Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Εμπόριο ελπίδας με άρση μέτρων, παρά τις συνθήκες πολέμου στις ΜΕΘ

 Εμπόριο ελπίδας με άρση μέτρων, παρά τις συνθήκες πολέμου στις ΜΕΘ

Μονάδα ΜΕΘ στο νοσοκομείο «Σωτηρία»

AP Photo/Thanassis Stavrakis



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Η κατάσταση στα νοσοκομεία της χώρας και κυρίως στην Αττική είναι στο απροχώρητο, η χθεσινή εφημερία στην μεγαλύτερη περιφερειακή ενότητα της χώρα ήταν από τις χειρότερες στην εποχή της πανδημίας, κι όμως το εμπόριο ελπίδας με το βλέμμα στο Πάσχα συνεχίζεται.

Σύμφωνα με τα μέχρι στιγμής στοιχεία η εφημερία είχε ρεκόρ 276 εισαγωγών ασθενών με τις ΜΕΘ, πλέον να έχουν πληρότητα στο 90% και τα νοσοκομεία της Αθήνας να ασφυκτιούν, με πολλά από αυτά να μην έχουν καμία διαθέσιμη κλίνη για περιστατικά  Covid.

Χαρακτηριστικό είναι αυτό που τονίζει ο πρόεδρος της ΠΟΕΔΗΝ, Μιχάλης Γιαννάκος, ο οποίος ανέφερε, σύμφωνα με την ΕΡΤ, ότι νοσοκομεία νοσηλεύουν δεκάδες περιστατικά χωρίς να διαθέτουν ούτε μία κλίνη, όπως συμβαίνει σε Τζάννειο, Αμαλία Φλέμινγκ, Αλεξάνδρα, Παμμακάριστο.

Με βάση τα στοιχεία της ΠΟΕΔΗΝ στα νοσοκομεία της 2ης ΥΠΕ όλες οι ΜΕΘ είναι κατειλημμένες: 

  • Θριάσιο: 17 ασθενείς στις 17 κλίνες (δύο διασωληνωμένοι εκτός ΜΕΘ)
  • Αττικό:. 43 ασθενείς στις 43 κλίνες.
  • Ασκληπιείο: 12 ασθενείς στις 12 κλίνες (δύο διασωληνωμένος εκτός ΜΕΘ)

Στην 1η ΥΠΕ γεμάτες οι ΜΕΘ

  • Αγία Όλγα με 9 ασθενείς
  • Σισμανόγλειο με 14 ασθενείς
  • Ερυθρός με 14 ασθενείς
  • Γεννηματάς με 16 ασθενείς
  • ΝΙΜΙΤΣ με 6 ασθενείς
  • Ελπίς με 6 ασθενείς
  • Ιπποκράτειο με 7 ασθενείς

Στον Ευαγγελισμό υπάρχουν 10 κλίνες και 5 στο ΚΑΤ αλλά και στο Σωτηρία 

Οι εκτιμήσεις, μάλιστα, των ειδικών αναφέρουν ότι οι επόμενες ημέρες θα φέρουν περισσότερα κρούσματα, καθώς ο ιός παρουσιάζει ήπια αυξητική τάση, κάτι που σημαίνει ότι ο αριθμός των διασωληνώσεων θα κινηθεί ανοδικά μέσα στην εβδομάδα.

Lockdown μέχρι τις 22 Μαρτίου και… βλέπουμε

Με βάση τα παραπάνω δεδομένα κι ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να μην έχει πειστικές απαντήσεις γιατί μετά τόσες εβδομάδες lockdown τα κρούσματα συνεχίζουν να αυξάνονται, ο στόχος για άρση των μέτρων θεωρείται δεδομένο ότι θα παραταθεί για τουλάχιστον μέχρι τις 22 Μαρτίου.
Χαρακτηριστική  η δήλωση του πρύτανη του ΕΚΠΑ, Αθανάσιου Δημόπουλου, ο οποίος σημείωσε ότι έτσι όπως είναι η κατάσταση «δεν μπορούμε να σκεφτόμαστε χαλάρωση του lockdown.

«Με 2.000 κρούσματα την ημέρα και το σύστημα υγείας στα όριά του δεν μπορούμε να μιλάμε για μέτρα χαλάρωσης», ανέφερε μιλώντας στο Mega.

Σημείωσε επίσης πως οι μεταλλάξεις του κορωνοϊού αποτελούν τον «μοχλό» του τρίτου κύματος της πανδημίας στην Ελλάδα.

Από την πλευρά του ο καθηγητής νανοτεχνολογίας του ΑΠΘ, Στέργιος Λογοθετίδης έκανε πρόβλεψη για κορύφωση των διασωληνώσεων την Καθαρά Δευτέρα, θεωρώντας πιθανό να υπάρξει ένας αριθμός της τάξης των 550 διασωληνωμένων. Υπογράμμισε δε ότι με βάση τα τωρινά δεδομένα δεν θα πρέπει να υπάρξει κανένα άνοιγμα πριν από τις 22 Μαρτίου. 

Τον αριθμό των διασωληνωμένων έως τα τέλη Μαρτίου ανεβάζει σε πάνω από 600 ο καθηγητής Πνευμονολογίας στο Πανεπιστήμιο Κρήτης, Νίκος Τζανάκης. 

Στο ίδιο έργο θεατές

Παρά τα δραματικά στοιχεία η κυβέρνηση εμμένει στο ίδιο τροπάρι με υπουργούς και στελέχη να επαναλαμβάνουν το, μονότονο πλέον, «οι επόμενες δύο εβδομάδες θα είναι κρίσιμες» και να επιχειρεί να δημιουργήσει ελπίδες για χαλάρωση πριν το τέλος του Μαρτίου.

Με αυτόν τον σκοπό ο υπουργός Επικρατείας, Γιώργος Γεραπετρίτης, δήλωνε, χθες στο Mega ότι σκοπός της κυβέρνησης είναι εντός του Μαρτίου να ανοίξει σταδιακά η αγορά και η κοινωνία. 

Βέβαια, με την παράταση του lockdown έως τις 22 Μαρτίου να θεωρείται δεδομένη, παραμένει άγνωστο το πού αντλεί ο κ. υπουργός τη συγκεκριμένη αισιοδοξία.

Ανάλογες δηλώσεις για το θέμα του εμβολιασμού έκανε και ο γ.γ. Συντονισμού Θανάσης Κοντογεώργης, ισχυριζόμενος ότι μέσα στον Απρίλιο θα γίνουν όσοι εμβολιασμοί έχουν πραγματοποιηθεί μέσα στο πρώτο τρίμηνο του 2021. 

Επισήμανε, ακόμη, ότι τις επόμενες ημέρες θα ανακοινωθεί πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα του εμβολιασμού για τις ευπαθείς ομάδες, αλλά και τους πολίτες 70-74 ετών και 65-69 ετών. 

«Επιστρατεύουν» τον Μαργαρίτη Σχοινά, ενώ ο Κικίλιας συσκέπτεται

Μέσα σε αυτό το κλίμα, σήμερα, πραγματοποιήθηκε νέα έκτακτη σύσκεψη υπό τον υπουργό Υγείας για την κατάσταση στο ΕΣΥ, με τον Βασίλη Κικίλια να δηλώνει ότι το φαινόμενο των μεταλλάξεων δημιουργεί νέα δεδομένα.

«Πάντα μας απασχολούν οι μεταλλάξεις. Οι επιστήμονες παγκοσμίως παρακολουθούν το φαινόμενο. Γνωρίζω ότι όλοι έχουμε προσπαθήσει πολύ και υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες, όμως υπάρχει και η ελπίδα των εμβολίων που την βλέπουμε μπροστά μας. Είμαι πεπεισμένος πως θα τα καταφέρουμε» τόνισε και έσπευσε να προαναγγείλει νέα κυβερνητικά δώρα προς τον ιδιωτικό τομέα σημειώνοντας «εξετάζουμε και την υλοποίηση και άλλων συνεργασιών με τον ιδιωτικό τομέα για να αντιμετωπίσουμε την πίεση που δέχεται το σύστημα Υγείας στην Αττική».

Κι ενώ η κυβέρνηση βάλλεται πανταχόθεν για την δραματική κατάσταση του ΕΣΥ και τη βατερλό στη διαχείριση της πανδημίας, τις τελευταίες ημέρες έχει επιστρατευθεί και ο Ευρωπαίος Επίτροπος, Μαργαρίτης Σχοινάς, για να προσπαθήσει, μέσω του θεσμικού του ρόλου, να «ωραιοποιήσει» το αφήγημα περί ελληνικής/κυβερνητικής επιτυχίας.

Έτσι, σήμερα, ο Μ. Σχοινάς, μετά το μπαράζ θετικών δηλώσεων των τελευταίων ημερών, έσπευσε να μας ενημερώσει ότι η «Ελλάδα κάνει ένα θαύμα». Ο Επίτροπος επισκέφθηκε μαζί με τον υπουργό Υγείας τις Κινητές Ομάδες Υγείας του ΕΟΔΥ που πραγματοποιούν δωρεάν δειγματοληπτικούς ελέγχους στην πλατεία Συντάγματος.

«Η Ελλάδα μπορεί να είναι μια μικρή χώρα, αλλά «κάνει ένα θαύμα και οι ΚΟΜΥ είναι σύμβολο μιας Ευρώπης που είναι κοντά στον πολίτη όπου κι αν ζει. Αυτά τα 500 οχήματα επισκέπτονται όλη τη χώρα κάνουν τεστ και συμμετέχουν στον εμβολιασμό και αποτελούν ότι πιο καλοξοδεμένο θα μπορούσε να κάνει η Ευρωπαϊκή Ένωση με τα χρήματα της » δήλωσε σχετικά.

Τριπλή άνοδος σε κρούσματα, διασωληνωμένους και θανάτους

Υπενθυμίζεται ότι χθες, Σάββατο, ο ΕΟΔΥ ανακοίνωσε ότι τα νέα εργαστηριακά επιβεβαιωμένα κρούσματα της νόσου που καταγράφηκαν τις τελευταίες 24 ώρες είναι 2.301. Υπενθυμίζεται ότι χθες είχαν ανακοινωθεί 2.215 νέες μολύνσεις. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων ανέρχεται σε 203.978 (ημερήσια μεταβολή +1.1%), εκ των οποίων 51,7% είναι άνδρες. 

Παράλληλα, εντείνεται η πίεση στα νοσοκομεία της χώρας και ειδικά αυτά της Αττικής, καθώς ο αριθμός των ασθενών που νοσηλεύονται διασωληνωμένοι σε ΜΕΘ ανέβηκε σε 452 (69,5% άνδρες). Η διάμεση ηλικία τους είναι τα 68 έτη. To 84,7% έχει υποκείμενο νόσημα ή/και ηλικία 70 ετών και άνω. Οι εισαγωγές
νέων ασθενών Covid-19 στα νοσοκομεία της επικράτειας είναι 356 (ημερήσια μεταβολή -11,44%). Ο μέσος όρος εισαγωγών του επταημέρου είναι
337 ασθενείς.

Επίσης, άλλοι 41 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τον κορονοϊό το τελευταίο 24ωρο (την Παρασκευή είχαν ανακοινωθεί 32 θάνατοι), με τον συνολικό αριθμό των θυμάτων από την πανδημία να ανέρχεται πλέον σε 6.705.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χαμενεΐ: Η Δύση πρέπει να «εξαφανιστεί» από την περιοχή – Δεν φέρνει ούτε ηρεμία ούτε ειρήνη

  Κοσμος 02 Οκτωβρίου 2024 | 15:05 Χαμενεΐ: Η Δύση πρέπει να «εξαφανιστεί» από την περιοχή – Δεν φέρνει ούτε ηρεμία ούτε ειρήνη Ο Αγι...