Δευτέρα 28 Φεβρουαρίου 2022

Αγωνία για τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στη Λευκορωσία – Θέλουμε συμφωνία λέει η Μόσχα – Περικυκλωμένο το Κίεβο

 


Αγωνία για τις συνομιλίες Ρωσίας – Ουκρανίας στη Λευκορωσία – Θέλουμε συμφωνία λέει η Μόσχα – Περικυκλωμένο το Κίεβο

Όλοι οι άμαχοι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να φύγουν ελεύθερα από το Κίεβο αναφέρει η Ρωσία

Με τη ρωσική εισβολή να έχει εισέλθει στην πέμπτη ημέρα της και με τις ουκρανικές δυνάμεις να επιδεικνύουν σθεναρή αντίσταση και να κρατούν ακόμα το Κίεβο, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις διαπραγματεύσεις που έχουν σήμερα Δευτέρα 28/2 Ρωσία και Ουκρανία στο έδαφος της Λευκορωσίας.

Και ενώ οι δύο πλευρές θα καθίσουν στο τραπέζι των συνομιλιών για πρώτη φορά μετά την έναρξη της εισβολής, οι προσδοκίες για ένα αισιόδοξο και θετικό αποτέλεσμα, είναι χαμηλές, αν και η ρωσική αντιπροσωπεία υποστηρίζει πως θέλει συμφωνία με το Κίεβο.
Από την πλευρά της η ουκρανική αντιπροσωπεία ζητά άμεση κατάπαυση του πυρός και αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων.

Την ίδια στιγμή, πάντως οι μάχες συνεχίζονται σε όλη την Ουκρανία, με τις ρωσικές δυνάμεις να προωθούνται ακόμα περισσότερο περιμετρικά του Κιέβου και να διαμηνύουν ότι όλοι οι άμαχοι Ουκρανοί πολίτες μπορούν να φύγουν ελεύθερα από την πόλη.
Παράλληλα, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι έχει καταλάβει δύο πόλεις στη νοτιοανατολική Ουκρανία (Μπερντιάνσκ και Ενερχοντάρ στην περιοχή Ζαπορίζια), αν και οι Ουκρανοί υποστηρίζουν πως παρά τις σκληρές μάχες σε μια σειρά από πόλεις, εξακολουθούν να είναι υπό τον έλεγχο τους.
Πλέον, και με τη ρωσική επίθεση να φαίνεται να έχει επιβραδυνθεί, τη στιγμή που η Δύση προχωρά ενωμένα και συντονισμένα σε πολύ σκληρές οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας (π.χ. η ΕΕ μπλοκάρει ορισμένες τράπεζες από το σύστημα συναλλαγών SWIFT, απαγορεύει τις πτήσεις των ρωσικών αεροσκαφών πάνω από τον εναέριο χώρο της) και ενισχύει τη στήριξη της Ουκρανίας, το μεγάλο ερωτηματικό είναι ποια θα είναι η επόμενη κίνηση του Ρώσου προέδρου Vladimir Putin, ο οποίος μάλιστα έθεσε σε κατάσταση συναγερμού τις πυρηνικές δυνάμεις της Ρωσίας.

Χαμηλές προσδοκίες από τις διαπραγματεύσεις

Υπό αυτά τα δεδομένα, όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στις σημερινές διαπραγματεύσεις που θα έχουν στο Πριπιάτ της Λευκορωσίας αντιπροσωπείες της Ρωσίας και της Ουκρανίας.
Τόσο οι δύο πλευρές όσο και διεθνείς αναλυτές εκτιμούν πως από αυτές τις συνομιλίες δεν πρόκειται να προκύψει κάτι θετικό ως προς τον τερματισμό του πολέμου δεδομένου ότι οι μάχες συνεχίζονται με αμείωτη ένταση για πέμπτη συνεχόμενη ημέρα.
4_113.jpg
Άλλωστε η Μόσχα έχει καταφερθεί με ιδιαίτερα σκληρά λόγια κατά της σημερινής κυβέρνησης στην Ουκρανία κάνοντας λόγο για «συμμορία τοξικομανών και ακροδεξιών» ενώ έχει καταστήσει σαφές πως δεν μπορεί να δει την επόμενη ημέρα της Ουκρανίας με την κυβέρνηση Zelensky ενώ και ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Volodymyr Zelensky εξέφρασε και αυτός την απαισιοδοξία του για την έκβαση των συνομιλιών, αν και υποστήριξε πως οι διαπραγματεύσεις αυτές θα γίνουν χωρίς προαπαιτούμενα και προϋποθέσεις.
Από την πλευρά του ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας, Dmytro Kuleba υπογράμμισε πως «μέχρι να αρχίσουν οι συνομιλίες, εμείς θα συνεχίσουμε να δίνουμε μάχες» καθώς και ότι «δεν πρόκειται να παραχωρήσουμε ούτε σπιθαμή γης από το έδαφος μας».
Πάντως, δεν λείπουν και οι κρυφές ελπίδες για μια κάποια πρώτη συμφωνία ή διευθέτηση που θα μπορούσε να ανοίξει το δρόμο για συνέχιση των διαπραγματεύσεων και που ενδεχομένως θα μπορούσε να οδηγήσει και σε κατάπαυση του πυρός.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Η Αντιφασιστική Νίκη συνεχίζει να εμπνέει τους λαούς, να τρομάζει τα καπιταλιστικά κράτη και τις ιμπεριαλιστικές συμμαχίες

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Τετάρτη 8 Μαΐου 2024, 21:39:34 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Το ΚΚΕ σε ανακοίνωσή του για την 9η Μάη αναφέρει ότι «ένα χρόνο πριν την 80...