε παρατηρήσεις στην ειδική σύνοδο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ για την Ουκρανία, η οποία συνεδριάζει στη Νέα Υόρκη, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες αναμένεται να ζητήσει να σταματήσουν οι μάχες εκεί.

    Απόσπασμα Μήνυμα: Μαίνεται σε όλη τη χώρα, από αέρα, στεριά και θάλασσα. Πρέπει να σταματήσει τώρα. Ρωσικοί βομβαρδισμοί πυραύλων και αέρος σφυροκοπούν πόλεις της Ουκρανίας μέρα και νύχτα. Η πρωτεύουσα, Κίεβο, είναι περικυκλωμένη και δέχεται επίθεση από όλες τις πλευρές από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες
    Αντόνιο ΓκουτέρεςΓενικός Γραμματέας του ΟΗΕ

    Θα πρέπει επίσης να πει ότι ο ΟΗΕ έχει "αξιόπιστους λογαριασμούς" ότι τα ρωσικά χτυπήματα πλήττουν κτίρια κατοικιών, κρίσιμες μη στρατιωτικές υποδομές και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους.

    Μήνυμα: Αυτή η κλιμακούμενη βία - η οποία έχει ως αποτέλεσμα θανάτους αμάχων, συμπεριλαμβανομένων παιδιών - είναι εντελώς απαράδεκτη. Αρκετά είναι αρκετά. Οι στρατιώτες πρέπει να επιστρέψουν στους στρατώνες τους. Οι ηγέτες πρέπει να κινηθούν προς την ειρήνη

    Ο Γκουτέρες αναμένεται να πει ότι η κυριαρχία, η ανεξαρτησία και η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας, εντός των διεθνώς αναγνωρισμένων συνόρων της, πρέπει να γίνονται σεβαστές.

  6. Ο ρωσικής καταγωγής ιδιοκτήτης της λονδρέζικης εφημερίδας προτρέπει τον τερματισμό του πολέμου

    Ο Λόρδος Λεμπέντεφ, ο ρωσικής καταγωγής μεγιστάνας που είναι ιδιοκτήτης της εφημερίδας Evening Standard του Λονδίνου, προέτρεψε τον Βλαντιμίρ Πούτιν να σταματήσει την εισβολή στην Ουκρανία.

    Ανοικτή επιστολή προς τον Ρώσο ηγέτη δημοσίευσε ο Λεμπέντεφ στο σημερινό πρωτοσέλιδο.

    Ο Λεμπέντεφ, ο οποίος είναι μακροχρόνιος φίλος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον και βρίσκεται στη Βουλή των Λόρδων, λέει: «Σας παρακαλώ να χρησιμοποιήσετε τις σημερινές διαπραγματεύσεις για να τερματιστεί αυτή η τρομερή σύγκρουση στην Ουκρανία».

    Η επιστολή εμφανίζεται δίπλα σε μια φωτογραφία ενός παραϊατρού που κάνει καρδιοαναπνευστική αναζωογόνηση σε ένα εξάχρονο κορίτσι που τραυματίστηκε όταν οβίδες έπληξαν την πολυκατοικία της στη Μαριούπολη της Ουκρανίας την Κυριακή.

    "Ως Ρώσος πολίτης σας παρακαλώ να σταματήσετε τους Ρώσους να σκοτώνουν τους Ουκρανούς αδελφούς και αδελφές τους. Ως Βρετανός πολίτης σας ζητώ να σώσετε την Ευρώπη από τον πόλεμο", λέει.

    Πρωτοσέλιδο Evening Standard
  7. οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν

    Πώς παίρνουν φαγητό και νερό οι άνθρωποι στα καταφύγια;

    Lyse Doucet

    Επικεφαλής Διεθνής Ανταποκριτής, Κίεβο

    Η Αρλίν στο Σάλεμ, στην πολιτεία του Όρεγκον των ΗΠΑ, ρωτά: Πώς καλύπτονται οι ανάγκες σε τροφή, νερό και υγιεινή οι άνθρωποι στα καταφύγια; Υπάρχει διεθνής Ερυθρός Σταυρός σε δράση ή/και τα νοσοκομεία εξακολουθούν να φροντίζουν τους ασθενείς και τους Τραυματισμένος; Υπάρχει διαθέσιμο φαγητό στο Κίεβο αυτή τη στιγμή;"

    Όταν αίρεται η απαγόρευση κυκλοφορίας και οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής σιωπούν, οι άνθρωποι ορμούν νευρικά στα καταστήματα - εάν τα καταστήματα είναι ανοιχτά και τα ράφια έχουν ακόμα προμήθειες.

    Ακούσαμε από σταθμούς του μετρό που έγιναν καταφύγια ότι οι άνθρωποι μαζεύονται για να βοηθήσουν ο ένας τον άλλον. Αλλά όταν οι απαγορεύσεις κυκλοφορίας παραμένουν σε ισχύ για 36 ώρες, τα τρόφιμα και το νερό αρχίζουν να λιγοστεύουν. Μερικοί κάτοικοι έχουν μετακομίσει σε τοπικά ξενοδοχεία.

    Κάνουν επίσης ό,τι μπορούν για να κρατήσουν τους ανθρώπους να τρέφονται. Υπάρχει ένα υπέροχο πνεύμα κοινότητας - όλοι συμμετέχουν, συμπεριλαμβανομένων των διεθνών και τοπικών οργανισμών. Αλλά η ανησυχία είναι εάν αυτό συνεχιστεί πολύ, ακόμη και η εύρεση τροφής θα είναι δύσκολη.

    Παιδιά ασθενείς των οποίων οι θεραπείες βρίσκονται σε εξέλιξη μένουν στα κρεβάτια τους μεταφέρθηκαν στους διαδρόμους των υπόγειων ορόφων του Νοσοκομείου Παίδων Okhmadet, καθώς η Ρωσία
    Λεζάντα εικόνας: Παιδιά που νοσηλεύονται στο Νοσοκομείο Παίδων Okhmadet στο Κίεβο μεταφέρθηκαν τα κρεβάτια τους στους διαδρόμους στο υπόγειο
  8. οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν

    Τι εμποδίζει τη Ρωσία να κατακτήσει την Ουκρανία;

    Lyse Doucet

    Επικεφαλής Διεθνής Ανταποκριτής

    Ο Τζον από τις ΗΠΑ ρωτά: « Ο ρωσικός στρατός συγκρατεί πλήρως τις δυνατότητές του ή τα ζητήματα που βασίζονται στην επιμελητεία τους εμποδίζουν στην πραγματικότητα να κατακτήσουν την Ουκρανία;»

    Καθισμένοι στο Κίεβο, πολλοί νόμιζαν ότι το θέαμα των ρωσικών στρατευμάτων στην καρδιά αυτής της πρωτεύουσας ήταν απλώς θέμα χρόνου - το μέτρησαν σε ώρες. Όμως οι ουκρανικές δυνάμεις αντιστέκονται και οι ρωσικές δυνάμεις λέγεται ότι βρίσκονται ακόμη περίπου 30 χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

    Καθημερινά, περισσότερα από τα μαχητικά στρατεύματα και τον βαρύ οπλισμό που στρατολογούνται κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας προχωρούν προς όλες τις κατευθύνσεις, αλλά όχι τόσο γρήγορα ή όσο περίμεναν πολλοί.

    Είναι δύσκολο να πει κανείς αν δεν «πηγαίνει σύμφωνα με το σχέδιο» γιατί κανείς δεν ξέρει ποιο είναι το σχέδιο του Προέδρου Πούτιν. Αλλά υπήρξαν αναφορές για ρωσικές νηοπομπές που τελείωσαν από καύσιμα, Ρώσοι στρατιώτες έχασαν τη θέληση να πολεμήσουν και Ουκρανοί αντεπιτέθηκαν - τόσο στρατιώτες όσο και πολίτες, ορισμένοι οπλισμένοι μόνο με τη δύναμη του πατριωτισμού.

    Υπήρξαν επίσης σφοδρές μάχες δρόμο με δρόμο σε περιοχές συμπεριλαμβανομένης της δεύτερης μεγαλύτερης πόλης του Χάρκοβο. Και τα ρωσικά στρατεύματα προελαύνουν και επιτίθενται - κατά της βορειοανατολικής πόλης Chernihiv και της νότιας πόλης Maripul, μεταξύ πολλών άλλων.

    Χάρτης που δείχνει πόσο μέρος της Ουκρανίας ελέγχει τώρα η Ρωσία
  9. Η Ελβετία θα επιβάλει κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

    Imogen Foulkes

    BBC News, Γενεύη

    Μετά από κάποια ψυχολογική έρευνα, η ουδέτερη Ελβετία θα υιοθετήσει όλες τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας.

    Δεν θα υπάρξουν εξαιρέσεις: πέντε ολιγάρχες έχουν ήδη απαγορευτεί να εισέλθουν στην Ελβετία, οι τραπεζικοί λογαριασμοί και των 336 ατόμων στη λίστα της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένων των Βλαντιμίρ Πούτιν και Σεργκέι Λαβρόφ, θα παγώσουν με άμεση ισχύ.

    Οι ελβετικές τράπεζες πιστεύεται ότι κατέχουν δισεκατομμύρια δολάρια σε ρωσικά κεφάλαια.

    Ο εναέριος χώρος της χώρας είναι κλειστός για ρωσικά αεροσκάφη, ενώ οι ελβετικές αεροπορικές εταιρείες ακύρωσαν τις πτήσεις τους προς τη Ρωσία.

    Μην κάνετε λάθος, αυτό είναι ένα τεράστιο βήμα για την Ελβετία, η οποία συχνά αγωνιούσε για το τι σημαίνει στην πραγματικότητα να είσαι ουδέτερος.

    Σήμερα ο Ελβετός Πρόεδρος Ignazio Cassis κατέστησε σαφές: η επίθεση στην Ουκρανία ήταν μια απαράδεκτη επίθεση κατά της ελευθερίας και της δημοκρατίας, «το να παίζεις με τα χέρια της επιθετικότητας δεν είναι ουδέτερο», ούτε μένει στο πλευρό της ενώ οι Συνθήκες της Γενεύης, στις οποίες είναι έδρα η Ελβετία, είναι «πατημένος».

  10. ΣΠΑΣΙΜΟΗ ΔΟΕ αποκλείει Ρώσους και Λευκορώσους αθλητές από τις διοργανώσεις

    Η Διεθνής Ολυμπιακή Επιτροπή συνέστησε στις διεθνείς αθλητικές ομοσπονδίες ότι αθλητές από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία θα αποκλειστούν από τους αγώνες ενόψει της συνεχιζόμενης εισβολής στην Ουκρανία.

    Σε ανακοίνωση που εξέδωσε τη Δευτέρα, το εκτελεστικό συμβούλιο του οργανισμού έγραψε ότι σε περιπτώσεις όπου αποδεικνύεται αδύνατο να αποτραπεί η συμμετοχή αθλητών, θα πρέπει να τους αποτραπεί από το να το κάνουν με τα ονόματα Ρωσία ή Λευκορωσία.

    «Δεν πρέπει να εμφανίζονται εθνικά σύμβολα, χρώματα, σημαίες ή ύμνοι», πρόσθεσε.

  11. οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν

    Πώς θα φτάσουν στην πρώτη γραμμή οι υποσχεθείσες προμήθειες για την Ουκρανία;

    Μαρκ Λόουεν

    BBC News, σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας

    Ο Άντι Σέρινταν ρωτά μέσω Twitter: Πώς θα φτάσουν οι υποσχέσεις βασικές προμήθειες και όπλα στην πρώτη γραμμή, δεδομένης της ανωτερότητας της ρωσικής αεροπορίας;"

    Όλα περνούν μέσω των δυτικών συνόρων της Ουκρανίας - κυρίως της Πολωνίας. Στρατιωτικές πτήσεις έχουν φτάσει εδώ από τόσο μακριά όσο οι ΗΠΑ και ο Καναδάς και στη συνέχεια οδηγούνται σε μεγάλο βαθμό πέρα ​​από τα σύνορα, εν μέρει λόγω της απειλής από τη ρωσική αεροπορία.

    Ο εναέριος χώρος της Ουκρανίας παραμένει κλειστός για πτήσεις πολιτών. Κάποια στρατιωτική βοήθεια φτάνει και εδώ στην Πολωνία με τρένο, συμπεριλαμβανομένης της Τσεχικής Δημοκρατίας.

    Είναι μια τεράστια υλικοτεχνική επιχείρηση για τον ανεφοδιασμό του στρατού της Ουκρανίας.

    Ένα στρατιωτικό μεταγωγικό αεροσκάφος C-130 της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας απογειώνεται από την Αεροπορική Βάση της Ελευσίνας στην Ελλάδα με προορισμό την Πολωνία
  12. οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν

    Τι θα συνέβαινε εάν η Ρωσία πάρει τον έλεγχο της Ουκρανίας;

    Lyse Doucet

    Επικεφαλής Διεθνής Ανταποκριτής

    Ρώσοι στρατιωτικοί επιβαίνουν σε στρατιωτικό τεθωρακισμένο όχημα του ρωσικού στρατού

    Η Nhlanhla στη Νότια Αφρική ρωτά: « Αν η Ρωσία καταφέρει να καταλάβει την Ουκρανία, τι ακολουθεί;

    Αυτό είναι ένα υπαρξιακό ερώτημα για την Ουκρανία, μια καθοριστική και επικίνδυνη στιγμή για τον κόσμο.

    Πρώτον, οι ρωσικές δυνάμεις θα έπρεπε να καταλάβουν πολύ μεγαλύτερες εκτάσεις εδάφους της δεύτερης μεγαλύτερης χώρας της Ευρώπης, συμπεριλαμβανομένης της πρωτεύουσας Κίεβου, μιας πόλης σχεδόν τριών εκατομμυρίων κατοίκων που είναι γνωστό ότι είναι αποφασιστικά φιλοευρωπαϊκά και υπέρ του ΝΑΤΟ.

    Η ιστορία μας λέει ότι τα στρατιωτικά πραξικοπήματα και οι εισβολές πέτυχαν καταλαμβάνοντας τηλεοπτικούς σταθμούς και προεδρικά μέγαρα. Αυτό δεν θα είναι αρκετό.

    Θα υπήρχε μια άγρια ​​αντεπίθεση και μια ουκρανική εξέγερση θα ανέβαινε γρήγορα. Η υποστήριξη θα έμπαινε από πολλές κατευθύνσεις, από πολλές πηγές και από πολλά είδη.

    Είναι δύσκολο να φανταστεί κανείς ότι η εξαγορά θα επιβιώσει. Θα έμενε στην ιστορία ως οι πιο σκοτεινές ώρες.

  13. οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν

    Διατρέχει κανέναν κίνδυνο το Ηνωμένο Βασίλειο;

    Lyse Doucet

    Επικεφαλής Διεθνής Ανταποκριτής

    Η Becky στο Weymouth, στο Ηνωμένο Βασίλειο, ρωτά για τους κινδύνους εξάπλωσης της σύγκρουσης. Ανησυχεί ιδιαίτερα εάν ο Πρόεδρος Πούτιν θα μπορούσε να αποφασίσει να επιτεθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο.

    Λυπάμαι πολύ που πρέπει να κάνετε αυτήν την τρομερή και τρομακτική ερώτηση. Θα ήθελα να απαντήσω, δεν υπάρχει περίπτωση.

    Αυτές είναι απρόβλεπτες, ανεξιχνίαστες εποχές, αλλά θα ήθελα ακόμα να πιστεύω ότι η απάντηση είναι όχι – όχι στον βομβαρδισμό της Βρετανίας ή οποιασδήποτε άλλης χώρας. Και μια ελπίδα ότι ο βομβαρδισμός της Ουκρανίας θα τερματιστεί γρήγορα.

  14. Τι συμβαίνει στις ειρηνευτικές συνομιλίες;

    Καθώς απαντάμε στις ερωτήσεις σας, συνεχίζονται οι συνομιλίες στα σύνορα της Λευκορωσίας μεταξύ Ρώσων και Ουκρανών αξιωματούχων. Είναι η πρώτη φορά που συναντώνται μετά την εισβολή της Ρωσίας, αλλά οι ελπίδες για μια σημαντική ανακάλυψη δεν είναι μεγάλες.

    Πριν από τις συνομιλίες, η Ουκρανία δήλωσε ότι επιθυμεί κατάπαυση του πυρός και ρωσική απόσυρση, ενώ το Κρεμλίνο είπε ότι δεν θα ανακοινώσει τη θέση του. Οι διαπραγματευτές της Ρωσίας έχουν μιλήσει για την επίτευξη συμφωνίας που είναι προς το συμφέρον και των δύο πλευρών.

    Η αντιπροσωπεία της Ουκρανίας περιλαμβάνει τον Υπουργό Άμυνας Oleksiy Reznikov και τον υφυπουργό Εξωτερικών Mykola Tochytskyi. Μεταξύ εκείνων είναι επίσης ο Ρώσος αναπληρωτής υπουργός Άμυνας Αλεξάντερ Φόμιν, ο σύμβουλος του Πούτιν Βλαντιμίρ Μεντίνσκι και ο Ρώσος πρεσβευτής στη Λευκορωσία Μπόρις Γκριζλόφ.

  15. οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν

    Πόσοι ξένοι μαχητές έχουν ταξιδέψει στην Ουκρανία;

    Μαρκ Λόουεν

    BBC News, σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας

    Ο George Menachery στην Κεράλα της Ινδίας ρωτά: " Πόσοι ξένοι μαχητές έχουν ενταχθεί στην Ουκρανία ως απάντηση στο κάλεσμα του προέδρου της;"

    Είναι ασαφές προς το παρόν. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας προέτρεψε τους ξένους να συμμετάσχουν σε αυτό που αποκάλεσε «διεθνή ταξιαρχία», αλλά δεν γνωρίζουμε τον αριθμό όσων απάντησαν.

    Η πρεσβεία της Ουκρανίας στο Ισραήλ εξέδωσε μια ανάρτηση στο Facebook καλώντας τους Ισραηλινούς να ταξιδέψουν στην Ουκρανία για να πολεμήσουν, αλλά αργότερα διαγράφηκε.

  16. οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν

    Έχει στείλει κάποια άλλη χώρα στρατεύματα για να βοηθήσει την Ουκρανία;

    Μαρκ Λόουεν

    BBC News, σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας

    Ο Τόμας Όγκρεν στο Σαν Λουίς στις ΗΠΑ ρωτά: " Έχει στείλει κάποια χώρα σε ολόκληρο τον κόσμο κάποιο από τα στρατεύματά της για να βοηθήσει την Ουκρανία;"

    Όχι επίσημα. Κανένα μέλος του ΝΑΤΟ δεν θέλει να διακινδυνεύσει μια άμεση στρατιωτική σύγκρουση μεταξύ των στρατευμάτων του και εκείνων της Ρωσίας.

    Ο Πρόεδρος Μπάιντεν, για παράδειγμα, έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι δεν θα υπάρχουν αμερικανικά στρατεύματα να πολεμούν στην Ουκρανία.

    Αλλά δεν γνωρίζουμε αν υπάρχουν ξένοι εκεί, που συνεργάζονται κρυφά με τον ουκρανικό στρατό, ιδιαίτερα υπό το φως των εκκλήσεων του προέδρου της Ουκρανίας να πάνε ξένοι να βοηθήσουν.

  17. Ντάουνινγκ Στριτ: Οι επιχειρήσεις θα πρέπει να σκεφτούν προσεκτικά πριν υποστηρίξουν τον Πούτιν

    Η Ντάουνινγκ Στριτ εξέδωσε προειδοποίηση προς τις επιχειρήσεις που εξακολουθούν να εργάζονται στη Ρωσία, λέγοντας ότι θα πρέπει «να σκεφτούν πολύ προσεκτικά εάν συνεχίζουν να κάνουν οτιδήποτε υποστηρίζει το καθεστώς Πούτιν».

    Ο επίσημος εκπρόσωπος του πρωθυπουργού του Ηνωμένου Βασιλείου υποβάθμισε επίσης τις προτάσεις ότι η κυβέρνηση υποστήριξε Βρετανούς πολίτες που βοηθούσαν τους Ουκρανούς να πολεμήσουν τη Ρωσία, λέγοντας ότι «αναγνωρίζουμε πλήρως τη δύναμη του συναισθήματος», αλλά ότι η συμβουλή είναι να μην ταξιδέψετε στην Ουκρανία.

    Έρχεται αφού το Κρεμλίνο φάνηκε να κατηγορεί τα σχόλια της υπουργού Εξωτερικών Λιζ Τρους - η οποία είπε ότι άλλες χώρες θα ένιωθαν απειλές από τη Μόσχα εάν ο Πούτιν δεν σταματούσε στην Ουκρανία που θα μπορούσε να καταλήξει σε σύγκρουση του ΝΑΤΟ - για την απόφασή της να θέσει την πυρηνική της αποτροπή σε «ειδική ειδοποίηση».

    Ο Μπόρις Τζόνσον θα ταξιδέψει στην Πολωνία και την Εσθονία την Τρίτη για συναντήσεις με άλλους εθνικούς ηγέτες και τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ, δήλωσε ο Νο 10.

  18. οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν

    Θα στείλει το ΝΑΤΟ στρατεύματα για να βοηθήσει την Ουκρανία;

    Lyse Doucet

    Επικεφαλής Διεθνής Ανταποκριτής, Κίεβο

    Ουκρανός στρατιώτης σε σημείο ελέγχου στο Zhytomyr

    Ο Τιμ Μέφαμ από το Μπράιτον ρωτά: " Σε ποιο σημείο οι χώρες του ΝΑΤΟ θα συμφωνήσουν ότι είναι αρκετά και θα βάλουν μπότες στο έδαφος για να στηρίξουν την Ουκρανία;"

    Οι χώρες του ΝΑΤΟ και οι σύμμαχοι παρακολουθούν κάθε κίνηση της Ρωσίας, προειδοποιώντας ότι η αμυντική στρατιωτική συμμαχία τους θα κάνει τα πάντα για να υπερασπιστεί «κάθε ίντσα» της επικράτειάς τους.

    Έχουν στείλει όπλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία και έχουν εκπαιδεύσει Ουκρανούς στρατιώτες τα τελευταία χρόνια - μάλιστα μέχρι τη ρωσική εισβολή.

    Αλλά έχουν επανειλημμένα πει ότι δεν θα υπάρχουν "μπότες στο έδαφος" του ΝΑΤΟ επειδή η Ουκρανία δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

    Ωστόσο, αυτό αλλάζει εάν η Ρωσία μετακινηθεί πέρα ​​από την Ουκρανία σε μια χώρα του ΝΑΤΟ.

    Το άρθρο 5 του Συντάγματος του ΝΑΤΟ ορίζει ότι «μια επίθεση εναντίον ενός συμμάχου θεωρείται επίθεση εναντίον όλων των συμμάχων».

    Εάν συμβεί αυτό, ο κόσμος μετακινείται σε αχαρτογράφητη περιοχή και υπάρχει μια επικίνδυνη πιθανότητα αντιπαράθεσης ΝΑΤΟ-Ρωσίας.

  19. Η Ρωσία απαγορεύει τις πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες σε 36 χώρες

    Μια γρήγορη ενημέρωση για εσάς τώρα καθώς η Ρωσία ανακοίνωσε ότι απαγορεύει τις πτήσεις από αεροπορικές εταιρείες σε 36 χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, της Γερμανίας, της Ισπανίας, της Ιταλίας και του Καναδά.

    Μετά από απόφαση της ΕΕ να απαγορεύσει τον εναέριο χώρο της «αεροσκάφη ρωσικής ιδιοκτησίας, ρωσικής νηολόγησης ή ρωσικού ελέγχου».

    Το Ηνωμένο Βασίλειο απαγόρευσε επίσης τις πτήσεις της Aeroflot να προσγειώνονται στη Βρετανία, ωθώντας τη Ρωσία να ανακοινώσει νωρίτερα αντίποινα για τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες.

  20. οι ερωτήσεις σας απαντήθηκαν

    Είναι ασφαλείς οι γείτονες της Ουκρανίας;

    Μαρκ Λόουεν

    BBC News, σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας

    Άνθρωποι που περιμένουν στα σύνορα Ουκρανίας-Πολωνίας
    Λεζάντα εικόνας: Οι γειτονικές χώρες της Ουκρανίας συνεχίζουν να υποδέχονται πρόσφυγες

    Η Cristina Onofras στη Ρουμανία ρωτά: " Είναι οι χώρες γύρω από τη Ρωσία και μέρος του ΝΑΤΟ ασφαλείς, [και] για πόσο καιρό;"

    Οι χώρες της ανατολικής πλευράς του ΝΑΤΟ, που συνορεύουν με την Ουκρανία, ανησυχούν. Η Λιθουανία κήρυξε κατάσταση έκτακτης ανάγκης και η Σουηδία και η Φινλανδία –αν και κανένα από τα δύο μέλη του ΝΑΤΟ– συμμετείχαν στην έκτακτη σύνοδο κορυφής της συμμαχίας την περασμένη εβδομάδα και οι ΗΠΑ αύξησαν τον αριθμό των στρατευμάτων τους σε χώρες όπως η Πολωνία.

    Μερικοί Πολωνοί με τους οποίους μίλησα κοντά στα σύνορα αισθάνονται ανήσυχοι για τη δική τους ασφάλεια - αλλά η κύρια εστίασή τους παραμένει στο να βοηθήσουν Ουκρανούς φίλους ή συγγενείς από την άλλη πλευρά ή αυτούς που έχουν καταφύγει εδώ.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ο Πούτιν προειδοποιεί για παγκόσμια σύγκρουση

  «Οι στρατηγικές μας δυνάμεις βρίσκονται πάντοτε σε κατάσταση ετοιμότητας μάχης», είπε ο Πούτιν σε σύντομη ομιλία του, εν μέσω χιονοθύελλας...