Ανελέητα σφυροκοπείται η Ουκρανία για δεύτερη ημέρα από τις ρωσικές δυνάμεις, με το Κίεβο να βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή, στο επίκεντρο της πολεμικής σύρραξης. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον Ρώσο πρόεδρο να αποδέχεται μεν την πρόσκληση, ωστόσο στη συνεχεία να καταγγέλλει την κυβέρνηση Ζελένσκι ως «ομάδα νεοναζί» και να καλεί τους Ουκρανούς στρατιώτες να αναλάβουν την εξουσία, ώστε να διαπραγματευτεί με εκείνους.

Την ώρα, δε, που συνεδρίαζε το ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η Μόσχα απείλησε Σουηδία και Φινλανδία με στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση που ενταχθούν στη Συμμαχία.  

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο

LIVE CAMERA from Kyiv Ukraine after Russian invasion #Ukraine #Kiev #Kyiv

Η πρωτεύουσα δέχεται διαρκώς χτυπήματα τόσο από αέρος όσο και από χερσαίες δυνάμεις ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, 137 Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, ενώ χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες «ισχυρές» κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, ενώ χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν «εισβολέα» και «παρία της διεθνούς κοινότητας».

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

19:29
Ηλένα Κρητικού

Μητσοτάκης: Όλα τα μέλη του ΝΑΤΟ να δεσμευθούν ότι θα εφαρμόσουν τις κυρώσεις της ΕΕ κατά της Ρωσίας

Κατά την τοποθέτησή του στην τηλεδιάσκεψη των αρχηγών κρατών του ΝΑΤΟ, ο Κυριάκος Μητσοτάκης ζήτησε να δεσμευτούν όλες οι χώρες - μέλη ότι θα εφαρμόσουν το πλαίσιο κυρώσεων έναντι της Ρωσίας που αποφάσισε η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Επίσης, ο πρωθυπουργός εξέφρασε την ανάγκη σταδιακής απεξάρτησης από το ρωσικό φυσικό αέριο.

Ο ίδιος υπογράμμισε ακόμη ότι η ρωσική επιθετικότητα στην Ουκρανία ανέδειξε την ανάγκη της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας και της ενίσχυσης του ευρωπαϊκού πυλώνα ασφαλείας του ΝΑΤΟ.

19:23
Αγάπη Βαρούνη

«Είμαστε εδώ»: Ο Ζελένσκι διαψεύδει με βίντεο τα περί διαφυγής του από το Κίεβο

«Είμαστε εδώ. Είμαστε στο Κίεβο. Υπερασπιζόμαστε την Ουκρανία»: Με βίντεο του ίδιου και της ομάδας του έξω από την προεδρική διοίκηση στην κυβερνητική συνοικία του Κιέβου, ο Ουκρανος πρόεδρος διαψεύδει τα δημοσιεύματα ρωσικών ΜΜΕ ότι είχε διαφύγει.

19:17
Αγάπη Βαρούνη

Αντιπολεμική κινητοποίηση στην Αθήνα για την ρωσική εισβολή στην Ουκρανία

Σε εξέλιξη βρίσκεται πορεία του ΚΚΕ και της ΚΝΕ προς την πρεσβεία των ΗΠΑ, μετά τη συγκέντρωση στην πρεσβεία της Ρωσίας στην Αθήνα.

19:08
Αγάπη Βαρούνη

Εκτός Eurovision η Ρωσία με απόφαση της EBU

Η Ευρωπαϊκή Ένωση Ραδιοτηλεοπτικών Σταθμών (EBU) απέβαλε τη Ρωσία χώρα από τον διαγωνισμό τραγουδιού που φέτος θα διεξαχθεί στο Τορίνο.

Η EBU ανακοίνωσε ότι η απόφαση «αντανακλά την ανησυχία ότι υπό το πρίσμα της άνευ προηγουμένου κρίσης στην Ουκρανία, μια ρωσική συμμετοχή στον φετινό διαγωνισμό θα οδηγούσε τον διαγωνισμό σε ανυποληψία».

Το Εκτελεστικό Συμβούλιο της EBU έλαβε την απόφαση μετά από σύσταση από το διοικητικό όργανο του διαγωνισμού της Eurovision, την ομάδα αναφοράς και τους κανόνες της διοργάνωσης και τις αξίες της EBU.

19:02
Αγάπη Βαρούνη

Το Κρεμλίνο περιορίζει την πρόσβαση στο Facebook

Η ρωσική κυβέρνηση λέει ότι θα «περιορίσει εν μέρει την πρόσβαση» στο Facebook επειδή, όπως υποστηρίζει, η πλατφόρμα περιόρισε πολλούς λογαριασμούς ρωσικών μέσων ενημέρωσης που πρόσκεινται στο Κρεμλίνο

18:43
Αγάπη Βαρούνη

Η Ρωσία απειλεί Σουηδία και Φινλανδία με πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες αν ενταχθούν στο ΝΑΤΟ

Βίντεο με απόσπασμα της ομιλίας της Μαρία Ζαχάροβα έγινε viral στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, καθώς η εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών φαίνεται να στοχεύει, εκτός από τη Φινλανδία, και τη Σουηδία, λέγοντας ότι θα είχε «σοβαρές στρατιωτικές και πολιτικές συνέπειες, το οποίο θα απαιτούσε από τη χώρα μας να προβεί σε ανάλογα βήματα».

Το βίντεο έχει συγκεντρώσει πάνω από 700.000 προβολές.

18:41
Αγάπη Βαρούνη

Με στρατιωτικές συνέπειες απειλεί η Ρωσία τη Φινλανδία

Εν μέσω βομβαρδισμών στο ουκρανικό έδαφος, η Ρωσία απειλεί την Φινλανδία με «πολιτικές και στρατιωτικές συνέπειες» εάν κινηθεί προς ένταξη στις δομές του ΝΑΤΟ.

18:35
Αγάπη Βαρούνη

Αποπέμπεται η Ρωσία από το Συμβούλιο της Ευρώπης

Η Ρωσία έχει αποπεμφθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης μετά την εισβολή της στην Ουκρανία, ανακοίνωσε ο Ιταλός υπουργός Εξωτερικών Λουίτζι Ντι Μάιο.

Το Συμβούλιο της Ευρώπης ιδρύθηκε μετά τον B’ Παγκόσμιο Πόλεμο για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και του κράτους δικαίου σε ολόκληρη την ήπειρο.

«Η Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, της οποίας η Ιταλία ασκεί την προεδρία, έλαβε την απόφαση να αποκλείσει τη Ρωσική Ομοσπονδία από τα μέλη της», ανέφερε ο Ντι Μάιο σε δήλωση.

«Η Ιταλία θεωρεί ότι αυτό είναι ένα απαραίτητο μέτρο υπό το φως της απαράδεκτης στρατιωτικής επίθεσης της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας, η οποία συνιστά σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου», πρόσθεσε.

18:21
Ηλένα Κρητικού

Η Γαλλία είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift

H Γαλλία είναι υπέρ του αποκλεισμού της Ρωσίας από το τραπεζικό σύστημα Swift, δήλωσε σήμερα ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών Μπρουνό Λεμέρ, προκειμένου να επιβληθούν κυρώσεις στη Ρωσία για την εισβολή στην Ουκρανία.

«Ορισμένα κράτη μέλη έχουν εκφράσει επιφυλάξεις, η Γαλλία δεν είναι ένα από αυτά τα κράτη», δήλωσε ο υπουργός κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο πλαίσιο διάσκεψης στην οποία μετέχουν οι υπουργοί Οικονομικών της ΕΕ.

Διαβάστε επίσης:

Τι είναι το Swift και γιατί διχάζει τους Δυτικούς

18:18
Αγάπη Βαρούνη

Πυροβολισμοί στον κεντρικό σιδηροδρομικό σταθμό του Κιέβου ενώ χιλιάδες εγκαταλείπουν την ουκρανική πρωτεύουσα

18:12
Αγάπη Βαρούνη

Μπαράζ βομβαρδισμών στο Χάρκοβο

Εκατοντάδες είναι οι πολίτες που έχουν βρει καταφύγιο σε σταθμούς μετρό του Χάρκοβο για να προστατευτούν από τις ρωσικές αεροπορικές επιδρομές.

18:07
Αγάπη Βαρούνη

«Κρατάει» το Κίεβο λέει ο ουκρανικός στρατός

Οι ουκρανικές δυνάμεις διατηρούν «την άμυνα» του Κιέβου «και των προκαθορισμένων συνόρων», δήλωσε πριν λίγη ώρα ο ουκρανικός στρατός.

Τα ρωσικά στρατεύματα έχουν περικυκλώσει το Κίεβο, προσπαθώντας να εισβάλουν στην ουκρανική πρωτεύουσα από τα βόρεια και τα δυτικά.

Ο ουκρανικός στρατός έκανε λόγο για μυστικούς Ρώσους πράκτορες «μεταμφιεσμένοι σε πολίτες, που προσπαθούσαν να διεισδύσουν προκειμένου να αποσταθεροποιήσουν την κατάσταση».

17:53
Αγάπη Βαρούνη

«Όχι στον πόλεμο» δηλώνει η κόρη του εκπροσώπου του Πούτιν

Η Λίζα Πέσκοβα, η κόρη του εκπροσώπου του Κρεμλίνου, δημοσίευσε το μήνυμα «Όχι στον πόλεμο» στα stories της στο Instagram

17:45
Αγάπη Βαρούνη

Σφυροκοπείται ξανά το Χάρκοβο από ρωσικούς βομβαρδισμούς

Οι ρωσικές δυνάμεις στοχεύουν ξανά το Χάρκοβο με αεροπορικές επιδρομές και βομβαρδισμούς, μεταδίδουν οι ανταποκριτές των Guardian και Telegraph.

Κάτοικοι ανέφεραν νωρίτερα ότι ακουστήκαν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής και ήχοι βομβαρδιστικών.

17:34
Αγάπη Βαρούνη

«Το Κίεβο θα πέσει γρήγορα» εκτιμά η Ουάσινγκτον

Ανώτατα στελέχη της κυβέρνησης Μπάιντεν προειδοποίησαν τα μέλη του Κογκρέσου ότι φοβούνται πως το Κίεβο θα πέσει γρήγορα, ενώ επανέλαβαν ότι «οι ΗΠΑ θα συνεχίσουν να εξοπλίζουν τις ουκρανικές δυνάμεις, όποτε αυτό είναι δυνατό».

17:29
Αγάπη Βαρούνη

ΥΠΕΞ: Οδικώς η αποχώρηση Ελλήνων πολιτών και του διπλωματικού προσωπικού από την Ουκρανία

«Η αποχώρηση του προσωπικού της Πρεσβείας, καθώς και Ελλήνων πολιτών που επιθυμούν να αποχωρήσουν, θα πραγματοποιηθεί οδικώς. Μέχρι νεωτέρας, τα Γενικά Προξενεία στην Μαριούπολη και στην Οδησσό παραμένουν εν λειτουργεία. Την επιτόπια κατάσταση επικινδυνότητας κρίνουν οι επικεφαλής των Αρχών αυτών», σύμφωνα με το υπουργείο Εξωτερικών.

17:25
Αγάπη Βαρούνη

Εκκενώνεται η ελληνική πρεσβεία στο Κίεβο, ανακοίνωσε το ΥΠΕΞ

«Λόγω της ραγδαίας επιδείνωσης της κατάστασης ασφαλείας στο Κίεβο, ο Πρέσβης της Ελλάδας ζήτησε και έλαβε την έγκριση να αποχωρήσει άμεσα από την πόλη» αναφέρει σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Εξωτερικών.

17:15
Αγάπη Βαρούνη

Στις φλόγες κυβερνητικό κτήριο στο Τσέρνιγκοφ, βόρεια του Κιέβου

Καίγεται το περιφερειακό αρχηγείο της Υπηρεσίας Ασφαλείας της Ουκρανίας στο Τσέρνιγκοφ, περίπου 105 χιλιόμετρα βόρεια του Κιέβου.

Το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε ότι οι ρωσικές δυνάμεις «ολοκλήρωσαν τον αποκλεισμό του Τσέρνιγκοφ», ουσιαστικά αποκόπτοντάς το.

17:04
Αγάπη Βαρούνη

Μπορέλ: Εκτός απροόπτου, Πούτιν και Λαβρόφ στη νέα λίστα κυρώσεων της ΕΕ

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν και ο υπουργός Εξωτερικών του Σεργκέι Λαβρόφ, αναμένεται να συμπεριληφθούν στη νέα λίστα κυρώσεων της ΕΕ κατά της Ρωσίας, επιβεβαίωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας Ζοζέπ Μπορέλ.

Μιλώντας ενόψει της συνάντησης των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ, όπου θα εγκριθεί μια δεύτερη δέσμη κυρώσεων κατά της Ρωσίας, ο Μπορέλ είπε:

«Εάν δεν υπάρχουν εκπλήξεις και κανείς δεν αντιταχθεί, καθώς απαιτούμε ομοφωνία, τότε, ναι, ο Πούτιν και ο Λαβρόφ θα είναι στη λίστα».

17:00
Αγάπη Βαρούνη

Πούτιν προς Ουκρανούς στρατιώτες: «Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας»

«Πάρτε την εξουσία στα χέρια σας, φαίνεται ότι θα είναι πιο εύκολο να διαπραγματευτούμε μαζί σας παρά με την ομάδα των τοξικομανών και των νεοναζί που κάθεται στο Κίεβο και έχει πάρει όμηρο τον ουκρανικό λαό» είπε ο Βλαντιμίρ Πούτιν σε νεότερες δηλώσεις του στη ρωσική κρατική τηλεόραση.

ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ