Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Ουκρανική κρίση: Η Ρωσία διατάζει στρατεύματα στην ανατολική Ουκρανία

 


Που δημοσιεύθηκε
Λεζάντα πολυμέσων,
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν ανακοινώνει ότι η Ρωσία θα αναγνωρίσει το Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ ως ανεξάρτητες

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν διέταξε στρατεύματα σε δύο περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες στην ανατολική Ουκρανία, αφού τις αναγνώρισε ως ανεξάρτητα κράτη.

Πλάνα που κυκλοφόρησαν τη νύχτα φαίνεται να δείχνουν ρωσικά στρατιωτικά οχήματα να κατευθύνονται προς τα ουκρανικά σύνορα.

Η Ρωσία είπε ότι τα στρατεύματα θα «διατηρούν την ειρήνη» στις αποσχισθείσες περιοχές, τις οποίες υποστηρίζει από το 2014.

Αλλά οι ΗΠΑ είπαν ότι το να τους αποκαλούν ειρηνευτές ήταν "ανοησία".

Κατηγόρησε τη Ρωσία ότι δημιούργησε πρόσχημα για πόλεμο.

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας είπε ότι η χώρα του «δεν φοβάται τίποτα και κανέναν».

Σε μια αργά το βράδυ τηλεοπτική ομιλία προς το έθνος, ο Πρόεδρος Volodymyr Zelensky κάλεσε για «σαφείς και αποτελεσματικές ενέργειες υποστήριξης» από τους διεθνείς συμμάχους της Ουκρανίας.

«Είναι πολύ σημαντικό να δούμε τώρα ποιος είναι ο πραγματικός φίλος και συνεργάτης μας και ποιος θα συνεχίσει να τρομάζει τη Ρωσική Ομοσπονδία μόνο με λόγια», πρόσθεσε.

Χάρτης της ανατολικής Ουκρανίας
Παρουσιαστική γκρι γραμμή 2 εικονοστοιχείων

Αρκετές χώρες, συμπεριλαμβανομένου του Ηνωμένου Βασιλείου, εξετάζουν το ενδεχόμενο επιβολής νέων κυρώσεων κατά της Ρωσίας ως απάντηση στην κίνηση αυτή.

Οι φόβοι για εισβολή έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 150.000 στρατιώτες κατά μήκος των συνόρων της Ουκρανίας, σύμφωνα με εκτιμήσεις των ΗΠΑ.

Σε έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, η πρέσβης των ΗΠΑ Λίντα Τόμας-Γκρίνφιλντ απέρριψε τους ισχυρισμούς της Ρωσίας ότι τα στρατεύματα θα αναλάμβαναν «ειρηνευτικό» ρόλο, λέγοντας: «Ξέρουμε τι είναι πραγματικά».

Η αναγνώριση του Λουχάνσκ και του Ντόνετσκ ως ανεξάρτητων ήταν μέρος της προσπάθειας της Ρωσίας να δημιουργήσει έναν λόγο για να εισβάλει στην Ουκρανία, είπε.

Η Ρωσία υποστηρίζει μια αιματηρή ένοπλη εξέγερση στην ανατολική Ουκρανία τα τελευταία οκτώ χρόνια. Περίπου 14.000 άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων - έχουν σκοτωθεί στις μάχες από τότε.

Τα τελευταία χρόνια, ρωσικά διαβατήρια έχουν δοθεί σε μεγάλο αριθμό ανθρώπων στο Ντόνετσκ και το Λουχάνσκ.

Οι περιοχές που ελέγχονται από τους αντάρτες έχουν εκκενώσει γυναίκες, παιδιά και ηλικιωμένους στη Ρωσία από τα τέλη της περασμένης εβδομάδας.

Σε μια ωριαία ομιλία τη Δευτέρα, ο κ. Πούτιν είπε ότι η Ουκρανία αποτελεί αναπόσπαστο μέρος της ιστορίας της χώρας του και περιέγραψε την ανατολική Ουκρανία ως «αρχαία ρωσικά εδάφη».

Ο πρεσβευτής της Ρωσίας στον ΟΗΕ Vasily Nebenzya υποστήριξε την ανάγκη υπεράσπισης των περιοχών που ελέγχονται από τους αντάρτες στην περιοχή Donbas της ανατολικής Ουκρανίας από αυτό που αποκάλεσε ουκρανική επιθετικότητα. «Το να επιτρέψουμε ένα νέο λουτρό αίματος στο Ντονμπάς είναι κάτι που δεν σκοπεύουμε να κάνουμε», είπε.

«Είναι απαράδεκτο και απρόκλητο»

Οι δυτικές δυνάμεις συσπειρώθηκαν πίσω από την Ουκρανία, υποσχόμενοι σκληρές κυρώσεις κατά της Ρωσίας εάν εισβάλει - αν και δεν είναι ακόμη σαφές πόσο αποτελεσματική θα μπορούσε να είναι αυτή η κίνηση.

Οι ΗΠΑ καταδίκασαν αμέσως την κίνηση του κ. Πούτιν και ο Πρόεδρος Τζο Μπάιντεν υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα που απαγορεύει νέες επενδύσεις, εμπόριο και χρηματοδότηση από Αμερικανούς στις αποσχισθείσες περιοχές. Ο Λευκός Οίκος είπε ότι τα μέτρα είναι ξεχωριστά από τις ευρύτερες δυτικές κυρώσεις που είναι έτοιμες να τεθούν σε εφαρμογή «σε περίπτωση που η Ρωσία εισβάλει περαιτέρω στην Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε ότι οι ενέργειες της Ρωσίας ισοδυναμούν με «κατάφωρη παραβίαση της κυριαρχίας και της ακεραιότητας της Ουκρανίας» που παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. Πρόκειται να προεδρεύσει μιας συνεδρίασης της επιτροπής έκτακτης ανάγκης της κυβέρνησης την Τρίτη για να συμφωνήσει ένα σημαντικό πακέτο κυρώσεων κατά της Ρωσίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση δεσμεύτηκε να «αντιδράσει με ενότητα, σταθερότητα και αποφασιστικότητα σε αλληλεγγύη με την Ουκρανία».

Ο πρωθυπουργός της Αυστραλίας Σκοτ ​​Μόρισον απέρριψε την πρόταση ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα έχουν ειρηνευτική ενημέρωση, λέγοντας στους δημοσιογράφους: "Είναι απαράδεκτο, είναι απρόκλητο, είναι αδικαιολόγητο... ορισμένες προτάσεις ότι είναι ειρηνευτικές είναι ανοησίες".

Τόσο ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς όσο και ο πρόεδρος της Γαλλίας Εμανουέλ Μακρόν μίλησαν με τον Ρώσο ηγέτη πριν από την ανακοίνωσή του.

Παρουσιαστική γκρι γραμμή 2 εικονοστοιχείων

Ο Πούτιν χτίζει μια αναμέτρηση

Κουτί ανάλυσης από τη Sarah Rainsford, ανταποκρίτρια της Μόσχας

Αυτή η ομιλία ήταν ο Πούτιν ο θυμωμένος, ανυπόμονος και άμεσα απειλητικός. Έμοιαζε σαν ο πρόεδρος της Ρωσίας να πονάει 20 χρόνια από το στήθος του και να χτυπάει πίσω.

«Δεν ήθελες να γίνουμε φίλοι», ήταν όπως το είπε στη Δύση, «αλλά δεν έπρεπε να μας κάνεις εχθρό».

Είχαμε ακούσει πολλά στο παρελθόν, ανασυσκευασμένα για αυτή τη στιγμή που ξέρει ότι έχει τη μέγιστη προσοχή.

Είναι σαφές ότι δεν παραχωρεί έδαφος στις βασικές απαιτήσεις ασφαλείας του: η επέκταση του ΝΑΤΟ πρέπει να ανατραπεί και η ένταξη της Ουκρανίας είναι μια κόκκινη γραμμή. Παραπονέθηκε ότι οι ανησυχίες της Ρωσίας είχαν αγνοηθεί ως άσχετες για χρόνια και κατηγόρησε τη Δύση ότι προσπαθεί να «περιορίσει» τη Ρωσία ως μια ανανεωμένη παγκόσμια δύναμη.

Η εστίαση του κ. Πούτιν στην Ουκρανία ήταν εμμονική, σαν άνθρωπος που σκέφτεται τίποτα άλλο. Κατά καιρούς ακουγόταν σαν μια προσπάθεια να διεκδικήσω την προεδρία εκεί, ήταν τόσο λεπτομερής.

Και, φυσικά, υπήρξε η επανεγγραφή της ιστορίας της Ουκρανίας, για να ισχυριστεί ότι ποτέ δεν ήταν πραγματικά κράτος. Στο σημερινό πλαίσιο, αυτό είχε βαθιά δυσοίωνες προεκτάσεις.

Παρουσιαστική γκρι γραμμή 2 εικονοστοιχείων
Ένας Ουκρανός στρατιώτης κρατά ένα πολυβόλο σε μια πόλη στο ΝτόνετσκΠΗΓΗ ΕΙΚΟΝΑΣ,REUTERS
Λεζάντα εικόνας,
Ένας Ουκρανός στρατιώτης σε μια θέση στην πρώτη γραμμή κοντά στο χωριό Travneve στην περιοχή του Ντόνετσκ

Οι βάσεις για την επίμαχη απόφαση τέθηκαν νωρίτερα τη Δευτέρα, όταν ο Πούτιν συγκάλεσε το συμβούλιο ασφαλείας της Ρωσίας για να συζητήσει την αναγνώριση των αυτοαποκαλούμενων δημοκρατιών ως ανεξάρτητων.

Τα ανώτατα στελέχη του κ. Πούτιν κλήθηκαν στο βήμα για να εκφράσουν τις απόψεις τους, μιλώντας ο καθένας υπέρ της κίνησης. Ωστόσο, η τηλεοπτική συνάντηση της Δευτέρας δεν ήταν εντελώς ομαλή.

Δύο αξιωματούχοι, κατά τις ανταλλαγές τους με τον κ. Πούτιν, φάνηκε να αναφέρουν τη δυνατότητα «ενσωμάτωσης» των περιοχών στη Ρωσία. Και στις δύο περιπτώσεις, ο κ. Πούτιν τα διόρθωσε.

«Δεν μιλάμε για αυτό, δεν το συζητάμε», είπε, κουνώντας το κεφάλι του ως απάντηση στη χρήση της φράσης από έναν αξιωματούχο. «Μιλάμε για το αν θα αναγνωρίσουμε την ανεξαρτησία τους ή όχι».

Πανό που λέει "Επικοινωνήστε"

Είστε Ουκρανός που μένετε στο Ηνωμένο Βασίλειο; Μοιραστείτε τις σκέψεις σας για το τι συμβαίνει στέλνοντας email στο haveyoursay@bbc.co.uk .

Συμπεριλάβετε έναν αριθμό επικοινωνίας εάν θέλετε να μιλήσετε με έναν δημοσιογράφο του BBC. Μπορείτε επίσης να έρθετε σε επαφή με τους παρακάτω τρόπους:

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

O Β.Πούτιν συνεχάρη τον Ν.Τραμπ για τη νίκη του! – «Είναι γενναίος και έδειξε από τι είναι φτιαγμένος στην απόπειρα δολοφονίας του»!

  «Λέμε "ναι" σε ένα ειρηνευτικό σχέδιο στην Ουκρανία που ικανοποιεί αμοιβαία συμφέροντα» 08.11.2024 | 10:10 Θεόφραστος Ανδρεό...