ΕΞΩΤΕΡΙΚΗ ΠΟΛΙΤΙΚΗ
Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών και ο Τούρκος ομόλογός του αναμένεται να συναντηθούν στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, σύμφωνα με πληροφορίες από τις πολιτικές διαβουλεύσεις των υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας-Τουρκίας, οι οποίες ολοκληρώθηκαν περίπου στη μία το μεσημέρι.
Ωστόσο, σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί υπό τον όρο ότι θα συντρέχουν οι «κατάλληλες συνθήκες», προφανής πρόβλεψη ότι δεν θα υπάρξει έως τότε ένταση μεταξύ των δύο πλευρών.
Όπως αναφέρουν οι διπλωματικές πηγές, πρόκειται για πρόταση του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, την οποία μετέφερε ο υφυπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας, πρέσβης Σεντάτ Ονάλ, στις πολιτικές διαβουλεύσεις μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών. Της ελληνικής αντιπροσωπείας ηγείται ο υπηρεσιακός γενικός γραμματέας, πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης.
Ο πρέσβης Θεμιστοκλής Δεμίρης ενημέρωσε τον Σεντάτ Ονάλ ότι ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας έκανε δεκτή, καταρχήν, την πρόσκληση του Τούρκου ομολόγου του να μεταβεί στην Άγκυρα στις 14 Απριλίου, εφόσον, όμως, επικρατούν οι κατάλληλες συνθήκες.
Δήλωση Τσαβούσογλου
Ο υπουργός Εξωτερικών της Τουρκίας Μεβλούτ Τσαβούσογλου, σε συνέντευξή του στην Άγκυρα, δήλωσε επίσης ότι θα συναντηθεί με τον Έλληνα ομόλογό του στις 14 Απριλίου, προαναγγέλλοντας και την προετοιμασία συνάντησης του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον πρόεδρο της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν.
«Θα πραγματοποιήσουμε μια συνάντηση στο επίπεδο των υπουργών Εξωτερικών την ερχόμενη περίοδο», είπε.
«Πιστεύουμε πως είναι ωφέλιμο να γίνουν αυτές οι συνομιλίες και στο επίπεδο των ηγετών, έτσι όταν ο Νίκος Δένδιας έρθει στην Άγκυρα, θα συζητήσουμε επίσης τη συνάντηση του προέδρου μας Ταγίπ Ερντογάν με τον Έλληνα πρωθυπουργό (Κυριάκο) Μητσοτάκη», πρόσθεσε.
Ανοικτοί δίαυλοι επικοινωνίας
Οι πολιτικές διαβουλεύσεις σε επίπεδο υπηρεσιακών γενικών γραμματέων των υπουργείων Εξωτερικών των δύο χωρών εντάσσονται στο πλαίσιο της διατήρησης ανοικτών διαύλων επικοινωνίας προς εξασφάλιση της αναγκαίας λειτουργικότητας στις διμερείς σχέσεις με τη γείτονα χώρα. Για την ελληνική πλευρά, οι επαφές με την τουρκική, σε όλα τα επίπεδα, διεξάγονται με βάση το Διεθνές Δίκαιο και ιδιαίτερα το Δίκαιο της Θάλασσας και με στόχο, πάντα, προς όφελος των δύο λαών, τη σταδιακή εξομάλυνση των διμερών σχέσεων, σε όλους τους τομείς δραστηριοτήτων, χωρίς καμία υποχώρηση σε θέματα εθνικής κυριαρχίας και κυριαρχικών μας δικαιωμάτων.
Χθες, Τρίτη 16 Μαρτίου, πραγματοποιήθηκε, επίσης στην Αθήνα, ο 62ος γύρος των διερευνητικών επαφών Ελλάδας και Τουρκίας, που αποτελούν άτυπες συνομιλίες και όχι διαπραγματεύσεις, προκειμένου οι δύο χώρες να διερευνήσουν σημεία σύγκλισης για ενδεχόμενες μελλοντικές διαπραγματεύσεις αναφορικά με την οριοθέτηση της υφαλοκρηπίδας και της ΑΟΖ στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο, βάσει του Διεθνούς Δικαίου.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου