Νέο πλήγμα στην εκστρατεία κατά της Covid-19 στην ΕΕ.
Η εκστρατεία ανοσοποίησης για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση δέχτηκε άλλο ένα πλήγμα το Σάββατο, με την ανακοίνωση της φαρμακευτικής εταιρείας AstraZeneca ότι θα μειώσει τις παραδόσεις της, την ώρα που πέντε Ευρωπαίοι ηγέτες, ανήσυχοι για την άνιση κατανομή των δόσεων, ζητούν τη διεξαγωγή συνομιλιών.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται να προστεθεί στο «ψηφιδωτό» του αποκαλούμενου «εθνικισμού των εμβολίων», με τους Ευρωπαίους να φαίνονται να μένουν πίσω στους εμβολιασμούς σε σχέση με χώρες όπως το Ισραήλ, το Ηνωμένο Βασίλειο και τις ΗΠΑ, παρά τις κινήσεις της Ένωσης για τη διασφάλιση 2,6 δισ. δόσεων. Επίσης πολλές χώρες της ΕΕ εμφανίζονται να μην τα καταφέρνουν και πολύ καλά σε εθνικό επίπεδο, καθώς οι εκστρατείες εμβολιασμού με τα εμβόλια που έχουν παραδοθεί ήδη δεν φαίνονται να εξελίσσονται σωστά σε Γερμανία, Βέλγιο, Βουλγαρία και αλλού. Παράλληλα ο ιός συνεχίζει να εξαπλώνεται, με την Ιταλία και τη Γερμανία να επιβεβαιώνουν ότι βρίσκονται εν μέσω τρίτου κύματος και τους περιορισμούς στην Ιταλία να αυστηροποιούνται από τη Δευτέρα. Ακόμη, χώρες της κεντρικής και της ανατολικής Ευρώπης, που τα είχαν πάει καλά κατά το πρώτο κύμα, αντιμετωπίζουν μεγάλη πίεση. Η πρόεδρος της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, έχει παραδεχτεί ότι έγιναν λάθη, και, σύμφωνα με το BBC, κάποιες κυβερνήσεις της ΕΕ παραδέχονται ανεπίσημα πως έχουν μερίδιο της ευθύνης, καθώς οι Βρυξέλλες είχαν ζητήσει τις θέσεις τους πριν διαπραγματευτούν για τα συμβόλαια εκ μέρους τους.
Η Δανία, η Ισλανδία, η Νορβηγία και η Βουλγαρία αποφάσισαν αυτήν την εβδομάδα να αναστείλουν προσωρινά τους εμβολιασμούς με το σκεύασμα της AstraZeneca, μετά τις περιπτώσεις σοβαρών θρομβώσεων που αναφέρθηκαν, ενώ η Ταϊλάνδη ανέβαλε την έναρξη της δικής της εκστρατείας. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας ωστόσο διαβεβαίωσε την Παρασκευή ότι «δεν υπάρχει λόγος να μην χρησιμοποιείται» το συγκεκριμένο εμβόλιο.
«Η AstraZeneca είναι στη δυσάρεστη θέση να ανακοινώσει τη μείωση των παραδόσεων εμβολίων για την Covid-19 στην Ευρωπαϊκή Ένωση», ανέφερε ο βρετανοσουηδικός όμιλος. Το εμβόλιo αυτό εγκρίθηκε προς χρήση στην ΕΕ στα τέλη Ιανουαρίου.
Επικαλούμενη «περιορισμούς στις εξαγωγές» για τα εμβόλια που παρασκευάζονται εκτός της ΕΕ, η εταιρεία ανακοίνωσε ότι δεν θα μπορέσει να παραδώσει παρά μόνο 100 εκατομμύρια δόσεις εντός του πρώτου εξαμήνου του έτους, δηλαδή μέχρι τα τέλη Ιουνίου. Αυτό σημαίνει ότι κατά το δεύτερο τρίμηνο θα παραδώσει μόνο 70 εκατομμύρια δόσεις αντί για 180 που προβλεπόταν αρχικά.
Τον Ιανουάριο, η εταιρεία είχε ήδη μειώσει τον στόχο της, κάνοντας λόγο για ένα πρόβλημα «αποδοτικότητας» στο εργοστάσιό της στο Βέλγιο.
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή απέφυγε να αναφέρει τον αριθμό των δόσεων του εμβολίου της AstraZeneca που αναμένεται να παραδοθούν στην ΕΕ, περιοριζόμενη να σημειώσει ότι συνεχίζει, μαζί με τις χώρες μέλη, τις συζητήσεις με την εταιρεία.
Ως αποτέλεσμα αυτής της μείωσης στις παραδόσεις, η Θουριγγία θα αναβάλει προσωρινά την εφαρμογή ενός πιλοτικού σχεδίου, με βάση το οποίο οι γενικοί γιατροί θα ξεκινούσαν από τα τέλη Μαρτίου να εμβολιάζουν τον πληθυσμό. Το σχέδιο αυτό αφορούσε κυρίως τους ηλικιωμένους που ζουν στο σπίτι τους και όχι σε οίκους ευγηρίας. Η υπουργός Υγείας του κρατιδίου, Χάικε Βέρνερ, χαρακτήρισε «απολύτως απαράδεκτη» τη μείωση των παραδόσεων.
Η Γαλλία, που χθες ξεπέρασε τους 90.000 θανάτους από την Covid-19, ελπίζει ότι θα πετύχει τον στόχο της, να εμβολιάσει 10 εκατομμύρια ανθρώπους μέχρι τα μέσα Απριλίου. Ωστόσο «πρέπει να είμαστε επιφυλακτικοί, επειδή τα εργαστήρια μας ταλαιπωρούν κάπως» όσον αφορά την τήρηση των χρονοδιαγραμμάτων παράδοσης των σκευασμάτων, είπε σήμερα ο πρωθυπουργός Ζαν Καστέξ.
Παράλληλα, οι ηγέτες πέντε χωρών (Αυστρία, Τσεχία, Σλοβενία, Βουλγαρία και Λετονία) ζήτησαν να ξεκινήσει το συντομότερο δυνατόν μια συζήτηση, στα ηγετικά όργανα της ΕΕ, για τις «τεράστιες ανισότητες» στην κατανομή των δόσεων. Ο καγκελάριος της Αυστρίας Σεμπάστιαν Κουρτς κατηγόρησε χθες ορισμένες χώρες μέλη, χωρίς να τις κατονομάσει, ότι διαπραγματεύτηκαν παρασκηνιακά «συμβόλαια» με τις φαρμακευτικές εταιρείες.
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ και η Ούρσουλα Φον ντερ Λάιεν έλαβαν την κοινή επιστολή που έστειλαν οι χώρες αυτές και ευρωπαϊκή πηγή αναφέρει ότι η επιστολή μελετάται.Άλλη πηγή σημειώνει ότι ο συντονισμός για το ζήτημα του κορονοϊού θα συζητηθεί στη Σύνοδο Κορυφής στις 25 και 26 Μαρτίου, ενώ ο Σαρλ Μισέλ έχει πρόθεση να συγκαλέσει σύνοδο με φυσική παρουσία, κάτι που ωστόσο δεν έχει επιβεβαιωθεί επίσημα. Τέλος, ο Ευρωπαίος αξιωματούχος τονίζει η ΕΕ παρακολουθεί στενά την κατάσταση.
(με πληροφορίες ΑΠΕ-ΜΠΕ- AFP- ΒΒC, Reuters)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου