Κυριακή 14 Μαρτίου 2021

Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών: Το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα συνεχίζεται κανονικά

 




ΕΛΛΑΔΑ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1621)
Βρείτε μας

Κανονικά συνεχίζονται οι εμβολιασμοί με το εμβόλιο της AstraZeneca στην Ελλάδα. Τι ανακοίνωσε η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, αναφέρει σε δελτίο Τύπου, πως συνεδρίασε για να εξετάσει το θέμα που προέκυψε με αναφορές για μεμονωμένα περιστατικά θρομβοεμβολικών επεισοδίων σε άτομα που είχαν λάβει το εμβόλιο της AstraZeneca.

«Σύμφωνα με την αρμόδια Επιτροπή Αξιολόγησης Κινδύνου Φαρμακοεπαγρύπνησης (PRAC) του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Φαρμάκων (ΕΜΑ), μέχρι σήμερα δεν υπάρχει τεκμηρίωση ότι τα επεισόδια αυτά σχετίζονται αιτιολογικά με τον εμβολιασμό. Η Επιτροπή αυτή εξετάζει ενδελεχώς όλες τις περιπτώσεις θρομβοεμβολικών επεισοδίων που έχουν αναφερθεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης και επισημαίνει ότι ο αριθμός τους σε εμβολιασμένα άτομα δεν είναι μεγαλύτερος από τον αναμενόμενο στον γενικό πληθυσμό» τονίζεται.

Ενώ, προστίθεται πως «τα θρομβοεμβολικά επεισόδια δεν είναι σπάνια κατάσταση. Ως εκ τούτου, κατά την περίοδο διενέργειας μεγάλου αριθμού εμβολίων, είναι αναμενόμενο να εμφανίζεται χρονική σύμπτωση με την εκδήλωση τέτοιων επεισοδίων. Η χρονική σύμπτωση, όμως, διαφέρει από την αιτιολογική συσχέτιση».

Έτσι, επισημαίνεται ότι το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας συνεχίζεται κανονικά:

«Λαμβάνοντας υπόψη όλα τα παραπάνω, η Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών κρίνει ότι ο εμβολιασμός με το εμβόλιο της AstraZeneca στη χώρα μας θα πρέπει να συνεχιστεί κανονικά σύμφωνα με τον προγραμματισμό που έχει γίνει».

Ολόκληρη η ανακοίνωση της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών

Περιστατικό θρόμβωσης και στη χώρα μας

Περιστατικό θρόμβωσης και στην Ελλάδα γνωστοποίησε προσφάτως η καθηγήτρια Παιδιατρικής και Λοιμωξιολογίας, Βάνα Παπαευαγγέλου.

Τόνισε, ωστόσο, ότι μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν ενδείξεις για συσχετισμό του περιστατικού με το εμβόλιο της AstraZeneca.

Το συμβάν διερευνάται από τον Εθνικό Οργανισμό Φαρμάκων (ΕΟΦ).

Στην Ευρώπη έχουν αναφερθεί δεκάδες επεισόδια σε σύνολο πέντε εκατομμυρίων δόσεων, τα οποία όμως δεν κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου, όπως είπε επίσης η κυρία Παπαευαγγέλου.

Υπενθυμίζεται πως χθες και η Νορβηγία ανακοίνωσε ότι έχει αναστείλει προληπτικά τους εμβολιασμούς με το εμβόλιο της AstraZeneca, καθώς τρεις υγειονομικοί, οι οποίοι έκαναν πρόσφατα το εμβόλιο, νοσηλεύονται με θρόμβωση.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν επιτεθεί στα πετρέλαια του Ιράν – Ανάλυση του Politico

    13:56 04/10/2024 Ισραήλ: Τι θα συμβεί εάν επιτεθεί στα πετρέλαια του Ιράν – Ανάλυση του Politico Την ανάσα του κρατάει ολόκληρος ο πλανή...