Η Ευρωπαϊκή Ένωση ζήτησε από το δορυφορικό της κέντρο στη Μαδρίτη να παράσχει πληροφορίες στην Ουκρανία σχετικά με τις κινήσεις ρωσικών στρατευμάτων και οι χώρες της ΕΕ είναι αποφασισμένες να αυξήσουν περαιτέρω τη διμερή στρατιωτική τους υποστήριξη στο Κίεβο, δήλωσε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας, Ζοζέπ Μπορέλ.


Μιλώντας σε έκτακτη συνέντευξη Τύπου, ο Μπορέλ υπογράμμισε ότι οι κυρώσεις της ΕΕ που επιβλήθηκαν στη Ρωσία θα έχουν κόστος για την Ευρώπη. «Αλλά πρέπει να είμαστε έτοιμοι να πληρώσουμε το τίμημα, διαφορετικά θα πρέπει να πληρώσουμε πολύ υψηλότερο τίμημα στο μέλλον», είπε.

«Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν θα καθορίζονται πλέον από το εμπόριο», επισήμανε και αναφερόμενος στη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έκανε λόγο για «υπαρξιακό καθήκον της Ευρωπαϊκής Ένωσης να μειώσει την εξάρτησή της από το ρωσικό πετρέλαιο και αέριο» και να στραφεί σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειες και υδρογόνο.Προειδοποίησε ότι η μετάβαση στην Ευρώπη, η οποία εισάγει περίπου 40% φυσικό αέριο από τη Ρωσία, δεν θα είναι εύκολη:

«Θα υπάρξουν αναταράξεις στις αγορές, θα αυξηθούν οι τιμές και θα πληρωθούν από τους καταναλωτές. Ίσως μπορούμε να καθιερώσουμε επιδοτήσεις για να προστατεύσουμε τους πιο ευάλωτους, αλλά βρισκόμαστε σε μια κατάσταση όπου οι ενέργειες και οι αντιδράσεις μας θα έχουν οικονομικές συνέπειες και πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό».

Σχολιάζοντας τις ανακοινώσεις της Ελβετίας, η οποία εγκαταλείπει την «ουδετερότητά» της και υιοθετεί κυρώσεις κατά της Ρωσίας, εξέφρασε την ικανοποίησή του για το γεγονός ότι «μας ακολουθεί στο δρόμο των κυρώσεων, συμμετέχει στη μάχη της ΕΕ να δώσει μάχη κατά της διαφθοράς και του μαύρου χρήματος των ολιγαρχών που στηρίζουν τον Πούτιν».

Προς νέες κυρώσεις κατά της Λευκορωσίας η ΕΕ

«Το καθεστώς της Λευκορωσίας οργάνωσε ένα συνταγματικό δημοψήφισμα σε ένα πλαίσιο εκτεταμένων παραβιάσεων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και της βίαιης καταστολής του εναντίον όλων των τμημάτων της λευκορωσικής κοινωνίας. Υπάρχουν τώρα περισσότεροι από 1.070 πολιτικοί κρατούμενοι. Ο χώρος για γνήσιο δημόσιο διάλογο είναι εντελώς κλειστός και υπάρχει ευρεία χρήση σκόπιμης παραπληροφόρησης. Επιπλέον, τεράστιος αριθμός Λευκορώσων πολιτών έχει αναγκαστεί να εξοριστεί» ανέφερε ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας.

«Δεν είναι αυτές οι προϋποθέσεις για μια διαδικασία δημοκρατικής συνταγματικής αναθεώρησης. Επιπλέον, έχουμε δει τεράστια νοθεία κατά τις προηγούμενες προεδρικές εκλογές και τίποτα δεν δείχνει ότι το εκλογικό σύστημα έχει βελτιωθεί» συμπλήρωσε.

«Η ΕΕ καταδικάζει σθεναρά τη συμμετοχή της Λευκορωσίας στη συνεχιζόμενη επιθετικότητα κατά της Ουκρανίας με τον πιο έντονο τρόπο και θα στοχεύσουμε εκείνους στη Λευκορωσία που συνεργάζονται με τη ρωσική στρατιωτική επίθεση κατά της Ουκρανίας» τόνισε.

«Η ΕΕ συνεχίζει την ισχυρή υποστήριξή της σε μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη και δημοκρατική Λευκορωσία που βασίζεται στον σεβασμό των θεμελιωδών ελευθεριών και του κράτους δικαίου» σημείωσε ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική.