Ανελέητα σφυροκοπείται η Ουκρανία για δεύτερη ημέρα από τις ρωσικές δυνάμεις, με το Κίεβο να βρίσκεται σήμερα, Παρασκευή, στο επίκεντρο της πολεμικής σύρραξης. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντιμίρ Ζελένσκι κάλεσε τον Βλαντιμίρ Πούτιν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, με τον Ρώσο πρόεδρο να αποδέχεται μεν την πρόσκληση, ωστόσο στη συνεχεία να καταγγέλλει την κυβέρνηση Ζελένσκι ως «ομάδα νεοναζί» και να καλεί τους Ουκρανούς στρατιώτες να αναλάβουν την εξουσία, ώστε να διαπραγματευτεί με εκείνους.

Την ώρα, δε, που συνεδρίαζε το ΝΑΤΟ σε επίπεδο αρχηγών κρατών, η Μόσχα απείλησε Σουηδία και Φινλανδία με στρατιωτική επέμβαση σε περίπτωση που ενταχθούν στη Συμμαχία. Η Συμμαχία ανακοίνωσε στρατιωτικές ενισχύσεις στην ανατολική Ευρώπη και υπενθύμισε στον Πούτιν το Άρθρο 5 της Συμμαχίας.

Δείτε live εικόνα από το Κίεβο

LIVE CAMERA from Kyiv Ukraine after Russian invasion #Ukraine #Kiev #Kyiv

Η πρωτεύουσα δέχεται διαρκώς χτυπήματα τόσο από αέρος όσο και από χερσαίες δυνάμεις ενώ ακούγονται και πυροβολισμοί.

Σύμφωνα με τις ουκρανικές Αρχές, 137 Ουκρανοί πολίτες και στρατιώτες έχασαν τη ζωή τους την Πέμπτη, ενώ χιλιάδες έχουν εγκαταλείψει τα σπίτια τους.

Από την πλευρά του, ο Αμερικανός πρόεδρος Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε νέες «ισχυρές» κυρώσεις έναντι της Ρωσίας, ενώ χαρακτήρισε τον Ρώσο ομόλογό του, Βλαντίμιρ Πούτιν «εισβολέα» και «παρία της διεθνούς κοινότητας».

Δείτε λεπτό προς λεπτό στο LIVE BLOG του CNN Greece όλες τις τελευταίες εξελίξεις από την Ουκρανία

22:04
Ευαγγελία Μπίφη

Ο ρωσικός στρατός κατέστρεψε τον θερμοηλεκτρικό σταθμό του Κιέβου

Συνεχίζοντας την προέλαση και χτυπώντας πλέον ζωτικής σημασίας υποδομές, οι ρωσικές δυνάμεις κατέστρεψαν τον θερμοηλεκτρικό σταθμό της ουκρανικής πρωτεύουσας, σύμφωνα με τον δήμαρχο Βιτάλι Κλίτσκνο.

22:00
Ευαγγελία Μπίφη

Η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ ενεργοποιείται για πρώτη φορά στο πλαίσιο συλλογικής άμυνας

Ενώπιον της «μεγαλύτερης απειλής για την ευρω-ατλαντική ασφάλεια εδώ και δεκαετίες», ενεργοποιείται η Δύναμη Ταχείας Αντίδρασης του ΝΑΤΟ, βάσει απόφασης που ελήφθη κατά την έκτακτη διάσκεψη κορυφής της Συμμαχίας ενόσω βομβαρδίζεται το έδαφος της Ουκρανίας.

Η ΝΑΤΟϊκή στρατιωτική παρουσία ενισχύεται στην Ανατολική Ευρώπη, με τον γενικό γραμματέα Γενς Στόλτενμπεργκ να μιλά πλέον για «νέα κανονικότητα» στο πεδίο της ευρωπαϊκής ασφάλειας και να διαμηνύει στη Ρωσία πως ο πυρήνας του ΝΑΤΟ είναι το Άρθρο 5 και η δέσμευση στη συλλογική άμυνα.

Διαβάστε αναλυτικά ΕΔΩ

21:52
Ευαγγελία Μπίφη

Γερμανός πρόεδρος προς Πούτιν: «Σταματήστε αυτόν τον πόλεμο τώρα»

«Σταματήστε την τρέλα αυτού του πολέμου! Τώρα!» δήλωσε ο ομοσπονδιακός πρόεδρος της Γερμανίας, Φρανκ-Βάλτερ Σταϊνμάγερ, απευθυνόμενος στον Βλαντιμίρ Πούτιν και διαβεβαίωσε ότι η Γερμανία «θα κάνει το καθήκον της για να αποτρέψει τη χρήση βίας εναντίον των εταίρων της στη Συμμαχία».

21:49
Ευαγγελία Μπίφη

Η ρωσική αεροπορική εταιρεία S7 αναστέλλει όλες τις πτήσεις της προς την Ευρώπη

Μία από τις μεγαλύτερες ρωσικές αεροπορικές εταιρείες, η S7 Airlines, ανακοίνωσε ότι αναστέλλει όλες τις πτήσεις της με προορισμό την Ευρώπη, λόγω του κλεισίματος του εναέριου χώρου τους από την Πολωνία και την Τσεχία.

21:47
Ευαγγελία Μπίφη

Δήμαρχος Κιέβου: «Πολύ κοντά» στην πρωτεύουσα ο ρωσικός στρατός

«Ετοιμαζόμαστε για δύσκολη νύχτα» δηλώνει ο δήμαρχος του Κιέβου αναφέροντας πως τα ρωσικά στρατεύματα βρίσκονται πλέον «πολύ, πολύ κοντά» στην ουκρανική πρωτεύουσα.

21:41
Ευαγγελία Μπίφη

Και οι ΗΠΑ στοχεύουν με κυρώσεις τον Βλαντιμίρ Πούτιν

Οικονομικές κυρώσεις που θα στοχεύουν τον ίδιο τον Βλαντιμίρ Πούτιν ετοιμάζονται να ανακοινώσουν άμεσα οι Ηνωμένες Πολιτείες καθώς η Ουκρανία βομβαρδίζεται από τις ρωσικές δυνάμεις.

21:37
Ευαγγελία Μπίφη

Διαδηλώσεις στο Λονδίνο κατά της ρωσικής εισβολής

AP Photo/Alberto Pezzali
21:36
Ευαγγελία Μπίφη

Τα χρώματα της σημαίας της Ουκρανίας «ντύνουν» και το Κολοσσαίο της Ρώμης

AP Photo/Domenico Stinellis
21:31
Ευαγγελία Μπίφη

Ο Πύργος του Άιφελ στα χρώματα της Ουκρανίας

AP Photo/Adrienne Surprenant
21:30
Ευαγγελία Μπίφη

Ρεπορτάζ CNNi: Συλλήψεις Ρώσων διαδηλωτών κατά της εισβολής στην Ουκρανία

Η ρωσική αστυνομία έχει συλλάβει εκατοντάδες ανθρώπους σε αντιπολεμικές διαδηλώσεις σε όλη τη χώρα, μεταδίδει ο απεσταλμένος του CNNi στη Μόσχα, Νικ Ρόμπερτσον.

Δείτε το ρεπορτάζ ΕΔΩ

21:27
Ευαγγελία Μπίφη

Και η Τσεχία κλείνει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές πτήσεις

Μετά την Πολωνία, και η Τσεχία μόλις ανακοίνωσε ότι κλείνει τον εναέριο χώρο της στις ρωσικές αεροπορικές εταιρείες.

21:14
Αγάπη Βαρούνη

Έφτασε στην Ουκρανία στρατιωτική βοήθεια από την Πολωνία

Η Πολωνία έστειλε κονβόι με πυρομαχικά στην Ουκρανία, σύμφωνα με τον υπουργό Άμυνας της χώρας, Μάριους Μπουάστσακ. Πρόκειται για την πρώτη αποστολή στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής.

21:07
Αγάπη Βαρούνη

Δορυφορικές εικόνες δείχνουν μεγάλη συγκέντρωση ρωσικών ελικοπτέρων σε κοντινή απόσταση από το Κίεβο

maxmar.jpg
Πηγή: Satellite image ©2022 Maxar Technologies via AP
21:02
Αγάπη Βαρούνη

Πυροβολισμοί και εκρήξεις στο Κίεβο

Το πρακτορείο ειδήσεων Reuters μεταδίδει ότι ακούστηκαν εκρήξεις που προκλήθηκαν από βολές πυροβολικού, καθώς και πυροβολισμοί στις δυτικές συνοικίες της ουκρανικής πρωτεύουσας.

20:58
Αγάπη Βαρούνη

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία απειλούν τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας

Οι ρωσικοί βομβαρδισμοί στην ανατολική Ουκρανία αποτελούν απειλή για τους αγωγούς φυσικού αερίου που είναι κρίσιμοι για τον ενεργειακό εφοδιασμό της χώρας, προειδοποιεί η επίτροπος ανθρωπίνων δικαιωμάτων της Ουκρανίας.

Σε ανάρτησή της στο Facebook, η επίτροπος Λιουντμίλα Ντενίσοβα, λέει ότι οι αγωγοί στην Ακτίρκα, βορειοδυτικά του Χάρκοβο, είναι κρίσιμης σημασίας μη στρατιωτική υποδομή, που προστατεύεται από το διεθνές δίκαιο.

20:43
Αγάπη Βαρούνη

Η ΕΕ εντάσσει Πούτιν και Λαβρόφ στη λίστα κυρώσεων

Η Ευρωπαϊκή Ένωση συμφώνησε να συμπεριλάβει τον Ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και τον υπουργό Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ στη λίστα με τα άτομα που υπόκεινται σε κυρώσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία, δήλωσε την Παρασκευή ο επικεφαλής εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ, Ζοζέπ Μπορέλ.

«Επιτρέψτε μου να επισημάνω ότι οι μόνοι ηγέτες στον κόσμο που τυγχάνουν κυρώσεων από την Ευρωπαϊκή Ένωση είναι ο Άσαντ από τη Συρία, ο Λουκασένκο από τη Λευκορωσία και τώρα ο Πούτιν από τη Ρωσία», είπε ο Μπορέλ σε συνέντευξη Τύπου μετά τη συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ για διευθέτηση των λεπτομερειών των κυρώσεων του μπλοκ.

20:41
Αγάπη Βαρούνη

Τζόνσον: Το ΝΑΤΟ να λάβει άμεσα μέτρα για αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT

O βρετανός πρωθυπουργός, Μπόρις Τζόνσον, ζητά από το ΝΑΤΟ να λάβει άμεσα μέτρα για αποκοπή της Ρωσίας από το σύστημα SWIFT ώστε να προκληθεί «ο μέγιστος πόνο στον Πούτιν και το καθεστώς του».

Γιατί η Δύση δεν παγώνει το διατραπεζικό σύστημα SWIFT για τη Ρωσία

20:20
Αγάπη Βαρούνη

Επικοινωνία Μπάιντεν - Ζελένσκι για συγκρότηση αντιπολεμικού συνασπισμού

«Η ενίσχυση των κυρώσεων, η συγκεκριμένη αμυντική βοήθεια και ένας αντιπολεμικός συνασπισμός συζητήθηκαν μόλις με τον Αμερικανό πρόεδρο. Ευχαριστούμε τις ΗΠΑ για την σθεναρή υποστήριξή τους» έγραψε πριν λίγα λεπτά ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, στο Twitter.

20:04
Αγάπη Βαρούνη

ΓΓ ΝΑΤΟ: Η Ρωσία θα πληρώσει βαρύ τίμημα για τα επόμενα χρόνια

Ο Γενς Στόλτενμπεργκ χαρακτήρισε την απόφαση του Βλαντιμίρ Πούτιν να συνεχίσει την επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας ως «τρομερό στρατηγικό λάθος» για το οποίο η Ρωσία θα πληρώσει «βαρύ τίμημα για τα επόμενα χρόνια».

«Αντιμετωπίζουμε μια νέα κανονικότητα στην ευρωπαϊκή ασφάλεια» σημείωσε.

20:01
Αγάπη Βαρούνη

Στόλτενμπεργκ: Θα αποτίσω τον σεβασμό μου στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις

«Θα αποτίσω τον σεβασμό μου στις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις, οι οποίες αποδεικνύουν πραγματικά τη γενναιότητα και το θάρρος τους, πολεμώντας και αντιστεκόμενοι στην πολύ μεγαλύτερη ρωσική δύναμη εισβολής»

19:57
Αγάπη Βαρούνη

Στόλτενμπεργκ: Ο κόσμος θα ζητήσει από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να λογοδοτήσουν

«Ο κόσμος θα ζητήσει από τη Ρωσία και τη Λευκορωσία να λογοδοτήσουν για τις πράξεις τους. Η Ρωσία ως ο επιτιθέμενος, η Λευκορωσία ως ο βοηθός»