Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ασφυκτική πολιορκία του Κιέβου- Κύμα προσφύγων στα σύνορα

 



Σε πολεμικό κλοιό η Ουκρανία. Βομβαρδισμοί και μάχες μέσα στην πρωτεύουσα. Ρωσική προέλαση στη χώρα. Συνεχής ενημέρωση.

►Για τρίτη ημέρα ρωσικές δυνάμεις πολιορκούν το Κίεβο με βομβαρδισμούς και μάχες.

►Οι αρχές της πόλης κάλεσαν τους κατοίκους να μείνουν στα καταφύγια, όπως στους υπόγειους σταθμούς μετρό και σε υπόγεια ξενοδοχείων. 

►Ο πρόεδρος της χώρας Βολόντιμιρ Ζελένσκι σήμερα το πρωί, με μήνυμα του μέσω των κοινωνικών δικτύων κάλεσε τους Ουκρανούς να μην παραδοθούν.

►Εικόνες πόνου και προσφυγιάς στα σύνορα

►Στρατιωτική βοήθεια ενέκρινε ο Μπάιντεν.

►Υποχωρεί η διπλωματία

►Ο χάρτης της ρωσικής εισβολής και τα μέτωπα.

 

Ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες για νεκρούς στο Κίεβο

Σύμφωνα με τον δήμαρχο της πρωτεύουσας 35 άτομα σκοτώθηκαν στις συγκρούσεις στη διάρκεια της νύχτας, μεταξύ αυτών και 2 παιδιά.

Δεν έγιναν γνωστές άλλες πληροφορίες, ωστόσο σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters, που επικαλείται σύμβουλο του υπουργείο Εσωτερικών, δεν υπήρξαν θύματα από πλήγμα με πύραυλο σε συγκρότημα διαμερισμάτων στην πρωτεύουσα. ​

Ενημέρωση από ρωσικά μέσα

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται σε ρωσικά μέσα, περισσότεροι από 80 Ουκρανοί συνοριοφύλακες παραδόθηκαν στα ανατολικά και έχουν ήδη μεταφερθεί στη Σεβαστόπολη, την ώρα που οι αυτονομιστές κατηγορούν το Κίεβο ότι χρησιμοποιεί απαγορευμένο οπλισμό στοχεύοντας σε κατοικίες και υποδομές στο Ντονέτσκ.

Την ίδια στιγμή η Μόσχα αναφέρει ότι οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις πραγματοποίησαν πυραυλικό χτύπημα ακριβείας σε ουκρανικές στρατιωτικές υποδομές στη διάρκεια της νύχτας.

Ο στρατός υποστηρίζει ότι μέχρι στιγμής έχει χτυπήσει 800 στρατιωτικούς στόχους, ανάμεσά τους 14 αεροδρόμια, 19 κέντρα διοίκησης και επικοινωνίας, 24 δομές S-300 και 48 συστήματα ραντάρ.

Εκπρόσωπος των ενόπλων δυνάμεων αναφέρει επίσης ότι έχουν καταρριφθεί επτά αεροσκάφη, επτά ελικόπτερα και εννέα drone, ενώ έχουν καταστραφεί 87 τανκ, 28 συστήματα πυροβολικού, 118 ειδικά στρατιωτικά οχήματα, ενώ το ρωσικό ναυτικό έχει καταστρέψει οκτώ ουκρανικά πολεμικά σκάφη.

Διάγγελμα και μηνύματα Ζελένσκι

«Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα, θα υπερασπιστούμε τη χώρα μας», είπε ο Ουκρανός πρόεδρος σε νέο μήνυμά του προς τον ουκρανικό λαό.

Παράλληλα, διαβεβαίωσε μέσω Twitter ότι οι σύμμαχοι της Ουκρανίας στέλνουν όπλα και εξοπλισμούς στη χώρα γράφοντας «μια νέα μέρα άρχισε στο διπλωματικό μέτωπο, με μια συνομιλία με τον @Εμμανουέλ Μακρόν. Όπλα και εξοπλισμοί από τους εταίρους μας είναι καθ΄οδόν προς την Ουκρανία. Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί»

Λίγη ώρα αργότερα προχώρησε σε νέα ανάρτηση πετώντας το μπαλάκι στις Βρυξέλλες και ζητώντας να ξεκινήσει η ενταξιακή πορεία της Ουκρανίας.

.

Αυτό που ζούμε θα διαρκέσει...

«Ο πόλεμος επιστρέφει στην Ευρώπη και έχουμε βρεθεί σε μια σοβαρή κατάσταση χωρίς προηγούμενο» είπε ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν σε σύντομη εμφάνισή του [λόγω των εξελίξεων] στα εγκαίνια της ετήσιας αγροτικής έκθεσης στο Παρίσι.

«Αυτό που ζούμε θα έχει συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο» προειδοποίησε, «στις εξαγωγές μας, στο κόστος της ενέργειας, στη κτηνοτροφία. Αυτός ο πόλεμος, αυτή η κρίση θα διαρκέσει και πρέπει να προετοιμαστούμε γι αυτό» συμπλήρωσε, δηλώνοντας ότι η κυβέρνησή του προετοιμάζει σχέδιο για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων.  

Χτυπήθηκε πολυκατοικία στο Κίεβο

Πυραυλική επίθεση δέχθηκε μεγάλη πολυκατοικία στην περιφέρεια της πρωτεύουσας Κίεβο.

Αρχικά οι ουκρανικές μίλησαν για σύνορα, ωστόσο στη συνέχεια προέβησαν σε διευκρινίσεις, αναφέροντας ότι δεν υπάρχουν νεκροί ή τραυματίες και όσοι ένοικοι είχαν μείνει μέσα απομακρύνθηκαν με ασφάλεια σε καταφύγιο

 

O Μπάιντεν ενέκρινε στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία

Οπως μεταδίδει το Reuters ο Αμερικανός πρόεδρος έδωσε εντολή στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ να απελευθερώσει βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων για την άμυνα της χώρας

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μελιτόπολ

Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολ στη νοτιοανατολική ουκρανική επαρχία Ζαπορίζια, ανακοίνωσε σήμερα το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο ανέφερε επίσης πως η Ρωσία χρησιμοποίησε αεροπορικούς και εκτοξευόμενους από πλοία πυραύλους κρουζ προκειμένου να εξαπολύσει πλήγματα στη διάρκεια της νύχτας εναντίον στρατιωτικών στόχων στην Ουκρανία.

Σύμφωνα πάντα με την ίδια πηγή, ρωσικά στρατεύματα έπληξαν εκατοντάδες στόχους στρατιωτικών υποδομών και κατέστρεψαν αρκετά αεροσκάφη και δεκάδες άρματα μάχης και τεθωρακισμένα και οχήματα πυροβολικού.

Βόμβες, σφαίρες και καταστροφή

Σφοδρά πυρά από διάφορα σημεία της ουκρανικής πρωτεύουσας αναφέρθηκαν τις πρώτες ώρες σήμερα, μετά την προειδοποίηση που απηύθυνε ο πρόεδρος της χώρας, ο οποίος είπε ότι ανέμενε πως ο ρωσικός στρατός θα επιτίθετο στο Κίεβο στη διάρκεια της νύχτας.

Ο ουκρανικός στρατός ανακοίνωσε ότι απώθησε επίθεση ρωσικών στρατευμάτων σε ουκρανική βάση, δυτικά του Κιέβου στη διάρκεια της νύχτας, περίπου επτά χιλιόμετρα από το κέντρο της πόλης.

Φωτογραφίες δείχνουν φωτιά στο σημείο, ενώ σε βίντεο που ανέβηκαν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης ακούγονται πυρά όπλων.

 

Κύμα προσφύγων στα σύνορα με την Πολωνία

Σύμφωνα με πληροφορίες από πολλές πηγές, χαοτική είναι η κατάσταση στα σύνορα με την Πολωνία, όπου έχουν φτάσει χιλιάδες Ουκρανοί άλλοι με τα πόδια, άλλοι με αυτοκίνητα. Αναφέρονται ουρές δεκάδων χιλιομέτρων. Δυο ημέρας μετά την ρωσική εισβολή,  σύμφωνα με τον ΟΗΕ 100.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους και 50.000 έχουν φύγει από τη χώρα. 

 

 

Το σφυροκόπημα συνεχίζεται

Η ημέρα ξημέρωσε στο Κίεβο με καταστροφές από βομβαρδισμούς και μάχες γύρω από την πρωτεύουσα. Σύμφωνα με πληροφορίες πυρά πυροβολικού και εκρήξεις ακούγονταν από τα ανατολικά, δυτικά και νότια και οι Ουκρανικές Ενοπλες Δυνάμεις υποστήριξαν ότι έχουν απωθήσει ρωσικά στρατεύματα στη στρατιωτική βάση κοντά στο Βασίλκιβ και σε κεντρικό δρόμο της πόλης, τη Λεωφόρο της Νίκης.

Υπάρχουν αναφορές για θύματα που δεν έχουν επιβεβαιωθεί. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου