ΧΟΝΟΛΟΥΛΟΥ/ΝΤΟΝΕΤΣΚ, Ουκρανία, 13 Φεβρουαρίου (Reuters) - Οι Ηνωμένες Πολιτείες δήλωσαν ότι ο διπλωματικός δρόμος παραμένει ανοιχτός για να τερματιστεί η αντιπαράθεση με τη Μόσχα για την Ουκρανία, αλλά είπαν ότι ο κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής δράσης ήταν αρκετά υψηλός ώστε να δικαιολογεί την απόσυρση του προσωπικού της αμερικανικής πρεσβείας από το Κίεβο.
Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ Antony Blinken μίλησε μετά από συνομιλίες το Σάββατο με ομολόγους της Ιάπωνας και της Νότιας Κορέας, μετά την προειδοποίηση της Ουάσιγκτον ότι ο ρωσικός στρατός, ο οποίος έχει περισσότερους από 100.000 στρατιώτες συγκεντρωμένους κοντά στην Ουκρανία, θα μπορούσε να εισβάλει ανά πάσα στιγμή.
Η Μόσχα, η οποία έχει επανειλημμένα αρνηθεί ότι σχεδιάζει να εισβάλει και είπε ότι απαντά στην επιθετικότητα των συμμάχων του ΝΑΤΟ, απέρριψε αυτές τις προειδοποιήσεις ως «υστερία».
"Ο διπλωματικός δρόμος παραμένει ανοιχτός. Ο δρόμος για να δείξει η Μόσχα ότι θέλει να ακολουθήσει αυτόν τον δρόμο είναι απλός. Θα πρέπει να αποκλιμακωθεί, αντί να κλιμακωθεί", δήλωσε ο Μπλίνκεν μετά τις συναντήσεις του στο αρχιπέλαγος της Χαβάης στον Ειρηνικό των ΗΠΑ.
Σε μια ωριαία συνομιλία το Σάββατο, ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν είπε στον Ρώσο Βλαντιμίρ Πούτιν ότι η Δύση θα απαντούσε αποφασιστικά σε οποιαδήποτε εισβολή στην Ουκρανία, προσθέτοντας ότι ένα τέτοιο βήμα θα προκαλούσε εκτεταμένη ταλαιπωρία και θα απομόνωσε τη Μόσχα.
Καμία πλευρά δεν είπε ότι υπήρξαν σημαντικές ανακαλύψεις. Ανώτερος αξιωματούχος της κυβέρνησης Μπάιντεν είπε ότι η κλήση ήταν επαγγελματική και ουσιαστική, αλλά ότι δεν υπήρξε ουσιαστική αλλαγή.
Το Κρεμλίνο είπε ότι ο Πούτιν είπε στον Μπάιντεν ότι η Ουάσιγκτον απέτυχε να λάβει υπόψη τις κύριες ανησυχίες της Ρωσίας και ότι δεν έλαβε «ουσιαστική απάντηση» σε βασικά στοιχεία των απαιτήσεών της για την ασφάλεια.
Η Ουάσιγκτον διέταξε το μεγαλύτερο μέρος του προσωπικού της πρεσβείας της το Σάββατο να εγκαταλείψει αμέσως την Ουκρανία λόγω της απειλής εισβολής.
"Διατάξαμε την αναχώρηση των περισσότερων Αμερικανών που εξακολουθούν να βρίσκονται στην πρεσβεία των ΗΠΑ στο Κίεβο. Ο κίνδυνος ρωσικής στρατιωτικής δράσης είναι αρκετά υψηλός και η απειλή είναι αρκετά επικείμενη ώστε αυτό να είναι το συνετό πράγμα που πρέπει να κάνουμε", δήλωσε ο Μπλίνκεν στη Χονολουλού.
Πολλοί από τους ευρωπαίους συμμάχους της Ουάσιγκτον και άλλες χώρες έχουν επίσης μειώσει ή εκκενώσει το προσωπικό τους από τις αποστολές τους στο Κίεβο και προέτρεψαν τους πολίτες να φύγουν ή να αποφύγουν το ταξίδι στην Ουκρανία.
ΦΕΥΓΩΝΤΑΣ από το ΝΤΟΝΕΤΣΚ
Αμερικανικό προσωπικό στον Οργανισμό για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΟΑΣΕ) άρχισε να αναχωρεί με αυτοκίνητο από την πόλη Ντόνετσκ στην ανατολική Ουκρανία που ελέγχεται από τους αντάρτες την Κυριακή, δήλωσε μάρτυρας του Reuters.
Ο ΟΑΣΕ διεξάγει επιχειρήσεις στην Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένης μιας μη στρατιωτικής αποστολής παρακολούθησης σε υποστηριζόμενες από τη Ρωσία, αυτοαποκαλούμενες αυτονομιστικές δημοκρατίες στις περιοχές του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ, όπου ένας πόλεμος που ξέσπασε το 2014 σκότωσε περισσότερους από 14.000 ανθρώπους.
Η Αυστραλία ανακοίνωσε την Κυριακή ότι εκκενώνει την πρεσβεία της στο Κίεβο και ο Πρωθυπουργός Σκοτ Μόρισον κάλεσε την Κίνα να μην παραμείνει «ανατριχιαστικά σιωπηλή» για την κρίση.
Ο Πρόεδρος Σι Τζινπίνγκ φιλοξένησε τον Πούτιν στην ημέρα έναρξης των Χειμερινών Ολυμπιακών Αγώνων αυτόν τον μήνα και οι δυο τους διακήρυξαν μια «χωρίς όρια» συνεργασία, υποστηρίζοντας ο ένας τον άλλον για τις αντιπαραθέσεις στην Ουκρανία και την Ταϊβάν με την υπόσχεση να συνεργαστούν περισσότερο ενάντια στη Δύση.
Ο Πούτιν αναζητά εγγυήσεις ασφαλείας από τις Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ, που περιλαμβάνουν τον αποκλεισμό της εισόδου της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ. αποχή από αναπτύξεις πυραύλων κοντά στα σύνορα της Ρωσίας· και μείωση της στρατιωτικής υποδομής του ΝΑΤΟ στην Ευρώπη στα επίπεδα του 1997.
Η Ουάσιγκτον θεωρεί πολλές από τις προτάσεις ως μη αρχικές, αλλά έχει ωθήσει το Κρεμλίνο να τις συζητήσει από κοινού με την Ουάσιγκτον και τους Ευρωπαίους συμμάχους της.
Ο Λευκός Οίκος είπε ότι ο Μπάιντεν επρόκειτο να συγκρίνει σημειώσεις με τον Γάλλο πρόεδρο Εμανουέλ Μακρόν, ο οποίος μίλησε με τον Πούτιν και τον Ουκρανό Πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι το Σάββατο.
Μετά την κλήση του Μακρόν με τον Πούτιν, ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας είπε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις από όσα είπε ο Πούτιν στον Μακρόν ότι η Ρωσία προετοιμάζει μια επίθεση κατά της Ουκρανίας.
«Είμαστε, ωστόσο, εξαιρετικά προσεκτικοί και σε εγρήγορση στη ρωσική (στρατιωτική) στάση προκειμένου να αποφύγουμε τα χειρότερα», δήλωσε ο Γάλλος αξιωματούχος.
Εν μέσω δυτικών διπλωματικών προσπαθειών, ο βρετανός υπουργός Άμυνας Μπεν Γουάλας προειδοποίησε να μην υπάρχει υπερβολική ελπίδα στις συνομιλίες.
«Μπορεί αυτός (ο Πούτιν) απλώς να σβήνει τα τανκ του και να πάμε όλοι σπίτι, αλλά υπάρχει μια μυρωδιά του Μονάχου στον αέρα από κάποιους στη Δύση», είπε ο Γουάλας στους Sunday Times του Λονδίνου, αναφερόμενος σε μια συμφωνία του 1938 που έδωσε στον Αδόλφο Χίτλερ γη στην πρώην Τσεχοσλοβακία ως μέρος μιας αποτυχημένης προσπάθειας να τον πείσουν να εγκαταλείψει την εδαφική επέκταση.
«Το ανησυχητικό είναι ότι, παρά την τεράστια αύξηση της διπλωματίας, αυτή η στρατιωτική συσσώρευση συνεχίστηκε».
(Αυτή η ιστορία έχει ξαναγεμιστεί για να αφαιρεθεί η αλλοίωση στην τέταρτη κουκκίδα)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου