Σάββατο 26 Φεβρουαρίου 2022

Ζω ΖΩ Οι μάχες φτάνουν στους δρόμους του Κιέβου καθώς η Ρωσία επιτίθεται

 

Ζωντανή αναφορά

Επιμέλεια Tom Spender

Εμπλέκομαι

  1. Άλλη μια μακρά νύχτα σε καταφύγια βομβών


    Πωλ Άνταμς

    Διπλωματικός ανταποκριτής του BBC

    Ένας πυροσβέστης εργάζεται μέσα σε πολυκατοικία που έχει υποστεί ζημιές από πρόσφατους βομβαρδισμούς στο Κίεβο της Ουκρανίας
    Λεζάντα εικόνας: Πυροσβέστες έσβησαν τις φλόγες μέσα σε βομβαρδισμένη πολυκατοικία στο Κίεβο

    Οι κάτοικοι του Κιέβου μόλις πέρασαν άλλη μια μακρά ανήσυχη νύχτα σε καταφύγια βομβών και υπόγεια.

    Πάνω από αυτά, υπήρχαν περίοδοι οδομαχιών καθώς οι ρωσικές δυνάμεις προσπαθούσαν να ερευνήσουν την άμυνα της πόλης.

    Ο ουκρανικός στρατός είπε ότι απέκρουσε επίθεση κατά μήκος ενός από τους κύριους δρόμους στα δυτικά, νωρίς σήμερα το πρωί.

    Και λέει ότι κατάφερε να αποτρέψει μια ρωσική απόπειρα προσγείωσης αερομεταφερόμενων στρατευμάτων σε ένα αεροδρόμιο νότια του Κιέβου – ακόμη και λέγοντας ότι ένα μεγάλο αεροπλάνο που μετέφερε στρατεύματα καταρρίφθηκε.

    Αλλού, τα ρωσικά στρατεύματα και τα τεθωρακισμένα συνεχίζουν την αργή τους προέλαση κατά μήκος μιας σειράς διαδρομών.

    Οι πόλεις της Ουκρανίας φαίνονται να βρίσκονται όλες στα χέρια της κυβέρνησης, αλλά χθες, μια ρωσική αποβίβαση αμφίβιου, δυτικά της πόλης-λιμάνι της Μαριούπολης, πρότεινε ότι η Μόσχα είναι αποφασισμένη να συνδέσει την προσαρτημένη από τη Ρωσία Κριμαία με εδάφη που κατέχουν οι φιλορώσοι αυτονομιστές στα ανατολικά.

  2. ΣΠΑΣΙΜΟΟι στόχοι της πρώτης ημέρας της Ρωσίας «ακόμα στα χέρια της Ουκρανίας»

    Ο υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων του Ηνωμένου Βασιλείου James Heappey μόλις μίλησε στο πρόγραμμα του BBC Today - λέει ότι όλοι οι στόχοι που η Ρωσία είχε στόχο να αποκτήσει τον έλεγχο την πρώτη ημέρα της επίθεσής της παραμένουν στα χέρια της Ουκρανίας.

    Αυτές οι ρωσικές δυνάμεις που δραστηριοποιούνται στο Κίεβο είναι μονάδες ειδικών δυνάμεων και αλεξιπτωτιστές, αλλά οι κύριες ρωσικές τεθωρακισμένες στήλες παραμένουν κατά κάποιο τρόπο βόρεια της πόλης, είπε.

    Επαίνεσε την ουκρανική αντίσταση.

    «Αυτό που βρίσκεται μπροστά στην Ουκρανία είναι μέρες και εβδομάδες απόλυτης βαρβαρότητας, αλλά κάνουν καταπληκτική δουλειά», είπε.

  3. ΣΠΑΣΙΜΟΔεκάδες τραυματίες στο Κίεβο

    Ο δήμαρχος της πόλης, Βιτάλι Κλίτσκο, λέει ότι 35 άνθρωποι τραυματίστηκαν σε συγκρούσεις τη νύχτα στο Κίεβο.

    Περιλάμβαναν δύο παιδιά, είπε.

    Δεν είναι ακόμη σαφές εάν αναφερόταν μόνο σε πολίτες.

    Πρόσθεσε ότι επί του παρόντος δεν υπάρχει σημαντική ρωσική στρατιωτική παρουσία στο Κίεβο, αλλά είπε ότι δραστηριοποιούνται ρωσικές ομάδες σαμποτέρ.

  4. Εικόνες πολυκατοικίας στο Κίεβο που χτυπήθηκε από πύραυλο

    Περισσότερες εικόνες έχουν πλέον εμφανιστεί από την πολυκατοικία κοντά στο αεροδρόμιο Zhuliany του Κιέβου που χτυπήθηκε νωρίτερα σήμερα. Οι φωτογραφίες δείχνουν μια τρύπα που καλύπτει τουλάχιστον πέντε ορόφους που εκτοξεύτηκαν στο πλάι.

    Οι αρχές αναφέρουν ότι ο αριθμός των θυμάτων «διευκρινίζεται» ενώ η εκκένωση βρίσκεται σε εξέλιξη.

    Κατεστραμμένη πολυκατοικία
    Κατεστραμμένη πολυκατοικία
    Κατεστραμμένη πολυκατοικία
  5. Πυρκαγιές κατά τη διάρκεια της νύχτας στον αυτοκινητόδρομο του Κιέβου - βίντεο

    Ένα τμήμα του αυτοκινητόδρομου Prospekt Peremohy κοντά στο κέντρο του Κιέβου μετατράπηκε σε εμπόλεμη ζώνη χθες το βράδυ, με ένα βίντεο που δείχνει φωτιές να ανάβουν κατά μήκος του βασικού δρόμου που εκτείνεται ανατολικά-δυτικά από το κέντρο της πόλης.

    Σύμφωνα με δημοσιεύματα των μέσων ενημέρωσης, το βίντεο καταγράφηκε κοντά στο σταθμό του μετρό Beresteiska της πρωτεύουσας, μόλις 4 χιλιόμετρα (2,5 μίλια) από το κτίριο που στεγάζει το Υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας.

  6. Ανάλυση

    Ο έλεγχος του Κιέβου «κρίσιμος» για τη ρωσική επιτυχία

    Orla Guerin

    BBC News

    συντρίμμια στο δρόμο για το Κίεβο

    Η συνοδεία προφανώς κατευθυνόταν προς το Κίεβο για να είναι μέρος μιας ολοένα και πιο επείγουσας υπεράσπισης της πόλης. Καταστράφηκε περίπου μία ώρα με το αυτοκίνητο από την πόλη.

    Ο έλεγχος της πρωτεύουσας είναι ζωτικής σημασίας για τη Μόσχα και για την επιτυχία της ρωσικής εισβολής.

    Αλλά αυτό μπορεί να περιλαμβάνει μάχες από δρόμο σε δρόμο. Ο αστικός πόλεμος όπως αυτός θα σημάνει μεγάλες απώλειες και για τις δύο πλευρές.

    Ο αυτοκινητόδρομος προς το Κίεβο είναι τρομερά ήσυχος, με πολύ λίγα οχήματα να κινούνται προς οποιαδήποτε κατεύθυνση.

    Στην πορεία υπάρχουν στοιχεία για πόλεμο.

    Μόλις περάσαμε τα συντρίμμια μιας συνοδείας τεσσάρων ουκρανικών στρατιωτικών οχημάτων - ένα από αυτά ήταν ένα πυραυλικό σύστημα αεράμυνας. Χτυπήθηκαν χθες από ρωσικό πυραυλικό χτύπημα. Ο καπνός ανέβαινε ακόμα.

    Μέχρι στιγμής, περίπου στις 09:00 της Τρίτης Ημέρας της εισβολής, η πόλη παραμένει σταθερά στα χέρια της Ουκρανίας.

    Ουκρανοί αξιωματούχοι λένε ότι η κατάσταση είναι «υπό έλεγχο» στην πόλη και στα περίχωρα.

  7. Η Γαλλία στέλνει όπλα στην Ουκρανία

    Όπλα και εξοπλισμός είναι καθ' οδόν από τη Γαλλία προς την Ουκρανία, καθώς η Δύση παρέχει βοήθεια στην Ουκρανία στη μάχη της με τα ρωσικά στρατεύματα που προωθούνται.

    Ο Πρόεδρος Ζελένσκι έγραψε στο Twitter ότι μίλησε με τον Πρόεδρο της Γαλλίας Μακρόν νωρίς το πρωί του Σαββάτου καθώς "ξεκίνησε μια νέα μέρα στη διπλωματική πρώτη γραμμή".

    "Ο αντιπολεμικός συνασπισμός λειτουργεί!" Ο κ. Ζελένσκι έγραψε στο Twitter.

    Το Σάββατο, ο κ. Μακρόν δημοσίευσε ένα βίντεο με τον ίδιο να δηλώνει: «Ο πόλεμος θα διαρκέσει - πρέπει να προετοιμαστούμε για αυτόν!».

  8. Οι ρωσικές δυνάμεις καταλαμβάνουν την πρώτη «σημαντική» πόλη

    Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας επιβεβαίωσε ότι κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολη - σε αυτό που περιγράφεται από το ειδησεογραφικό δίκτυο Reuters ως το πρώτο σημαντικό πληθυσμιακό κέντρο που καταλαμβάνεται από την έναρξη της εισβολής της Μόσχας στην Ουκρανία την Πέμπτη.

    Η Μελιτόπολη είναι μια πόλη μεσαίου μεγέθους που βρίσκεται κοντά στο βασικό ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης, στη νότια περιοχή Zaporizhzhya της Ουκρανίας.

    Υπολογίζεται ότι 150.000 Ουκρανοί ζουν στη Μελιτόπολη.

  9. Το Κίεβο χτυπήθηκε από δύο πυραύλους

    Μερικώς κατεστραμμένη πολυκατοικία
    Λεζάντα εικόνας: Οι υπηρεσίες έκτακτης ανάγκης επισκέφθηκαν σήμερα το πρωί μια πολυκατοικία στο Κίεβο που υπέστη ζημιές από βομβαρδισμούς

    Το Reuters αναφέρει ότι η περιοχή νοτιοδυτικά του Κιέβου χτυπήθηκε σήμερα το πρωί από δύο πυραύλους. Δεν είναι σαφές προς το παρόν ποιοι ήταν οι στόχοι.

    Σύμφωνα με την κυβέρνηση της πόλης του Κιέβου, ένας από τους πύραυλους έπληξε ένα κτίριο κατοικιών.

    Το Reuters αναφέρει ότι ένας από τους πύραυλους προσγειώθηκε στην περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο Zhuliany της πρωτεύουσας.

  10. Ζημιές σε πολυκατοικία στο Κίεβο

    Καθώς η Ουκρανία ξυπνά, μια μη επαληθευμένη εικόνα κυκλοφορεί στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης που φαίνεται να δείχνει μια μερικώς κατεστραμμένη πολυκατοικία στο Κίεβο.

    Υπάρχουν ανεπιβεβαίωτες πληροφορίες ότι το κτίριο, που φαίνεται ότι βρίσκεται κοντά στο αεροδρόμιο Zhuliany της πρωτεύουσας, χτυπήθηκε από πύραυλο.

    Το Reuters αναφέρει επίσης μια πυραυλική επίθεση με στόχο την περιοχή κοντά στο αεροδρόμιο του Κιέβου, σύμφωνα με τοπικό μάρτυρα. Προς το παρόν δεν είναι σαφές εάν οι αναφορές συνδέονται, αλλά θα σας ενημερώσουμε όταν έχουμε περισσότερα σχετικά με αυτό.

  11. ΣΠΑΣΙΜΟΤο ρωσικό υπουργείο Άμυνας διεκδικεί την κατάληψη της πόλης Μελιτόπολη

    Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν την πόλη Μελιτόπολη στη νότια περιοχή Zaporizhzhya της Ουκρανίας, αναφέρουν τα ρωσικά ειδησεογραφικά πρακτορεία Interfax και Sputnik επικαλούμενα το υπουργείο Άμυνας της χώρας.

    Η Μελιτόπολη είναι μια πόλη μεσαίου μεγέθους κοντά στο βασικό ουκρανικό λιμάνι της Μαριούπολης.

  12. Το Meta εμποδίζει τα ρωσικά κρατικά μέσα να προβάλλουν διαφημίσεις στην πλατφόρμα

    Η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στα ρωσικά κρατικά μέσα να προβάλλουν διαφημίσεις ή να δημιουργούν έσοδα στις πλατφόρμες της οπουδήποτε στον κόσμο, ανακοίνωσε την Παρασκευή η μητρική εταιρεία της εταιρείας κοινωνικών μέσων Facebook.

    «Συνεχίζουμε επίσης να εφαρμόζουμε ετικέτες σε πρόσθετα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης», δημοσίευσε στο Twitter ο επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας του Facebook, Ναθάνιελ Γκλάιχερ.

    Πρόσθεσε ότι αυτά τα νέα μέτρα έχουν ήδη εφαρμοστεί και θα συνεχιστούν το Σαββατοκύριακο.

  13. Ο Ζελένσκι δημοσιεύει βίντεο, αρνείται ότι ζήτησε να παραδοθεί

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι δημοσίευσε ένα αυτοτραυματισμένο βίντεο στο Twitter να περπατά στους δρόμους του Κιέβου σε μια προφανή προσπάθεια να καταπολεμήσει τις φήμες ότι κάλεσε τον στρατό να παραδοθεί στα ρωσικά στρατεύματα.

    «Υπάρχουν πολλές πλαστές πληροφορίες στο Διαδίκτυο ότι καλώ τον στρατό μας να καταθέσει τα όπλα και ότι υπάρχει εκκένωση», είπε με φόντο το σπίτι Gorodetsky του Κιέβου.

    "Είμαι εδώ. Δεν θα καταθέσουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας".

  14. Σε εικόνες: Αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε ρωσικές πόλεις

    Διαδηλωτής που κρατά ψηλά μια πινακίδα στη Μόσχα
    Λεζάντα εικόνας: Ένας άνδρας κρατά ένα πλακάτ που γράφει "Όχι πόλεμος. Πούτιν, φύγε" κατά τη διάρκεια διαμαρτυρίας στην πλατεία Pushkinskaya στη Μόσχα, Ρωσία

    Χιλιάδες Ρώσοι βγήκαν στους δρόμους σε πολλές πόλεις σε ολόκληρη τη Ρωσία για να καταδικάσουν την επίθεση του έθνους στην Ουκρανία τις τελευταίες ημέρες.

    Οι φωτογραφίες έδειχναν διαδηλωτές στη Μόσχα και την Αγία Πετρούπολη - δύο από τις μεγαλύτερες πόλεις της Ρωσίας - να διαδηλώνουν στους δρόμους κρατώντας πανό που έγραφαν «Όχι στον πόλεμο».

    Οι διαδηλώσεις αναφέρθηκαν σε πόλεις μέχρι τη χιονισμένη πόλη Νοβοσιμπίρσκ, στη νότια ρωσική περιοχή της Σιβηρίας.

    Ωστόσο, οι διαδηλωτές αντιμετωπίστηκαν με έντονη αστυνομική παρουσία και περισσότερα από 1.800 άτομα συγκεντρώθηκαν και συνελήφθησαν.

    Ακολουθούν μερικές εικόνες από τις διαδηλώσεις:

    Συλλήψεις διαδηλωτών στη Μόσχα
    Λεζάντα εικόνας: Η αστυνομία ταραχών συλλαμβάνει έναν διαδηλωτή στην πλατεία Πούσκιν, στο κέντρο της Μόσχας
    Διαδηλωτές στην Αγία Πετρούπολη
    Λεζάντα εικόνας: Οι διαδηλωτές κρατούν λουλούδια και φωνάζουν συνθήματα
    Οι διαδηλωτές περικυκλώνονται από τη ρωσική αστυνομία στην Αγία Πετρούπολη
    Λεζάντα εικόνας: Οι διαδηλωτές βρίσκονται περικυκλωμένοι από αστυνομικούς ταραχών ντυμένοι με πλήρη εξοπλισμό
    Διαδηλωτές στο Novosibirisk
    Λεζάντα εικόνας: Ένας άνδρας κρατά ένα πλακάτ που γράφει "Όχι στον πόλεμο" κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης στην πλατεία Λένιν στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας
    Διαδηλωτές στο Novosibirisk
    Λεζάντα εικόνας: Γυναίκες κρατούν πλακάτ που έγραφαν «Όχι πόλεμος» και «Ποτέ δεν επέλεξα» κατά τη διάρκεια αντιπολεμικής διαδήλωσης μπροστά από το Δημαρχείο του Αικατερίνμπουργκ στο Νοβοσιμπίρσκ της Σιβηρίας
    Συλλήψεις διαδηλωτών στην Αγία Πετρούπολη
    Λεζάντα εικόνας: Η αστυνομία συνέλαβε έναν διαδηλωτή που κρατούσε μια πινακίδα με τη ρωσική και την ουκρανική σημαία
  15. Η Ουκρανία λέει ότι μέχρι στιγμής σκοτώθηκαν 3.500 Ρώσοι στρατιώτες

    Ο ουκρανικός στρατός δημοσίευσε αυτό που ισχυρίζεται ότι είναι ξεσπάσματα των απωλειών της Ρωσίας.

    Σύμφωνα με ανάρτηση στη σελίδα του στο Facebook, περισσότεροι από 3.500 Ρώσοι στρατιώτες που συμμετείχαν στην εισβολή έχουν σκοτωθεί και σχεδόν 200 αιχμαλωτίστηκαν.

    Προσθέτουν ότι η Ρωσία έχει χάσει επίσης 14 αεροσκάφη, οκτώ ελικόπτερα και 102 άρματα μάχης μέχρι στιγμής. Το BBC δεν είναι σε θέση να επαληθεύσει ανεξάρτητα κανέναν από αυτούς τους ισχυρισμούς.

    Η Ρωσία μέχρι στιγμής δεν έχει αναγνωρίσει θύματα.

  16. «Απίστευτα ήσυχο» πρωινό στο Κίεβο μετά από νυχτερινές σειρήνες και πυροβολισμούς

    Μετά από μια ξέφρενη νύχτα γεμάτη με σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και πυροβολισμούς, οι άνθρωποι στο Κίεβο μιλούν για ένα απόκοσμα ήσυχο πρωινό - τόσο σιωπηλό που ο ήχος των πουλιών που κελαηδούν ακούγεται από μακριά.

    Ο Olexander Scherba, πρεσβευτής της Ουκρανίας στην Αυστρία, είπε ότι η ανατολή του ηλίου σήμερα το πρωί σήμανε το τέλος μιας νύχτας πυροβολισμών.

    "Ο ήλιος έχει ανατείλει στο Κίεβο. Τα γυρίσματα στη γειτονιά μου σταμάτησαν. Αισθάνομαι σαν το τέλος μιας ταινίας με βαμπίρ", είπε.

    Ο Paul Adams και ο James Waterhouse του BBC, που βρίσκονται επίσης στο Κίεβο, ανέφεραν παρόμοια «απόκοσμη» σιωπή.

    «Σιωπηλό [αλλά] όλοι γνωρίζουν ότι θα μπορούσε να αλλάξει σε μια στιγμή», είπε ο Άνταμς.

    Κίεβο
  17. ΣΠΑΣΙΜΟΠύραυλοι εκτοξεύτηκαν στην Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα

    Έρχονται αναφορές ότι πυραύλους εκτοξεύονται στην Ουκρανία από τη Μαύρη Θάλασσα.

    Αεροπορικές επιδρομές αναφέρονται επίσης σε διάφορες περιοχές, σε μια προφανή κλιμάκωση της βίας.

    Θα σας φέρουμε περισσότερες λεπτομέρειες μόλις τις έχουμε.

  18. Ο πρόεδρος της Ουκρανίας απέρριψε την πρόταση των ΗΠΑ για εκκένωση: αναφέρει

    Ζελένσκι

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι απέρριψε πρόταση της Ουάσιγκτον να τον βοηθήσει να απομακρυνθεί από την Ουκρανία, αναφέρουν αμερικανικά ΜΜΕ.

    Ο κ. Ζελένσκι είπε "ο αγώνας είναι εδώ. Χρειάζομαι πυρομαχικά, όχι βόλτα", ανέφερε το Associated Press, επικαλούμενο ανώτερο αξιωματούχο των υπηρεσιών πληροφοριών με άμεση γνώση της συνομιλίας.

    Η Washington Post είχε επίσης επικαλεστεί Αμερικανούς και Ουκρανούς αξιωματούχους που είπαν ότι η αμερικανική κυβέρνηση ήταν έτοιμη να βοηθήσει τον κ. Zelensky.

    Ο Ζελένσκι έχει επαινεθεί ευρέως στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για την απάντησή του στη ρωσική εισβολή. Ο πρώην κωμικός και ηθοποιός είχε δώσει νωρίτερα μια συγκινητική ομιλία στην οποία ορκίστηκε να συνεχίσει να αγωνίζεται, λέγοντας: «Όταν μας επιτεθείς, θα δεις τα πρόσωπά μας. Όχι τις πλάτες μας».

    Είχε επίσης δημοσιεύσει ένα βίντεο αυτοτραβηγμένο νωρίτερα την Παρασκευή που δείχνει τον ίδιο και τους βασικούς βοηθούς του στην πρωτεύουσα, αποκρούοντας τις αναφορές ότι είχε φύγει από το Κίεβο.

    «Είμαστε όλοι εδώ», είπε. «Και θα παραμείνει έτσι».

  19. Τώρα «ένας πόλεμος ανάγκης» για τον Πούτιν

    Πωλ Άνταμς

    Διπλωματικός ανταποκριτής του BBC

    Δυτικοί αξιωματούχοι λένε ότι ο στρατός της Ουκρανίας ήταν αποτελεσματικός στην επιβράδυνση της ρωσικής προέλασης στη διάρκεια της νύχτας στην πρωτεύουσα Κίεβο.

    Αλλά ανησυχούν ότι οι Ρώσοι, ανυπόμονοι να επιφέρουν μια γρήγορη νίκη, θα μπορούσαν να καταφύγουν σε δραστικά μέτρα.

    «Ο φόβος μου θα ήταν ότι εάν δεν εκπληρώσουν τα χρονοδιαγράμματα και τους στόχους… θα κάνουν αδιάκριτες στη χρήση βίας», είπε ένας.

    «Το πρόβλημα είναι ότι [ο Βλαντιμίρ Πούτιν] έχοντας δεσμευτεί με τον τρόπο που έχει, αυτός δεν είναι τώρα ένας πόλεμος επιλογής για αυτόν, αλλά ένας πόλεμος ανάγκης».

  20. Αν είσαι απλά μαζί μας

    Κοντεύει στις 07:00 στην Ουκρανία σήμερα το πρωί - η τρίτη ημέρα της εισβολής της Ρωσίας στη χώρα.

    Θα ήταν μια μακρά άγρυπνη νύχτα για πολλούς στα σπίτια τους ή στα υπόγεια καταφύγια, καθώς οι σειρήνες αεροπορικής επιδρομής έβγαλαν προειδοποιήσεις όλη τη νύχτα.

    Κατά τη διάρκεια της νύχτας, ακούσαμε αναφορές για σφοδρές μάχες και εκρήξεις στην πρωτεύουσα Κίεβο.

    Δείτε τι άλλο πρέπει να ξέρετε για να σας φέρουμε γρήγορα στην ταχύτητα:

    • Τα ουκρανικά στρατεύματα προσπαθούν να απωθήσουν τις ρωσικές επιθέσεις. Μια στρατιωτική μονάδα στο Κίεβο φέρεται να απώθησε τις ρωσικές δυνάμεις σε μια μεγάλη λεωφόρο της πόλης, ανέφερε ο στρατός σε ανάρτηση στο Facebook.
    • Νωρίτερα σήμερα το πρωί, οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις ανέφεραν σε άλλη ανάρτησή τους στο Facebook ότι «συνεχίζονται βαριές μάχες» σε ένα μέρος της πόλης, προσθέτοντας ότι σε ορισμένους δρόμους διεξάγονται «ενεργητικές μάχες». Αυτό έγινε λίγες ώρες μετά την προειδοποίηση του Ουκρανού προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι ότι η Ρωσία θα προσπαθήσει να «επιτεθεί» στο Κίεβο
    • Περισσότερες από 50 εκρήξεις και ισχυρά πολυβόλα έχουν αναφερθεί στην πρωτεύουσα, σύμφωνα με το Kyiv Independent.
    • Ωστόσο, ο Γραμματέας του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας και Άμυνας Oleksiy Danilov είπε ότι ο στρατός έχει τον «έλεγχο» της κατάστασης στο Κίεβο, λέγοντας ότι «σταματάμε την ορδή χρησιμοποιώντας όλα τα διαθέσιμα μέσα», σύμφωνα με δημοσίευμα του ουκρανικού ειδησεογραφικού ιστότοπου Lb. ua
    • Η αμερικανική κυβέρνηση ζήτησε από το Κογκρέσο βοήθεια ύψους 6,4 δισ. δολαρίων (4,8 δισ. £) για να βοηθήσει την Ουκρανία
    • Οι υπηρεσίες βοήθειας του ΟΗΕ προβλέπουν ότι έως και πέντε εκατομμύρια Ουκρανοί θα μπορούσαν να καταφύγουν στις γύρω χώρες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου