Με διστακτικά βήματα προχωρούν στην άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού οι ειδικοί επιστήμονες.
Με διστακτικά βήματα προχωρούν στην άρση των μέτρων για τον περιορισμό της διασποράς του κορωνοϊού οι ειδικοί επιστήμονες. Χθες η επιτροπή εμπειρογνωμόνων αποφάσισε να εισηγηθεί την άρση του ορίου στον αριθμό των πελατών ανά τραπέζι στα καταστήματα εστίασης και διασκέδασης. Ωστόσο, οι πελάτες των καταστημάτων δεν θα επιτρέπεται να είναι όρθιοι. Επιπλέον, για τρίτη συνεχόμενη χρονιά οι Απόκριες θα εορταστούν χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις. Τέλος, παρατείνονται και οι περιορισμοί σχετικά με τον αριθμό των φιλάθλων που επιτρέπεται να παρακολουθούν στο γήπεδο αθλητικές δραστηριότητες. Ετσι, παραμένει ο περιορισμός για έως 10% χωρητικότητα στα γήπεδα και έως 1.000 φιλάθλους. Η υψηλή διασπορά του ιού στην κοινότητα, με τον αριθμό των ενεργών κρουσμάτων να παραμένει σταθερός, οι κατά μέσον όρο 95 ημερήσιοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 το τελευταίο επταήμερο και ο αργός ρυθμός αποκλιμάκωσης του αριθμού των διασωληνωμένων δεν επιτρέπει πιο θαρραλέα βήματα στην άρση των περιοριστικών μέτρων.
Νέα κρούσματα
Χθες ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε 19.618 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα της COVID-19, εκ των οποίων 5.101 εντοπίστηκαν στην Αττική, 2.391 στη Θεσσαλονίκη και 1.518 στην Κρήτη. Οι νέοι θάνατοι ασθενών με COVID-19 ήταν 87, ενώ από την έναρξη της πανδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 24.410 θάνατοι. Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 515. Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 66 έτη, το 85% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω και σε ποσοστό 76,7% είναι ανεμβολίαστοι ή μερικώς εμβολιασμένοι. Οι νέες νοσηλείες ασθενών με COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 441.
Aρση του ορίου στον αριθμό πελατών ανά τραπέζι – Χωρίς καρναβαλικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα.
Ο ρόλος των αντιιικών
Σε αυτή τη φάση οι ειδικοί γιατροί έχουν πλέον στη διάθεσή τους και αντιιικά φάρμακα για την αποτροπή σοβαρής νόσου σε ασθενείς υψηλού κινδύνου (ανοσοκατεσταλμένοι, άτομα άνω των 65 ετών, με παχυσαρκία, χρόνιες παθήσεις κ.ά.). Ηδη στη χώρα μας χορηγείται η μολνουπιραβίρη (αντιιικό χάπι της Merck/MSD) μέσω ειδικής διαδικασίας που περιλαμβάνει την υποβολή σχετικής αίτησης και την αποστολή των φαρμάκων κατ’ οίκον με κούριερ.
Οπως ανέφερε η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών για τον ρόλο των αντιιικών φαρμάκων στην αντιμετώπιση της COVID-19, ήδη έχουν υποβληθεί 1.259 αιτήσεις (υπενθυμίζεται ότι η διαδικασία ξεκίνησε την 1η Φεβρουαρίου), έχουν εγκριθεί 1.218 αιτήσεις και έως χθες το μεσημέρι 800 θεραπείες είχαν φτάσει στα χέρια των ασθενών.
Τους προσεχείς μήνες αναμένεται να ξεκινήσει και η χορήγηση του αντιιικού χαπιού της Pfizer, ενώ, όπως σημείωσε ο καθηγητής Παθολογικής Φυσιολογίας Λοιμώξεων Νίκος Σύψας, η Εθνική Επιτροπή Λοιμώξεων ενέταξε στον υπό δημοσίευση αναθεωρημένο θεραπευτικό αλγόριθμο για εξωνοσοκομειακούς ασθενείς COVID-19 και τη ρεμντεσιβίρη (ενέσιμο αντιιικό). Ο καθηγητής Μικροβιολογίας του ΕΚΠΑ Αθανάσιος Τσακρής ανέλυσε τους μηχανισμούς δράσης των δύο αντιιικών χαπιών τονίζοντας ότι «έχουν διαφορετικούς μοριακούς στόχους, γεγονός που είναι πολύ σημαντικό, καθώς μπορούν να εναλλάσσονται για να διατηρείται η αποτελεσματικότητά τους και να μη διευκολύνεται η ανάπτυξη ανθεκτικότητας του ιού, η οποία θα πρέπει να θεωρείται δεδομένη».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου