Για αυτό η Τουρκία προκαλεί στην Κύπρο: "Χρυσωρυχείο" η ελληνική ΑΟΖ!
Του Ραφαήλ Αξιώτη
Πραγματικά ασύλληπτα είναι τα ποσά των υδρογονανθράκων στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, πράγμα που εξηγεί την τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή. Όπως αναφέρει σε δημοσίευμα η «Ελευθερία του Τύπου», η οποία φιλοξενεί τις απόψεις τριών κορυφαίων ειδικών στον χώρο των υδρογονανθράκων, τα πλουσιότερα κοιτάσματα βρίσκονται στις ελληνικές θάλασσες και συγκεκριμένα στην κυπριακή ΑΟΖ. Ας δούμε τι λένε οι ειδικοί:
Αντώνης Φώσκολος, ομότιμος καθηγητής του Πολυτεχνείου Κρήτης και ομότιμος ερευνητής της Γεωλογικής Υπηρεσίας του Καναδά:
«Οι εκτιμήσεις των ξένων εταιρειών είναι για πολύ μεγάλα κοιτάσματα φυσικού αερίου στην Κύπρο, τρία τρισεκατομμύρια κυβικά μέτρα.
»Τι σημαίνει αυτό; Δύο φορές μεγαλύτερα αποθέματα απ’ όσα έχει ο Καναδάς.
»Οι ίδιες εταιρείες λένε ότι τα κοιτάσματα της Κύπρου μπαίνουν και στην ελληνική ΑΟΖ, κάτω από το Καστελόριζο.
»Η γεωλογία δεν γνωρίζει σύνορα χωρών. Υπάρχουν δύο προεκτάσεις κοιτασμάτων στις ελληνικές θάλασσες.
»Η μία είναι των κυπριακών. Δεύτερον, νοτιοδυτικά από το Ελαφονήσι, οι ίδιες οι εταιρείες εκτιμούν ότι υπάρχουν πολύ μεγαλύτερα κοιτάσματα απ’ ό,τι υπάρχουν στην Κύπρο και στην Αίγυπτο μαζί».
Δρ Ηλίας Κονοφάγος, αντιπρόεδρος της ενεργειακής εταιρείας Flow Energy, πρώην διευθυντής του τομέα εξόρυξης και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων στα Ελληνικά Πετρέλαια:
«Στο κυπριακό Οικόπεδο νούμερο 6, που διεκδικεί η Τουρκία, ο στόχος (κοίτασμα) που εντοπίστηκε είναι τεράστιος.
»Τουλάχιστον πέντε φορές μεγαλύτερος από το αιγυπτιακό ZOR, που είναι το μεγαλύτερο της Μεσογείου…
»Στο Οικόπεδο 10 και στον ευρύτερο χώρο υπάρχουν τουλάχιστον τέσσερις στόχοι, εκ των οποίων οι δύο είναι μεγαλύτεροι από το ZOR.
»Αντίστοιχη φωτογραφία υπάρχει και για νοτιοδυτικά της Κρήτης, μεταξύ Κρήτης και Λιβύης…».
Δρ Θεόδωρος Καρυώτης, ομότιμος καθηγητής Πολιτικής Οικονομίας στο Πανεπιστήμιο του Μέριλαντ, γνωστός και ως «πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ»:
«Στην Ανατολική Μεσόγειο υπάρχει πληθώρα υδρογονανθράκων και εμείς κοιμόμαστε. Οι Κύπριοι οριοθέτησαν την ΑΟΖ τους, έφεραν τις μεγάλες εταιρείες, αγωνίζονται.
»Το τρίγωνο Κρήτης Καστελόριζου Κύπρου είναι πολύ κρίσιμο για εμάς και δεν έχουμε κάνει καμία ενέργεια.
»Τα μεγάλα κοιτάσματα υδρογονανθράκων επί των οποίων έχει δικαιώματα η Ελλάδα με βάση το Δίκαιο της Θάλασσας βρίσκονται σε αυτή την περιοχή.
»Τα αποθέματα στην ελληνική ΑΟΖ είναι μεγαλύτερα από τα κυπριακά και τα αιγυπτιακά. Η Ελλάδα πρέπει να ανακηρύξει ΑΟΖ και στη συνέχεια να την οριοθετήσει με την Κύπρο με βάση τη μέση γραμμή»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου