Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2022

Τον διέγραψαν... αυτοβούλως

 

Τα χαμόγελα ευαρέσκειας δεν διαρκούν πολύ. Γίνονται πικρά, ιδίως όταν ασκείται τεκμηριωμένη κριτική στο κυβερνητικό έργο

EUROKINISSI/ΓΙΩΡΓΟΣ ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ
 ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ 



Δεν αντέχει την κριτική για τη διαχείριση της πανδημίας, τα ΜΜΜ και τις διώξεις δημοσιογράφων το μέγαρο Μαξίμου και έθεσε εκτός κόμματος τον ευρωβουλευτή ● «Η μεθοδολογία Μητσοτάκη έχει χαρακτηριστικά αυταρχισμού και είναι εντελώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά και του ίδιου του καταστατικού της Ν.Δ., το οποίο επικαλείται για τη διαγραφή μου. Υπόσχομαι μια ενδιαφέρουσα συνέχεια» σχολιάζει στην «Εφ.Συν.» ο Γ. Κύρτσος.

Aνάμεσα στην ενοχλητική για τον πρωθυπουργό εσωκομματική κριτική του Γιώργου Κύρτσου και στο στραπατσάρισμα της ευρωπαϊκής εικόνας του από τη διαγραφή ενός ευρωβουλευτή με κύρια αφορμή τη διαφωνία του τελευταίου με τις διώξεις δημοσιογράφων που ασχολήθηκαν με την αποκάλυψη του σκανδάλου Novartis και της εισαγγελέα Ελένης Τουλουπάκη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης επέλεξε το δεύτερο. Κάπως έτσι ο πρωθυπουργός κατέληξε τελικά χθες να διαγράψει τον Γ. Κύρτσο με τη δικαιολογία ότι «δυσφημεί διεθνώς τη χώρα αμφισβητώντας την ανεξαρτησία της ελληνικής δικαιοσύνης και συγκρίνοντας την Ελλάδα με κράτη που παραβιάζουν τους κανόνες του κράτους δικαίου».

Αυτό τουλάχιστον λέει η σχετική ανακοίνωση, η οποία ακολουθώντας τους τύπους του «γαλάζιου» καταστατικού μιλά για «απόφαση του Γραμματέα της Πολιτικής Επιτροπής της Ν.Δ. Παύλου Μαρινάκη» και επικαλείται άρθρο του καταστατικού που αναφέρεται σε διαγραφή λόγω «αυτόβουλης απομάκρυνσής του από το κόμμα, η οποία εκδηλώνεται με λόγο ή πράξη και προκύπτει κατάδηλα, ενδεικτικά με την εγγραφή του σε άλλο πολιτικό κόμμα, ή με δημόσιες εκδηλώσεις του που αντιστρατεύονται έντονα τις ιδεολογικές και πολιτικές αρχές του κόμματος».

Και εντάξει, πέρα από τη χρήση ενός άρθρου που μιλά για «αυτόβουλη απομάκρυνση», δηλαδή ότι διαγράφτηκε... μόνος του, η επίσημη κατηγορία περί «διεθνούς δυσφήμισης της χώρας» λόγω της διαφωνίας του κ. Κύρτσου με τις διώξεις δημοσιογράφων και της εισαγγελέα, όχι μόνο παραβλέπει την παράδοση οι ευρωβουλευτές να θέτουν θέματα που αφορούν τη χώρα τους, αλλά ουσιαστικά βάζει στο στόχαστρο τον ευρωβουλευτή απλώς και μόνο διότι συντάχθηκε με τις έντονες αντιδράσεις στην Ευρώπη κατά των διώξεων αυτών.

Το ερώτημα όμως είναι γιατί τώρα; Μπορεί το τελευταίο τουίτ του Γ. Κύρτσου πριν από τη διαγραφή του να αφορούσε το παραπάνω θέμα, χαρακτηρίζοντας τη «δίωξη δημοσιογράφων, Τουλουπάκη, παγίδα για την κυβέρνηση και την Ελλάδα» και γράφοντας «η κόντρα Βρυξελλών - Ουγγαρίας, Πολωνίας για κράτος Δικαίου στο ζενίθ. Το Ευρ. Δικαστήριο δέχθηκε σύνδεση κονδυλίων με σεβασμό δικαιωμάτων. Η κριτική από έγκυρα ΜΜΕ, όπως ARTE, σκληραίνει. Το Μαξίμου θεατής των εξελίξεων», όμως οι ενστάσεις του ευρωβουλευτή για το ζήτημα είναι διατυπωμένες εδώ και καιρό, ενώ η συνολική εσωκομματική κριτική του για κεντρικά ζητήματα, όπως η διαχείριση της πανδημίας, και η κόντρα του με τον πρωθυπουργό έχουν ξεκινήσει ήδη από τον Σεπτέμβριο του 2020.

Τα τηλεφωνήματα

Τότε μάλιστα, όπως αποκάλυψε ο κ. Κύρτσος, δέχτηκε τηλεφώνημα από τον γενικό γραμματέα του πρωθυπουργού Γρηγόρη Δημητριάδη που του έλεγε «Σταμάτα κριτική για αστικές συγκοινωνίες» και τον Απρίλιο του 2021 τον πήρε ο ίδιος ο Κυριάκος Μητσοτάκης, για να τον απειλήσει ότι «εάν συνεχίσεις κριτική σε θέματα πανδημίας, θα διαγραφείς».

Φαίνεται λοιπόν ότι ο Κυρ. Μητσοτάκης αποφάσισε τελικά να διαγράψει τον κ. Κύρτσο, γιατί θέλει εν όψει εκλογών να περιορίσει τα πολλά ανοιχτά μέτωπα που έχει. Αλλωστε η διαγραφή Κύρτσου έρχεται αμέσως μετά την τελευταία εμφάνιση Μπογδάνου, ο οποίος εξέθεσε τον πρωθυπουργό μεταξύ άλλων και με την καταγγελία του ότι η συμμετοχή του (Ιούλιος 2020) στην ξενοφοβική συγκέντρωση στην πλατεία Βικτωρίας με τον Κασιδιάρη ήταν σε πλήρη συνεννόηση με το μέγαρο Μαξίμου.

Αλλά έρχεται και αμέσως μετά τις τελευταίες βολές του Ευάγγελου Βενιζέλου κατά του «επιτελικού κράτους» οι οποίες μεγεθύνουν ακόμα περισσότερο τη ρήξη Βενιζέλου - Μαξίμου, αποσυσπειρώνοντας όλο και περισσότερο το κεντρογενές ακροατήριο στο οποίο ο κ. Μητσοτάκης ποντάρει.

«Θεωρώ ότι η διαγραφή είναι απόδειξη της πολιτικής αδυναμίας του Μητσοτάκη» δηλώνει ο Γ. Κύρτσος στην «Εφ.Συν.», σημειώνοντας: «Εθεσα συγκεκριμένα ζητήματα για τους νεκρούς της πανδημίας, την κατάσταση της οικονομίας και ιδιαίτερα των μη προνομιούχων, το κουκούλωμα του σκανδάλου της Novartis και τη δίωξη των δημοσιογράφων και της Τουλουπάκη. Η απάντηση ήταν η διαγραφή μου, την οποία θεωρώ απόδειξη πολιτικής αδυναμίας και αμηχανίας.

»Ενα κόμμα που αυτοπροσδιορίζεται ως φιλελεύθερο και ευρωπαϊκό πρέπει να καλωσορίζει την αντίθετη άποψη και να την αξιοποιεί για έναν δημιουργικό δημόσιο διάλογο. Αντί γι’ αυτό αντιμετώπισα μια εκστρατεία προσωπικής μείωσής μου μέσω στημένων δημοσιευμάτων, αποκλείστηκα από τη δημόσια τηλεόραση και τα περισσότερα κανάλια εθνικής εμβέλειας και τελικά διαγράφτηκα.

»Η μεθοδολογία Μητσοτάκη έχει χαρακτηριστικά αυταρχισμού και είναι εντελώς εκτός ευρωπαϊκού πλαισίου αλλά και του ίδιου του καταστατικού της Ν.Δ., το οποίο επικαλείται για τη διαγραφή μου. Υπόσχομαι μια ενδιαφέρουσα συνέχεια». Το μέτωπο Κύρτσου - Μητσοτάκη όχι μόνο δεν κλείνει, αλλά ανοίγει ακόμα περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

«Πυρά» Πολάκη σε Κασσελάκη για τις αιχμές κατά Τσίπρα: «Ο εντολοδόχος Μητσοτάκη αποκαλύφθηκε»

  Newsroom   Σάββατο, 16 Νοεμβρίου 2024 16:40 Ο υποψήφιος πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Παύλος Πολάκης ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/EUROKINISSI Για ψέμματα κατηγορε...