Μια ρωσική επίθεση στην Ουκρανία είναι «ακόμα πολύ πιθανό» και το ανθρώπινο κόστος θα ήταν «τεράστιο», δήλωσε ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν.
Σε δηλώσεις που μεταδόθηκαν σε εθνικό επίπεδο, είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν αποφασιστικά σε μια τέτοια κίνηση.
Ο Μπάιντεν είπε ότι η Ρωσία έχει συγκεντρώσει περίπου 150.000 στρατιώτες στα σύνορα της Ουκρανίας.
Η Ρωσία λέει ότι αποσύρει ορισμένα από τα στρατεύματά της. Την Τετάρτη, ανακοίνωσε ότι τελείωσαν οι στρατιωτικές ασκήσεις στην προσαρτημένη από τη Μόσχα Κριμαία.
«Μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιφέρειας, έχοντας ολοκληρώσει τη συμμετοχή τους σε τακτικές ασκήσεις, μετακινούνται στα μόνιμα σημεία ανάπτυξής τους», ανέφερε σε ανακοίνωσή του το υπουργείο Άμυνας, χωρίς να διευκρινίσει πόσα στρατεύματα αποχωρούν.
Πλάνα που μεταδόθηκε από την κρατική τηλεόραση φάνηκε να δείχνει στρατιωτικά οχήματα να περνούν τη γέφυρα για να φύγουν από την Κριμαία.
Ωστόσο, οι δυτικοί ηγέτες παραμένουν επιφυλακτικοί, με το ΝΑΤΟ να λέει ότι δεν υπάρχουν ακόμη σημάδια αποκλιμάκωσης.
«Αντίθετα», είπε ο γενικός γραμματέας Γενς Στόλτενμπεργκ, «φαίνεται ότι η Ρωσία συνεχίζει τη στρατιωτική της συσσώρευση».
Τα σχόλιά του, ενόψει της συνάντησης των υπουργών Άμυνας της στρατιωτικής συμμαχίας, απηχούσαν τις δηλώσεις του κ. Μπάιντεν την Τρίτη, όταν είπε ότι η αποχώρηση της Ρωσίας «θα ήταν καλή», αλλά δεν είχε ακόμη επαληθευτεί.
«Πράγματι, οι αναλυτές μας δείχνουν ότι παραμένουν σε πολύ απειλητική θέση», είπε ο πρόεδρος.
Επίσης την Τρίτη, η Ουκρανία είπε ότι οι ιστότοποι του υπουργείου Άμυνας και δύο τραπεζών δέχθηκαν κυβερνοεπίθεση. Η αιτία δεν είναι ξεκάθαρη, αλλά η Ουκρανία έχει υποστεί μεγάλης κλίμακας επιθέσεις στο παρελθόν στην ηλεκτρονική της υποδομή και έχει στρέψει το δάχτυλο στη Ρωσία .
Η ρωσική κυβέρνηση, ωστόσο, αρνήθηκε οποιαδήποτε ανάμειξη.
Από καιρό υπάρχει ανησυχία ότι, αντί για μια πλήρους κλίμακας εισβολή, η Ρωσία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει λιγότερο προφανή μέσα για να αποσταθεροποιήσει την Ουκρανία, για παράδειγμα μέσω κυβερνοεπιθέσεων σε υποδομές ζωτικής σημασίας. Ο Πρόεδρος Μπάιντεν είπε ότι οι ΗΠΑ είναι έτοιμες να απαντήσουν σε οποιαδήποτε τέτοια κίνηση.
Η ομιλία του Μπάιντεν ήρθε λίγες ώρες αφότου ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είπε ότι οι ανησυχίες της Μόσχας για την ασφάλεια πρέπει να αντιμετωπιστούν και να ληφθούν σοβαρά υπόψη.
Ο Πούτιν αρνιόταν πάντα ότι σχεδίαζε εισβολή και είπε ότι η Ρωσία δεν ήθελε άλλο πόλεμο στην Ευρώπη. Ωστόσο, η ένταση αυξάνεται από τον Νοέμβριο.
Μετά από προηγούμενες αναφορές ότι οι αμερικανικές μυστικές υπηρεσίες πίστευαν ότι η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί στην Ουκρανία την Τετάρτη, ο Ουκρανός πρόεδρος Volodymyr Zelensky δήλωσε ότι είναι ημέρα ενότητας, καλώντας τους πολίτες να κυματίσουν τη σημαία της χώρας και να φορέσουν μπλε και κίτρινες κορδέλες - τα εθνικά χρώματα της Ουκρανίας.
Η Ρωσία έχει βαθείς πολιτιστικούς και ιστορικούς δεσμούς με την Ουκρανία, η οποία είναι πρώην σοβιετική δημοκρατία.
Ο κ. Πούτιν θέλει διαβεβαιώσεις ότι δεν θα ενταχθεί στο ΝΑΤΟ, επειδή βλέπει οποιαδήποτε επέκτασή του ως απειλή για τη Ρωσία. Το ΝΑΤΟ απέρριψε αυτό το αίτημα.
Ο κ. Μπάιντεν είπε ότι συμφωνεί με την πρόταση της ρωσικής κυβέρνησης για συνέχιση της διπλωματίας.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ προειδοποίησε επίσης ότι η αμερικανική οικονομία θα μπορούσε να υποφέρει από διακοπή του ενεργειακού εφοδιασμού και απότομες αυξήσεις τιμών στην πιθανή περίπτωση επιβολής κυρώσεων στη Ρωσία ως απάντηση σε οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία.
«Ο αμερικανικός λαός κατανοεί ότι η υπεράσπιση της δημοκρατίας και της ελευθερίας δεν είναι ποτέ χωρίς κόστος», είπε ο πρόεδρος των ΗΠΑ. «Δεν θα προσποιηθώ ότι αυτό θα είναι ανώδυνο».
Είπε ότι η διοίκηση εργάζεται σε σχέδια έκτακτης ανάγκης με παραγωγούς ενέργειας και φορτωτές για να αποτρέψει πιθανά προβλήματα εφοδιασμού.
Ο κ. Μπάιντεν προειδοποίησε ότι ο προτεινόμενος ρωσικός αγωγός φυσικού αερίου Nord Stream 2 προς την Ευρώπη «δεν θα συμβεί» εάν προχωρήσει μια εισβολή στην Ουκρανία.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ συνέχισε: «Προς τους πολίτες της Ρωσίας: δεν είστε εχθρός μας και δεν πιστεύω ότι θέλετε έναν αιματηρό, καταστροφικό πόλεμο κατά της Ουκρανίας».
Το ΝΑΤΟ εξέφρασε «επιφυλακτική αισιοδοξία» την Τρίτη για την ανακοίνωση του ρωσικού στρατού ότι απέσυρε ορισμένα από τα στρατεύματά του από τα σύνορα με την Ουκρανία.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν είπε στον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ σε μια κλήση ότι οι ΗΠΑ πρέπει να δουν «επαληθεύσιμη, αξιόπιστη, ουσιαστική αποκλιμάκωση».
Νωρίτερα, ο Βρετανός πρωθυπουργός Μπόρις Τζόνσον έγραψε στο Twitter ότι υπήρχαν «ανάμεικτα σήματα» από τη Ρωσία, επειδή οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες έδειξαν ότι ρωσικά νοσοκομεία χτίζονται κοντά στα σύνορα, τα οποία θα μπορούσαν «μόνο να ερμηνευθούν ως προετοιμασία για εισβολή».
Ο Βλαντιμίρ Πούτιν δήλωσε την Τρίτη ότι η Ρωσία δεν θέλει πόλεμο. Μίλησε μετά από τετράωρη συνάντηση με τον γερμανό καγκελάριο Όλαφ Σολτς.
Ο Πούτιν είπε επίσης ότι το ΝΑΤΟ έχει αποτύχει μέχρι στιγμής να αντιμετωπίσει τις «βασικές» ανησυχίες της Ρωσίας για την ασφάλεια. Απαιτεί να αντιμετωπιστεί τώρα το θέμα της ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, ακόμη και μέσω της Ουκρανίας απέχει πολύ από το να ξεκινήσει ακόμη και η αίτηση για ένταξη στη συμμαχία.
Ο κ. Scholz είπε στην κοινή συνέντευξη Τύπου ότι η συσσώρευση ρωσικών στρατευμάτων ήταν «ακατανόητη», αλλά υπάρχει ακόμα μια πιθανότητα οι διπλωματικές λύσεις να μετριάσουν τις εντάσεις.
«Εξέφρασα ότι η συσσώρευση στρατευμάτων θεωρείται απειλή», είπε ο κ. Σολτς σε συνέντευξη Τύπου. «Φυσικά και ανησυχούμε πολύ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου