ΑΝΩ ΚΑΤΩ
Είκοσι οκτώ νεκρούς από κορονοϊό ανακοίνωσε το περασμένο Σάββατο η κυβέρνηση. Ανάμεσά τους ήταν ο 76χρονος Γιάννης Αναστίογλου, που άντεξε στην Εντατική 72 μέρες, όσες συμπεριλαμβανόταν στη λίστα των διασωληνωμένων.
Χωρίς να έχει κάποιο υποκείμενο νόσημα, έδινε σκληρή μάχη για τη ζωή, την ώρα που τα παιδιά του αγωνιούσαν πάνω από το τηλέφωνο, μη μπορώντας να τον επισκεφθούν. Μία φορά τη μέρα, μεταξύ 3-5 το μεσημέρι, η κόρη του άκουγε από την άλλη άκρη της τηλεφωνικής γραμμής τον γιατρό βάρδιας της ΜΕΘ του «Ευαγγελισμού» να τους ενημερώνει: «O πνεύμονας ανταποκρίνεται καλύτερα σήμερα, τις επόμενες μέρες θα του μειώσουμε την καταστολή», «δυστυχώς κόλλησε δύο μικρόβια στη Μονάδα», «ο οργανισμός του ανταποκρίνεται στην αντιβίωση», (...) «δεν έχουμε να κάνουμε κάτι άλλο από ιατρική άποψη». Τελικά άφησε την τελευταία του πνοή στη ΜΕΘ του «Ερρίκος Ντυνάν», όπου οι γιατροί έκριναν ότι έπρεπε να μεταφερθεί την ώρα που το δημόσιο σύστημα υγείας πιεζόταν και είχαν εξαντλήσει κάθε περιθώριο να τον κρατήσουν στη ζωή. Σήμερα θα τον αποχαιρετήσoυμε στο Κοιμητήριο της Γλυφάδας.
Περίπου πριν από ένα χρόνο το πρωτοσέλιδο των «New York Times» (24.5.2020) απεικόνιζε μια πυκνογραμμένη λίστα με ονοματεπώνυμα 1.000 θυμάτων του κορονοϊού και την επισήμανση: «Δεν ήταν απλώς ονόματα σε μια λίστα, ήταν εμείς». Στις 21.2.2021 οι «New York Times» αφιέρωσαν ξανά το πρωτοσέλιδό τους στους νεκρούς, βάζοντας αυτή τη φορά κουκκίδες που η καθεμία αντιστοιχούσε σε κάθε ανθρώπινη ζωή που χάθηκε στη χώρα από την αρχή της πανδημίας. Χθες στην Ελλάδα ανακοινώθηκαν 6.504 θύματα από την αρχή της πανδημίας. Ας μη συνηθίσουμε τους αριθμούς. Οι νεκροί έχουν ονοματεπώνυμο. Το ίδιο και οι ευθύνες για τη διαχείριση της πανδημίας.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου