© Sputnik / Стрингер
/ Δεν είναι μυστικό ότι το Κίεβο δεν επιθυμούσε ποτέ την εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ καθώς πίστευε ότι μειώνει την ουκρανική εθνική κυριαρχία. Παρά το γεγονός ότι η ουκρανική κυβέρνηση έχει αλλάξει σύνθεση από τότε, ο επικεφαλής της ουκρανικής διπλωματίας παραδέχεται πλέον ανοιχτά ότι η χώρα δεν θα τηρήσει τους όρους.
Αντιδράσεις προκαλεί η δήλωση του Ουκρανού ΥΠΕΞ Ντμίτρο Κουλέμπα, που παραδέχθηκε ωμά ότι το Κίεβο δεν θα εκπληρώσει τις συμφωνίες του Μινσκ με τους όρους της Μόσχας.
Ειδικότερα δήλωσε μεταξύ άλλων ότι οι Ουκρανοί «δεν αρνούνται να συμμορφωθούν με τις συμφωνίες του Μινσκ για την επίλυση της σύγκρουσης στο Ντονμπάς, αλλά δεν θα συμμορφωθούν με αυτές με τους όρους της Ρωσικής Ομοσπονδίας».
Τα «λάθος» του Ουκρανού ΥΠΕΞ εξηγεί από την πλευρά του στο Sputnik ο νομικός Γιάννης Χατζηαντωνίου.
«Οι μάσκες έπεσαν για τους Ουκρανούς πολιτικούς. Δεν υπάρχει ρωσική ερμηνεία των συμφωνιών, αλλά μόνο μια ερμηνεία καθότι οι όροι τους ήταν και παραμένουν σαφέστατοι. Αυτό που αναφέρει ο Ουκρανός ΥΠΕΞ πρακτικά παραγνωρίζει με προφανή σκοπιμότητα ότι το ομοσπονδιακό στοιχείο που εισάγουν οι πολιτικοί όροι του Μινσκ αποτελεί την πραγματική λύση ώστε να παραμείνει ενωμένη η Ουκρανία μέσα από μια ομοσπονδιακή δομή. Όποιος γνωρίζει την ιστορία και την κατάσταση της χώρας παρατηρεί μια πολυεπίπεδη ανομοιογένεια. Όμως η κυρίαρχη ομάδα του Κιέβου επιμένει να έχει συγκεντρωτική δομή παραβλέποντας αυτή τη σοβαρή ανομοιογένεια. Αν εφαρμόζονταν πλήρως οι συμφωνίες του Μινσκ θα εισαγόταν η ομοσπονδιακότητα του κράτους και θα επερχόταν μια σταθερότητα και συνοχή στην πορεία του ουκρανικού λαού» εξηγεί ο κ. Χατζηαντωνίου.Συνεπώς, σύμφωνα με τον αναλυτή, η εφαρμογή των συμφωνιών είναι ως προς το συμφέρον του Ουκρανικού λαού και πρέπει να προχωρήσει εξ ολοκλήρου και όχι μόνο τα όσα τμηματικά ζητούν οι πολιτικοί της χώρας.
Παράλληλα ο δικηγόρος εκφράζει την άποψη ότι το Κίεβο ενδεχομένως και να σκληραίνει τη στάση του επειδή πιθανότητα χάνει την υποστήριξη του ουκρανικού λαού.
«Και αυτό φαίνεται να συμβαίνει επειδή οι υποσχέσεις του περί καλυτέρευσης της κατάστασης μέσω της προσέγγισης με τη Δύση, όσον αφορά το βιοτικό επίπεδο του μέσου Ουκρανού δεν ευοδώθηκαν. Η Δύση εισάγει από το Κίεβο πρώτες ύλες και αγροτικά προϊόντα, ενώ η Ρωσία εισάγει βιομηχανικά προϊόντα. Άρα και από οικονομικής άποψης δεν συμφέρει η προσέγγιση με τη Δύση, με δεδομένο ότι και οι ολιγάρχες δεν παραιτούνται από τα υψηλά κέρδη τους» υπογραμμίζει.
«Η Ελλάδα παθαίνει ζημιά από τη σύγκρουση Δύσης- Ρωσίας σε πολιτικό αλλά κυρίως σε οικονομικό πεδίο. Ειδικά οι ελληνικές εξαγωγές αγροτικών προϊόντων έχουν πάθει μεγάλη ζημιά ήδη από τις κυρώσεις ενάντια στη Ρωσία. ενώ την ίδια ώρα στην Ελλάδα δεν διεξάγεται καμία δημόσια συζήτηση για αυτό το θέμα» αναφέρει ο νομικός.Τις απόψεις του για το Ουκρανικό και τον πιθανό ρόλο της Ελλάδας, θα εκθέσει αναλυτικά ο κ. Χατζηαντωνίου σε διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση που διοργανώνει το Ινστιτούτο Πυξίδα το Σάββατο στις 10/2, στις 18:00, με θέμα «Η κρίση στην Ουκρανία: γεωπολιτικές εξελίξεις και επιπτώσεις σε Ελλάδα και Κύπρο»
Τι προβλέπουν οι συμφωνίες του Μινσκ
Οι Ουκρανοί αρνούνται πεισματικά να εφαρμόσουν τις συμφωνίες του Μινσκ που υπεγράφησαν μεταξύ Γαλλίας, Γερμανίας, Ρωσίας, Ουκρανίας που μεταξύ άλλων περιλάμβαναν κατάπαυση πυρός υπό την επίβλεψη του ΟΑΣΕ, απόσυρση βαρέων όπλων και ξένων μαχητών από τη συνοριακή γραμμή.Παράλληλα οι Ουκρανοί όφειλαν να παρέχουν ειδικό status στις περιοχές που αυτονομήθηκαν, επιτρέποντάς τους να δημιουργήσουν τοπικές αστυνομικές αρχές.
Επίσης, οι συμφωνίες προέβλεπαν πως το Κίεβο θα ανακτούσε τον έλεγχο των συνόρων των αυτόνομων περιοχών με τη Ρωσία μόνο στην περίπτωση που αποκτούσαν το αυτοδιοίκητο και μετά τη διεξαγωγή τοπικών εκλογών.
Κορυφαίες πολιτικές δυνάμεις του δυτικού κόσμου, συμπεριλαμβανομένου του Προέδρου των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, έχουν επανειλημμένα μιλήσει υπέρ των συμφωνιών του Μινσκ. Ο Μπάιντεν, μετά από συνομιλίες με τον Ρώσο Πρόεδρο στη Γενεύη τον Ιούνιο του 2021, δήλωσε ότι συμφώνησε να υποστηρίξει τις συμφωνίες του Μινσκ.
Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ δήλωσε αργότερα ότι ο ίδιος ο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο Πρόεδρο στη σύνοδο της Γενεύης ότι ήθελε να βοηθήσει στην εφαρμογή των συμφωνιών του Μινσκ για το Ντονμπάς, συμπεριλαμβανομένου του αυτόνομου καθεστώτος της περιοχής.
Επιπλέον, σύμφωνα με τον Λαβρόφ, η αναπληρώτρια υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ και ο διευθυντής της CIA Ουίλιαμ Μπερν, κατά τη διάρκεια των επαφών με τη ρωσική ηγεσία, επιβεβαίωσαν άμεσα την ανάγκη εφαρμογής των συμφωνιών του Μινσκ, συμπεριλαμβανομένου του ειδικού καθεστώτος του Ντονμπάς.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου