ΟΥΑΣΙΝΓΚΤΟΝ/ΚΙΕΒΟ, 13 Φεβρουαρίου (Reuters) - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν την Κυριακή ότι η Ρωσία θα μπορούσε να εισβάλει στην Ουκρανία «ανά πάσα στιγμή τώρα» και μπορεί να δημιουργήσει ένα αιφνιδιαστικό πρόσχημα για επίθεση, καθώς η γερμανίδα καγκελάριος ετοιμαζόταν για συνομιλίες αυτή την εβδομάδα με τον Πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν. προσπαθούν να εκτονώσουν την κρίση.
Η Ουάσιγκτον έχει πει ότι η πόρτα της διπλωματίας παραμένει ανοιχτή, αλλά έχει επίσης επανειλημμένα δηλώσει ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους κοντά στην Ουκρανία, ήταν έτοιμος να δράσει.
Η Μόσχα αρνείται οποιαδήποτε τέτοια σχέδια και χαρακτήρισε τα σχόλια "υστερία", αλλά καμία σημαντική ανακάλυψη που θα μπορούσε να αμβλύνει την κρίση δεν έχει ακόμη προκύψει από τις συνομιλίες υψηλού επιπέδου μεταξύ ανώτατων Ρώσων και δυτικών αξιωματούχων τις τελευταίες ημέρες.
Ο γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς κάλεσε τη Ρωσία να αποκλιμακωθεί την παραμονή του ταξιδιού του που θα τον μεταφέρει στο Κίεβο τη Δευτέρα και στη Μόσχα την Τρίτη. Ένας Γερμανός αξιωματούχος είπε ότι το Βερολίνο δεν περίμενε « συγκεκριμένα αποτελέσματα », αλλά είπε ότι η διπλωματία είναι σημαντική.
Ο Σολτς προειδοποίησε για κυρώσεις σε περίπτωση εισβολής της Μόσχας.
«Δεν μπορούμε να προβλέψουμε τέλεια την ημέρα, αλλά τώρα λέμε εδώ και αρκετό καιρό ότι βρισκόμαστε στο παράθυρο, και μπορεί να ξεκινήσει μια εισβολή -θα μπορούσε να ξεκινήσει μια μεγάλη στρατιωτική ενέργεια- από τη Ρωσία στην Ουκρανία οποιαδήποτε μέρα τώρα», Εθνική Ασφάλεια του Λευκού Οίκου. Ο σύμβουλος Τζέικ Σάλιβαν είπε στο CNN.
Ο Σάλιβαν είπε ότι η Ουάσιγκτον θα συνεχίσει να μοιράζεται πληροφορίες με τον κόσμο για να αρνηθεί στη Μόσχα την ικανότητα να πραγματοποιήσει μια αιφνιδιαστική επιχείρηση «ψευδής σημαίας» που θα μπορούσε να αποτελέσει πρόσχημα για επίθεση.
Αμερικανοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν μπόρεσαν να επιβεβαιώσουν τις αναφορές ότι οι αμερικανικές υπηρεσίες πληροφοριών έδειξαν ότι η Ρωσία σχεδίαζε να εισβάλει την Τετάρτη.
(Μην χάσετε: Ο Πούτιν είπε στον Μπάιντεν ότι οι ιδέες του δεν αντιμετωπίζουν τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας )
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος πρόκειται να μιλήσει με τον Ουκρανό ομόλογό του Βολοντίμιρ Ζελένσκι την Κυριακή, είπε στον Πούτιν σε τηλεφώνημα το Σάββατο ότι η Δύση θα απαντήσει αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εισβολή και μια τέτοια επίθεση θα έβλαπτε και θα απομόνωσε τη Μόσχα.
Ανώτερος αξιωματούχος της αμερικανικής κυβέρνησης είπε ότι το κάλεσμα του Μπάιντεν ήταν ουσιαστικό, αλλά ότι δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή.
Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν είπε στον Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να λάβει υπόψη τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας και ότι δεν έλαβε «ουσιαστική απάντηση» σε βασικά στοιχεία των απαιτήσεών της για την ασφάλεια.
Ο Πούτιν θέλει εγγυήσεις από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, την αποχή από την ανάπτυξη πυραύλων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας και τη μείωση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στα επίπεδα του 1997.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί πολλές από τις προτάσεις ως μη αρχικές, αλλά έχει ωθήσει το Κρεμλίνο να τις συζητήσει από κοινού με την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.
ΔΙΠΛΩΜΑΤΙΚΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ
"Ο διπλωματικός δρόμος παραμένει ανοιχτός. Ο δρόμος για να δείξει η Μόσχα ότι θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο είναι απλός. Θα πρέπει να αποκλιμακωθεί, αντί να κλιμακωθεί", δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Άντονι Μπλίνκεν μετά τις συνομιλίες του το Σάββατο με τους Ασιάτες συμμάχους. .
Η Ουάσιγκτον διέταξε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της το Σάββατο να εγκαταλείψει αμέσως την Ουκρανία. Οι Ευρωπαίοι σύμμαχοί της και άλλοι έχουν επίσης μειώσει ή εκκενώσει το προσωπικό από τις αποστολές τους στο Κίεβο και προέτρεψαν τους πολίτες να φύγουν ή να αποφύγουν το ταξίδι στην Ουκρανία.
Αμερικανικό προσωπικό στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε να αναχωρεί με αυτοκίνητο από την πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους αντάρτες την Κυριακή, δήλωσε μάρτυρας του Reuters.
Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας μη στρατιωτικής αποστολής παρακολούθησης σε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές δημοκρατίες στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου ένας πόλεμος που ξέσπασε το 2014 σκότωσε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.
Εν μέσω της έντασης, ο ολλανδικός αερομεταφορέας KLM δήλωσε ότι θα σταματήσει τις πτήσεις προς την Ουκρανία και η γερμανική Lufthansa είπε ότι εξετάζει το ενδεχόμενο αναστολής των πτήσεων.
Ένας σύμβουλος της προεδρίας της Ουκρανίας, ο Mykhailo Podolyak, είπε ότι ανεξάρτητα από το τι επέλεξαν οι αεροπορικές εταιρείες να κάνουν, το Κίεβο δεν σχεδιάζει να κλείσει τον εναέριο χώρο του, καθώς μια τέτοια κίνηση θα έμοιαζε με «ένα είδος μερικού αποκλεισμού».
Αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας δήλωσε το Σάββατο, μετά τη συνομιλία του προέδρου Εμανουέλ Μακρόν με τον Πούτιν, ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από όσα είπε ο Ρώσος ηγέτης ότι η Ρωσία προετοιμάζει επίθεση.
Ωστόσο, ο αξιωματούχος είπε ότι το Παρίσι παραμένει «εξαιρετικά σε εγρήγορση».
Ο Βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας προειδοποίησε ότι δεν υπάρχει υπερβολική ελπίδα στις συνομιλίες, λέγοντας ότι υπήρχε "μια μυρωδιά του Μονάχου στον αέρα από ορισμένους στη Δύση", αναφερόμενος σε ένα σύμφωνο του 1938 που απέτυχε να σταματήσει τον γερμανικό επεκτατισμό υπό τον Αδόλφο Χίτλερ.
«Το ανησυχητικό είναι ότι, παρά τον τεράστιο όγκο της αυξημένης διπλωματίας, αυτή η στρατιωτική συσσώρευση συνεχίστηκε», δήλωσε ο Wallace στους Sunday Times του Λονδίνου
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου