Τρίτη 22 Φεβρουαρίου 2022

Η ενέργεια στη σκακιέρα του ουκρανικού: Η Γερμανία πάγωσε τον Nord Stream

 



Ράλι τιμών και γεωπολιτικά παζάρια, ενώ η Γερμανία αποφάσισε να αυξήσει την πίεση προς τη Μόσχα • Κινητικότητα στην Ε.Ε. με το βλέμμα στις κυρώσεις • Διαβεβαιώνει η Μόσχα: Δεν θα κλείσουμε τις κάνουλες • Φωνές Κιέβου για ακύρωση του Nord Stream

Η κρισιμότητα των ζητημάτων ενέργειας και κυρίως της προμήθειας φυσικού αερίου από τη Ρωσία προς την Ευρώπη βρίσκεται εξ αρχής στην καρδιά της ουκρανικής κρίσης, με τις εξελίξεις να είναι ραγδαίες έπειτα από τις χθεσινές ανακοινώσεις Πούτιν.

Με βάση τις τελευταίες πληροφορίες, ο Όλαφ Σολτς ανακοίνωσε πως η ομοσπονδιακή κυβέρνηση επανεξέτασε το ζήτημα του Nord Stream 2 και αποφάσισε να παγώσει τη διαδικασία παροχής της απαιτούμενης πιστοποίησης για να προχωρήσει το έργο. Αυτή είναι η πρώτη κίνηση από τον Γερμανό καγκελάριο στη σκιά των τελευταίων εξελίξεων, ενώ μέχρι πρότινος ο Σολτς απέφευγε να πάρει θέση για το ζήτημα.

Νωρίτερα, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και συμπρόεδρος των Πρασίνων, Τζεμ Οζντεμίρ δήλωσε υπέρ της αναστολής του έργου. «Αυτή ήταν πάντα η θέση μας και δεν έχει αλλάξει κάτι» τόνισε για να προσθέσει «πρέπει να πιέσουμε μαζί την ομοσπονδιακή κυβέρνηση. Ελπίζω οι εταίροι μας στην κυβέρνηση να το δουν με το ίδιο μάτι».

Ο Ζελένσκι, από την πλευρά του, ζήτησε, νωρίτερα, άμεσο τερματισμό του ρωσογερμανικού αγωγού στο πλαίσιο των κυρώσεων, όμως κινητικότητα φαίνεται πως υπάρχει και στη Γερμανία, χώρα που εμπλέκεται άμεσα στο έργο και θα έχει σημαντικές απώλειες από την ακύρωσή του. 

Εκτενή αναφορά στον Nord Stream 2 έκανε νωρίτερα και ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ, προειδοποιώντας ότι κυρώσεις που θα περιλαμβάνουν τον αμφιλεγόμενο αγωγό μπορεί να προκαλέσουν ζημιές σε αρκετές μεγάλες εταιρείες της Ευρώπης, που είναι εταίροι με την Gazprom στο έργο.

«Αρκετές ευρωπαϊκές εταιρείες συμμετέχουν στο έργο. Θα υπάρχουν ζημιές γι αυτές και κάποιος θα πρέπει να τις αποζημιώσει. Μπορούν να προσφύγουν στα δικαστήρια. Εμείς προχωράμε με τη λογική ότι το θέμα του φυσικού αερίου δεν πρέπει να πολιτικοποιείται». 

Η κατασκευή του αγωγού Nord Stream 2 ολοκληρώθηκε μεν στις 10 Σεπτεμβρίου του 2021, αλλά η διοχέτευση φυσικού αερίου από τη Ρωσία χρειάζεται την έγκριση της αρμόδια γερμανικής ρυθμιστικής αρχής. Για να το πετύχει αυτό, στα τέλη του περασμένου Ιανουαρίου, η "Nord Stream 2 AG" ίδρυσε θυγατρική στη Γερμανία με την ονομασία "Gas for Europe GmbH", η οποία και θα είναι η διαχειρίστρια του τμήματος του αγωγού που βρίσκεται σε γερμανικό έδαφος, ως ανεξάρτητη εταιρεία μεταφοράς ενέργειας, όπως προβλέπει η γερμανική νομοθεσία. Ωστόσο η πιστοποίηση της εταιρείας δεν έχει γίνει ακόμα και οι γερμανικές ομοσπονδιακές αρχές έχουν πει ότι η απόφαση δεν πρόκειται να ληφθεί το πρώτο εξάμηνο του 2022.  

Εν τω μεταξύ, όπως υποστηρίζει ο Ρώσος υπουργός, οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να προετοιμαστούν για τον επόμενο χειμώνα, καθώς οι χώροι αποθήκευσης φυσικού αερίου στην Ευρώπη είναι σχεδόν άδειες. «Ποιος διασφαλίζεται απέναντι σε μια κρίση; Βλέπουμε ότι οι χώροι αποθήκευσης είναι άδειοι, τα αποθέματα σε ορισμένους από αυτούς έχουν χρησιμοποιηθεί κατά 97%, διότι καταναλώνεται φυσικό αέριο που έχει πωληθεί σε χαμηλή τιμή". Η μόνη άλλη λύση για τους Ευρωπαίους, σύμφωνα με τον Σουλγκίνοφ είναι οι "εναλλακτικές πηγές ενέργειας και το κάρβουνο». Οσο για  το υγροποιημένο φυσικό αέριο (LNG), είναι αμφίβολο, υποστηρίζει, ότι μπορεί να είναι λύση. «Εάν δεν υπάρχουν συμβόλαια με την Gazprom, μερικές [ρωσικού] ποσότητες φυσικού αερίου μπορεί να αντικατασταθούν με LNG, αλλά όχι μεγάλες. Και το LNG θα είναι πιο ακριβό». 

Οι τιμές στην ανηφόρα

Οι τιμές στην αγορά ενέργειας, αλλά και πρώτων υλών έχουν πάρει την ανηφόρα μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του Ρώσου προέδρου για αναγνώριση ανεξαρτησίας σε Ντόνετσκ και Λουγκάνσκ, ενώ ακόμη δεν έχουν καν επιβληθεί οι κυρώσεις που έχει προαναγγείλει η Δύση.

Η ανησυχία εντός Ε.Ε. καταγράφεται και από τις δηλώσεις του επιτρόπου για την Οικονομία, Πάολο Τζεντιλόνι, ο οποίος εκτίμησε ότι η αβεβαιότητα για την οικονομική κατάσταση στην Ευρώπη θα επιδεινωθεί σημαντικά μετά την αναγνώριση των δύο περιοχών της Ανατολικής Ουκρανίας.

Ήδη από νωρίς οι τιμές στην ευρωπαϊκή αγορά αυξήθηκαν περισσότερο από 10%, ενώ η τιμή του βαρελιού Μπρεντ ξεπέρασε τα 98 δολάρια για πρώτη φορά από τον Σεπτέμβριο του 2014.

Εν μέσω ανησυχίας εντός Ε.Ε. η Μόσχα διαβεβαίωσε ότι θα εξακολουθήσει να παρέχει χωρίς διακοπή φυσικό αέριο στις παγκόσμιες αγορές.

Ο Ρώσος υπουργός Ενέργειας Νικολάι Σουλγκίνοφ επεσήμανε ότι η Μόσχα σκοπεύει να συνεχίσει να εξάγει φυσικό αέριο χωρίς προβλήματα. «Επιζητούμε ισορροπία στις παγκόσμιες αγορές φυσικού αερίου», υπογράμμισε χαρακτηριστικά.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εκτός Ουκρανίας αλλά και εκτός Ελλάδας η εκπαίδευση Ουκρανών πιλότων F-16 από Έλληνες

  «Η Αθήνα υπέγραψε διμερή συμφωνία ασφαλείας με το Κίεβο και ανακοίνωσε ότι θα επιταχύνει την εκπαίδευση των F-16 για Ουκρανούς πιλότους κα...