Κυριακή 13 Φεβρουαρίου 2022

Προφυλακιστέοι οι τέσσερις από τους επτά για το Γηροκομείο στα Χανιά

 



Τον δρόμο για τη φυλακή πήραν οι τέσσερις από τους επτά συλληφθέντες για την υπόθεση του γηροκομείου Αγία Σκέπη στα Χανιά μετά από μαραθώνια διαδικασία απολογιών.

Προφυλακιστέοι κρίθηκαν οι δύο ιδιοκτήτριες της δομής και οι δύο γιατροί (ψυχίατρος και γενικός ιατρός) του Γηροκομείου. Ελεύθεροι μέχρι την εκδίκαση της υπόθεσης αφέθηκαν οι δυο νοσηλευτές και ο διοικητικός υπάλληλος. Η απόφαση ελήφθη μετά από περίπου 22 ώρες διαδικασίας. Οι απολογίες ξεκίνησαν τις 7.00 το πρωί του Σαββάτου και ολοκληρώθηκαν στη 1.00 μετά τα μεσάνυχτα της Κυριακής, ενώ στη συνέχεια υπήρξε διάσκεψη ανακριτή και εισαγγελέα, η οποία έληξε στις 5 τα ξημερώματα της Κυριακής. 

Πρώτες οδηγήθηκαν ενώπιον του ανακριτή Χανίων η 67χρονη ιδιοκτήτρια της δομής «κολαστήριο» για δεκάδες ηλικιωμένους και η 43χρονη κόρη της και συνιδιοκτήτρια της δομής. Γύρω στις 12 είχαν ολοκληρώσει τις απολογίες τους και σειρά πήρε ο ψυχίατρος της δομής.

Οι δύο γυναίκες αντιμετωπίζουν τις κατηγορίες της συγκρότησης και ένταξης σε εγκληματική οργάνωση, ανθρωποκτονίας, απάτης, Νόμου «περί προϋποθέσεων ίδρυσης και λειτουργίας Μονάδων Φροντίδας Ηλικιωμένων», πλαστογραφίας και περιπτώσεων χορηγήσεων και χρήσεων ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, έκθεσης από την οποία προήλθε θάνατος και παράβασης καθήκοντος.

Στη δικογραφία περιλαμβάνονται τα ονόματα ακόμα 29 ανθρώπων, μεταξύ των οποίων συμβολαιογράφοι αλλά και υπάλληλοι της αντιπεριφέρειας Χανίων, υπό τον έλεγχο της οποίας υποτίθεται πως λειτουργεί μέχρι και σήμερα η Μονάδα.

Τα αδικήματα αφορούν τους θανάτους συνολικά 30 ηλικιωμένων και την απόπειρα ανθρωποκτονίας άλλων 8, ενώ οι συνολικοί θάνατοι που καταγράφηκαν μετά την έρευνα των Αρχών στο ίδρυμα ανέρχονται στον ιλιγγιώδη αριθμό των 293 μέσα σε διάστημα μόλις έξι ετών (από το 2015 ώς το 2021).

«Θα απολογηθώ εγώ γιατί τους πήρε ο Χάρος;»

Μάλιστα ενδεικτική είναι η δήλωση που έχει κάνει η μία εκ των δύο συνιδιοκτητριών της δομής. «Θα απολογηθώ εγώ γιατί τους πήρε ο Χάρος;» διερωτήθηκε στην εκπομπή «Φως στο Τούνελ» η 43χρονη λεγοντας πως κάτι τέτοιο είναι «παράλογο».

Είπε ακόμα ότι σε πολλούς συγγενείς που έφερναν τους ανθρώπους τους σε «προθανάτιο στάδιο» τους προειδοποιούσε πως μπορεί να αντέξουν από λίγες ημέρες μέχρι ένα μήνα και αυτό «από θαύμα».

Στο ερώτημα «όλοι από ανακοπή;» η κατηγορούμενη παρέπεμψε στον γιατρό για απαντήσεις.

Τους τάιζαν αποφάγια και τους είχαν δεμένους όλο το 24ωρο

Στο φως της δημοσιότητας έρχονται τα σοκαριστικά στοιχεία σχετικά με τον τρόπο που λειτουργούσε η μονάδα ηλικιωμένων και κυρίως το πώς η διεύθυνση και το προσωπικό του ιδρύματος φέρονταν στους ηλικιωμένους τρόφιμους. 

Η δικογραφία των περίπου 12.000 σελίδων είναι αποκαλυπτική, όπως και το διαβιβαστικό της αστυνομίας, που ουσιαστικά φωτογραφίζουν ένα «κολαστήριο», με τη σχετική έρευνα να εντοπίζει 293 θανάτους σε διάστημα 6 χρόνων. 

Όπως αναφέρεται μεταξύ άλλων:

⇒ Η ποσότητα της χορηγούμενης τροφής στους ηλικιωμένους «ήταν ελάχιστη έως ανύπαρκτη», με τις μερίδες να είναι «πολύ μικρές-ελάχιστες». Σημειώνεται επίσης ότι «χορηγούνταν αποφάγια προηγούμενων γευμάτων στα νέα γεύματα καθώς και ακατάλληλες και επικίνδυνες τροφές, όπως π.χ. εντόσθια ζώων».

⇒ Η χορήγηση τροφής στους μη αυτοεξυπηρετούμενους ηλικιωμένους γινόταν σε ελάχιστο χρονικό διάστημα, με αποτέλεσμα να παρατηρούνται περιστατικά πνιγμών και θανάτων ή χορήγηση ελάχιστής τροφής σε αυτούς. 

⇒ Εξάλλου, τους έντυναν με ευμεγεθείς ρόμπες (ευτελή και ρυπαρά ενδύματα), τα οποία καθαρίζονταν σπάνια, ενώ όλοι οι ηλικιωμένοι χρησιμοποιούσαν τα ίδια αναλώσιμα υλικά καθαριότητας (ίδιες πετσέτες, ξυραφάκια, σαπούνια κτλ.). 

⇒ Το προσωπικό του γηροκομείου δεν προέβαινε στην αλλαγή πάνας και στην φροντίδα των μη αυτοεξυπηρετούμενων ηλικιωμένων ως όφειλαν. Μάλιστα, πολλές φορές οι ηλικιωμένοι φροντίζονταν πρόχειρα και τους επανατοποθετούνταν η ίδια ακάθαρτη πάνα ακράτειας. 

⇒ Το προσωπικό χρησιμοποιούσε την τακτική της «μηχανικής καθήλωσης», ήτοι της πλήρης ακινητοποίησης των ηλικιωμένων όλο το 24ωρο στα κρεβάτια ή τα αναπηρικά καροτσάκια τους, με «χρήση ιμάντων περίδεσης και ζωνών ασφαλείας στα αμαξίδια».

⇒ Στην πλειονότητα των ηλικιωμένων χορηγούνταν ισχυρά ηρεμιστικά «χωρίς δικαιολογημένη διάγνωση, προκειμένου να αδρανοποιηθούν οι πνευματικές τους λειτουργίες και να καμφθεί η κινητικότητά τους».  Αποτέλεσμα όλων αυτών ήταν να δημιουργηθούν έλκη από πίεση στους ηλικιωμένους και να επιδεινωθεί ραγδαία η επιβαρημένη υγεία τους. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Τα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων (25 Νοεμβρίου)

  Newsroom   Δευτέρα, 25 Νοεμβρίου 2024 06:30 1 SHARES Ο Τύπος σήμερα ΔΗΜΗΤΡΟΠΟΥΛΟΣ ΣΩΤΗΡΗΣ / EUROKINISSI Διαβάστε  εδώ   τα πρωτοσέλιδα των...