Παρασκευή 25 Φεβρουαρίου 2022

Η Ρωσία απαγορεύει τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες

 

Ζωντανή αναφορά

Επιμέλεια: Owen Amos

Εμπλέκομαι

  1. Η Ρωσία απαγορεύει τις βρετανικές αεροπορικές εταιρείες

    αεροσκάφος BA

    Η Ρωσία έχει απαγορεύσει την είσοδο στον εναέριο χώρο της σε όλα τα αεροπλάνα που συνδέονται με το Ηνωμένο Βασίλειο.

    Έρχεται αφότου το Ηνωμένο Βασίλειο σταμάτησε το ρωσικό ναυαρχίδα του αερομεταφορέα Aeroflot να προσγειωθεί στη Βρετανία, ως απάντηση στην εισβολή στην Ουκρανία.

    «Επιβλήθηκε περιορισμός στη χρήση του ρωσικού εναέριου χώρου για πτήσεις αεροσκαφών που ανήκουν, μισθώνονται ή λειτουργούν από οργανισμό που συνδέεται ή είναι εγγεγραμμένος στο Ηνωμένο Βασίλειο», ανέφερε η ρωσική αεροπορική αρχή.

    Περιέγραψε την απόφαση ως απάντηση στις «μη φιλικές αποφάσεις των αεροπορικών αρχών του Ηνωμένου Βασιλείου».

  2. Οι αγώνες Ρωσίας και Ουκρανίας θα διεξαχθούν σε ουδέτερες εγκαταστάσεις

    Και εδώ περισσότερα από την ανακοίνωση της UEFA, που δόθηκε στη δημοσιότητα πριν από λίγα λεπτά:

    «Στη σημερινή συνεδρίαση, η Εκτελεστική Επιτροπή της UEFA αποφάσισε επίσης ότι οι σύλλογοι και οι εθνικές ομάδες της Ρωσίας και της Ουκρανίας που αγωνίζονται σε διοργανώσεις της ΟΥΕΦΑ θα πρέπει να παίζουν τους εντός έδρας αγώνες τους σε ουδέτερες εγκαταστάσεις μέχρι νεωτέρας».

  3. ΣΠΑΣΙΜΟΗ Ρωσία χάνει τον τελικό του Champions League

    Ο τελικός του Champions League του 2022 θα διεξαχθεί στο Παρίσι μετά την απομάκρυνση της Ρωσίας από τον αγώνα μετά την εισβολή της χώρας στην Ουκρανία.

  4. Ρωσία: Προστατεύουμε το Τσέρνομπιλ από τρομοκράτες

    Το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας μόλις εξέδωσε μια δήλωση υποστηρίζοντας ότι τα στρατεύματά του κρατούν τον πυρηνικό σταθμό του Τσερνομπίλ για να τον «προστατέψουν».

    Λέει ότι το κάνει για να διασφαλίσει ότι «εθνικιστικές ομάδες και άλλες τρομοκρατικές οργανώσεις δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν την κατάσταση στη χώρα για να οργανώσουν μια πυρηνική πρόκληση».

    Η Ρωσία είπε επίσης ότι τα επίπεδα ραδιενέργειας στη γύρω περιοχή του εργοστασίου ήταν φυσιολογικά και ότι το προσωπικό συνεχίζει να παρακολουθεί τα επίπεδα ραδιενέργειας.

    Τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τον περιβόητο πυρηνικό σταθμό την Πέμπτη - μπορείτε να διαβάσετε περισσότερα για τη σημασία του εδώ.

    Σε άλλο σημείο της δήλωσης, η Ρωσία έκανε διάφορους ισχυρισμούς για τα κέρδη της στον πόλεμο, λέγοντας ότι τα στρατεύματα είχαν προχωρήσει στο Ντόνετσκ και στο Λουχάνσκ. Ανέφερε επίσης ότι περισσότεροι από 150 Ουκρανοί στρατιώτες παραδόθηκαν και ότι δεκάδες ουκρανικές στρατιωτικές εγκαταστάσεις υποδομής, όπλα και οχήματα καταστράφηκαν.

    Οι ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας, εν τω μεταξύ, έκαναν τους δικούς τους ανταγωνιστικούς ισχυρισμούς σε μια ανάρτηση στο Facebook νωρίτερα, λέγοντας ότι κρατούσαν τη γραμμή στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ όπου τα ρωσικά στρατεύματα δεν είχαν «καμία επιτυχία» και είχαν επίσης απωθήσει τα ρωσικά στρατεύματα σε άλλες περιοχές.

    Είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι οι ισχυρισμοί καμίας πλευράς δεν μπορούν επί του παρόντος να επαληθευτούν.

  5. Στρατός της Ουκρανίας: Χρειαζόμαστε όλους τους νεοσύλλεκτους, χωρίς ηλικιακούς περιορισμούς

    Η Αμυντική Δύναμη της Ουκρανίας μόλις ανάρτησε ξανά στο Twitter, καλώντας όλους τους πολίτες να συμμετάσχουν ανεξάρτητα από την ηλικία τους - ακόμα κι αν είναι ανήλικοι, πιθανώς.

    Η δήλωση, που αποδίδεται στον Διοικητή των Στρατευμάτων, Γιούρι Γκαλούσκιν, αναφέρει:

    «Σήμερα, η Ουκρανία χρειάζεται τα πάντα. Όλες οι διαδικασίες ένταξης είναι απλοποιημένες.

    «Φέρτε μόνο το διαβατήριό σας και τον αριθμό ταυτότητάς σας.

    «Δεν υπάρχουν περιορισμοί ηλικίας».Λέει στους ανθρώπους εάν αντιμετωπίζουν προβλήματα με την εγγραφή τους, πρέπει απλώς να ανατρέξουν σε αυτό το επίσημο tweet.

  6. ΗΒ: Γιατί δεν μπορούμε να πετάξουμε τη Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα Swift - ακόμα

    Περιεχόμενο βίντεο

    Λεζάντα βίντεο: Wallace: Θα θέλαμε να πετάξουμε τη Ρωσία από το τραπεζικό σύστημα Swift
  7. Οι Ουκρανοί δείχνουν πραγματικό ηρωισμό - Πρόεδρος Zelensky

    Νωρίτερα, ο Ουκρανός πρόεδρος χαιρέτισε τις προσπάθειες όσων υπερασπίζονται τη χώρα.

    Απέτισε φόρο τιμής στη γενναιότητα των στρατιωτών και των πολιτών. Τουλάχιστον 137 Ουκρανοί έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη.

    Η Ουκρανία κάλεσε όλους τους πολίτες που μπορούν να φέρουν όπλα να συμμετάσχουν στην υπεράσπιση της πατρίδας τους.

    Περιεχόμενο βίντεο

    Λεζάντα βίντεο: Ουκρανική κρίση: Ο Πρόεδρος Ζελένσκι χαιρετίζει τους Ουκρανούς που υπερασπίζονται τη χώρα
  8. Ο Πούτιν δεν είναι λογικός, λέει ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου, αλλά δεν θα ξεκινήσω έναν ευρωπαϊκό πόλεμο

    Και εδώ είναι μια τελευταία γραμμή από τη συνέντευξη του BBC με τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας, ο οποίος υπερασπίζεται το επίπεδο υποστήριξης που παρέχει το Ηνωμένο Βασίλειο στην Ουκρανία.

    "Δεν θα πυροδοτήσω έναν ευρωπαϊκό πόλεμο. Αλλά αυτό που θα κάνω είναι να βοηθήσω την Ουκρανία να πολεμήσει σε κάθε δρόμο με κάθε εξοπλισμό που μπορούμε να πάρουμε σε αυτήν", λέει.

    Ο κ. Wallace συνεχίζει λέγοντας ότι η Ρωσία δεν θα σταματήσει μετά την Ουκρανία.

    "Ο Πούτιν δεν είναι λογικός. Δεν πιστεύει ότι τα κράτη της Βαλτικής είναι πραγματικά χώρες. Πρέπει όλοι να σταθούμε απέναντί ​​του".

  9. Τα βίντεο δείχνουν ρωσικά τανκς να κυλιούνται στην περιοχή του Κιέβου

    Τα βίντεο των μέσων κοινωνικής δικτύωσης δείχνουν αυτό που φαίνεται να είναι ρωσικά τανκς που περνούν μέσα από το Obolon, μια περιοχή ακριβώς βόρεια του κέντρου της πόλης του Κιέβου.

    Μόλις την περασμένη ώρα, το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας επιβεβαίωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις είχαν διεισδύσει στην κατοικημένη περιοχή.

    Τα βίντεο φαίνεται ότι τραβήχτηκαν από ντόπιους στα σπίτια τους. Το BBC επαλήθευσε ότι η ρύθμιση σε αυτά τα βίντεο είναι Obolon.

  10. Η Ρωσία βομβάρδισε 33 τοποθεσίες αμάχων μέσα σε 24 ώρες: την Ουκρανία

    Οι ρωσικές στρατιωτικές δυνάμεις στοχεύουν δεκάδες τοποθεσίες αμάχων, δήλωσε αξιωματούχος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας.

    «Οι Ρώσοι λένε ότι δεν χτυπούν πολιτικά αντικείμενα, αλλά 33 τοποθεσίες αμάχων έχουν χτυπηθεί τις τελευταίες 24 ώρες», δήλωσε ο Βαντίμ Ντενισένκο στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters.

    Οι ρωσικές δυνάμεις έχουν κλείσει την πρωτεύουσα Κίεβο μετά την ταχεία προέλασή τους από πολλά μέτωπα στη βόρεια, ανατολική και νότια Ουκρανία από την έναρξη της εισβολής την Πέμπτη.

    Ουκρανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι Ρώσοι πράκτορες βρίσκονται ήδη στην πόλη, καλώντας τους ντόπιους να αντεπιτεθούν με βόμβες μολότοφ (βόμβες βενζίνης).

  11. Το Ηνωμένο Βασίλειο δεν θα βάλει μαχητικά αεροσκάφη εναντίον των ρωσικών δυνάμεων - Wallace

    Τώρα δείτε περισσότερα από τον Υπουργό Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας. Υπερασπίστηκε την άρνηση του Ηνωμένου Βασιλείου να υποστηρίξει μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων που δημιουργείται πάνω από την Ουκρανία, επισημαίνοντας το γεγονός ότι η χώρα δεν είναι μέλος του ΝΑΤΟ.

    Μιλώντας στο BBC, ο Wallace είπε "για να δημιουργήσω μια ζώνη απαγόρευσης πτήσεων, θα έπρεπε να βάλω βρετανικά μαχητικά αεροσκάφη απευθείας εναντίον ρωσικών μαχητικών αεροσκαφών. Το ΝΑΤΟ θα έπρεπε ουσιαστικά να κηρύξει τον πόλεμο στη Ρωσία. Γιατί αυτό θα κάνατε".

    «Παρά τη χορηγία και την υποστήριξη της Βρετανίας για την Ουκρανία από το 2008, προσπαθώντας να βοηθήσει την Ουκρανία στο ΝΑΤΟ, άλλα έθνη δεν ήθελαν να μπουν», λέει ο Wallace.

  12. ΣΠΑΣΙΜΟΟι ρωσικές δυνάμεις βρίσκονται στο Κίεβο - Αξιωματούχοι της Ουκρανίας

    Ρώσοι πράκτορες βρίσκονται τώρα στο Κίεβο, επιβεβαίωσαν αξιωματούχοι της Ουκρανίας σε tweet.

    Το υπουργείο Άμυνας της Ουκρανίας είπε ότι «ο εχθρός» βρισκόταν στην περιοχή Obolon, περίπου 9 χιλιόμετρα (5,5 μίλια) βόρεια του κοινοβουλίου του Κιέβου στο κέντρο της πόλης.

    Ενθάρρυναν τους ντόπιους να φτιάξουν μολότοφ για να αντεπιτεθούν, ενώ συμβουλεύουν και άλλους να αναζητήσουν καταφύγιο.

    "Ήσυχοι κάτοικοι - προσοχή. Μην φύγετε από το σπίτι!"

    Οι ανταποκριτές μας στο Κίεβο ανέφεραν νωρίτερα ότι άκουσαν πυροβολισμούς, αν και προσθέτουν ότι είναι αδύνατο να γνωρίζουμε τι σημαίνει σε αυτό το σημείο. Λένε ότι μπορούν τώρα να ακούσουν και πιο δυνατές εκρήξεις.

  13. ΣΠΑΣΙΜΟWallace: Η Ρωσία έχει χάσει 450 άτομα προσωπικό

    Μιλώντας τώρα στο Radio 4, ο υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας λέει ότι η επαληθευμένη εκτίμηση των βρετανικών υπηρεσιών πληροφοριών είναι ότι η Ρωσία απέτυχε την πρώτη μέρα να επιτύχει οποιονδήποτε από τους στόχους της.

    «Απέτυχε γιατί πολέμησαν οι Ουκρανοί.

    «Απέτυχε λόγω του εγωισμού του Πούτιν που πιστεύει ότι θα πίστευαν ότι ήταν απελευθερωτής, διαψεύστηκε.

    «Απέτυχε λόγω της θανατηφόρας βοήθειας που επέτρεψε [τους Ουκρανούς] να καταπολεμήσουν ρωσικά τανκς και αεροσκάφη».

    Ο Γουάλας συνέχισε: "Έχουν χάσει περίπου 450 άτομα, τις ρωσικές ένοπλες δυνάμεις. Δεν κατάφεραν με την ελίτ τους Spetsnaz να καταλάβουν το αεροδρόμιο ακριβώς βόρεια του Κιέβου."

  14. ΣΠΑΣΙΜΟΟ στρατός της Ουκρανίας συνεχίζει να μάχεται με τις ρωσικές δυνάμεις έξω από το Κίεβο

    Ο ουκρανικός στρατός αναφέρει ότι οι ένοπλες δυνάμεις έχουν εμπλακεί σε μάχες στα περίχωρα της πρωτεύουσας Κιέβου στο Dymer και το Ivankiv, όπου έχει προχωρήσει μεγάλος αριθμός ρωσικών τεθωρακισμένων οχημάτων.

    Ανάρτηση στην επίσημη σελίδα στο Facebookτων ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων είπε ότι οι δυνάμεις «συνέχισαν να αντιστέκονται» στις ρωσικές δυνάμεις βορειοδυτικά της πρωτεύουσας.

    Το δημοσίευμα προσέθεσε ότι τα στρατεύματα κατέστρεψαν μια γέφυρα στα σύνορα του ποταμού Teteriv για να εμποδίσουν την περαιτέρω προώθηση των ρωσικών δυνάμεων.

    Πρόσθεσε ότι τα στρατεύματα εξακολουθούσαν να κρατούν ένα αεροδρόμιο στα περίχωρα της πόλης - το οποίο θα μπορούσε να γίνει εφαλτήριο για τον ρωσικό στρατό στο Κίεβο εάν τα ρωσικά στρατεύματα το καταλάβουν.

  15. Δείτε: Τεράστια έκρηξη πάνω από το Κίεβο νωρίς το πρωί της Παρασκευής

    Δείτε ένα βίντεο από μια έκρηξη πάνω από την ουκρανική πρωτεύουσα σήμερα το πρωί. Η Ουκρανία είπε ότι οι απεργίες ξεκίνησαν στις 04:00 τοπική ώρα.

    Το BBC επιβεβαίωσε ότι αυτή η έκρηξη σημειώθηκε στη γειτονιά Poznyaky.

    Περιεχόμενο βίντεο

    Λεζάντα βίντεο: ΔΕΙΤΕ: Τεράστια έκρηξη στον ουρανό πάνω από την πρωτεύουσα της Ουκρανίας Κίεβο
  16. Πληροφορίες για πυροβολισμούς στο Κίεβο

    Με τα ρωσικά στρατεύματα να προελαύνουν προς το Κίεβο, υπάρχουν τώρα πολλές αναφορές για πυροβολισμούς στην ουκρανική πρωτεύουσα. Αυτό άκουσε ο Paul Adams του BBC:

    Ο εκτελεστικός διευθυντής του ιστότοπου διερευνητικής δημοσιογραφίας Bellingcat, Christo Grozev, ανάρτησε επίσης αυτό:

    Εν τω μεταξύ η Ουκρανή δημοσιογράφος Nika Melkozerova άκουσε εκρήξεις:

  17. Τα σχέδια της Ρωσίας για κατάληψη του κεφαλαίου - έκθεση

    Σήμερα θα είναι η πιο δύσκολη μέρα, προειδοποιεί ο σύμβουλος του υπουργείου Εσωτερικών της Ουκρανίας, Anton Herashchenko, ο οποίος λέει ότι η Ρωσία προσπαθεί να διασχίσει το Κίεβο με στήλες αρμάτων μάχης να κατεβαίνουν στην πρωτεύουσα από τα βορειοανατολικά και βορειοδυτικά.

    Και μια πηγή στην ουκρανική αντικατασκοπεία είπε στον ιστότοπο Ukrainska Pravda λεπτομέρειες για το σχέδιο της Ρωσίας να πάρει τον έλεγχο της πόλης για να πάρει τον έλεγχο της χώρας. Είναι όλα ανεπιβεβαίωτα, αλλά αυτό είναι που αναφέρουν ότι η Ρωσία θέλει να κάνει:

    • Καταλάβετε ένα μεγάλο αεροδρόμιο του Κιέβου και τον έλεγχο εναέριας κυκλοφορίας για να επιτρέψετε σε 10.000 στρατιώτες να προσγειωθούν, αποσπώντας την προσοχή του στρατού με επιθέσεις στα σύνορα
    • Σαμποτάρετε την ηλεκτρική ενέργεια και τις επικοινωνίες του Κιέβου για να προκαλέσετε πανικό
    • Προκαλέστε μια έξοδο προσφύγων για να αποτρέψετε την κυκλοφορία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων
    • Καταλάβετε κυβερνητικά κτίρια, συμπεριλαμβανομένου του υπουργικού συμβουλίου και του κοινοβουλίου και αιχμαλωτίστε την κρατική ηγεσία, αναγκάζοντάς τα να υπογράψουν συμφωνία με ρωσικούς όρους
    • Φέρτε φιλορώσους ηγέτες και χωρίστε την Ουκρανία σε δύο μέρη, όπως η Ανατολική και η Δυτική Γερμανία

    Και πάλι, αυτό δεν έχει επιβεβαιωθεί.

  18. Φεύγοντας από το Κίεβο: «Όλη μου η ζωή είναι σε αυτό το σακίδιο πλάτης»

    Ο Ουκρανός δημοσιογράφος Μάικ Σάπιτον είναι μεταξύ των χιλιάδων που φεύγουν αυτή τη στιγμή από το Κίεβο και μεταδίδει ζωντανά στο Twitter την οδυνηρή απόδρασή του από την πρωτεύουσα.

    Η Παρασκευή του ξεκίνησε με τον ίδιο να ξυπνάει τα ξημερώματαυπό τον ήχο των εκρήξεων, όπως είπε, βαλλιστικών πυραύλων.

    Ο κ. Sapiton, ο οποίος είναι ο αναπληρωτής αρχισυντάκτης του Forbes Ukraine, στη συνέχεια κατευθύνθηκε σε έναν σταθμό του μετρό. Πολλοί έχουν περάσει στην υπόγεια για να βρουν καταφύγιο από τις εκρήξεις.

    Ώρες αργότερα, ο κ. Sapiton ήταν καθ' οδόν από αυτό που αποκαλούσε «αγαπητή μου πόλη, Κίεβο μου».

  19. Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου γεμάτος θαυμασμό για τις δυνάμεις της Ουκρανίας

    Έχουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την κλήση μεταξύ του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον και του προέδρου της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

    Ο πρωθυπουργός είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι πρόθυμο να συνεχίσει η Ουκρανία και είναι «γεμάτο θαυμασμό» για τη γενναιότητα των δυνάμεών του.

    Το ζευγάρι συζήτησε τις κυρώσεις στη Ρωσία και την πρακτική υποστήριξη προς την ουκρανική κυβέρνηση.

    Ο Πρόεδρος Ζελένσκι είπε στον πρωθυπουργό ότι υπήρξαν μεγάλες απώλειες από την ουκρανική πλευρά - αλλά μεγάλες απώλειες είχαν προκληθεί και στη Ρωσία.

    Ο πρόεδρος Ζελένσκι προέτρεψε επίσης τους δυτικούς ηγέτες να ενθαρρύνουν τις αντιπολεμικές διαδηλώσεις στη Ρωσία.

    Ο κ. Τζόνσον υποσχέθηκε να κάνει «ό,τι μπορεί». Ο πρωθυπουργός είπε στον Ουκρανό ηγέτη: «Γνωρίστε αυτόν τον Βολοντίμιρ, πιστεύουμε ότι ο Πούτιν θα αποτύχει και αυτός είναι πλέον ένας βασικός στόχος της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου».

  20. ΣΠΑΣΙΜΟΟ πρόεδρος της Ουκρανίας μιλά στον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου

    Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Ζελένσκι μόλις έγραψε στο Twitter λέγοντας ότι είχε πρωινές συνομιλίες με τον πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον.

    Ζήτησε ισχυρότερες κυρώσεις και περισσότερη υποστήριξη, γράφοντας στο Twitter: «Η Ουκρανία χρειάζεται την υποστήριξη των εταίρων περισσότερο από ποτέ».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου