Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017

Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για άρση του αδιεξόδου

Πρωτοβουλία Αναστασιάδη για άρση του αδιεξόδου UPD

nikos-anastasiadis.jpg

Νίκος ΑναστασιάδηςAP Photo/Craig Ruttle
Πρωτοβουλία αναλαμβάνει ο Νίκος Αναστασιάδης για την άρση των αδιεξόδων που υπάρχουν στη διαπραγμάτευση για το Κυπριακό στο Κραν Μοντανά της Ελβετίας. Νωρίτερα, τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι είχε ο πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, ενώ δόθηκε στη δημοσιότητα το πλαίσιο συμπερασμάτων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες.

[Αποστολή Ελβετία: Άκης Φάντης]

Όπως ανακοίνωσε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας, εν όψει του αδιεξόδου που παρατηρείται τις τελευταίες οκτώ μέρες και «εις ένδειξη για ακόμη μία φορά της πραγματικής επιθυμίας μας για επίτευξη μιας λύσης που δεν θα εκφεύγει των αρχών, αξιών, αλλά και των παραμέτρων που έχει καθορίσει το Εθνικό Συμβούλιο και των θέσεων που κατά καιρούς έχουμε υποβάλει, ανέλαβα την πρωτοβουλία να υποβάλουμε προτάσεις, προκειμένου να ξεπεραστούν τα αδιέξοδα».
Ο Νίκος Αναστασιάδης επισήμανε ότι αναμένει πως «και η άλλη πλευρά θα επιδείξει την ίδια καλή βούληση προκειμένου να προχωρήσουμε ξεπερνώντας αδιέξοδα που έχουν δημιουργηθεί και εμμονές που έχουν καλλιεργηθεί».
Μάλιστα, απευθύνθηκε και στον κυπριακό λαό, καλώντας τον να κωφεύσει «σε όσα είτε κάποιοι εσκεμμένα κακοβούλως διαδίδουν περί τάχα υποχωρήσεων της ελληνοκυπριακής πλευράς, είτε και των άλλων οι οποίοι τείνουν ευήκοον ους εις όσους καλλιεργούν ένα κλίμα υπεραισιοδοξίας».
Όπως τόνισε, «με σοβαρότητα θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε τα όσα διαδραματίζονται προκειμένου να δούμε επιτέλους ακτίνα φωτός, ακτίνα ελπίδας, προοπτική για το μέλλον».

Επιστροφή Γκουτέρες

Αργά το βράδυ της Τετάρτης ο Στεφάν Ντουρατζίτς, εκπρόσωπος του γενικού γραμματέα Αντόνιο Γκουτέρες, επιβεβαίωσε την επιστροφή του στην Ελβετία στη Διάσκεψη για το Κυπριακό.
Όπως ανέφερε, «ο γενικός γραμματέας αισθάνεται ότι η παρουσία του στις συνομιλίες θα είναι ενδεδειγμένη αύριο. Υπήρξαν επίσης μια σειρά εκκλήσεων απ' όλες τις πλευρές για να επιστρέψει».

Τηλεφώνημα Τσίπρα-Μέι

Το πρωί της Τετάρτης, ο Αλέξης Τσίπρας είχε τηλεφωνική επικοινωνία με την Τερέζα Μέι, με αντικείμενο την εν εξελίξει διάσκεψη για το Κυπριακό.
Οι δύο πρωθυπουργοί συμφώνησαν στη σταθερή στήριξη των συνομιλιών για δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού στη βάση των αποφάσεων του ΟΗΕ, καθώς και στη σημασία επίτευξης ουσιαστικής προόδου στην υφιστάμενη φάση τους, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Γραφείου του πρωθυπουργού.
Στο μεταξύ από την Ελβετία έγινε γνωστό το πλαίσιο συμπερασμάτων του γενικού γραμματέα του ΟΗΕ για το Κυπριακό. Επιγραμματικά αναφέρονται έξι σημεία «κλειδιά»:

Ασφάλεια - Εγγυήσεις

  • Θα πρέπει να αρχίσουμε να αναγνωρίζουμε, ότι χρειαζόμαστε ένα νέο σύστημα ασφάλειας και όχι συνέχιση του υφιστάμενου.
  • Θα πρέπει να τερματιστεί το σύστημα παρέμβασης, καθώς επίσης και η συνθήκη εγγυήσεων.
  • Το νέο σύστημα θα πρέπει να «κάνει όλους τους κύπριους να νιώθουν ασφαλείς»
  • Χρειαζόμαστε ένα γρήγορο μηχανισμό εφαρμογής ο οποίος να περιλαμβάνει εξωτερικά από την Κύπρο χαρακτηριστικά, π.χ. τα Η.Ε.
  • Οι σημερινοί εγγυητές, δεν μπορούν να εφαρμόζουν και να ελέγχουν τους εαυτούς τους.

Αντόνιο ΓκουτέρεςAP Photo/Khalil Senosi

Αναφορικά με τα στρατεύματα

  • Πρέπει να υπάρξει ραγδαία μείωση από την πρώτη μέρα, σε επίπεδα που προσομοιάζουν με τους αριθμούς που υπήρχαν στην παλιά συνθήκη συμμαχίας.
  • Υπάρχει μια διαφωνία στα μέρη, αν δηλαδή είναι ρήτρα επανεξέτασης ή τερματισμού. Αυτό θα πρέπει να συζητηθεί σε υψηλότερο επίπεδο.
  • Θα πρέπει να συζητηθούν οι λεπτομέρειες,  για το θέμα του οπλισμού.

Εδαφικό

  • Η τ/κ πλευρά θα πρέπει να εφαρμόσει το χάρτη που κατατέθηκε, να αντιμετωπίζει κάποιες ανησυχίες από την ε/κ κοινότητα (αναφορά στη Μόρφου). Διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι  σε αυτό το σημείο δεν συμφωνεί η ε/κ πλευρά, η οποία θεωρεί ότι το περιουσιακό δεν είναι μόνο η περιοχή της Μόρφου.

Περιουσιακό

Στο περιουσιακό θα πρέπει να υπάρχουν δύο αρχές:
  • To καθεστώς που θα διέπει τις περιουσίες υπό εδαφική αναπροσαρμογή- Οι περιουσίες που θα επιστραφούν υπό ε/κ διοίκηση και οι περιουσίες οι οποίες θα παραμείνουν υπό ε/κ διοίκηση.

Ισότιμη μεταχείριση

  • Όσον αφορά την παραμονή των Τούρκων υπηκόων στην Κύπρο, θα πρέπει να υπάρχει μια αναλογία  που να είναι «ακριβοδίκαιο»- Αυτή η «ιδέα» αφορά τη μετά τη λύση εποχή και στους Τούρκους υπηκόους, που θέλουν να ζήσουν μόνιμα στην Κύπρο.

Αποτελεσματική συμμετοχή-εκ περιτροπής προεδρία

  • Το θέμα της αποτελεσματικής συμμετοχής, χρειάζεται να συζητηθεί περαιτέρω σε σχέση με το αίτημα των Τ/Κ για θετική ψήφο, καθώς επίσης και άλλα στοιχεία του κεφαλαίου της διακυβέρνησης, όπως και το αίτημα για εκ περιτροπής προεδρία της τ/κ κοινότητας, είναι θέματα τα οποία θα πρέπει να συζητηθούν.
Με τις διαπραγματεύσεις να βρίσκονται στην κορύφωσή τους, αναμένεται να επιστρέψει στην Ελβετία ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες, για να συμβάλει στη συνέχιση των συνομιλιών.  

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Gold Switzerland: «Ο Μπάιντεν και το βαθύ κράτος κάνουν ότι μπορούν για να ξεκινήσουν τον Γ’ ΠΠ πριν αναλάβει ο Τραμπ» «Πρόκειται για μια σύγκρουση από την οποία οι ΗΠΑ το ΝΑΤΟ και ο κόσμος μπορούν μόνο να χάσουν» 27.11.2024 | 11:08

  O μεγάλος επενδυτικός οίκος Gold Switzerland,  σε νέα έκθεση του για την κλιμάκωση της ουκρανικής κρίσης αναφέρει ότι ο Τ.Μπάιντεν  και το...