Τετάρτη 12 Ιουλίου 2017

ΠΟΛΙΤΙΚΗ Ο ΚΑΙΡΟΣΑΘΗΝΑ 37oC 12|07|2017 | 15:18

ΑΠΟΠΡΟΣΑΝΑΤΟΛΙΖΕΙ»

KKE: Βολική η αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη για τα κόμματα των μνημονίων

KKE: Βολική η αντιπαράθεση για τη Δικαιοσύνη για τα κόμματα των μνημονίων
«Η πολιτική αντιπαράθεση μ' επίκεντρο τη 'δικαιοσύνη' είναι μια αντιπαράθεση αποπροσανατολιστική και βολική για τα κόμματα των μνημονίων».
«Δίνει τη δυνατότητα, απ' τη μια στο ΣΥΡΙΖΑ να κρύβει την αντιλαϊκή του πολιτική, εμφανιζόμενος ως “θύμα” κέντρων του κατεστημένου που δήθεν τον πολεμούν, απ' την άλλη στη ΝΔ να εμφανίζεται ως αντίπαλος πρακτικών, που και η ίδια ακολούθησε, ως κυβέρνηση, κατά κόρον στο παρελθόν» αναφέρει ανακοίνωση του ΚΚΕ.
«Αυτή η αντιπαράθεση αναδεικνύει, επίσης, ότι η “δικαιοσύνη” ούτε ήταν ούτε είναι πραγματικά ανεξάρτητη, ενώ η υποκρισία των άλλων κομμάτων φαίνεται και απ' το γεγονός ότι η ηγεσία της, με ό,τι αυτό συνεπάγεται, επιλέγεται απ' την εκάστοτε κυβέρνηση» προσθέτει το ΚΚΕ, επισημαίνοντας παράλληλα το εξής:
«Την πρακτική αυτή υποστήριξαν και ακολούθησαν όλες οι μέχρι σήμερα κυβερνήσεις, συμπεριλαμβανομένου του ΣΥΡΙΖΑ, ο οποίος -ως αντιπολίτευση- της ασκούσε κριτική».
Σε ό,τι αφορά την επιλογή της τέως προέδρου του Αρείου Πάγου, Β. Θάνου, στη θέση της προϊσταμένης του Νομικού Γραφείου του Πρωθυπουργού, το ΚΚΕ αναφέρει ότι «απλά επιβεβαιώνει όλα τα παραπάνω», καταλήγοντας στην ανακοίνωσή του πως «το πιο εντυπωσιακό δεν είναι βέβαια αυτή καθ' εαυτή η επιλογή, όσο το ότι ο ΣΥΡΙΖΑ προσπαθεί να τη δικαιολογήσει, επιλέγοντας ως μέτρο σύγκρισης τη ΝΔ και το ΠΑΣΟΚ και ως επιχείρημα “και εσείς τα ίδια κάνατε”. 
Ο λαός ας βγάλει τα συμπεράσματά του».
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ
 
«ΑΣ ΜΕ ΚΑΛΕΣΕΙ Η ΝΔ ΝΑ ΜΕ ΕΞΕΤΑΣΕΙ»

Βαρουφάκης: Είχα δώσει το plan B στον Τσίπρα από το 2012 -Ας γίνει και στρατοδικείο

Φωτογραφία: Intimenews
Φωτογραφία: Intimenews
Ο Αλέξης Τσίπρας είχε το σχέδιο για το plan Β από το 2012, υποστήριξε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος εμφανίστηκε αμετανόητος σχετικά με το παράλληλο σύστημα πληρωμών.
«Τα είχα καταθέσει στον Τσίπρα από το 2012» δήλωσε στον Alpha 9,89 ο πρώην υπουργός Οικονομικών. Οπως είπε, επρόκειτο για το plan Β της κυβέρνησης σε περίπτωση που κατέρρεε η διαπραγμάτευση. Επισήμανε μάλιστα πως το συγκεκριμένο σχέδιο πρέπει να το έχει και ο κ. Μητσοτάκης εάν εκλεγεί και πρόσθεσε χαρακτηριστικά: «Ας με καλέσει η ΝΔ στα κομματικά της όργανα να με εξετάσει...».
Οσο για το ενδεχόμενο να συσταθεί εξεταστική, ο Γ. Βαρουφάκης δήλωσε πως είναι πρόθυμος να αποδεχτεί κάθε είδους έρευνα.
«Ας γίνει εξεταστική, ειδικό δικαστήριο ή στρατοδικείο, να μπουν τα χαρτιά στο τραπέζι», είπε για το αίτημα της ΝΔ, την οποία κατηγόρησε ότι κρύβεται πίσω από την άρνηση της κυβέρνησης.
ΣΧΟΛΙΑ
ΕΠΙΘΕΣΗ ΣΤΗ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗ

28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη για τη Μανωλάδα -Τι ακριβώς συμβαίνει

28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ζητούν ευθύνες από τη Δικαιοσύνη για τη Μανωλάδα -Τι ακριβώς συμβαίνει
Ευθύνες από τη Δικαιοσύνη ζητούν 28 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ (πολλοί από τους «53»), γιατί ζήτησε να επανεξεταστεί η απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Μανωλάδας.
Ειδικότερα οι βουλευτές ζητούν να μάθουν με ποια διαδικασία κατατέθηκε το αίτημα επανεξέτασης και αν θα υπάρξει διοικητικός έλεγχος για καταλογισμό ευθυνών σε εκείνους που προχώρησαν στην κατάθεση του αιτήματος εν αγνοία του αρμόδιου μηχανισμού παρακολούθησης αποφάσεων του ΕΔΑΔ αλλά και της πολιτικής ηγεσίας των υπουργείων Δικαιοσύνης και Εξωτερικών.
Επίσης ζητούν να μάθουν αν έχει αποσταλεί έγγραφο στην πρόεδρο του Αρείου Πάγου από το υπουργείο Δικαιοσύνης αλλά και την επιθεώρηση των δικαστηρίων για να διερευνηθεί η αθώωση για την υπόθεση της Μανωλάδας που οδήγησε στην καταδίκη της Ελλάδας.
Η ερώτηση των βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ
Τι ακριβώς συμβαίνει: Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποφάσισε αποζημίωση 600.000 ευρώ στα θύματα, το 2017
Τέσσερα χρόνια μετά τον τραυματισμό δεκάδων αλλοδαπών εργατών γης από τα σκάγια επιστατών στη Μανωλάδα, στις 30 Μαρτίου 2017, το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων δικαίωσε τα θύματα και επιδίκασε αποζημίωση 600 000 ευρώ για τους μετανάστες που απασχολούνταν σε καλλιέργειες φράουλας υπό άθλιες συνθήκες διαβίωσης και εργασίας.
Εξετάζοντας την προσφυγή 42 εργατών γης από το Μπανγκλαντές το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι όλοι τους υπήρξαν θύματα καταναγκαστικής εργασίας. Ακόμη έκρινε ότι το ελληνικό κράτος απέτυχε να προστατεύσει τα θύματα, δεν ερεύνησε σε βάθος την υπόθεση και δεν τιμώρησε τους υπαίτιους. Σύμφωνα με την απόφαση, το ελληνικό κράτος καλείται να καταβάλει σε κάθε έναν από τους 42 αιτούντες που προσέφυγαν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο αποζημίωση από 12.000 έως 16.000 ευρώ.
Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου οι 42 Μπανγκλαντεσιανοί εργάζονταν από τον Οκτώβριο του 2012 μέχρι και τον Φεβρουάριο του 2013 σε καλλιέργειες φράουλας στη Μανωλάδα. Οι εργοδότες τους είχαν υποσχεθεί μεροκάματο 22 ευρώ για επτάωρη εργασία και επιπλέον τρία ευρώ για κάθε υπερωρία. Στην πράξη όμως οι εργάτες δούλευαν συνολικά 12 ώρες την ημέρα υπό την επίβλεψη οπλισμένων φρουρών. Στις 17 Απριλίου 2013 οι εργάτες, απλήρωτοι επί μήνες, διεκδίκησαν τα δεδουλευμένα τους και εισέπραξαν τα σκάγια τριών επιστατών.

Το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους ζήτησε επανεξέταση
Την επανεξέταση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, σχετικά με τους μετανάστες της Νέας Μανωλάδας ζήτησε το ελληνικό κράτος, καθώς κατέθεσε επίσημο αίτημα επανεξέτασης της προσφυγής των 42 μεταναστών, από την Ευρεία Σύνθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, την τελευταία ημέρα της τρίμηνης προθεσμίας που είχε λάβει (30 Ιουνίου 2017), προκειμένου να ξεκινήσει να καταβάλει τις αποζημιώσεις που επιδίκασε η απόφαση που είχε εκδοθεί στις 30 Μαρτίου.

Πυρά από Κατρούγκαλο, Γιαννακάκη
Ερωτηθείς για την αποκάλυψη ότι είχε ζητηθεί από το ελληνικό κράτος η επανεξέταση της καταδικαστικής απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου για την υπόθεση της Μανωλάδας, ο Γιώργος Κατρούγκαλος άφησε σαφείς αιχμές για το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους.
Όπως χαρακτηριστικά είπε πρόκειται για «αστοχία ή πρωτοβουλία με στόχευση, η απόφαση του Νομικού Συμβουλίου».
Θέμα «αυτονόμησης» του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους από την πολιτική ηγεσία έθεσε ευθέως και η γενική γραμματέας ανθρωπίνων δικαιωμάτων, Μαρία Γιαννακάκη, με αφορμή την υπόθεση του αιτήματος για επανεξέταση της καταδικαστικής για την Ελλάδα απόφασης για τα εγκλήματα κατά των μεταναστών εργατών γης στη Μανωλάδα. Υποστηρίζει πως το όργανο του κράτους δεν ζήτησε οδηγίες, ως όφειλε, από την κυβέρνηση.
Συγκεκριμένα, σε δηλώσεις της στην Εφημερίδα των Συντακτών, η Μ. Γιαννακάκη υποστηρίζει πως το Νομικό Συμβούλιο του Κράτους δεν ζήτησε οδηγίες για τον χειρισμό της υπόθεσης από την πολιτική ηγεσία αλλά από τα δικαστήρια, τονίζοντας πως τα δικαστήρια δεν είναι αρμόδια για να δίνουν οδηγίες για το χειρισμό της υπόθεσης στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο των Δικαιωμάτων του Ανθρώπου.
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 
«ΕΓΕΙΡΕΤΑΙ ΜΕΙΖΟΝ ΘΕΜΑ»

Κικίλιας για ΠΓΔΜ: Δεν γίνεται ΥΠΕΞ και πρωθυπουργός να έχουν διαφορετική άποψη

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
«Δεν γίνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες».
Αυτό δήλωσε, σε συνέντευξή του στον ραδιοσταθμό Real Fm, o εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Βασίλης Κικίλιας, με αφορμή τη χθεσινή τοποθέτηση του υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, στη Βουλή, για το θέμα της ονομασίας της ΠΓΔΜ.
Για τη θέση της ΝΔ επ' αυτού είπε ότι είναι σαφής.
«Σύνθετη ονομασία με γεωγραφικό προσδιορισμό που θα ισχύει έναντι όλων, για κάθε χρήση, εσωτερική και διεθνή», ανέφερε ο κ. Κικίλιας, υπενθυμίζοντας ότι αυτό «κατοχυρώθηκε με τις προγραμματικές δηλώσεις της κυβέρνησης Καραμανλή το 2007 και μετά στο Βουκουρέστι, και αυτό δεν έχει αμφισβητηθεί μέχρι σήμερα από κανέναν».

«Εγείρεται ένα μείζον θέμα, γιατί σε αυτό το κορυφαίο ζήτημα εξωτερικής πολιτικής, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, ο υπουργός Εξωτερικών και ο πρωθυπουργός έχουν διαφορετική άποψη», σημείωσε και πρόσθεσε: «Σε κάθε περίπτωση δεν γίνεται στο ελληνικό Κοινοβούλιο να υπάρχουν δύο πλειοψηφίες. Κατά το δοκούν και ειδικά για πολύ σημαντικά θέματα. Οπότε, αυτό θα πρέπει να ξεκαθαριστεί.
Η δεδηλωμένη μπορεί να υπάρχει, όταν στα πάρα πολύ σημαντικά θέματα η κυβέρνηση στηρίζεται από το σύνολο, των 153. Αλλιώς δεν υπάρχει».

Αναφερόμενος στις συνομιλίες του κ. Καμμένου με ισοβίτη για εμπορία ναρκωτικών, ο κ. Κικίλιας τόνισε πως με εντολή του προέδρου της ΝΔ ο αρμόδιος τομεάρχης, Γ. Πλακιωτάκης, πήγε στο γραφείο του αρχηγού του Λιμενικού, με το ερώτημα γιατί δεν έχει γίνει ΕΔΕ στον συγκεκριμένο λιμενικό, ο οποίος εμπλέκεται στην υπόθεση για το ΝOOR 1.

Μιλώντας για τη δικαιοσύνη, ο εκπρόσωπος τύπου της ΝΔ επισήμανε ότι «η κυβέρνηση ασφυκτιά μέσα στα συνταγματικά κατοχυρωμένα όρια της Δημοκρατίας μας και οι αγωνιώδεις δημόσιες ανακοινώσεις εισαγγελέων και δικαστικών και οι κραυγές αγωνίας πέφτουν στο κενό».

Σχετικά με το θέμα της κ. Θάνου, υπογράμμισε ότι πρώτη φορά στην ιστορία της Μεταπολίτευσης, πρόεδρος ανώτατου δικαστηρίου, διορίζεται και καταλαμβάνει κυβερνητική θέση λίγο μετά την αποχώρησή του.
«Η κ. Θάνου ανέλαβε τη θέση χωρίς αντιμίσθιο, γιατί όπως αποκαλύφθηκε, από τις πρωινές ειδησεογραφικές εκπομπές των τελευταίων ημερών, θα έχανε τα συνταξιοδοτικά της δικαιώματα», ανέφερε και συμπλήρωσε: «Θα ήθελα να πω και για τον κ. Μαινουδάκο και για τον κ. Πικραμένο και για τον κ. Αθανασίου, ότι αυτοί οι άνθρωποι πήγαν εκεί, χρόνια πριν γίνουν πρόεδροι, προφανώς ήταν σε πολύ χαμηλότερες θέσεις στο δικαστικό Σώμα, και μετά από αποφάσεις των ανώτατων δικαστικών συμβουλίων, δηλαδή ως ορίζει το Σύνταγμά μας, πήγαν και επέστρεψαν.
Το Σύνταγμά μας λέει ότι μετά από απόφαση των ανώτατων δικαστικών συμβουλίων, οι συγκεκριμένοι, για τους οποίους αναφέρατε, αποσπώνται εκεί και μετά επιστρέφουν στη θέση τους. Αυτό είναι συνταγματικά ορισμένο».
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 
«ΑΚΑΠΝΕ ΑΠΟΣΤΡΑΤΕ ΜΠΗΚΕΣ ΕΠΙ ΧΟΥΝΤΑΣ ΕΥΕΛΠΙΔΩΝ»

Εξώδικο Παναγούλη στον Τόσκα -Δεν του επιτρέπει πρόσβαση στον «φάκελο» του αδελφού του

Φωτογραφία: Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Φωτογραφία: Eurokinissi/ΚΟΝΤΑΡΙΝΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ
Με ιδιαίτερα βαρείς χαρακτηρισμούς, ο ανεξάρτητος βουλευτής Στάθης Παναγούλης συνόδευσε το εξώδικο κατά του υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα.
Ο λόγος του εξωδίκου είναι ότι σύμφωνα με τον αδελφό του Αλέξανδρου Παναγούλη, δεν του επιτρέπεται να έχει πρόσβαση το μεγαλύτερο μέρος των φακέλων πολιτικών φρονημάτων μελών της οικογένειάς του.
Στο εξώδικό του ο κ. Παναγούλης αναφέρει μεταξύ άλλων: «Καλώ τον άκαπνο, απόστρατο αξιωματικό και νυν υπουργό, που στο βιογραφικό του ψευδώς αυτοαποκαλείται αντιστασιακός, να επιτρέψει την πρόσβασή μου στα αρχεία των υπηρεσιών του και να μου παραδώσει αμελλητί, το σύνολο των σελίδων που γράψαμε οικογενειακά με αίμα, όταν εκείνος το 1971 γινόταν δεκτός στην Στρατιωτική Σχολή Ευελπίδων, που ήταν φυτώριο χουντικών αξιωματικών».
Ο Στάθης Παναγούλης είναι αδελφός του Αλέκου Παναγούλη και του αγνοούμενου από το '67 αξιωματικού Γιώργου Παναγούλη.
Διαγράφηκε από το ΣΥΡΙΖΑ το Νοέμβριο του '15 επειδή απείχε από ψηφοφορία.
ΣΧΟΛΙΑ
ΤΟΥΣ ΕΚΠΡΟΣΩΠΗΣΑΝ ΟΙ ΣΥΝΗΓΟΡΟΙ

Ξεκίνησε η δίκη του Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του για το «πόθεν έσχες»

φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
φωτογραφία αρχείου: eurokinissi
Απόντων του πρώην υπουργού Άμυνας Γιάννου Παπαντωνίου και της συζύγου του ξεκίνησε ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου η δίκη για την ανακριβή δήλωση περιουσιακής κατάστασης που είχε υποβάλει το ζευγάρι για το έτος 2010.
Η υπόθεση αφορά την ποινική δίωξη που άσκησε σε βάρος τους η Εισαγγελία Διαφθοράς ύστερα από έρευνα που διενεργήθηκε, όταν εντοπίστηκε από τα στοιχεία της "λίστας Λαγκάρντ" ποσό 1,3 εκατομμυρίων ευρώ σε λογαριασμό της συζύγου του πρώην υπουργού Σταυρούλας Κουράκου. Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος του ζευγαριού είναι σε βαθμό πλημμελήματος για τα οικονομικά έτη 2008, 2009 και 2010
Ο πρώην υπουργός και η σύζυγός του, που εκπροσωπούνται σήμερα από τους συνηγόρους τους, έχουν καταδικαστεί για προηγούμενες πράξεις που αφορούν τα έτη 2008 και 2009 σε ποινές φυλάκισης 4 ετών ο καθένας, ενώ για την πράξη του 2010 καταδικάστηκαν τον περασμένο Φεβρουάριο επίσης σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ο καθένας και χρηματικό πρόστιμο 10.000 ευρώ.
Ο κ. Παπαντωνίου υποστηρίζει πως δεν γνώριζε την ύπαρξη του επίμαχου χρηματικού ποσού, καθώς ο ελβετικός λογαριασμός είχε ανοιχθεί το 2000 και αφορούσε χρήματα της κ. Κουράκου και του πρώην συζύγου της, για τις σπουδές των δύο γιων τους.
Υποστήριξε, επίσης, πως το 2010 το επίμαχο ποσό επαναπατρίστηκε και περιήλθε στα παιδιά της συζύγου του.
Ωστόσο, με τις αποφάσεις που έχει εκδώσει ήδη η Δικαιοσύνη δεν έχει αποδεχθεί την εκδοχή του κ. Παπαντωνίου και θεωρεί πως η μη δήλωση των χρημάτων αποτελεί «συντονισμένη προσπάθεια απόκρυψής τους». 
Κομβικό σημείο για τους δικαστές αποτελεί ότι η μεταφορά των χρημάτων στην Ελβετία έγινε με τη μεσολάβηση συνεργάτη του πρώην υπουργού.
Όπως είχε αναφέρει ο εισαγγελέας Έδρας στη δευτεροβάθμια δίκη για την πλημμεληματική πράξη της ανακριβούς δήλωσης «πόθεν έσχες», «ο κατηγορούμενος γνώριζε την ύπαρξη των χρημάτων στην HSBC γεγονός που αποδεικνύεται καθώς το ποσό εξήχθη στην Ελβετία από τον κουμπάρο και στενό συνεργάτη του κ. Παπαντωνίου».
Στη δίκη εκείνη είχε καταθέσει ως μάρτυρας πρώην ελεγκτής του ΣΔΟΕ, ο οποίος υποστήριξε στο δικαστήριο ότι τον Απρίλιο και τον Αύγουστο του 2000 είχαν γίνει τρεις καταθέσεις στον τραπεζικό λογαριασμό της Σταυρούλας Κουράκου στην τράπεζα HSBC της Ελβετίας και πως το 2008 τα χρήματα μπήκαν σε καταπίστευμα με τη συμμετοχή και υπεράκτιας εταιρείας. Ο μάρτυρας μάλιστα είχε τονίσει:
«Στη δίκη άκουσα πως το καταπίστευμα δημιουργήθηκε για να αποδοθούν τα χρήματα στα ανήλικα παιδιά της κυρίας Κουράκου από τον προηγούμενο γάμο της. Ο λογαριασμός αυτός λειτουργούσε ως "ομπρέλα" και από κάτω μπορούσες να βρεις ο,τιδήποτε, offshore, trust  κ.ά».
Η διαδικασία έχει διακοπεί και αναμένεται να συνεχιστεί μετά τη 1 το μεσημέρι.

πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 
ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ ΓΙΑ ΔΙΑΠΛΟΚΗ

Κοντονής: Επίθεση στη Δικαιοσύνη και στη ΝΔ, στήριξη στον Καμμένο για το Noor 1

Κοντονής: Επίθεση στη Δικαιοσύνη και στη ΝΔ, στήριξη στον Καμμένο για το Noor 1
Νέα επίθεση σε λειτουργούς της Δικαιοσύνης που πυροδοτούν κλίμα έντασης με την κυβέρνηση εξαπέλυσε ο καθ’ ύλην αρμόδιος υπουργός Σταύρος Κοντονής.
Παράλληλα, επιτίθεται κατά της ΝΔ για την υπόθεση του Noor 1 κάνοντας λόγο για «διαπλοκή, επιχειρηματικών συμφερόντων με πολιτικά κόμματα» ενώ στηρίζει για μια ακόμη φορά τον Πάνο Καμμένο για τις συνομιλίες του με τον ισοβίτη Μάκη Γιανουσάκη.
Απαντώντας στο ερώτημα του ΑΠΕ -ΜΠΕ, εάν υπάρχει «ρήγμα» στις σχέσεις λειτουργών της Θέμιδος και του αρμόδιου Υπουργείου, ο κ. Κοντονής επισημαίνει πως «για να λειτουργήσει η Δικαιοσύνη πρέπει να υπάρχει κλίμα συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων φορέων, πρώτα και κύρια των δικαστικών και των εισαγγελικών λειτουργών με την πολιτική ηγεσία του Υπουργείου Δικαιοσύνης, επίσης ότι πρέπει το κλίμα συνεργασίας να καλλιεργείται κυρίως εκεί που υπάρχουν προβλήματα».
«Εάν δεν συζητήσουμε ειλικρινά και με βάση τα ιστορικά προηγούμενα, το τί είχε συμβεί στη Δικαιοσύνη, δεν μπορούμε να προχωρήσουμε με γρήγορα βήματα στο μέλλον», προσθέτει.
«Πρέπει να αποκατασταθεί η εμπιστοσύνη του ελληνικού λαού όχι μόνον στους πολιτικούς θεσμούς και στο πολιτικό προσωπικό, αλλά και στη Δικαιοσύνη, η οποία είναι έσχατο καταφύγιο των πολιτών. Επομένως, θέλω να τονίσω ότι ένα κλίμα που πυροδοτεί ένταση, και παράγοντες που δεν αντιλαμβάνονται ότι τα προβλήματα λύνονται μόνον με τη συνεργασία και ειλικρινή διάλογο -ακόμη και όταν υπάρχουν διαφωνίες- προσφέρουν κακές υπηρεσίες και θα πρέπει να το ξανασκεφθούν», σημειώνει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Σύμφωνα με τον υπουργό Δικαιοσύνης, «η κυβέρνηση από την μεριά της έχει πει κατ' επανάληψη ότι επιδιώκει αυτό το καλό κλίμα συνεννόησης και πάνω από όλα τον καθορισμό κοινών λύσεων στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει η Δικαιοσύνη».
Κατά την άποψή του, «η αντιπαράθεση δικαστικών κύκλων με την κυβέρνηση δεν οδηγεί πουθενά και δεν βοηθά καθόλου, αντιθέτως δίνεται μία εικόνα και προς την κοινωνία, δημιουργώντας πολλαπλές απογοητεύσεις. Επομένως αυτό που θέλω να πω σήμερα είναι ότι έχουμε τα περιθώρια και τις δυνατότητες να δώσουμε λύσεις στα χρόνια προβλήματα και αυτό πρέπει να κάνουμε όλοι με σοβαρότητα και υπομονή».
Καθήκον της Πολιτείας να αποκαλύψει τους ενόχους του «Noor One»
Για την υπόθεση του δεξαμενόπλοιου «Noor One», το οποίο μετέφερε πάνω από δύο τόνους καθαρής ηρωίνης στην Ελλάδα, ο υπουργός Δικαιοσύνης θεωρεί πως «είναι ένα θέμα τεράστιας πολιτικής ευθύνης και η κυβέρνηση το αντιμετωπίζει με τη δέουσα σοβαρότητα».
Και αυτό διότι, όπως ο ίδιος επισημαίνει, «θα πρέπει κανείς να γνωρίζει, ότι εάν αυτό το φορτίο είχε διαχυθεί όχι μόνον στην Ελλάδα αλλά και στην Ευρώπη, χιλιάδες νέα παιδιά, αγόρια και κορίτσια, θα βρίσκονταν μπροστά στο φάσμα του θανάτου και οι οικογένειές τους μπροστά σε ένα φάσμα απόγνωσης».
«Θέλω λοιπόν να πω -υπογραμμίζει ο Στ. Κοντονής, μέσω της συνέντευξής του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ - ότι το καθήκον της Πολιτείας είναι να αποκαλύψει τους ενόχους και να τους οδηγήσει ενώπιον της Δικαιοσύνης.΄Ολα τα μέλη της κυβέρνησης προσπαθούμε σε αυτή την κατεύθυνση να βοηθήσουμε τη Δικαιοσύνη να κάνει κατά τον καλύτερο τρόπο αυτό που ξέρει να κάνει, ήδη η εισαγγελική έρευνα προχωρά σε όλα τα επίπεδα».
«Δυστυχώς η αξιωματική αντιπολίτευση και αυτό το ζήτημα το αντιλαμβάνεται ως ένα ζήτημα φθοράς της κυβέρνησης, εξαιτίας της προσπάθειας που κατέβαλε ο υπουργός Εθνικής ΄Αμυνας Πάνος Καμμένος, να ενθαρρύνει έναν εμπλεκόμενο ο οποίος έχει καταδικαστεί, να πει την αλήθεια και να εμφανίσει στοιχεία», αναφέρει ο κ. Κοντονής στο ΑΠΕ-ΜΠΕ.
Ο ίδιος χαρακτηρίζει «πρωτόγνωρο» το γεγονός «να κατηγορείται ένας υπουργός γιατί έπραξε το αυτονόητο, δηλαδή να ενθαρρύνει έναν ο οποίος δηλώνει ότι γνωρίζει αυτά που δήλωσε, να τα καταθέσει χωρίς φόβο στη Δικαιοσύνη, ενώ μας προκαλεί μεγαλύτερη εντύπωση και κατάπληξη το γεγονός ότι η αξιωματική αντιπολίτευση, αντί να βλέπει το μεγάλο διακύβευμα αυτής της υπόθεσης, να εξαντλείται σε μικροπολιτικές αναφορές γενόμενη μάλιστα ιμάντας μετάβασης επιχειρημάτων ορισμένων επιχειρηματιών».
«Αυτό δεν τιμά το πολιτικό σύστημα, διότι παρουσιάζεται στη συγκεκριμένη υπόθεση μία άμεση εξάρτηση, για να μην πω διαπλοκή, αυτών των επιχειρηματικών συμφερόντων με πολιτικά κόμματα, και είναι απολύτως θλιβερό αυτό που συμβαίνει εκ μέρους της αξιωματικής αντιπολίτευσης», καταλήγει στη συνέντευξή του στο ΑΠΕ-ΜΠΕ στη Βιέννη ο υπουργός Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων Σταύρος Κοντονής.
Ο κ. Κοντονής πραγματοποιεί επίσκεψη στη Βιέννη, έπειτα από πρόσκληση του Αυστριακού αντικαγκελάριου και υπουργού Δικαιοσύνης Βόλφγκανγκ Μπράντστετερ, με τον οποίο είχαν «εποικοδομητικές και ειλικρινείς» συνομιλίες, ενώ θα έχει και σειρά επαφών με εκπροσώπους του νομικού και δικαστικού συστήματος της Αυστρίας, για θέματα που αφορούν την ηλεκτρονική δικαιοσύνη, τη διαμεσολάβηση, την καταπολέμηση της διαφθοράς και την παρεχόμενη στο ελληνικό Υπουργείο Δικαιοσύνης τεχνική συνδρομή.
ΣΧΟΛΙΑ
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΑ 
ΕΤΣΙ ΕΞΗΓΟΥΝΤΑΙ ΟΙ ΕΠΙΘΕΣΕΙΣ ΚΑΤΑ ΤΗΣ ΔΙΚΑΙΟΣΥΝΗΣ

Εκπρόσωπος Δικαστών-Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς

Εκπρόσωπος Δικαστών-Εισαγγελέων: Η κυβέρνηση κατασκευάζει εχθρούς
Στην επίθεση που εξαπέλυσε κατά των δικαστικών ο αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος, απάντησε ο Χαράλαμπος Σεβαστίδης, εκπρόσωπος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων.
Συγκεκριμένα, μιλώντας στον Real FM 97,8 και απαντώντας στο ερώτημα ότι κυβερνητικά στελέχη αποδίδουν στους δικαστές πρόθεση να ακυρώσουν το κυβερνητικό έργο και φέρουν ως παραδείγματα τις τηλεοπτικές άδειες, την παραγραφή των φορολογικών αδικημάτων μετά την πάροδο 5ετίας και την υπόθεση συμβασιούχων στους ΟΤΑ, ο κ. Σεβαστίδης ανέφερε:
«Αυτό ακριβώς συζητάμε. Το ότι ψηφίζεται ένας νόμος δεν σημαίνει αυτόματα ότι πρέπει να εφαρμόζεται ακόμα και αν είναι αντίθετος στο Σύνταγμα. Η ευθύνη για την κακή νομοθέτηση δεν ανήκει στη δικαιοσύνη. Ψηφίζονται νόμοι οι οποίοι είναι πρόδηλα αντισυνταγματικοί. Υπάρχει ουσιαστική αντίθεση από το σύνολο της επιστημονικής κοινότητας και επιμένει να νομοθετεί κατά τον τρόπο αυτό. Η κριτική πρέπει να γίνεται από ανθρώπους που γνωρίζουν τα νομικά και με ένα ουσιαστικό τρόπο».Και σημείωσε:
«Το ότι η ίδια η κυβέρνηση θέλει να επιδιώξει ένα αποτέλεσμα με τον συγκεκριμένο τρόπο δεν σημαίνει ότι πρέπει να γίνει σεβαστός ακόμη κι αν είναι αντίθετος στο Σύνταγμα».
Ειδικότερα για όσα υποστήριξε ο κ. Παπαγγελόπουλος ο εκπρόσωπος της Ενωσης Δικαστών και Εισαγγελέων είπε: «Θα σας πω δύο πράγματα γιατί αυτό δεν είναι μία μεμονωμένη δήλωση, γίνεται με την κάλυψη του ίδιου του πρωθυπουργού ο οποίος αποκαλεί τη δικαιοσύνη θεσμικό εμπόδιο.
»Είναι προφανές, αν αναζητήσει κανείς τα βαθύτερα αίτια όλων αυτών τοποθετήσεων ότι όλες οι κυβέρνησης και αυτή η σημερινή, όταν αντιλαμβάνεται ότι σε κάποιους τομείς, την εικόνα τη φιλολαϊκή που προσπαθεί να περάσει ή στον αγώνα για την πάταξη της διαφθοράς στον δημόσιο τομέα, όταν αποτυγχάνει ή δεν έχει τα αποτελέσματα που αναμένει, προσπαθεί να βρει εχθρούς και ο πιο εύκολος στόχος είναι η Δικαιοσύνη».
Και πρόσθεσε: «Ετσι εξηγούνται όλες αυτές οι επιθέσεις που δεχόμαστε χωρίς ουσιαστικά κάποιο στοιχείο. Είναι όλες αίολες καταγγελίες, χωρίς αναφορά σε συγκεκριμένες υποθέσεις και περιστατικά».

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Κακοκαιρία: Πυκνή χιονόπτωση στο Περτούλι Τρικάλων – Δείτε φωτογραφίες Ιστορία από Enikos Newsroom •

  Κακοκαιρία: Πυκνή χιονόπτωση στο Περτούλι Τρικάλων – Δείτε φωτογραφίες © Παρέχεται από: enikos.gr Μπορεί το ημερολόγιο να δείχνει 20 Απριλ...