ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ
«Μετά από 5 μήνες lockdown βρισκόμαστε στο χειρότερο σημείο από την έναρξη της πανδημικής κρίσης και είναι εκατοντάδες οι συμπολίτες μας που βρίσκονται σε πολύ άσχημη κατάσταση και πολλές δεκάδες αυτοί που είναι προχείρως διασωληνωμένοι και περιμένουν στις λίστες του ΕΚΑΒ», ανέφερε ο Αλέξης Τσίπρας σε συνέντευξή του στον τηλεοπτικό σταθμό OPEN TV.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία ζήτησε από τον πρωθυπουργό να βγει και να αναλάβει την ευθύνη για την αποτυχία στη διαχείριση της πανδημίας και πρόσθεσε: «βλέπουμε μια κυβέρνηση που αρνείται να αναλάβει τις ευθύνες της και ρίχνει την ευθύνη στην αντιπολίτευση, αυτό δεν είναι μια υπεύθυνη στάση».
Σημείωσε, ακόμη, ότι από τον Νοέμβριο ο ίδιος είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου και είχε ζητήσει από τον πρωθυπουργό να αναλάβει την πρωτοβουλία συνεννόησης των πολιτικών δυνάμεων με ένα σχέδιο και κοινό υπουργό υγείας, «αλλά εκείνος αρνήθηκε».
Σχετικά με το πολιτικό μορατόριουμ που ζήτησε χτες να υπάρξει «για να δούμε τι μπορεί να σωθεί παρά τα όσα έχουν γίνει», όπως είπε, τόνισε ότι η κυρίαρχη πολιτική ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση και τον πρωθυπουργό που έχουν τη δυνατότητα να ορίζουν την ατζέντα της συνεννόησης ή της αντιπαράθεσης. Προσέθεσε ότι σε αυτούς τους πέντε μήνες lockdown η κυβέρνηση έχει περάσει νομοσχέδια «που εγείρουν μεγάλες αντιδράσεις», πράγματα που δεν θα έπρεπε να εισαχθούν σε μια τέτοια περίοδο εξαναγκαστικής περιστολής ελευθεριών, όπως είπε.
Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και για τις διαδηλώσεις και αφού επανέλαβε τα επιστημονικά συμπεράσματα πως δεν υπάρχει διασπορά του ιού εάν τηρούνται όλα τα μέτρα και υπογράμμισε ότι «ο κόσμος βγαίνει στον δρόμο, γιατί αισθάνεται να περιορίζεται η ανάσα του, να περιορίζονται τα δικαιώματα. Ήταν μια αντίδραση στην υπερβάλλουσα αστυνομική αυθαιρεσία και βία. Η αντίδραση αυτή ήταν μια αντίδραση υγιής».
«Οι διαδηλωτές δεν ξύπνησαν μια ημέρα και είπαν πάμε να διαδηλώσουμε. Είδαν τους αστυνομικούς να δέρνουν κόσμο κάτω από το σπίτι του» σημείωσε, κατηγορώντας τον πρωθυπουργό ότι ενώ έχει τέσσερα χρόνια διακυβέρνησης έχει φέρει μέσα σε έξι μήνες αντιδραστικά νομοσχέδια που προκάλεσαν τις διαμαρτυρίες.
Σχετικά με τις προθέσεις της κυβέρνησης για χαλάρωση των μέτρων, ο Α. Τσίπρας, εκτίμησε ότι εάν δεν υπάρχει συγκεκριμένο σχέδιο σε 15 ημέρες η ήδη τραγική κατάσταση θα επιβαρυνθεί ακόμη περισσότερο, ενώ κατηγόρησε τον Κυριάκο Μητσοτάκη πως όταν ο ίδιος πηγαίνει πότε στην Ικαρία και πότε στην Πάρνθη, οι πολίτες δεν μπορούν να τον εμπιστευθούν.
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να ζητήσει εκλογές, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης ξεκαθάρισε «δεν ζητάμε εκλογές γιατί είμαστε σοβαρή πολιτική δύναμη. Με 7.500 νεκρούς και πάνω από 600 διασωληνωμένους είναι δυνατόν να ζητήσουμε εκλογές; Θέλουμε να βρεθούμε στη διακυβέρνηση όχι για την εξουσία, αλλά γιατί θέλουμε να δημιουργήσουμε».
«Δεν με προβληματίζουν οι δημοσκοπήσεις. Πιστεύετε ότι ο πολίτης σκέφτεται με όρους εκλογών; Θέλουν να τελειώσει το βάσανο, θέλουν να αλλάξει η ζωή τους.
Αποτυπώνεται η αγανάκτηση και η οργή του κόσμου. Έχουμε κι εμείς μια εικόνα των δημοσκοπήσεων. Αυτό το ανέκδοτο με ορισμένες δημοσκοπήσεις να βγαίνουν κάθε φορά που η κυβέρνηση βρίσκεται υπό πίεση» είπε ο Α. Τσίπρας για να προειδοποιήσει ότι υπάρχει ένας κίνδυνος να δημιουργηθεί ένα ρεύμα αντιπολιτικής και απαξίωσης, όπως την περίοδο 2010-2012.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ξεκαθάρισε ότι σε περίπτωση επανόδου στην εξουσία θα καταργήσει τον νόμο Κεραμέως.
«Θα αναβαθμίσουμε την Παιδεία με αύξηση των εισακτέων, θα δημιουργήσουμε ένα σώμα φύλαξης των Πανεπιστημίων που θα υπάγεται στο υπουργείο Παιδείας και στους πρυτάνεις. Το βασικό πρόβλημα είναι η υποχρηματοδότηση και η έλλειψη καθηγητών» σχολίασε σχετικά.
Ο Αλέξης Τσίπρας τοποθετήθηκε και για το ζήτημα Κουφοντίνα επισημαίνοντας «λυπάμαι που έχουμε αναγάγει έναν τρομοκράτη σε ρυθμιστικό παράγοντα της πολιτικής ζωής. Εγώ να δεχθώ όπου ο ΣΥΡΙΖΑ έχει κάνει λάθος, η δήλωση Δρίτσα ήταν ατυχής, το παραδέχθηκε και ο ίδιος. Το πανό “Γεννήθηκα 17 Νοέμβρη” δεν είχε στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ. Κινητοποιηθήκαμε απέναντι σε έναν κίνδυνο. Ο κίνδυνος ήταν η ηρωοποίηση ενός τρομοκράτη. Αυτό είπα: Αλλάξτε στάση μην φτάσουμε εκεί. Δεν χρειάζεται να πω ότι οι αξίες της Αριστεράς δεν έχουν καμία σχέση με τις αξίες της τρομοκρατίας».
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου