Τεράστιες εκρήξεις φώτισαν τον νυχτερινό ουρανό πολύ κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα Κίεβο νωρίς την Κυριακή, καθώς οι ουκρανικές δυνάμεις συνεχίζουν να αντιστέκονται έναντι των ρωσικών δυνάμεων να καταλάβουν την πρωτεύουσα.

Περισσότεροι από 120.000 άνθρωποι έχουν εγκαταλείψει την Ουκρανία από την έναρξη της επίθεσης της Ρωσίας την Πέμπτη, δήλωσε αξιωματούχος του ΟΗΕ στο CNNi. Ουρές σχηματίζονται στις συνοριακές διαβάσεις προς Πολωνία και Ουγγαρία.

Ευρωπαϊκή Ένωση, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Ηνωμένο Βασίλειο, Καναδάς και Ηνωμένες Πολιτείες ανακοίνωσαν ότι αποκλείουν ορισμένες ρωσικές τράπεζες από το SWIFT, βγάζοντας τη Ρωσία και τη βιομηχανική της παραγωγή εκτός διεθνούς χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

12:18
Αγάπη Βαρούνη

Ο Ζελένσκι συμφωνεί στον διάλογο με τη Ρωσία, αλλά απορρίπτει τη Λευκορωσία ως τόπο συνάντηση

«Έχουμε ακούσει πολλές συζητήσεις για μια συνάντηση μεταξύ Ουκρανίας και Ρωσίας που θα μπορούσε να τερματίσει αυτόν τον πόλεμο και να μας φέρει την ειρήνη πίσω. Πολύ συχνά το Μινσκ αναφέρεται ως ο τόπος για αυτές τις διαπραγματεύσεις», είπε ο Ζελένσκι σε μια ομιλία που αναρτήθηκε στον ιστότοπο της ουκρανική προεδρίας το πρωί της Κυριακής.

«Η τοποθεσία δεν επιλέχθηκε ούτε από την Ουκρανία, ούτε από τη Λευκορωσία. Επιλέχθηκε από τη ρωσική ηγεσία», σημείωσε ο Ζελένσκι.

Η Λευκορωσία έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Τα ρωσικά στρατεύματα εισέβαλαν μέσω των συνόρων της Λευκορωσίας με την υποστήριξη της κυβέρνησης της Λευκορωσίας, σύμφωνα με Ουκρανούς αξιωματούχους. Η κυβέρνηση Μπάιντεν έχει επιβάλει κυρώσεις σε εννέα λευκορωσικές αμυντικές εταιρείες για την υποστήριξή τους στη ρωσική εισβολή.

Απευθυνόμενος απευθείας στη Λευκορωσία, ο Ζελένσκι είπε:

«Εάν δεν υπήρχαν επιθετικές ενέργειες από την επικράτειά σας, θα μπορούσαμε να μιλήσουμε στο Μινσκ, την πόλη σας. Όταν ήσασταν ουδέτεροι, μιλήσαμε στο Μινσκ. Γι' αυτό δεν μιλάμε τώρα στο Μινσκ».

Το 2015, Ουκρανοί και Ρώσοι αξιωματούχοι συναντήθηκαν στην πρωτεύουσα της Λευκορωσίας για να συντάξουν τις Συμφωνίες του Μινσκ, οι οποίες περιελάμβαναν μια εύθραυστη κατάπαυση του πυρός σε δύο περιοχές της Ουκρανίας που καταλήφθηκαν από φιλορώσους αυτονομιστές το 2014.

«Φυσικά θέλουμε ειρήνη και θέλουμε να συναντηθούμε. Θέλουμε να τελειώσει ο πόλεμος. Η Βαρσοβία, η Μπρατισλάβα, η Κωνσταντινούπολη και το Μπακού προσφέρθηκαν στη Ρωσία καθώς και οποιαδήποτε πόλη από την οποία δεν πετούν πύραλοι κατά της χώρας μας» είπε ο Ζελένσκι.

12:08
Αγάπη Βαρούνη

Reuters: Η ΕΕ εξετάζει την απαγόρευση ρωσικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της

Η Ευρωπαϊκή Ένωση εξετάζει την απαγόρευση των ρωσικών πτήσεων στον εναέριο χώρο της, δήλωσε αξιωματούχος της ΕΕ στο Reuters.

Ένα νέο ευρωπαϊκό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας για την εισβολή της στην Ουκρανία αναμένεται να αποφασιστεί σήμερα, Κυριακή, καθώς ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ, συγκάλεσε έκτατη τηλεδιάσκεψη των υπουργών Εξωτερικών των «27».

Πολλές χώρες έχουν ήδη λάβει την απόφαση μεμονωμένα, αλλά ένα μέτρο σε ολόκληρη την ΕΕ θα μπορούσε να αποτελέσει μέρος του νέου πακέτου κυρώσεων.

12:04
Αγάπη Βαρούνη

«Μπλόκο» σε ρωσικό φορτηγό πλοίο από τη Γαλλία

Οι γαλλικές τελωνειακές αρχές ανέκοψαν ένα ρωσικό φορτηγό πλοίο για το οποίο υπάρχει η υποψία ότι ανήκει σε ρωσικά συμφέροντα που στοχοποιούνται από τις νέες κυρώσεις των ΗΠΑ και της ΕΕ, σύμφωνα με το γαλλικό υπουργείο Οικονομικών.

Το σκάφος, το οποίο μετέφερε οχήματα στην Αγία Πετρούπολη, ανήκει στην PSB Lising, μια ρωσική χρηματοοικονομική εταιρεία που βρίσκεται στη λίστα κυρώσεων.

Εκτράπηκε σε λιμάνι στη βόρεια Γαλλία το Σάββατο για «επιθεωρήσεις», ανέφερε ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μπρούνο Λε Μερ, στο Twitter.

11:51
Αγάπη Βαρούνη

Εκκενώνεται το χωριό Σαρτανάς, φεύγουν προς Μαριούπολη οι κάτοικοι

Απομακρύνεται ο άμαχος πληθυσμός από το χωριό Σαρτανά, όπου σκοτώθηκαν συνολικά έξι από τους δέκα ομογενείς στην Ουκρανία, καθώς η ένταση κλιμακώνεται.

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας είχε νωρίτερα τηλεδιάσκεψη με τον αποσπασμένο στο Γενικό Προξενείο Μαριούπολης πρέσβη Φραγκίσκο Κωστελλένο, τον Γενικό πρόξενο Μανώλη Ανδρουλάκη και τον Γενικό πρόξενο στην Οδησσό Δημήτρη Δόχτση.

Διαβάστε περισσότερα ΕΔΩ

11:47
Αγάπη Βαρούνη

Η πρώτη αντίδραση της Μόσχας για τον αποκλεισμό από το σύστημα SWIFT

«Η Κεντρική Τράπεζα της Ρωσίας έχει όλες τις απαραίτητες πηγές για να διατηρήσει τη σταθερότητα και την επιχειρησιακή ετοιμότητα του οικονομικού τομέα» ανέφερε το κεντρικό χρηματοπιστωτικό ίδρυμα ως πρώτη απάντηση στις σκληρές δυτικές κυρώσεις και τον μερικό αποκλεισμό από το SWIFT.

«Το ρωσικό τραπεζικό σύστημα είναι σταθερό και έχει αρκετά κεφάλαια και ρευστότητα για να μην υπάρξουν δυσλειτουργίες» προσθέτει η κεντρική τράπεζα της χώρας.

11:45
Αγάπη Βαρούνη

Εικόνες καταστροφής στο Μικολάιβ στη νότια Ουκρανία, μεταξύ Κχέρσον και Οδησσού

11:41
Αγάπη Βαρούνη

ΟΗΕ: Πάνω από 200.000 οι πρόσφυγες από την Ουκρανία μετά τη ρωσική εισβολή

Η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους τους Πρόσφυγες ανακοίνωσε την Κυριακή ότι περισσότεροι από 200.000 άνθρωποι έχουν εκτοπιστεί λόγω της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Οι περισσότεροι έχουν εισέλθει σε γειτονικές χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Πολωνίας, της Ουγγαρίας, της Μολδαβίας, της Σλοβακίας και της Ρουμανίας.

11:14
Αγάπη Βαρούνη

Τέσσερις νεκροί ανασύρθηκαν από τα συντρίμμια στο Σούμι μετά τους ρωσικούς βομβαρδισμούς

11:12
Αγάπη Βαρούνη

«Τελεσίγραφο» Μόσχας στο Κίεβο για τις ειρηνευτικές συνομιλίες στη Λευκορωσία

Ο επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπίας, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι, δήλωσε ότι οι εκπρόσωποι της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα περιμένουν μέχρι τις 15:00, τοπική ώρα, για επιβεβαίωση από την Ουκρανία ώστε να συντονίσουν τη συνάντηση στο Γόμελ της Λευκορωσίας.

11:00
Αγάπη Βαρούνη

Κρεμλίνο: Πρόταση Ζελένσκι η διεξαγωγή διαπραγματεύσεων στο Γόμελ της Λευκορωσίας

Επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας που βρίσκεται στη Λευκορωσία για τη διεξαγωγή ειρηνευτικών διαπραγματεύσεων με την Ουκρανία είναι ο πρώην υπουργός Πολιτισμού, Βλαντιμίρ Μεντίνσκι.

Την ίδια ώρα, ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ διαψεύδει τον Ουκρανό πρόεδρο, ισχυριζόμενος ότι ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι ήταν αυτός που πρότεινε το Γόμελ της Λευκορωσίας ως τοποθεσία διεξαγωγής των διαπραγματεύσεων.

Ο εκπρόσωπος του Ουκρανού προέδρου, Σεργκέι Νικιφόροφ, δήλωσε ότι πράγματι συζητήθηκε μια τέτοια επιλογή, αλλά η Ρωσία ζήτησε από την Ουκρανία να καταθέσει πρώτα τα όπλα και αυτή η προϋπόθεση θεωρήθηκε απαράδεκτη.

10:45
Αγάπη Βαρούνη

Η Ελλάδα στέλνει αμυντικό υλικό με δύο C-130 και ανθρωπιστική βοήθεια στην Ουκρανία

Με απόφαση του πρωθυπουργού, Κυριάκου Μητσοτάκη, η Ελλάδα ανταποκρινόμενη στο αίτημα της Ουκρανίας, σε συνεννόηση με τους συμμάχους της στο ΝΑΤΟ, τους εταίρους της στην Ε.Ε. και δείχνοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της στον δοκιμαζόμενο Ουκρανικό λαό, αποστέλλει εντός της ημέρας, αμυντικό υλικό με 2 C-130 τα οποία θα αναχωρήσουν για την Πολωνία.

Επίσης εντός της ημέρας θα αποσταλεί σημαντική ανθρωπιστική βοήθεια την οποία θα συνοδεύσει ο υφυπουργός Εθνικής Αμυνας, Νίκος Χαρδαλιάς.

Η απόφαση λήφθηκε μετά τη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Μέγαρο Μαξίμου υπό τον πρωθυπουργό, με τη συμμετοχή του υπουργού Εθνικής Αμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλου και του αρχηγού ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνου Φλώρου.

10:42
Αγάπη Βαρούνη

Η Φινλανδία κλείνει τον εναέριο χώρο της για τις ρωσικές αεροπορικές εταιρίες

Η Φινλανδία «ετοιμάζεται να κλείσει τον εναέριο χώρο της στη ρωσική εναέρια κυκλοφορία», έγραψε στο Twitter ο υπουργός Μεταφορών Τίμο Χαράκα. Η Φινλανδία μοιράζεται σύνορα περίπου 1.300 χιλιομέτρων με τη Ρωσία.

Άλλες χώρες, όπως η Βουλγαρία, η Τσεχία, η Εσθονία, η Γερμανία και η Πολωνία έχουν αποκλείσει τον εναέριο χώρο στις ρωσικές πτήσεις, προκαλώντας τεράστιες παρακάμψεις. Το Σάββατο η Λιθουανία ανακοίνωσε ότι θα μπλοκάρει τις ρωσικές πτήσεις, κόβοντας μια γρήγορη διαδρομή από τον ρωσικό θύλακα του Καλίνινγκραντ προς την Ουκρανία.

10:37
Αγάπη Βαρούνη

Ζελένσκι: Νηπιαγωγεία, πολυκατοικίες, ακόμα και ασθενοφόρα στόχοι της Μόσχας

«Δεν υπάρχει τίποτα στη χώρα που να μην θεωρούν αποδεκτό στόχο οι κατακτητές. Νηπιαγωγεία, πολυκατοικίες, ακόμα και ασθενοφόρα. Χρησιμοποιούν πυροβολικό και πυραύλους εναντίον ολόκληρων γειτονιών που δεν είχαν ποτέ στρατιωτική υποδομή» αναφέρει, μεταξύ άλλων, ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

10:04
Αγάπη Βαρούνη

Κατάρριψη πυραύλου που στόχευε το Κίεβο ανακοίνωσε το ουκρανικό ΥΠΕΞ

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών της Ουκρανίας, Όλεγκ Νικολένκο, δήλωσε ότι η ουκρανική αεροπορία κατέρριψε έναν πύραυλο που στόχευε το Κίεβο και εκτοξεύθηκε «από αεροπλάνο που πέταξε από τη σύμμαχο της Ρωσίας, Λευκορωσία».

09:47
Αγάπη Βαρούνη

Ο Ζελένσκι ζητά τη διεξαγωγή ειρηνευτικών συνομιλιών σε ουδέτερο έδαφος, απορρίπτοντας τη Λευκορωσία

Ο Ουκρανός πρόδερος Βολοντίμιρ Ζελένσκι λέει ότι η Ουκρανία θέλει ειρήνη, αλλά δεν μπορεί να διαπραγματευτεί στη Λευκορωσία, την οποία η Ρωσία χρησιμοποιεί αυτή τη στιγμή για να της επιτεθεί.

«Βαρσοβία, Κωνσταντινούπολη, Μπακού – προσφέραμε στη Ρωσία να διεξαχθούν οι συνομιλίες σε αυτές τις πόλεις ή σε οποιαδήποτε άλλη πόλη όπου από την οποία δεν εκτοξεύονται πύραυλοι στην Ουκρανία», είπε χαρακτηριστικά.

09:41
Αγάπη Βαρούνη

Εκπρόσωπος ΥΠΕΞ: Ψεύδεται η ρωσική πρεσβεία - «Ορθόδοξες» βόμβες, σκότωσαν ορθόδοξους ομογενείς

Την απερίφραστη καταδίκη του υπουργείου Εξωτερικών στις ρωσικές επιθέσεις στην Ουκρανία που κόστισαν τη ζωή σε δέκα Έλληνες ομογενείς, εξέφρασε ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ, Αλέξανδρος Παπαϊωάννου, μιλώντας στον ΣΚΑΪ.

Ο κ. Παπαϊωάννου τόνισε ότι η Αθήνα έχει αποδείξεις ότι είναι ψευδή τα όσα επικαλέστηκε χθες η ρωσική πρεσβεία, ότι στα περίχωρα του χωριού Σαρντανά όπου έπεσαν νεκροί Έλληνες ομογενείς, δεν επιχειρούσαν ρωσικές δυνάμεις.

«Ορθόδοξες βόμβες, σκότωσαν ορθοδόξους ομογενείς. Να το θυμόμαστε το πράγμα αυτό. Και αυτά που είπε η ρωσική πρεσβεία είναι ψευδείς ειδήσεις. Έχουμε αποδείξεις», τόνισε χαρακτηριστικά ο εκπρόσωπος του ελληνικού υπουργείου Εξωτερικών.

09:29
Αγάπη Βαρούνη

Ρωσική αντιπροσωπεία φτάνει στη Λευκορωσία για διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία

Η ρωσική αντιπροσωπεία έφτασε στη Λευκορωσία για συνομιλίες με τους Ουκρανούς, δήλωσε στους δημοσιογράφους ο εκπρόσωπος της προεδρίας Ντμίτρι Πεσκόφ, σύμφωνα με το ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

Σύμφωνα με τον ίδιο, στην αντιπροσωπεία συμμετείχαν εκπρόσωποι του υπουργείου Εξωτερικών, του υπουργείου Άμυνας και άλλων υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένης της προεδρικής διοίκησης.

Το υπουργείο Εξωτερικών της Λευκορωσίας, από την πλευρά του, δηλώνει ότι έχει κάνει τις απαραίτητες προετοιμασίες για τη συνάντηση και ότι τώρα ασχολείται με την επίλυση ζητημάτων πρωτοκόλλου.

09:22
Αγάπη Βαρούνη

Κρεμλίνο: Η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς για τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις

Το Κρεμλίνο αναφέρει ότι η Ρωσία έχει στείλει αντιπροσωπεία στη Λευκορωσία και είναι έτοιμη να ξεκινήσει εκεί τις ειρηνευτικές διαπραγματεύσεις με την Ουκρανία.

Ο Ντμίτρι Πεσκόφ, εκπρόσωπος του Πούτιν, λέει στο RIA Novosti:

«Η Ρωσία είναι ήδη έτοιμη για συνομιλίες στο Γόμελ. Τώρα η Μόσχα περιμένει τους Ουκρανούς».

09:19
Αγάπη Βαρούνη

Για «ειδική επιχείρηση παροχής βοήθειας στο Ντονμπάς» κάνει λόγο ο Πούτιν

Ο Βλαντιμίρ Πούτιν, κάνοντας τις πρώτες του δημόσιες δηλώσεις από την Παρασκευή, αναφέρθηκε στην εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία ως «ειδική επιχείρηση παροχής βοήθειας στις λαϊκές δημοκρατίες του Ντονμπάς».

Οι δηλώσεις του Ρώσου προέδρου έγιναν κατά τη διάρκεια μιας σύντομης τηλεοπτικής ομιλίας, συγχαίροντας τους στρατιώτες για την Ημέρα των Ειδικών Δυνάμεων.

09:06
Αγάπη Βαρούνη

Προέλαση των ρωσικών δυνάμεων στο Χάρκοβο