Τετάρτη 10 Μαρτίου 2021

 Lockdown στην Αθήνα

ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Πανδημία κορονοϊού στην Ελλάδα (94)
Βρείτε μας

Τα κρούσματα σήμερα 10/3 παραμένουν υψηλά σύμφωνα με την ανακοίνωση του ΕΟΔΥ ενώ και ο αριθμός των διασωληνωμένων προκαλεί ανησυχία.

Ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας (ΕΟΔΥ) ανακοίνωσε σήμερα ακόμη 2.633 κρούσματα κορονοϊού εκ των οποίων επτά εντοπίστηκαν κατόπιν ελέγχων στις πύλες εισόδου της χώρας.

Έτσι, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 212.091 (ημερήσια μεταβολή +1,3%), εκ των οποίων 51,6% άνδρες. Με βάση τα επιβεβαιωμένα κρούσματα των τελευταίων 7 ημερών, 69 θεωρούνται σχετιζόμενα με ταξίδι από το εξωτερικό και 2.312 είναι σχετιζόμενα με ήδη γνωστό κρούσμα. To Rt για την επικράτεια εκτιμάται σε 1,06 (95%Crl: 0,43-1,81).

Οι νέοι θάνατοι ασθενών με κορονοϊό είναι 43, ενώ από την έναρξη της επιδημίας έχουν καταγραφεί συνολικά 6.886 θάνατοι. Το 95,8% είχε υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι είναι 479 (66,0% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι 67 έτη και τo 85,0% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω.

Στα καλά νέα, από την αρχή της πανδημίας έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 1.445 ασθενείς.

Στο μεταξύ, οι εισαγωγές νέων ασθενών COVID-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 443 (ημερήσια μεταβολή +13,59%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι 389 ασθενείς.

«Οδηγούμαστε σε σενάριο Φθινοπώρου για την Αττική»

Δυσοίωνες είναι οι εκτιμήσεις των ειδικών για την σταδιακή άρση του lockdown και μια ενδεχόμενη επιδημιολογική βελτίωση της κατάστασης. Η καθηγήτρια Επιδημιολογίας του ΕΚΠΑ Αθηνά Λινού εκτίμησε μιλώντας στον ΑΝΤ1 πως μπορεί να μην έχουμε φτάσει ακόμη στην κορύφωση του τρίτου κύματος της πανδημίας.

Ωστόσο, η ίδια τάχθηκε υπέρ του ανοίγματος του λιανεμπορίου με παράλληλα μέτρα. Εξήγησε πως αυτό πρέπει να γίνει, κυρίως, για ψυχολογικούς λόγους. Τόνισε, όμως, πως δεν γνωρίζει εάν θα είναι εφικτό αυτό το άνοιγμα εντός του Μαρτίου.

Μιλώντας στον ίδιο σταθμό, ο Νίκος Καπραβέλος, καθηγητής Πνευμονολογίας και διευθυντής ΜΕΘ, εμφανίστηκε σίγουρος ότι οδηγούμαστε με μαθηματική ακρίβεια να «δούμε το σενάριο του Φθινοπώρου στη Θεσσαλονίκη και στην Αττική».

Το αισιόδοξο μήνυμα, όμως, έρχεται από τη βόρεια Ελλάδα όπου τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι καλύτερα και οφείλεται στη φυσική ανοσία που έχει επιτευχθεί.

Αυτό δείχνει πόσο σημαντικό είναι να προχωρήσει με ταχύτητα το πρόγραμμα του εμβολιασμού, επεσήμανε.

«Δεν υπάρχει ημερομηνία για το άνοιγμα της αγοράς»

Την εκτίμησή του ότι ο δείκτης θετικότητας του κορονοϊού στην Ελλάδα θα συνεχίσει την αυξητική πορεία του και μετά την Καθαρά Δευτέρα, εξέφρασε ο καθηγητής Υγειονομικής και Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ Δημοσθένης Σαρηγιάννης.

Μιλώντας στο MEGA, o κ. Σαρηγιάννης προειδοποίησε ότι τις επόμενες ημέρες δεν αποκλείεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων να παραμείνει στο «κόκκινο» και ως εκ τούτου, δεν μπορεί να υπάρξει κάποια συγκεκριμένη ημερομηνία για το χαλάρωμα του lockdown.

«Τις επόμενες ημέρες μπορεί να πάμε με υψηλά κρούσματα. Εξαρτάται και από τον αριθμό των τεστ. Έχει αυξηθεί ο δείκτης θετικότητας και η δυνατότητα επιμόλυνσης. Είμαστε σε αυξητική πορεία. Μπορεί να συνεχιστεί και μετά την Καθαρά Δευτέρα» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αφού κατέστησε σαφές ότι σχεδιασμός υπάρχει μόνο για τον τρόπο επανεκκίνησης κλάδων της οικονομίας και όχι για την ημερομηνία, έκανε λόγο για αλλαγές στη σειρά των εμβολιασμών.

«Το να κάνουμε σχεδιασμό ανοίγματος είναι σωστό, κυρίως σε ό,τι αφορά στον τρόπο που θα ανοίξουμε, και όχι την ημερομηνία. Το θέμα είναι να ανοίξουμε με μεγαλύτερη ασφάλεια. Και αυτό προϋποθέτει δουλειά υποδομής και ίσως αλλαγές στη σειρά των εμβολιασμών» πρόσθεσε.

Καταλήγοντας, ο κ. Σαρηγιάννης υποστήριξε πως το άνοιγμα του λιανεμπορίου με έλεγχο δεν θα δημιουργήσει πρόβλημα, ενώ όσον αφορά τα σχολεία εκτίμησε ότι θα πρέπει να ανοίξουν πρώτα τα Γυμνάσια και Λύκεια, ωστόσο το λουκέτο στην εστίαση θα πρέπει να παραμείνει.

«Δε θα ήθελα να κάνουμε ένα μαζικό άνοιγμα. Αν κρατήσουμε την εστίαση κλειστή για ακόμα κάποιο διάστημα, δεν περιμένω εκθετική αύξηση κρουσμάτων σε βάθος χρόνου» σημείωσε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΣΥΡΙΖΑ: Οι "87" κατηγορούν τον Κασσελάκη για "σουργελοποίηση" του κόμματος - "Δεν βγαίνει πρόεδρος και επιχειρεί να το διαλύσει"

  ΣΥΡΙΖΑ: Οι "87" κατηγορούν τον Κασσελάκη για "σουργελοποίηση" του κόμματος - "Δεν βγαίνει πρόεδρος και επιχειρεί ...