Μετά από μια βδομάδα όπου στο επίκεντρο του δημόσιου διαλόγου βρίσκονταν οι διαδηλώσεις, η αστυνομική βία και τα επεισόδια, στην πρώτη θέση της πολιτικής ατζέντας ανέβηκε η πανδημία.
Τα τα κόμματα έχουν βέβαια συγκρουστεί επανειλημμένα για την αντιμετώπιση του κορωνοϊού. Ωστόσο, η γενική συμφωνία για το lockdown παρέμεινε. Σήμερα για πρώτη φορά τίθεται εν αμφιβόλω η αποτελεσματικότητα του lockdown. Η κόπωση των πολιτών είναι πλέον προφανής, κάτι που παραδέχονται πλέον οι πάντες. Εξίσου προφανής και η χαμηλή αποτελεσματικότητα των μέτρων.
Το ερώτημα είναι πλέον με ποιο μείγμα μέτρων μπορούμε να προσχωρήσουμε δεδομένου ότι από τη μια μεριά, στην Αττική διασωληνώνονται ασθενείς με COVID, ενώ από την άλλη, είναι πανθομολογούμενο το ότι ότι η κοινωνία ασφυκτυά.
Περισσότερες δραστηριότητες
Στο σημερινό briefing η Αριστοτελία Πελώνη είπε ότι: «Η επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα -και ιδίως στην Αττική, αλλά όχι μόνο- παραμένει βεβαρημένη και το Σύστημα Υγείας εξακολουθεί να δέχεται μεγάλη πίεση. Τα συνολικά δεδομένα θα εξεταστούν αύριο από την Επιτροπή των Λοιμωξιολόγων η οποία θα καταθέσει τις εισηγήσεις της και η Κυβέρνηση θα πάρει αποφάσεις για τα επόμενα βήματα.»
Η κυβερνητική εκπρόσωπος προσέθεσε ότι:
«Στόχος -όπως τόνισε χθες ο Πρωθυπουργός σε συνέντευξή του στο CNN-είναι να δούμε έξυπνα πώς από τη μία θα επιτρέψουμε περισσότερες δραστηριότητες, χωρίς από την άλλη να κάνουμε συμβιβασμούς στη βασική στρατηγική μας για την ανάσχεση της πανδημίας.»
Στη συνέχεια, σε ερωτήσεις δημοσιογράφων η κ. Πελώνη διευκρίνισε: «Εξετάζουμε εργαλεία για την καλύτερη τήρηση των μέτρων, εργαλεία που θα προσφέρουν βαλβίδες αποσυμπίεσης στους κουρασμένους πολίτες από τα περιοριστικά μέτρα.
Εργαλεία που δεν θα παραγνωρίζουν ότι ανοίγει ο καιρός και πρέπει να αποφεύγουμε συγκεντρώσεις σε σπίτια και εσωτερικούς χώρους, αντιθέτως οι δραστηριότητες σε εξωτερικούς χώρους είναι πιο ασφαλείς, πάντα υπό την αίρεση των επιδημιολογικών δεδομένων και χωρίς να τεθεί εν αμφιβόλω η στρατηγική για την ανάσχεση της επιδημίας.»
Με πιο απλά λόγια, για πρώτη φορά η έξαρση των κρουσμάτων δεν οδηγεί σε πιο αυστηρά μέτρα, αλλά σε μια ορισμένη χαλάρωσή τους -έστω και περιορισμένη.
Η κριτική Τσίπρα
Στη συνέντευξη του στο Open o Αλέξης Τσίπρας άσκησε δριμεία κριτική στην κυβέρνηση για τη διαχείριση της πανδημίας, εστιάζοντας στο μείγμα μέτρων που ακολουθήθηκε ως σήμερα. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε μεταξύ άλλων:
«Μετά από 5 ολόκληρους μήνες lockdown, βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης.
Και δυστυχώς αυτή τη στιγμή που μιλάμε είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση. Είναι χιλιάδες τα κρούσματα και είναι και δεκάδες, πολλές δεκάδες αυτοί οι οποίοι είναι προχείρως διασωληνωμένοι στις κλινικές covid και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ να βρεθεί ένα άδειο κρεβάτι.»
Ο κ. Τσίπρας προσέθεσε:
«Και την ίδια στιγμή που έχουμε αυτή την εικόνα, από την άλλη εκ των υστέρων διαπιστώνεται ότι αυτό το μοντέλο που ακολουθούσαμε πιστά τους τελευταίους πέντε μήνες απέτυχε. Εγώ θα περίμενα τον ίδιο τον πρωθυπουργό να αναλάβει αυτή την πολιτική ευθύνη και να βγει στον ελληνικό λαό και να πει, συμπολίτες μου, αποτύχαμε. Συμπολίτες μου, όλα όσα σας αναγκάσαμε να τηρήσετε δεν έφεραν αποτέλεσμα.»
Κριτική και από Γεννηματά
Πολύ αυστηρή είναι και η κριτική της Φώφης Γενηματά. Η πρόεδρος του ΚΙΝΑΛ δήλωσε:
«Η Κυβέρνηση απέτυχε στη διαχείριση της πανδημίας. Με το μεγαλύτερο σε διάρκεια lock down, τα οριζόντια μέτρα και τους αυτοσχεδιασμούς, η κατάσταση είναι τραγική. Δεν υπήρξε προετοιμασία, χάθηκε πολύτιμος χρόνος για την ενίσχυση του ΕΣΥ.
Τώρα, την ώρα της μάχης, πρέπει να ενταχθούν υποχρεωτικά και ουσιαστικά σε αυτήν όλοι. Όλα τα ιδιωτικά Νοσοκομεία και ιδιαίτερα τα μεγάλα, τα στρατιωτικά, όλοι οι ιδιώτες γιατροί με τις κρίσιμες ειδικότητες, όλος ο διαθέσιμος εξοπλισμός.
Είναι ώρα η κυβέρνηση να ασχοληθεί με τα πραγματικά προβλήματα και να αφήσει την τεχνητή όξυνση με την αξιωματική αντιπολίτευση, που διχάζει και αποπροσανατολίζει. Τώρα πριν να είναι αργά.»
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου