Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν κάλεσε όλους τους Αμερικανούς πολίτες που παραμένουν στην Ουκρανία να εγκαταλείψουν αμέσως τη χώρα, επικαλούμενος αυξημένες απειλές για ρωσική στρατιωτική δράση.
Ο Μπάιντεν είπε ότι δεν θα έστελνε στρατεύματα για τη διάσωση των Αμερικανών εάν η Μόσχα εισβάλει στην Ουκρανία.
Προειδοποίησε ότι «τα πράγματα θα μπορούσαν να τρελαθούν γρήγορα» στην περιοχή.
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα αρνηθεί οποιαδήποτε σχέδια εισβολής στην Ουκρανία παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες κοντά στα σύνορα.
Όμως μόλις ξεκίνησε μαζικές στρατιωτικές ασκήσεις με τη γειτονική Λευκορωσία και η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπόδισε την πρόσβασή της στη θάλασσα.
Το Κρεμλίνο λέει ότι θέλει να επιβάλει «κόκκινες γραμμές» για να διασφαλίσει ότι ο πρώην Σοβιετικός γείτονάς του δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.
Ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου Μπόρις Τζόνσον δήλωσε την Πέμπτη ότι η Ευρώπη αντιμετώπισε τη μεγαλύτερη κρίση ασφαλείας των τελευταίων δεκαετιών εν μέσω των εντάσεων.
Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ προέτρεψε τους Αμερικανούς στην Ουκρανία να φύγουν αμέσως.
«Οι Αμερικανοί πολίτες πρέπει να φύγουν τώρα», είπε ο Μπάιντεν στο NBC News .
"Έχουμε να κάνουμε με έναν από τους μεγαλύτερους στρατούς στον κόσμο. Είναι μια πολύ διαφορετική κατάσταση και τα πράγματα θα μπορούσαν να τρελαθούν γρήγορα."
Ερωτηθείς εάν υπήρχε κάποιο σενάριο που θα μπορούσε να τον ωθήσει να στείλει στρατεύματα για τη διάσωση Αμερικανών που φεύγουν, ο κ. Μπάιντεν απάντησε: "Δεν υπάρχει. Αυτός είναι ένας παγκόσμιος πόλεμος όταν οι Αμερικανοί και η Ρωσία αρχίζουν να πυροβολούν ο ένας τον άλλο. Είμαστε σε έναν πολύ διαφορετικό κόσμο από εμάς έχω πάει ποτέ."
Οι παγκόσμιοι ηγέτες, εν τω μεταξύ, συνέχισαν την ξέφρενη διπλωματία τους για να εκτονώσουν την τρέχουσα κρίση σχετικά με την Ουκρανία.
Η Ρωσία και η Ουκρανία ανακοίνωσαν αργά την Πέμπτη ότι δεν κατάφεραν να επιτύχουν κάποια σημαντική πρόοδο μετά από εννέα ώρες συνομιλιών με Γάλλους και Γερμανούς αξιωματούχους με στόχο τον τερματισμό της αυτονομιστικής σύγκρουσης στην ανατολική Ουκρανία. Ο Ουκρανός απεσταλμένος Άντριι Γιέρμακ είπε ότι ενώ υπήρχαν διαφωνίες "υπάρχει βούληση να συνεχιστεί και υπάρχει θέληση για διαπραγμάτευση".
Οι τρέχουσες εντάσεις έρχονται οκτώ χρόνια αφότου η Ρωσία προσάρτησε τη νότια χερσόνησο της Κριμαίας της Ουκρανίας. Από τότε, ο στρατός της Ουκρανίας έχει εγκλωβιστεί σε πόλεμο με αντάρτες που υποστηρίζονται από τη Ρωσία σε ανατολικές περιοχές κοντά στα σύνορα της Ρωσίας.
Νωρίτερα, ο πρωθυπουργός του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσε ότι ελπίζει ότι η «ισχυρή αποτροπή» και η «υπομονετική διπλωματία» θα μπορούσαν να βρουν έναν τρόπο να ξεπεράσουν την κρίση, αλλά το διακύβευμα ήταν «πολύ υψηλό».
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου στις Βρυξέλλες με τον γενικό γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ, ο κ. Τζόνσον είπε ότι δεν πιστεύει ότι η Ρωσία έχει λάβει ακόμη απόφαση για το αν θα εισβάλει στην Ουκρανία, αλλά οι μυστικές υπηρεσίες του Ηνωμένου Βασιλείου «παραμένουν ζοφερές».
Ο Υπουργός Άμυνας του Ηνωμένου Βασιλείου Μπεν Γουάλας επρόκειτο να συναντηθεί με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Σόιγκου στη Μόσχα την Παρασκευή, μια ημέρα μετά την παγωμένη συνάντηση μεταξύ του υπουργού Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ και της Βρετανίδας Λιζ Τρας.
Ο κ. Λαβρόφ είπε ότι οι σχέσεις μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ρωσίας «αφήνουν πολλά να είναι επιθυμητά» και βρίσκονται στο «χαμηλότερο σημείο των τελευταίων ετών». Η κ. Τρους κατηγόρησε τη Ρωσία για «ψυχροπολεμική ρητορική».
Πριν πετάξει στη Μόσχα, ο κ. Wallace επιβεβαίωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε περισσότερο αμυντικό εξοπλισμό - συμπεριλαμβανομένων πανοπλιών, κράνη και μπότες μάχης - στην ουκρανική κυβέρνηση. Είπε επίσης ότι είναι σημαντικό να δείξουμε ότι οι χώρες του ΝΑΤΟ «δεν θα αφήσουν τις απειλές να μας σπρώξουν».
Εν τω μεταξύ, η Ουκρανία κατηγόρησε τη Ρωσία ότι εμπόδισε την πρόσβασή της στη θάλασσα καθώς η Ρωσία προετοιμάζεται για ναυτικές ασκήσεις.
Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουκρανίας Ντμίτρο Κουλέμπα δήλωσε ότι η Αζοφική Θάλασσα έχει αποκλειστεί πλήρως και η Μαύρη Θάλασσα σχεδόν πλήρως αποκομμένη από τις ρωσικές δυνάμεις.
Οι ναυτικές ασκήσεις της Ρωσίας θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα στις δύο θάλασσες στα νότια της Ουκρανίας, τη Μαύρη Θάλασσα και τη Θάλασσα του Αζόφ. Η Ρωσία έχει εκδώσει προειδοποιήσεις για τις ακτές επικαλούμενη ασκήσεις πυραύλων και πυροβολισμών.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ουκρανίας είπε ότι «η άνευ προηγουμένου τεράστια περιοχή όπου θα διεξαχθούν οι ελιγμοί καθιστά πρακτικά αδύνατη τη ναυσιπλοΐα και στις δύο θάλασσες» και ο υπουργός Άμυνας Oleksiy Reznikov έγραψε στο Twitter ότι τα διεθνή ύδατα των δύο θαλασσών είχαν αποκλειστεί από τη Ρωσία.
Οι ναυτικές ασκήσεις στα νότια της Ουκρανίας είναι επιπλέον των 10 ημερών στρατιωτικών ασκήσεων που διεξάγονται αυτή τη στιγμή στη Λευκορωσία, στα βόρεια της Ουκρανίας.
Υπάρχουν φόβοι ότι εάν η Ρωσία επιχειρήσει να εισβάλει στην Ουκρανία, οι ασκήσεις φέρουν τον ρωσικό στρατό κοντά στην ουκρανική πρωτεύουσα, Κίεβο, διευκολύνοντας την επίθεση στην πόλη. Η Ρωσία λέει ότι τα στρατεύματά της θα επιστρέψουν στις μόνιμες βάσεις τους μετά το τέλος των ασκήσεων.
Η Ουκρανία έχει ξεκινήσει τις δικές της στρατιωτικές ασκήσεις διάρκειας 10 ημερών, αν και οι αξιωματούχοι έχουν δώσει λίγες λεπτομέρειες.
Η Μόσχα λέει ότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Ουκρανία - μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με βαθείς κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία - θα μπορούσε μια μέρα να ενταχθεί στη δυτική αμυντική συμμαχία ΝΑΤΟ και ζήτησε να αποκλειστεί αυτό.
Η Ρωσία υποστηρίζει μια αιματηρή ένοπλη εξέγερση στην ανατολική περιοχή του Ντονμπάς της Ουκρανίας από το 2014. Περίπου 14.000 άνθρωποι - συμπεριλαμβανομένων πολλών αμάχων - έχουν σκοτωθεί στις μάχες από τότε.
Υπάρχει κάποια πρόταση ότι μια ανανεωμένη εστίαση στις λεγόμενες συμφωνίες του Μινσκ - οι οποίες προσπάθησαν να τερματίσουν τη σύγκρουση στην ανατολική Ουκρανία - θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί ως βάση για την εκτόνωση της τρέχουσας κρίσης.
Η Ουκρανία, η Ρωσία, η Γαλλία και η Γερμανία υποστήριξαν τις συμφωνίες το 2014-2015.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου