Δευτέρα 8 Μαρτίου 2021

Σταϊκούρας: Πότε θα ανοίξει το λιανεμπόριο - Αυτή είναι η πιθανή ημερομηνία

 

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Λήψη σύντομου url
Βρείτε μας

«Από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία», σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών Χρήστο Σταϊκούρα.

Το σταδιακό άνοιγμα της οικονομίας από τις 22 Μαρτίου εξετάζει η κυβέρνηση, όπως ανέφερε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Η αρχή θα γίνει με το λιανεμπόριο, καθώς αποτελεί προτεραιότητα της κυβέρνησης, η οποία πάντως έχει εναλλακτικά σενάρια, όπως ξεκαθάρισε μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Πρώτο Θέμα».

«Το βασικό μας σενάριο είναι ότι από τη μεθεπόμενη εβδομάδα θα αρχίσει να λειτουργεί με μια κανονικότητα η οικονομία. Ωστόσο έχουμε εναλλακτικά σενάρια, ώστε να σταθμίζουμε τα ταμειακά μας διαθέσιμα για τη στήριξη που θα πρέπει να παρέχουμε. Είμαστε εδώ για να στηρίξουμε την κοινωνία όσο χρειαστεί. Αλλά όσο παρατείνεται η κατάσταση, τόσο μειώνεται και η δυνατότητα για όσο το δυνατό μεγαλύτερη κάλυψη των υφιστάμενων απωλειών» τόνισε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια, αφού διευκρίνισε ότι το κλείσιμο του λιανεμπορίου κοστίζει στην οικονομία 200-250 εκατ. ευρώ, σημείωσε ότι οι δυο εβδομάδες που πέρασαν με lockdown κόστισαν σε δαπάνες και μείωση φόρων 1,2 δισ., ενώ τα 520 εκατ. από αυτά αφορούσαν στο λιανεμπόριο.

«Το κόστος συνολικά για έναν μήνα είναι 3 δισ. και τα 750 εκατ. περίπου εστιάζονται στο λιανεμπόριο» είπε.

Ο κ. Σταϊκούρας υπογράμμισε επίσης ότι «αν αρχίσει από τον Μάρτιο η επανεκκίνηση, τότε θα είμαστε πιο κοντά στους στόχους του προϋπολογισμού», καθώς τα νέα μέτρα στήριξης θα τον επιβαρύνουν «μόνο κατά 4 δισ. ευρώ».

«Δεν είναι η ώρα για αναθεώρηση του προϋπολογισμού» υπογράμμισε ωστόσο, αναφέροντας σχετικά με την πορεία του ΑΕΠ φέτος πως «δεν έχουμε επαρκή δεδομένα για το 2021 και δεν ξέρουμε πώς θα λειτουργήσει η οικονομία ακόμα για το β' δεκαπενθήμερο του Μαρτίου».

«Έχουμε ένα θετικό "carry over", αλλά και μια δυσμενέστερη εξέλιξη της πορείας σε σχέση με την εκτίμηση του προϋπολογισμού. Έτσι έχουμε λοιπόν το 2021 μια αντικρουόμενη εικόνα για το 2021. Πρέπει όλα να συνεκτιμηθούν» τόνισε.

Στη συνέχεια, δεν παρέλειψε να υποστηρίξει ότι «το 2020 η οικονομία άντεξε, άλλα δεν πανηγυρίζει κανείς».

«Σε σχέση με το τι θα μπορούσε να συμβεί με δεδομένη την εξάρτηση από τον τουρισμό, είναι ορθή η εκτίμηση ότι αντέξαμε τελικά» ισχυρίστηκε.

Καταλήγοντας, αναφορικά με τα μέτρα στήριξης κατέστησε σαφές ότι «το 2020 δώσαμε 20 δισ. και άλλα 11,6 δισ. το 2021», ενώ πρόσθεσε ότι μέσα στο α' εξάμηνο φέτος θα αρχίσει η εκταμίευση των πόρων από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Προς νέα παράταση το lockdown

Υπενθυμίζεται πως όλα τα στοιχεία «μαρτυρούν» νέα παράταση του αυστηρού lockdown για μία ακόμη εβδομάδα, καθώς ο αριθμός των νέων κρουσμάτων εξακολουθεί να παραμένει στα ύψη την ίδια ώρα που αυξάνονται οι νοσηλείες και οι εισαγωγές στις ΜΕΘ, με αποτέλεσμα το σύστημα Υγείας να πιέζεται ασφυκτικά.

Οι ειδικοί εκφράζουν μάλιστα φόβους για νέα «έκρηξη» των κρουσμάτων μέσα στην εβδομάδα, με τον καθηγητή Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης Νίκο Τζανάκη να κάνει λόγο ακόμα και για «σπάσιμο» του φράγματος των 3.000.

Όπως εξήγησε μιλώντας στον ΣΚΑΪ, το ερευνητικό μοντέλο της ομάδας του δείχνει οριακή αύξηση του μέσου, κυλιόμενου, όρου κατά 150 με 200 κρούσματα.

«22 Μαρτίου πιστεύω ότι θα έχουμε 1.800 με 2.000 κρούσματα, αλλά θα είμαστε σε φάση αποκλιμάκωσης, επομένως δεν θα ήταν ανέφικτο να αρχίσουμε να σκεφτόμαστε άνοιγμα κάποιων δραστηριοτήτων» εκτίμησε.

Παράλληλα, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ Ματίνα Παγώνη σημείωσε, από την πλευρά της πως «θα συνεχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των διασωληνωμένων και αυτήν την εβδομάδα, γιατί τα κρούσματα τα οποία νοσηλεύονται όλες αυτές τις ημέρες στα νοσοκομεία είναι πάνω από 3.000. Επομένως, ένα ποσοστό από αυτούς θα διασωληνωθεί, ενώ μέχρι την Τετάρτη-Πέμπτη θα φτάσουμε στο peak των κρουσμάτων, μέχρι 2.600, και μετά θα αρχίσει η σταδιακή μείωση».

Πότε ανοίγουν σχολεία και εστίαση

Όσον αφορά στα σχολεία, σύμφωνα με το Star, τα Γυμνάσια και τα Λύκεια θα υποδεχθούν ξανά τους μαθητές στις 22 Μαρτίου, ενώ για τις 29 Μαρτίου οδεύει η επιστροφή των μαθητών Δημοτικού στις τάξεις.

Η εστίαση, δεν πρόκειται, πάντως, να βγάλει το λουκέτο πριν από το τελευταίο δεκαήμερο του Απριλίου, καθώς στις 20 του επόμενου μήνα υπάρχει η πιθανότητα να ανοίξουν οι εξωτερικοί χώροι, ενώ την ίδια ημερομηνία αναμένεται να επιτραπούν οι μετακινήσεις από νομό σε νομό.

Από την άλλη, μπαρ (μόνο οι εξωτερικοί χώροι με καθιστούς θαμώνες) και γυμναστήρια (με αυστηρούς κανόνες υγιεινής και προπονήσεις με... ραντεβού) θα πάρουν σειρά τον Μάιο.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Το Ιράν προειδοποιεί τις ΗΠΑ: «Η φάση της μονομερούς αυτοσυγκράτησης έχει τελειώσει»

  AP Photo ΜΕΣΗ ΑΝΑΤΟΛΗ 03.10.24 19:30 efsyn.gr Ισραηλινός αξιωματούχος τονίζει πως τυχόν ισραηλινή επίθεση θα συναντούσε μια «μη σ...