Δραματικές ώρες ζει για τρίτη συνεχόμενη ημέρα η Ουκρανία καθώς στο Κίεβο μαίνονται οι σφοδρές μάχες με τα ρωσικά στρατεύματα. Με βίντεο που ανέβασε τα κοινωνικά μέσα από το κέντρο της πρωτεύουσας, ο πρόεδρος Ζελένσκι διέψευσε πληροφορίες ότι φυγαδεύτηκε και διεμήνυσε ότι οι Ουκρανοί δεν καταθέτουν τα όπλα. 

Μετά από τηλεφωνική επικοινωνία με τον Γάλλο πρόεδρο Μακρόν, ο Ουκρανός πρόεδρος ανακοίνωσε ότι βρίσκεται καθ' οδόν βοήθεια σε όπλα και εξοπλισμό. Αμερικανική βοήθεια ύψους 350 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία ενέκρινε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.

Κατάληψη Μελιτόπολης: Το πρωί του Σαββάτου, το ρωσικό πρακτορείο Interfax μετέδωσε ότι τα ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μελιτόπολη.

Στόχος Πολυκατοικίες: Ένα κτήριο κατοικιών χτυπήθηκε από πύραυλο ή ρουκέτα τα ξημερώματα του Σαββάτου, καθώς η πόλη κοιμόταν, με εικόνες και βίντεο να δείχνουν εκτεταμένες ζημιές, χωρίς ωστόσο να γνωρίζουμε ακόμη αν υπήρξαν τραυματίες ή θύματα.

Μάχες στους δρόμους: Τα ξημερώματα του Σαββάτου, το ουκρανικό υπουργείο Εσωτερικών προειδοποίησε μέσω Facebook ότι «Στους δρόμους της πόλης μας διεξάγονται ενεργές μάχες». Κάλεσε τους κατοίκους να παραμείνουν ήρεμοι, να κρυφτούν σε εσωτερικούς χώρους, να καλυφθούν - και να κατευθυνθούν αμέσως στο πλησιέστερο καταφύγιο εάν ακούσουν σειρήνες αεροπορικής επιδρομής.

Οι κάτοικοι παίρνουν τα όπλα: Οι Ουκρανοί προετοιμάζονται να υπερασπιστούν την πρωτεύουσά τους τις τελευταίες ημέρες, με αξιωματούχους να εξοπλίζουν εφέδρους και την ουκρανική τηλεόραση να μεταδίδει οδηγίες για την κατασκευή μολότοφ. Ακόμη και μέλη του κοινοβουλίου είπαν στο CNNi ότι έχουν πάρει όπλα και έχουν μάθει να πυροβολούν.

Προσφυγική κρίση: Περισσότεροι από 50.000 Ουκρανοί πρόσφυγες έχουν εγκαταλείψει τη χώρα σε λιγότερο από 48 ώρες, σύμφωνα με την Ύπατη Αρμοστεία των Ηνωμένων Εθνών για τους Πρόσφυγες, η οποία είπε ότι η πλειοψηφία έχει πάει στην Πολωνία και τη Μολδαβία.

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

10:24
Σεϊντή Εύα

Μακρόν: Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη και θα διαρκέσει

makron_oukrania.jpg
@AP Photo

Ο πόλεμος στην Ουκρανία «θα διαρκέσει» και «πρέπει να προετοιμαστούμε», προειδοποίησε σήμερα ο Γάλλος πρόεδρος Εμμανουέλ Μακρόν, λέγοντας πως η κυβέρνηση ετοιμάζει «ένα σχέδιο ανθεκτικότητας» προκειμένου να αντιμετωπιστούν οι οικονομικές συνέπειες της κρίσης αυτής.

«Ο πόλεμος επέστρεψε στην Ευρώπη (...) Αν μου ζητάτε να μοιραστώ μαζί σας μια πεποίθηση αυτό το πρωί, είναι πως αυτός ο πόλεμος θα διαρκέσει» και «δεν θα είναι χωρίς συνέπειες για τον αγροτικό κόσμο», δήλωσε σε αξιωματούχους στον τομέα της γεωργίας εγκαινιάζοντας τη Διεθνή Αγροτική Έκθεση (Salon international de l'agriculture) στο Παρίσι.

10:18
Σεϊντή Εύα

Την ένταξη της Ουκρανίας στην ΕΕ ζητά ο Ζελένσκι

10:14
Σεϊντή Εύα

Δήμαρχος Κιέβου: Δύο παιδιά ανάμεσα σε 35 νεκρούς στο Κίεβο

Τριάντα πέντε άνθρωποι, μεταξύ αυτών δύο παιδιά, σκοτώθηκαν κατά τη διάρκεια των εχθροπραξιών της νύχτας στο Κίεβο, σύμφωνα με τον δήμαρχο της πόλης.

Περισσότερες λεπτομέρειες δεν έγιναν γνωστές, ωστόσο σε ξεχωριστό τηλεγράφημα, το Reuters μετέδωσε επικαλούμενο σύμβουλο του υπουργείου Εσωτερικών, ότι δεν σημειώθηκαν θάνατοι στο συγκρότημα διαμερισμάτων που χτυπήθηκε το πρωί από ρωσικό πύραυλο.

09:57
Σεϊντή Εύα

Η στιγμή της έκρηξης στην πολυκατοικία του Κιέβου

09:53
Σεϊντή Εύα

Η Ρωσία υποστηρίζει ότι χτυπά στρατιωτικούς στόχους - Η πραγματικότητα είναι διαφορετική

Την Παρασκευή ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ έσπευσε να διαβεβαιώσει τον κόσμο ότι «κανείς δεν πρόκειται να επιτεθεί στους πολίτες της Ουκρανίας» προσθέτοντας πως δεν γίνονται επιθέσεις σε δομές πολιτών.

Παρόλα αυτά, πυκνώνουν οι αναφορές για πλήγματα με πυραύλους ή ρουκέτες σε κτήρια κατοικιών, με τελευταία εκείνο στην πολυόροφη πολυκατοικία που επλήγη τη νύχτα.

Βίντεο σε κοινωνικά μέσα, φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες, η αυθεντικότητα των οποίων έχει αναλυθεί από το CNNi, επιβεβαιώνουν ότι μερικές πολύ πυκνοκατοικημένες περιοχές έχουν χτυπηθεί από τις ρωσικές δυνάμεις.

Το παρακάτω σχεδιάγραμμα αποκαλύπτει και άλλους μη στρατιωτικούς στόχους που επλήγησαν από τα ξημερώματα της Πέμπτης, μεταξύ των οποίων ένα νηπιαγωγείο.

09:44
Σεϊντή Εύα

Ντανίλ Μεντβέντεφ: Αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνεις ότι μερικές φορές το τένις δεν είναι τόσο σημαντικό

Ο Ρώσος τενίστας Ντανίλ Μεντβέντεφ, ο οποίος πέρυσι κέρδισε το US Open, αναφέρθηκε στην κατάσταση στην πατρίδα του μετά τη νίκη του στον αγώνα του στο Μεξικό, λέγοντας ότι τάσεται απολύτως «υπέρ της ειρήνης».

«Αυτή τη στιγμή, καταλαβαίνεις ότι το τένις μερικές φορές δεν είναι τόσο σημαντικό», είπε.

Και συνέχισε, «Ως τενίστας, θέλω να προωθήσω την ειρήνη σε όλο τον κόσμο. Παίζουμε σε τόσες πολλές διαφορετικές χώρες. Έχω πάει σε τόσες πολλές χώρες ως πολίτης και ως επαγγελματίας. Απλώς δεν είναι εύκολο να ακούω όλα αυτά τα νέα».

09:32
Σεϊντή Εύα

Σε καταφύγια πέρασαν τη νύχτα οι κάτοικοι του Κιέβου

@ap photo

Μια ακόμη νύχτα τρόμου έζησαν οι κάτοικοι της ουκρανικής πρωτεύουσας, την ώρα που οι ρωσικές δυνάμεις έμπαιναν στα όρια της πόλης.

Αν και οι προηγούμενες νύχτες σημαδεύτηκαν από τους ήχους σποραδικών εκρήξεων, το βράδυ της Παρασκευής ήταν διαφορετικό.

Ακούστηκαν εκρήξεις πυρών με μικρά όπλα, πορτοκαλί γραμμές πυρός ανέβαιναν στον ουρανό. Ακούστηκαν πυροβολισμοί κοντά στο κέντρο της πόλης. Τα ξημερώματα, πυρκαγιά ξέσπασε στο δυτικό Κίεβο μετά από πλήγμα πολυκατοικίας από πύραυλο ή ρουκέτα.

Η πόλη παρέμεινε στο σκοτάδι, με τις κουρτίνες τραβηγμένες και τα φώτα σβηστά, μεταδίδει ο ανταποκριτής του CNNi στην πόλη, σε μια προσπάθεια η πρωτεύουσα να γίνει αόρατη για τον εχθρό.

Με το πρώτο φως της ημέρας, το υπουργείο Εσωτερικών απηύθυνε έκκληση στους πολίτες του Κιέβου να μείνουν στα σπίτια τους λέγοντας ότι ενεργές μάχες στους δρόμους της πόλης βρίσκονταν σε εξέλιξη.

Στους δρόμους δεν κυκλοφορεί ψυχή.

Πολλοί κάτοικοι πέρασαν τη νύχτα σε υπόγειους σταθμούς και γκαράζ, αναζητώντας ασφαλή καταφύγια από τις πιθανές εκρήξεις.

09:09
Γιάννης Μανδαλίδης

Πολυκατοικία στο Κίεβο χτυπήθηκε από πύραυλο

Η ανάρτηση στο Twitter του υπουργού Εξωτερικών της Ουκρανίας, Ντμίτρο Κουλέμπα:

09:07
Σεϊντή Εύα

Πολυκατοικία στο Κίεβο χτυπήθηκε από πύραυλο τη νύχτα - Άγνωστο αν υπήρξαν θύματα

Πολυκατοικίες και όχι μόνο στρατιωτικούς στόχους εξακολουθούν να χτυπούν οι Ρώσοι στην Ουκρανία.

Κατά τη διάρκεια της νύχτας ρωσικός πύραυλος χτύπησε πολυόροφο κτήριο κατοικιών κοντά στο δεύτερο αεροδρόμιο του Κιέβου.

Οι εξωτερικοί τοίχοι πολλών διαμερισμάτων μοιάζουν εντελώς κατεστραμμένοι ενώ διακρίνονται ερείπια στο εσωτερικό.

Στο σημείο βρίσκονται σωστικά συνεργεία αλλά η έκταση των απωλειών είναι άγνωστη, δήλωσε ο δήμαρχος του Κιέβου Vitaliy Klitschko.

08:54
Σεϊντή Εύα

Interfax: Ρωσικά στρατεύματα κατέλαβαν τη Μελιτόπολη

Την κατάληψη της Μελιτόπολης από ρωσικά στρατεύματα μετέδωσε πριν λίγο το πρακτορείο Interfaz επικαλούμενο το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Το υπουργείο είπε επίσης ότι η Ρωσία χρησιμοποίησε πυραύλους κρουζ και στόλο για να πραγματοποιήσει επιδρομές κατά τη διάρκεια της νύχτας σε στρατιωτικούς στόχους στην Ουκρανία.

Η Μελιτόπολη είναι η δεύτερη μεγαλύτερη πόλη στην Περιφέρεια Ζαπορίζκα της νοτιοανατολικής Ουκρανίας και σύμφωνα με εκτίμηση του 2013 έχει πληθυσμό 156.984 κατοίκους.

Η Μελιτόπολη βρίσκεται κοντά στην Μαριούπολη, που λόγω του λιμανιού της θεωρείται πόλη στρατηγικής σημασίας.

08:51
Σεϊντή Εύα

H Meta απαγορεύει τις ρωσικές κρατικές διαφημίσεις στις πλατφόρμες της

Κυρώσεις προς τη Ρωσία ανακοίνωσε η Meta Platforms, η μητρική εταιρεία των Facebook, Instagram και WhatsApp, κατά της Ρωσίας.

Συγκεκριμένα ανακοίνωσε ότι θα απαγορεύσει στα ρωσικά κρατικά μέσα να προβάλλουν διαφημίσεις ή να δημιουργούν έσοδα στις πλατφόρμες της οπουδήποτε στον κόσμο.

Η ισχύς της απαγόρευσης έχει ήδη ξεκινήσει και θα συνεχιστεί όλο το Σαββατοκύριακο, διευκρίνισε ο Ναθάνιελ Γκλάιχερ, επικεφαλής της πολιτικής ασφαλείας του Facebook.

08:47
Γιάννης Μανδαλίδης

Live εικόνα από τους δρόμους του Κιέβου

08:44
Σεϊντή Εύα

Νέο μήνυμα Ζελένσκι: Νέα όπλα καθ' οδόν

@ap photo


Την τηλεφωνική του επικοινωνία με τον Γάλλον πρόεδρο Εμάνουελ Μακρόν έκανε γνωστή σήμερα το πρωί, μέσω twitter, ο πρόεδρος Ζελένσκι.

Επιπλέον, ενημέρωσε ότι όπλα και εξοπλισμός είναι καθ' οδόν προς την Ουκρανία.

Είχε προηγηθεί βίντεό του, στο οποίο βεβαίωνε ότι οι Ουκρανοί δεν παραδίδουν τα όπλα.

08:41
Γιάννης Μανδαλίδης

Τα σημεία συγκρούσεων

08:41
Σεϊντή Εύα

Διαδηλώσεις σε όλον τον κόσμο κατά του πολέμου

Από το Τόκιο μέχρι την Ουάσινγκτον διοργανώνονται πορείες διαμαρτυρίας κατά της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία.

ΒρετανίαAP Photo

ΓαλλίαAP Photo
ΕσθονίαAP Photo

ΟυάσινγκτονAP Photo
ΤόκιοAP Photo

08:28
Σεϊντή Εύα

Αμερικανική βοήθεια 350 εκατ. δολαρίων για την Ουκρανία

Ο προέδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν έδωσε οδηγίες στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ προκειμένου να αποδεσμεύσει κονδύλι ύψους 350 εκατ. δολαρίων ως στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία.

Σε σημείωμα προς τον υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, ο Μπάιντεν δίνει οδηγίες για τη διάθεση 350 εκατ. δολαρίων μέσω του Νόμου για τη Διεθνή Βοήθεια για την άμυνα της Ουκρανίας.

08:23
Σεϊντή Εύα

Νέο βίντεο Ζελένσκι: Fake news ότι παραδινόμαστε

Ο Ουκρανός πρόεδρος Ζελένσκι ανέβασε σήμερα το πρωί ένα νέο βίντεο από το κέντρο του Κιέβου. Σε αυτό, διάρκειας 40'' φαίνεται να διαψεύσει λανθασμένες φήμες λέγοντας, σύμφωνα με την Kyiv Independent:

Υπάρχουν online πολλές ψεύτικες πληροφορίες ότι καλώ τον στρατό μας να παραδώσει τα όπλα και να εκκενώσει την πόλη. Είμαι εδώ. Δεν κατεβάζουμε τα όπλα. Θα υπερασπιστούμε το κράτος μας».

08:13
Σεϊντή Εύα

Ουκρανία: 3.500 νεκροί Ρώσοι στρατιώτες μέχρι στιγμής

Σύμφωνα με τον ουκρανικό στρατό, περισσότεροι από 3.500 χιλιάδες είναι οι στρατιώτες που έχουν χάσει τη ζωή τους από την αρχή των εχθροπραξιών.

Σχεδόν 200 έχουν συληφθεί σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση.

Επιπλέον, οι Ρώσοι έχουν χάσει 14 αεροσκάφη, 8 ελικόπτερα και 102 τανκς μέχρι στιγμής. Ωστοσο οι ισχυρισμοί αυτοί δεν είναι δυνατόν να επιβεβαιωθούν.

Η Ρωσία δεν έχει ανακοινώσει προς το παρόν τις απώλειές της.

08:03
Αναστασία Κιτσικώστα

Η ουκρανική τηλεόραση δίνει οδηγίες για παρασκευή μολότοφ

Οδηγίες για το πώς θα παρασκευάσουν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ μετέδωσε τηλεοπτικό κανάλι στην Ουκρανία, ενώ οι ηγέτες της χώρας παροτρύνουν τους κατοίκους να σταθούν στο ύψος τους και να αντισταθούν στην ρωσική εισβολή.

08:01
Αναστασία Κιτσικώστα

Ουκρανία: Ο στρατός ανακοίνωσε νέα ρωσικά αεροπορικά πλήγματα

Η στρατιωτική διοίκηση της Ουκρανίας ανακοίνωσε πως περιοχές κοντά στις πόλεις Σούμι, Πολτάβα και Μαριούπολη επλήγησαν από αέρος, με ρωσικούς πυραύλους κρουζ Kalibr που εκτοξεύτηκαν από τη Μαύρη Θάλασσα.

Οι βομβαρδισμοί συνεχίζονται στο κέντρο του Κιέβου, μεταδίδει ανταποκριτής του Reuters, ενώ πληροφορίες κάνουν λόγο και για πυρά όπλων στην ίδια περιοχή.

Όπως δήλωσε νωρίτερα αυτόπτης μάρτυρας στο πρακτορείο ειδήσεων, πυρά ακούστηκαν κοντά στην περιοχή όπου βρίσκεται η έδρα της κυβέρνησης στο κέντρο της ουκρανικής πρωτεύουσας.

Η Ουκρανία ανέφερε νωρίτερα επίθεση σε στρατιωτική βάση κοντά στο κέντρο της πόλης η οποία όπως είπε αποκρούστηκε.