- Η Ουκρανία προέτρεψε τους πολίτες που ζουν στη Ρωσία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα
- Έως και τρία εκατομμύρια Ουκρανοί πιστεύεται ότι ζουν στη Ρωσία και πολλοί άνθρωποι έχουν οικογένεια και στις δύο χώρες
- Η Ουκρανία στρατολογεί επίσης εφέδρους στον τακτικό στρατό καθώς προετοιμάζεται για μια πιθανή εισβολή από τη γείτονά της
- Οι δυτικές χώρες και οι σύμμαχοί τους έχουν επιβάλει κυρώσεις σε ρωσικές τράπεζες και βουλευτές, καθώς η κρίση κλιμακώνεται
- Ωστόσο, οι επικριτές, μεταξύ των οποίων και το Εργατικό Κόμμα του Ηνωμένου Βασιλείου, λένε ότι τα μέτρα μέχρι στιγμής δεν είναι αρκετά ισχυρά
- Οι ΗΠΑ λένε ότι πιστεύουν ότι μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία ξεκίνησε με εντολή του Βλαντιμίρ Πούτιν να εισέλθουν στρατεύματα σε δύο αποσχισμένες περιοχές
- Δεν είναι σαφές εάν έχουν σταλεί ακόμη νέα ρωσικά στρατεύματα στις δύο περιοχές, οι οποίες διοικούνται από αυτονομιστές που υποστηρίζονται από τη Μόσχα
Η Maxar Technologies, μια αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας, δημοσίευσε πολλές δορυφορικές εικόνες που δείχνουν, όπως λέει, νέες αναπτύξεις στρατευμάτων και εξοπλισμού στη δυτική Ρωσία και περισσότερα από 100 οχήματα στη νότια Λευκορωσία - όλα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποιούν μαζικές ασκήσεις σε Λευκορωσικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες. Κανένας από τους δύο δεν σχολίασε τις εικόνες.
Όπως σας είπαμε νωρίτερα, η Ουκρανία είπε στους πολίτες της στη Ρωσία να φύγουν.
Μια Ουκρανή βουλευτής, η Λέσια Βασιλένκο, έγραψε στο Twitter μέσα από το ουκρανικό κοινοβούλιο,που εξετάζει αν θα κηρύξει κατάσταση έκτακτης ανάγκης στις παραμεθόριες περιοχές της χώρας.
«Ναι, η Ουκρανία διατάζει τους υπηκόους της να φύγουν από τη Ρωσία», έγραψε στο Twitter. «Ναι, προετοιμαζόμαστε για κατάσταση έκτακτης ανάγκης, τουλάχιστον σε ορισμένες περιοχές της Ουκρανίας.
"Ο στρατιωτικός νόμος θα μπορούσε να είναι μια επιλογή, εάν… ό,τι χρειάζεται για να κρατήσει την Ουκρανία όρθια."
Η ΕΕ συχνά κατηγορείται ότι κινείται αργά, αλλά φαίνεται ότι το μπλοκ βρίσκεται στο κατώφλι της επιβεβαίωσης του αρχικού πακέτου κυρώσεων.
Ακολουθεί ένα ξέφρενο 24ωρο συνομιλιών μεταξύ πρέσβεων, αξιωματούχων και υπουργών Εξωτερικών.
Είχαμε μια ευρεία περιγραφή των σχεδίων, αλλά ποιες είναι οι λεπτομέρειες;
Αν και η τελική υπογραφή δεν έγινε, άκουσα ότι οι προτάσεις περιελάμβαναν τη διακοπή των δανείων από τα ιδρύματα της ΕΕ ή την αγορά τίτλων από το ρωσικό κράτος και την πλήρη δέσμευση περιουσιακών στοιχείων ορισμένων τραπεζών που βοηθούν τις ρωσικές δραστηριότητες.
Επίσης, μια ταξιδιωτική απαγόρευση της ΕΕ για 351 μέλη της κρατικής Δούμας της Ρωσίας που υποστήριξαν την αναγνώριση των δύο αποσχισμένων περιοχών ως ανεξάρτητων.
Αλίμονο, όχι άλλα ψώνια, πάρτι και διαμάντια
Ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Josep Borrell Fontelles έγραψε χθες το βράδυ στο Twitter ότι, για κάποιους, δεν θα υπάρχουν πλέον ψώνια στο Μιλάνο, πάρτι στο Σεν Τροπέ ή διαμάντια στην Αμβέρσα! Το tweet, που γελοιοποιήθηκε σε ορισμένους κύκλους επειδή δεν ταιριάζει με τη σοβαρότητα της κατάστασης, έχει διαγραφεί από τότε.
Ωστόσο, έχει συμφωνηθεί ένα σχέδιο της ΕΕ το οποίο, σε συνδυασμό με την κίνηση της Γερμανίας στον αγωγό Nord Stream 2 , ξεπέρασε αυτό που περίμεναν ορισμένοι.
Ωστόσο, εάν ο Πρόεδρος Πούτιν προχωρήσει παραπέρα, υπάρχει σιωπηλή αναγνώριση εδώ ότι όσο πιο αυστηρές γίνονται οι κυρώσεις, τόσο πιο δύσκολο θα είναι να συμφωνήσουν.
Αργότερα σήμερα, η διεθνής προσοχή για την Ουκρανία θα επικεντρωθεί στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, η οποία συνεδριάζει στις 15:00 GMT (10:00 τοπική ώρα) στη Νέα Υόρκη.
Η Συνέλευση θα συζητήσει «την κατάσταση στα προσωρινά κατεχόμενα εδάφη της Ουκρανίας», μετά την αναγνώριση από τη Ρωσία δύο αποσχισμένων κρατών.
Είναι μια ολομέλεια, που σημαίνει ότι όλα τα μέλη μπορούν να παρευρεθούν. Αναμένετε από τη Ρωσία να υπερασπιστεί την απόφασή της να αναγνωρίσει τις φιλορωσικές επαρχίες του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ και θα χρησιμοποιήσει το στάδιο για να πιέσει να τις αναγνωρίσουν κι άλλες χώρες.
Οι παρατηρητές των Ηνωμένων Εθνών λένε ότι αξίζει να παρακολουθούμε και την Κίνα . Χθες ο πρεσβευτής της στον ΟΗΕ κάλεσε «όλα τα μέρη» να αποφύγουν «να τροφοδοτήσουν εντάσεις» στην Ουκρανία, αλλά δεν καταδίκασε την αναγνώριση των επαρχιών από το Κρεμλίνο.
Καθώς σκέφτονται περισσότερες κυρώσεις, οι δυτικοί διπλωμάτες θα προσέξουν πόσο σθεναρά υποστηρίζει το Πεκίνο τον μακροχρόνιο σύμμαχό του.
Την Τετάρτη, ένας εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών είπε ότι το Πεκίνο δεν πιστεύει ποτέ ότι οι κυρώσεις είναι ο καλύτερος τρόπος για την επίλυση προβλημάτων.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας κάλεσε τη Δύση να επιβάλει αυστηρότερες κυρώσεις κατά του στενού κύκλου του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Χθες οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και άλλοι ανακοίνωσαν μέτρα κατά των Ρώσων ιδιωτών και τραπεζών - αλλά ο Ντμίτρο Κουλέμπα θέλει να προχωρήσουν περαιτέρω.
"Τα πρώτα αποφασιστικά βήματα έγιναν χθες και είμαστε ευγνώμονες γι' αυτά", έγραψε ο Κουλέμπα στο Twitter.
"Τώρα πρέπει να αυξηθεί η πίεση για να σταματήσει ο Πούτιν. Χτυπήστε την οικονομία και τους φίλους του. Χτυπήστε περισσότερο. Χτυπήστε δυνατά. Χτυπήστε τώρα".
Καθώς ο Βλαντιμίρ Πούτιν διατάζει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία, δείτε πώς έφτασαν τα πράγματα σε αυτό το σημείο.
Η Ουκρανία έχει πει στους πολίτες της να μην επισκέπτονται τη Ρωσία και προειδοποίησε όσους Ουκρανούς είναι ήδη εκεί να φύγουν αμέσως.
«Το υπουργείο Εξωτερικών συνιστά στους πολίτες της Ουκρανίας να απέχουν από οποιαδήποτε ταξίδια στη Ρωσική Ομοσπονδία και όσοι βρίσκονται σε αυτή τη χώρα να εγκαταλείψουν αμέσως το έδαφός της», αναφέρεται σε ανακοίνωση .(στα ουκρανικά).
Λέει ότι η «εντατικοποίηση της ρωσικής επιθετικότητας κατά της Ουκρανίας» σημαίνει ότι δεν θα είναι σε θέση να προσφέρει προξενική βοήθεια στους Ουκρανούς στη Ρωσία.
Η κίνηση θα μπορούσε να επηρεάσει αρκετά εκατομμύρια Ουκρανούς υπηκόους που εκτιμάται ότι ζουν στη Ρωσία.
Η Ουκρανία άρχισε να στρατολογεί μέλη των εφεδρικών αμυντικών της δυνάμεων ηλικίας 18-60 ετών στον στρατό, μετά από διάταγμα του προέδρου Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
Ο στρατός είπε ότι η μέγιστη περίοδος υπηρεσίας θα είναι ένα έτος και οι νεοσύλλεκτοι με δεξιότητες, όπως μηχανικοί, θα αποσπαστούν σε ειδικές μονάδες.
Οι αξιωματούχοι πρόσθεσαν ότι όσοι αγνοήσουν την πρόσκληση ενδέχεται να αντιμετωπίσουν "ποινική ευθύνη".
Οι ειδικοί υπολογίζουν ότι περίπου 900.000 άνθρωποι υπηρετούν στις εφεδρικές αμυντικές δυνάμεις της Ουκρανίας.
Τριάντα έξι ώρες αφότου ο Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε Ρώσους «ειρηνευτές» στις δύο φιλορωσικές αυτονομιστικές περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, δεν υπάρχουν ακόμη σαφείς αποδείξεις ότι έφτασαν.
Οι ρωσικές δυνάμεις μπήκαν και βγήκαν από τις δύο περιοχές κατά τη διάρκεια οκτώ ετών πολέμου, αλλά δεν έχουν υπάρξει σαφείς αναφορές για κάτι που αλλάζει πολύ στο έδαφος από τη Δευτέρα.
Η απότομη αύξηση των βομβαρδισμών κατά μήκος της «γραμμής επαφής» που χωρίζει την ελεγχόμενη από τους αυτονομιστές έδαφος από την ελεγχόμενη από την ουκρανική κυβέρνηση έδαφος συνεχίζεται, αλλά κατά τα άλλα τίποτα δεν έχει αλλάξει.
Άρα έχει ήδη ξεκινήσει ένας νέος, μεγαλύτερος πόλεμος;
Οι οιωνοί δεν είναι καλοί. Οι διπλωματικοί δρόμοι φαίνεται να κλείνουν. Η ρητορική από τη Μόσχα είναι ξεκάθαρα εχθρική. Δορυφορικές εικόνες δείχνουν τις ρωσικές δυνάμεις να έρπουν πιο κοντά στα σύνορα αυτής της χώρας. Η κυβέρνηση της Ουκρανίας ετοιμάζει εφέδρους.
Αλλά έχει πάρει ακόμη ο Πούτιν μια απόφαση να εξαπολύσει ποιος θα μπορούσε να είναι ο χειρότερος πόλεμος στην Ευρώπη από το 1945;
Κανείς δεν ξέρει.
Η Liz Truss λέει στο BBC Breakfast ότι ο τελικός του Champion's League δεν πρέπει να διεξαχθεί στην Αγία Πετρούπολη.
Ο τελικός του μεγαλύτερου τουρνουά ποδοσφαίρου συλλόγων της Ευρώπης πρόκειται να διεξαχθεί στη Gazprom Arena της ρωσικής πόλης στις 28 Μαΐου, αλλά οι διοργανωτές της Uefa εξετάζουν το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τον αγώνα αλλού.
Ο υπουργός Εξωτερικών λέει: «Νομίζω ότι είναι λάθος σε αυτή τη φάση με αυτό που κάνει η Ρωσία διεθνώς να έχουμε τον τελικό εκεί».
Ερωτηθείσα εάν οι αγγλικοί σύλλογοι πρέπει να το μποϊκοτάρουν, αν φτάσουν στον τελικό, λέει: «Αυτό είναι θέμα της ομάδας, αλλά αν ήμουν παίκτης, κάτι που είναι πολύ απίθανο, σίγουρα δεν θα ήθελα να είμαι μέρος αυτού. ”
Οι επικριτές, συμπεριλαμβανομένων πολλών επιφανών βουλευτών από το δικό της Συντηρητικό Κόμμα, είπαν ότι μια σειρά κυρώσεων στη Ρωσία που ανακοίνωσε χθες το Ηνωμένο Βασίλειο δεν είναι αρκετά μακριά.
Όμως ο Τρους είπε στο Πρωινό του BBC ότι οι κυρώσεις είναι οι «σκληρότερες που έχουμε επιβάλει ποτέ στη Ρωσία».
Τα μέτρα περιλαμβάνουν κυρώσεις σε πολλά άτομα και τράπεζες, μαζί με κυρώσεις σε Ρώσους βουλευτές - κάτι που θα απαιτούσε νέα νομοθεσία - και αποτροπή βρετανικών εταιρειών από το να δραστηριοποιούνται στις δύο περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ, που αναγνωρίζονται από τη Ρωσία ως ανεξάρτητες.
Το ΗΒ θα περιορίσει το ρωσικό κράτος και τις βασικές εταιρείες από την άντληση κεφαλαίων στις χρηματοπιστωτικές αγορές του Ηνωμένου Βασιλείου, καθώς και απαγόρευση μιας σειράς εξαγωγών υψηλής τεχνολογίας στη Ρωσία.
Ο Τρας είπε επίσης ότι το Ηνωμένο Βασίλειο έπρεπε να «κρατήσει κάποιες κυρώσεις στο ντουλάπι» για να τις χρησιμοποιήσει εάν και όταν η Ρωσία κλιμακώσει τη χρήση βίας κατά της Ουκρανίας.
«Θα υπάρξει περισσότερη δράση στις χρηματοπιστωτικές αγορές, θα υπάρξει περισσότερη δράση για ιδιώτες - έχουμε μια λίστα με άτομα έτοιμη να προχωρήσουμε», λέει.
«Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και οι φίλοι του θα φοβούνται ότι θα χτυπηθούν στη συνέχεια», προσθέτει.
Η Τρας είπε επίσης ότι περίπου 2 εκατομμύρια λίρες σε δωρεές προς το Συντηρητικό κόμμα της από άτομα που συνδέονται με τη Ρωσία είχαν «δηλωθεί πλήρως».
Η υπουργός Εξωτερικών του Ηνωμένου Βασιλείου, Λιζ Τρας, μιλά τώρα στο BBC Breakfast. Λέει ότι «ανησυχεί πολύ για μια επικείμενη εισβολή στην Ουκρανία».
Ο Τρας λέει ότι μια επίθεση στην πρωτεύουσα Κίεβο είναι μια "πολύ πραγματική πιθανότητα".
«Η Ρωσία έχει περικυκλώσει την Ουκρανία για να μπορέσουμε να δούμε μια επίθεση από διάφορες κατευθύνσεις», λέει.
Εάν υπάρξει εισβολή, λέει ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα κλιμακώσει τις κυρώσεις του στη Μόσχα.
«Τίποτα δεν θα ήταν εκτός τραπεζιού σε περίπτωση πλήρους εισβολής», λέει.
Δημόσια η Μόσχα παραμερίζει αυτές τις τελευταίες κυρώσεις.
Μίλησα χθες με την Μαρία Ζαχάροβα, την εκπρόσωπο του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών και ήταν σε μαχητική διάθεση.
Ουσιαστικά μου είπε "Κρίση στην Ουκρανία ή όχι κρίση στην Ουκρανία, η Δύση θα είχε επιβάλει περισσότερες κυρώσεις στους Ρώσους ούτως ή άλλως για να περιορίσει τη χώρα μας".
Και όταν τη ρώτησα για την αναστολή του αγωγού Nord Stream 2, που πολλοί στη Ρωσία δεν περίμεναν να συμβεί τόσο σύντομα, απέρριψε και αυτό.
Έτσι, δημοσίως η Μόσχα παραμένει προκλητική και δεν υπάρχει ακόμη ένδειξη συμβιβασμού από τη Ρωσία.
Η κίνηση της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας έχει προκαλέσει συγκρίσεις με την Κίνα και την Ταϊβάν σε ορισμένες περιοχές.
Το Πεκίνο βλέπει την αυτοδιοικούμενη Ταϊβάν ως μια αποσχισθείσα επαρχία που τελικά θα είναι και πάλι μέρος της ηπειρωτικής χώρας, αλλά η Ταϊβάν βλέπει τον εαυτό της ως ανεξάρτητη χώρα.
Αν και οι αναλυτές τονίζουν ότι τα γεγονότα ενός σεναρίου Κίνας-Ταϊβάν είναι πολύ διαφορετικά, δεν μπορούν να αρνηθούν ότι όλοι παρακολουθούν στενά πώς οι δυτικές φιλελεύθερες δημοκρατίες ανταποκρίνονται στη Ρωσία – αυτό είναι μια δοκιμασία.
Αυτό προκάλεσε πολλές συζητήσεις στα κινεζικά και ταϊβανέζικα κοινωνικά μέσα.
Μερικοί Κινέζοι εθνικιστές, ενθαρρυμένοι από την κίνηση της Ρωσίας, γράφουν πράγματα όπως: «Ήρθε η ώρα να πάρουμε πίσω την Ταϊβάν». Εν τω μεταξύ, άλλοι λένε ότι η μετρημένη απάντηση των ΗΠΑ μέχρι στιγμής «δείχνει στην Ταϊβάν πώς θα συμπεριφερθούν στους συμμάχους τους όταν έρθει πραγματικά ο πόλεμος».
Ένα άρθρο που κάνει παραλληλισμούς και κάνει τον γύρο είναι από τον υψηλού προφίλ πρώην συντάκτη της εφημερίδας Global Times της Κίνας. Το άρθρο του Hu Xijin παροτρύνει τους ανθρώπους να υποστηρίξουν τη διπλωματία του Πεκίνου, η οποία είδε ότι καλεί για αυτοσυγκράτηση και από τις δύο πλευρές.
Ωστόσο, θεωρεί το πρόβλημα ως «μια αναμέτρηση μεταξύ των ΗΠΑ και της Ρωσίας για την επέκταση του ΝΑΤΟ προς τα ανατολικά» και της Ουκρανίας ως «θύμα των επιθετικών πολιτικών των ΗΠΑ» - σε αντίθεση με τη σύγκρουση που ωθείται από την επιθετικότητα της Ρωσίας.
Σε αυτό το πνεύμα έχει επίσης προειδοποιήσει ότι οι ΗΠΑ θα προσπαθήσουν να παρουσιάσουν την Ταϊβάν ως Ουκρανία (ένα πλήρως ανεξάρτητο κράτος) και όχι ως Ντόνετσκ (την αποσχισθείσα περιοχή).
Το υπουργείο Εξωτερικών της Κίνας ρωτήθηκε την Τρίτη εάν είδε παραλληλισμούς. Ο εκπρόσωπος απάντησε: «Θα ήθελα να τονίσω ότι υπάρχει μόνο μία Κίνα και η Ταϊβάν είναι αναπαλλοτρίωτο μέρος του εδάφους της Κίνας».
Ο Ντέιβιντ Λάμι, σκιώδης υπουργός Εξωτερικών του αντιπολιτευόμενου Εργατικού Κόμματος του Ηνωμένου Βασιλείου, λέει ότι η κυβέρνηση πρέπει να εφαρμόσει αυστηρότερες κυρώσεις στη Ρωσία.
Λέει στο BBC Breakfast ότι ένα «όριο έχει ήδη παραβιαστεί» και η διάθεση πολλών βουλευτών είναι ότι τα μέτρα που επιβάλλουν κυρώσεις σε τρεις ολιγάρχες και πέντε τράπεζες δεν είναι «αρκετά ισχυρά».
Ο Lammy προσθέτει ότι πολλοί πολιτικοί εξακολουθούν να ανησυχούν ότι το Ηνωμένο Βασίλειο δεν έχει στείλει "μήνυμα στον Βλαντιμίρ Πούτιν που θα μπορούσε, αυτή την 11η ώρα, να τον κάνει να κάνει πίσω".
Ωστόσο, η υπουργός Εξωτερικών Λιζ Τρας επέμεινε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα χρησιμοποιήσει "κάθε μοχλό που έχει στη διάθεσή μας" για να σταματήσει τις απειλές του Πούτιν προς την Ουκρανία.
Γράφοντας στους Times, η Liz Truss είπε ότι οι σύμμαχοι της G7 συμφώνησαν σε περαιτέρω κυρώσεις και "τίποτα δεν είναι εκτός τραπεζιού".
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν λέει ότι η Μόσχα είναι ακόμα έτοιμη να αναζητήσει «διπλωματικές λύσεις» με τη Δύση για την Ουκρανία - αλλά ότι τα συμφέροντα της Ρωσίας και η ασφάλεια των πολιτών της ήταν αδιαπραγμάτευτα.
Σε μια ομιλία βίντεο για τον εορτασμό της Ημέρας του Υπερασπιστή της Πατρίδας της Ρωσίας, επέμεινε ότι ήταν πάντα ανοιχτός για «ειλικρινή διάλογο».
Επαίνεσε επίσης την ετοιμότητα μάχης των ρωσικών ενόπλων δυνάμεων, λέγοντας ότι είναι βέβαιος ότι θα υπερασπίσουν τα εθνικά συμφέροντα της χώρας.
Τα ρωσικά στρατεύματα παραμένουν κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας. Δορυφορικές εικόνες τις τελευταίες 24 ώρες έδειξαν πολλές νέες αναπτύξεις στρατευμάτων και εξοπλισμού στη δυτική Ρωσία και περισσότερα από 100 οχήματα σε αεροδρόμιο στη Λευκορωσία κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας, σύμφωνα με την αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας Maxar.
Χαιρετισμούς στους αναγνώστες μας που μόλις ξυπνούν στην Ευρώπη ή κάνουν check in κατά τη διάρκεια του μεσημεριανού γεύματος στην Ασία.
Εδώ είναι οι κύριες εξελίξεις σε αυτήν την ιστορία που αλλάζει γρήγορα:
- Ο Λευκός Οίκος λέει ότι ο πρόεδρος Μπάιντεν δεν θα πραγματοποιήσει σύνοδο κορυφής με τον Βλαντιμίρ Πούτιν, όπως προτάθηκε το Σαββατοκύριακο
- Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken ακύρωσε επίσης μια συνάντηση την Πέμπτη με τον Ρώσο ομόλογό του, λέγοντας ότι δεν έχει πλέον νόημα από τη στιγμή που οι ΗΠΑ πιστεύουν ότι έχει ξεκινήσει μια ρωσική εισβολή στην Ουκρανία
- Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον προειδοποίησε την Τετάρτη ότι η ρωσική εισβολή πλήρους κλίμακας στην Ουκρανία είναι «πιθανόν να συμβεί εντός των επόμενων 24 ωρών».
- Περισσότερες χώρες - συμπεριλαμβανομένου του Καναδά και της Ιαπωνίας - έχουν πλέον επιβάλει χρηματοοικονομικές και οικονομικές κυρώσεις κατά της Ρωσίας, ακολουθώντας το προβάδισμα της ΕΕ και των ΗΠΑ
- Οι δυτικές κυρώσεις θα πλήξουν και τους απλούς Αμερικανούς, προειδοποιεί ο Ρώσος πρεσβευτής στις ΗΠΑ
- Το κοινοβούλιο της Ρωσίας εξουσιοδότησε τον Πούτιν να χρησιμοποιήσει τις ένοπλες δυνάμεις της χώρας στο εξωτερικό - αλλά δεν είναι σαφές αν έχουν ήδη σταλεί στρατεύματα στις περιοχές των ανταρτών
Μείνετε μαζί μας - θα σας φέρουμε όλες τις τελευταίες αναφορές και αναλύσεις από τους ανταποκριτές μας στο έδαφος, μαρτυρίες αυτοπτών μαρτύρων και όλα τα τελευταία πλάνα και φωτογραφίες.
Η Maxar Technologies, μια αμερικανική εταιρεία διαστημικής τεχνολογίας, δημοσίευσε πολλές δορυφορικές εικόνες που δείχνουν, όπως λέει, νέες αναπτύξεις στρατευμάτων και εξοπλισμού στη δυτική Ρωσία και περισσότερα από 100 οχήματα στη νότια Λευκορωσία - όλα κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η Ρωσία και η Λευκορωσία πραγματοποιούν μαζικές ασκήσεις σε Λευκορωσικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες. Κανένας από τους δύο δεν σχολίασε τις εικόνες.
Η Ινδία ήταν προσεκτική στην απάντησή της μέχρι στιγμής. Δεν επέκρινε κατηγορηματικά τη Ρωσία, αλλά επέμεινε ότι η διπλωματία πρέπει να χρησιμοποιηθεί για να «αποκλιμακωθεί» η κατάσταση.
Οι ΗΠΑ και τα ευρωπαϊκά έθνη θα ήθελαν η Ινδία να λάβει πιο ξεκάθαρη θέση, αλλά το Δελχί δεν έχει την πολυτέλεια να το κάνει αυτό για διάφορους λόγους.
Πρώτον, η Μόσχα εξακολουθεί να είναι ο μεγαλύτερος προμηθευτής αμυντικού εξοπλισμού της Ινδίας. Έπειτα, υπάρχει επίσης η ιστορία των δοκιμασμένων δεσμών τους.
Η Ινδία θα δεχθεί έντονες πιέσεις για να πάρει θέση καθώς η Δύση επιβάλλει περισσότερες κυρώσεις τις επόμενες ημέρες, αλλά πάντα βασιζόταν στη διάσημη στρατηγική της αδέσμευτης όποτε την οδηγούσαν να επιλέξει πλευρά.
Η ρευστή γεωπολιτική κατάσταση μπορεί να δυσκολέψει το Δελχί να παραμείνει ουδέτερο αυτή τη φορά. Ο Πρωθυπουργός Ναρέντρα Μόντι θα πρέπει να ακολουθήσει ένα σφιχτό διπλωματικό σχοινί εάν η Δύση αυξήσει την πίεση.
Τόσο τα υπουργεία Εξωτερικών της Αυστραλίας όσο και της Νέας Ζηλανδίας κάλεσαν τους πρεσβευτές της Ρωσίας στις χώρες την Τετάρτη για να εκφράσουν την αντίθεσή τους στις ενέργειες του Βλαντιμίρ Πούτιν.
Ο Πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ Μόρισον είπε ότι η κυβέρνησή του δεν έκανε ακόμη το βήμα της απέλασης του πρεσβευτή της Ρωσίας - αλλά συζητούσε την επιλογή με τους ηγέτες άλλων εθνών.
Η απέλαση ενός πρέσβη είναι ένα από τα πιο αυστηρά μέτρα ξένης διπλωματίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου