Οι ηγέτες των ΗΠΑ και του Ηνωμένου Βασιλείου δήλωσαν ότι δεν έχουν χαθεί όλες οι ελπίδες για μια διπλωματική λύση στην ουκρανική κρίση, αλλά προειδοποίησαν ότι η κατάσταση παραμένει εύθραυστη.
Σε μια συνομιλία 40 λεπτών, ο Τζο Μπάιντεν και ο Μπόρις Τζόνσον συμφώνησαν ότι μια συμφωνία ήταν ακόμη δυνατή παρά τις προειδοποιήσεις για επικείμενη ρωσική στρατιωτική δράση.
Η Ρωσία αρνιόταν πάντα τα σχέδια εισβολής στην Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι συγκεντρώνει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες στα σύνορα.
Τη Δευτέρα ο υπουργός Εξωτερικών της είπε ότι η διπλωματία «δεν έχει εξαντληθεί».
Στο πλαίσιο των διπλωματικών προσπαθειών για την αποτροπή μιας πιθανής εισβολής, ο καγκελάριος της Γερμανίας Όλαφ Σολτς πρόκειται να συναντήσει τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντιμίρ Πούτιν αργότερα την Τρίτη.
Αφού δέχθηκε κριτική για μια αργή αρχική απάντηση , ο κ. Scholz συνάντησε τον Ουκρανό πρόεδρο στο Κίεβο τη Δευτέρα, λέγοντας ότι δεν υπάρχει «εύλογη δικαιολογία» για τη συσσώρευση ρωσικού στρατού.
Περισσότερα από δώδεκα έθνη προέτρεψαν τους πολίτες τους να εγκαταλείψουν την Ουκρανία και οι ΗΠΑ είπαν ότι οι αεροπορικοί βομβαρδισμοί θα μπορούσαν να ξεκινήσουν «ανά πάσα στιγμή».
Αλλά στη συνομιλία τους, ο Μπάιντεν και ο κ. Τζόνσον είπαν ότι παραμένει ένα «κρίσιμο παράθυρο» για τη διπλωματία και για τη Ρωσία να υποχωρήσει από τις απειλές της προς την Ουκρανία, σύμφωνα με δήλωση της Ντάουνινγκ Στριτ.
«Οι ηγέτες τόνισαν ότι οποιαδήποτε περαιτέρω εισβολή στην Ουκρανία θα είχε ως αποτέλεσμα μια παρατεταμένη κρίση για τη Ρωσία, με εκτεταμένες ζημιές τόσο για τη Ρωσία όσο και για τον κόσμο», προστίθεται στην ανακοίνωση.
Ο κ. Τζόνσον φέρεται να είπε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο είναι έτοιμο να κάνει ό,τι μπορεί για να βοηθήσει, στον οποίο ο Μπάιντεν απάντησε: «Δεν θα πάμε πουθενά χωρίς εσένα φίλε».
Ο κ. Τζόνσον αναμένεται να πραγματοποιήσει μια συνάντηση Cobra την Τρίτη για να συζητήσει την απάντηση του Ηνωμένου Βασιλείου στις πιέσεις.
Σε μια προκλητική ομιλία προς το έθνος τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelensky κήρυξε την 16η Φεβρουαρίου - ημερομηνία που αναφέρουν Αμερικανοί αξιωματούχοι ως πιθανή ημέρα κατά την οποία η Ρωσία θα μπορούσε να επιτεθεί - μια «ημέρα ενότητας» και επαίνεσε τη δύναμη του ουκρανικού στρατού.
"Έχουμε κάτι να απαντήσουμε. Έχουμε έναν μεγάλο στρατό... αυτός είναι ένας στρατός πολλές φορές ισχυρότερος από ό,τι πριν από οκτώ χρόνια."
Αλλά είπε ότι ήθελε να επιλύσει όλα τα ζητήματα μέσω διαπραγματεύσεων και διπλωματίας.
Ο Ουκρανός πρόεδρος ολοκλήρωσε την ομιλία του με μια αισιόδοξη νότα: "Τώρα μπορεί να νομίζετε ότι είναι σκοτάδι τριγύρω. Αλλά αύριο ο ήλιος θα ανατείλει ξανά στον γαλήνιο ουρανό μας".
Σε άλλες εξελίξεις:
- Οι ΗΠΑ παροτρύνουν όλους τους Αμερικανούς στη Λευκορωσία και την υποστηριζόμενη από τη Ρωσία αποσχισθείσα περιοχή της Μολδαβίας του Υπερδνείστερου να φύγουν αμέσως, επικαλούμενη ασυνήθιστη και ανησυχητική ρωσική στρατιωτική δραστηριότητα γύρω από την Ουκρανία
- Το Πεντάγωνο είπε ότι η Ρωσία αυξάνει τις στρατιωτικές αναπτύξεις κοντά στα σύνορα με την Ουκρανία και ότι ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν είχε πολλές διαθέσιμες επιλογές εάν ήθελε να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη
- Η πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο εκκενώνεται πλήρως και μεταφέρεται στη δυτική πόλη Λβιβ
- Ο Ρώσος υπουργός Άμυνας είπε στον Πούτιν ότι ορισμένες από τις στρατιωτικές ασκήσεις της χώρας κοντά στα σύνορα της Ουκρανίας είχαν ήδη τελειώσει και άλλες πλησιάζουν στο τέλος τους.
- Ο απεσταλμένος της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, Βλαντιμίρ Τσίζοφ, είπε ότι η Ρωσία θα απαντήσει εάν οι πολίτες της αρχίσουν να σκοτώνονται , συμπεριλαμβανομένης της ανταρτικής περιοχής Ντονμπάς της Ουκρανίας. Η Ρωσία έχει χορηγήσει υπηκοότητα σε περισσότερους από 700.000 ανθρώπους στο Ντονμπάς
- Και ερωτηθείς εάν υπάρχει πιθανότητα συμφωνίας με τη Δύση, ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ είπε ότι «οι δυνατότητες δεν έχουν εξαντληθεί, σίγουρα δεν πρέπει να συνεχιστούν επ' αόριστον, αλλά θα πρότεινα να συνεχιστούν και να ενταθούν».
Τα σχόλια του κ. Λαβρόφ, που έγιναν σε συνάντηση με τον κ. Πούτιν, θεωρούνται ως σαφής παραχώρηση ότι οι συνομιλίες θα μπορούσαν να αμβλύνουν τις εντάσεις. Ωστόσο, οι αναλυτές λένε ότι χωρίς καμία από τις δύο πλευρές να κινηθεί για το ακανθώδες ζήτημα της πιθανής ένταξης της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, εξακολουθεί να υπάρχει αδιέξοδο.
Το Κρεμλίνο λέει ότι δεν μπορεί να δεχτεί ότι η Ουκρανία - μια πρώην σοβιετική δημοκρατία με βαθείς κοινωνικούς και πολιτιστικούς δεσμούς με τη Ρωσία - θα μπορούσε μια μέρα να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ και ζήτησε να αποκλειστεί αυτό. Τα μέλη του ΝΑΤΟ απέρριψαν αυτό το αίτημα.
Είστε στην Ουκρανία; Μοιραστείτε τις εμπειρίες σας. Στείλτε email στο haveyoursay@bbc.co.uk .
Συμπεριλάβετε έναν αριθμό επ
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου