ΕΥΡΩΠΗ
Αποχώρηση στρατευμάτων από την Κριμαία, την οποία προσάρτησε η Μόσχα το 2014, ανακοίνωσε το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, μία μέρα μετά την μερική οπισθοχώρηση των στρατευμάτων της χώρας ύστερα από την ολοκλήρωση των γυμνασίων στη ρωσοουκρανική μεθόριο.
«Οι μονάδες της Νότιας Στρατιωτικής Περιοχής, που ολοκλήρωσαν τη συμμετοχή τους στα τακτικά γυμνάσια σε περιοχές δοκιμών της χερσονήσου της Κριμαίας, κατευθύνονται με τραίνα πίσω στις μόνιμες βάσεις τους» ανέφερε το υπουργείο.
Και έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο το οποίο δείχνει τανκς και στρατιωτικά οχήματα να αναχωρούν από την ουκρανική χερσόνησο. Η ρωσική τηλεόραση μετέδωσε νυχτερινές εικόνες από τραίνο που μετέφερε τανκς να διασχίζει τη γέφυρα που περνά από τα στενά Κερτς, την οποία κατασκεύασε η Μόσχα για να ενώσει την Κριμαία με το ρωσικό έδαφος.
Ωστόσο, η Ρωσία δεν έχει διευκρινίσει πόσα στρατεύματά της έχουν αποχωρήσει από τα σύνορα των δύο χωρών, ούτε το χρονοδιάγραμμα της απομάκρυνσής τους, ενώ περισσότεροι από 100.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι ανεπτυγμένοι εκεί.
Στο μεταξύ Ευρώπη και ΗΠΑ περιμένουν αποδείξεις για μαζική απόσυρση των ρωσικών στρατευμάτων. Η πρόεδρος της Κομισιόν τόνισε μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ότι «η Ε.Ε. και οι διατλαντικοί εταίροι της είναι ενωμένοι σε αυτήν την κρίση. Η έκκλησή μας προς τη Ρωσία είναι ξεκάθαρη: Μην επιλέξετε τον πόλεμο. Ένας δρόμος συνεργασίας μεταξύ μας και της Ρωσίας είναι ακόμα δυνατός.
»Αλλά ας μείνουμε σε επαγρύπνηση. Παρά τα χθεσινά νέα, το ΝΑΤΟ δεν έχει δει ακόμη σημάδια μείωσης των ρωσικών στρατευμάτων. Και εάν το Κρεμλίνο επιλέξει τη βία κατά της Ουκρανίας, Η απάντησή μας θα είναι ισχυρή και ενωμένη. Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Εξωτερικής Δράσης συνεργάζονται στενά με όλα τα κράτη μέλη για να προετοιμάσουν ένα ισχυρό και ολοκληρωμένο πακέτο πιθανών κυρώσεων.Και έχουμε εργαστεί σε στενό συντονισμό με τους φίλους μας στις ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τον Καναδά».
Η Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν ξεκαθάρισε ότι «σε περίπτωση ρωσικής επιθετικότητας, η αντίδραση της Ευρώπης θα είναι γρήγορη και σθεναρή. Δεν μιλάμε μόνο για δέσμευση περιουσιακών στοιχείων και απαγόρευση ταξιδιών για Ρώσους. Το στρατηγικό συμφέρον της Ρωσίας είναι να διαφοροποιήσει τη μονόπλευρη οικονομία της,και να κλείσει τα σημερινά της κενά. Αλλά για αυτό χρειάζονται τεχνολογίες στις οποίες έχουμε παγκόσμια ηγετική θέση, εξαρτήματα υψηλής τεχνολογίας για τα οποία η Ρωσία εξαρτάται σχεδόν εξ ολοκλήρου από εμάς».
Η ιδέα των σφαιρών επιρροής είναι φάντασμα του περασμένου αιώνα, είπε και πρόσθεσε τα εξής: «Δεν πρόκειται για ιστορίες της δεκαετίας του 1940. Αυτή είναι η Ευρώπη του 2022 (...) η Ουκρανία είναι κυρίαρχη χώρα. Κάνει επιλογές για το δικό της μέλλον. Αλλά αυτό δεν αρέσει στο Κρεμλίνο, και έτσι απειλεί με πόλεμο».
«Αντικρουόμενα μηνύματα από το Κρεμλίνο»
Σύμφωνα με την επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή η ιδέα ότι το Κρεμλίνο πρέπει να αποφασίζει τι μπορούν ή δεν μπορούν να επιθυμούν. Και εξέφρασε την ελπίδα ότι η Μόσχα θα αποφασίσει να μην εξαπολύσει περαιτέρω βία στην Ευρώπη. Χθες, η Ρωσία σίγουρα έστελνε αντικρουόμενα μηνύματα. Αφενός, οι αρχές ανακοινώνουν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων. Από την άλλη, η Δούμα ψηφίζει υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών. Η διπλωματία δεν έχει πει ακόμα τις τελευταίες της λέξεις.
Παράλληλα, η πρόεδρος της Κομισιόν αναφέρθηκε στο ενεργειακό. «Είμαστε και εμείς έτοιμοι σε περίπτωση που η ρωσική ηγεσία αποφασίσει να χρησιμοποιήσει ως όπλο το ενεργειακό. Αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε συνομιλίες με πολλές χώρες που είναι έτοιμες να αυξήσουν τις εξαγωγές τους υγροποιημένου φυσικού αερίου στην ΕΕ. Τις τελευταίες εβδομάδες, έχουμε εξετάσει όλα τα πιθανά σενάρια διακοπής σε περίπτωση που η Ρωσία αποφασίσει να διακόψει μερικώς ή πλήρως τον εφοδιασμό με φυσικό αέριο προς την ΕΕ. Και μπορώ να πω, ότι τα μοντέλα μας δείχνουν ότι τώρα είμαστε ασφαλείς αυτό το χειμώνα» σημείωσε.
Και επέμεινε πως «αυτή είναι μια κρίση που έχει δημιουργήσει η Μόσχα. Δεν επιλέξαμε την αντιπαράθεση, αλλά είμαστε προετοιμασμένοι για αυτό. Τώρα έχουμε δύο επιλογές για το μέλλον. Στη μία, το Κρεμλίνο αποφασίζει να κάνει πόλεμο κατά της Ουκρανίας, με τεράστιο ανθρώπινο κόστος, κάτι που νομίζαμε ότι είχαμε αφήσει πίσω, μετά τις τραγωδίες του εικοστού αιώνα. Οι σχέσεις της Μόσχας μαζί μας θα πλήττονταν σοβαρά. Θα υπάρξουν σκληρές κυρώσεις, με τρομερές συνέπειες στη ρωσική οικονομία και την προοπτική του εκσυγχρονισμού».
Καθησύχασε ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ε.Ε.
Nωρίτερα, ο πρεσβευτής της Ρωσίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση υποβάθμισε τις αμερικανικές προειδοποιήσεις περί ενδεχόμενης επίθεσης της χώρας του στην Ουκρανία σήμερα. «Σε ό,τι αφορά τη Ρωσία, μπορώ να σας διαβεβαιώσω πως δεν θα γίνει καμία επίθεση σήμερα Τετάρτη. Δεν θα υπάρξει κλιμάκωση ούτε την επόμενη εβδομάδα, ούτε τη μεθεπόμενη – ούτε τον επόμενο μήνα» δήλωσε ο Βλαντίμιρ Τσίζοφ στην Die Welt.
«Οι πόλεμοι στην Ευρώπη σπανίως ξεκινούν Τετάρτες», πρόσθεσε χαριτολογώντας και απέρριψε τις προειδοποιήσεις της αμερικανικής κυβέρνησης λέγοντας «όταν διατυπώνεις κατηγορίες, πολύ περισσότερο όταν διατυπώνεις εξαιρετικά σοβαρές κατηγορίες εναντίον της Ρωσίας, έχεις την ευθύνη να παρουσιάζεις αποδείξεις. Αλλιώς πρόκειται για συκοφαντία. Λοιπόν, πού είναι οι αποδείξεις;»
Ο Ρώσος διπλωμάτης κάλεσε τη Δύση να αντιμετωπίσει με σοβαρότητα τις ανησυχίες και τις προτάσεις της Ρωσίας για την αρχιτεκτονική ασφαλείας στην Ευρώπη. «Όταν οι εταίροι μας ακούσουν επιτέλους τις θεμιτές ανησυχίες μας», θα μπορέσει να ξεκινήσει μια διαδικασία άμβλυνσης των εντάσεων, που θα είναι «προς το συμφέρον όλων των Ευρωπαίων, από τη Λισαβόνα μέχρι το Βλαδιβοστόκ, και άλλων χωρών του κόσμου», διαβεβαίωσε.
Το Κρεμλίνο αξιώνει το NATO να περιορίσει τη δραστηριότητά του και την ανάπτυξη δυνάμεών του στην ανατολική Ευρώπη και να δεσμευτεί πως δεν θα προχωρήσει στην εισδοχή στους κόλπους του πρώην σοβιετικών δημοκρατιών όπως η Ουκρανία, κάτι που η Δύση απορρίπτει. Ζητεί επίσης να σταματήσει η ανάπτυξη οπλικών συστημάτων, ιδίως του αμερικανικού συστήματος αντιπυραυλικής άμυνας, στα ρωσικά σύνορα.
Προειδοποίησε ο Αμερικανός πρόεδρος
Από την πλευρά του ο πρόεδρος των Ηνωμένων Πολιτειών απηύθυνε στο χθεσινοβραδινό διάγγελμά του έκκληση στον Ρώσο ομόλογό του να κάνει πίσω από το κατώφλι του πολέμου με την Ουκρανία, προειδοποιώντας εναντίον των «άσκοπων θανάτων και της καταστροφής» που θα προκαλούσε η Μόσχα αν εισέβαλε και κάνοντας λόγο για διεθνή οργή με την οποία θα ερχόταν αντιμέτωπος ο ισχυρός άνδρας του Κρεμλίνου.
«Είμαστε προετοιμασμένοι για παν ενδεχόμενο» σημείωσε ο Μπάιντεν και απείλησε πως η χώρα του θα απαντήσει με την επιβολή οικονομικών κυρώσεων. «Εάν η Ρωσία επιτεθεί στις ΗΠΑ ή τους συμμάχους μας με ασύμμετρα μέσα, όπως οι αποδιοργανωτικές κυβερνοεπιθέσεις κατά εταιρειών ή κρίσιμων υποδομών μας, είμαστε έτοιμοι να ανταποδώσουμε» πρόσθεσε.
Ο Δημοκρατικός ανέφερε πως οι ΗΠΑ εκτιμούν ότι 150.000 Ρώσοι στρατιώτες είναι συγκεντρωμένοι κοντά στα ουκρανικά σύνορα. Διευκρίνισε πως αν και οι αναφορές για απόσυρση ορισμένων ρωσικών στρατιωτικών δυνάμεων είναι καλοδεχούμενες, παραμένουν ανεπιβεβαίωτες.
«Οι ΗΠΑ και το ΝΑΤΟ δεν αποτελούν απειλή για τη Ρωσία. Η Ουκρανία δεν απειλεί τη Ρωσία. Ούτε οι ΗΠΑ ούτε το ΝΑΤΟ έχουν πυραύλους στην Ουκρανία. Ούτε έχουμε σχέδια να τους αναπτύξουμε εκεί. Δεν στοχεύουμε τον λαό της Ρωσίας. Δεν επιδιώκουμε να αποσταθεροποιήσουμε τη Ρωσία», είπε ο Μπάιντεν.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου