Κυριακή 7 Μαρτίου 2021

Δ. Κουτσούμπας: Τέσσερα κομβικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

 Δ. Κουτσούμπας: Τέσσερα κομβικά μέτρα για την αντιμετώπιση της πανδημίας

EUROKINISSI



Ακολουθήστε μας στο Google news 

Ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δημήτρης Κουτσούμπας, σε συνέντευξή του στην ιστοσελίδα «NEWS 247» τονίζει ότι «η πανδημία δεν αναχαιτίζεται μόνο με περιοριστικά -και πολλές φορές- αντιφατικά μέτρα», αλλά αντιμετωπίζεται «με μέτρα προστασίας στους χώρους δουλειάς, στα μέσα μαζικής μεταφοράς, σε δομές υγείας - πρόνοιας, στα σχολεία, με ενίσχυση, του δημόσιου συστήματος υγείας, με πραγματική επίταξη του ιδιωτικού τομέα, με επιτάχυνση των διαδικασιών εμβολιασμού και πρόσβαση σε όλα τα διαθέσιμα εμβόλια».

Μιλά για τις συγκεκριμένες προτάσεις που έχει καταθέσει το ΚΚΕ, σημειώνοντας ότι «αυτές οι προτάσεις έχουν ένα βασικό προαπαιτούμενο: τη σύγκρουση με την “ιερή αγελάδα” - επιχειρηματική δράση στον χώρο της Υγείας και του φαρμάκου, που ειδικά μέσα στην πανδημία έδειξε όλο τον παρασιτικό και επιζήμιο χαρακτήρα του».

Τονίζει ότι «αν θέλουμε να μιλήσουμε για σύστημα Υγείας που θα ικανοποιεί τις λαϊκές ανάγκες πρέπει να μιλήσουμε για ένα αποκλειστικά δημόσιο και δωρεάν σύστημα υγείας με κατάργηση κάθε επιχειρηματικής δραστηριότητας. Αυτός ακριβώς είναι ο πυρήνας της πρότασης του ΚΚΕ για την υγεία του λαού και συνολικά της αντίληψής του για την οργάνωση της κοινωνίας».

Ο Δ. Κουτσούμπας αναφέρεται στην μεγάλη επιδείνωση των όρων με τους οποίους δουλεύουν οι εργαζόμενοι και ιδιαίτερα οι νέοι, προσθέτοντας:«Οι αλλαγές στους όρους δουλειάς και ζωής της εργατικής τάξης μας απασχολούν ουσιαστικά. Μάλιστα, εν όψει του 21ου Συνεδρίου του ΚΚΕ, το ένα από τα τρία κείμενα που θέτει η Κεντρική Επιτροπή προς συζήτηση σε όλο το κόμμα αλλά και σε κάθε άνθρωπο καλής θέλησης, αφορά ακριβώς την ταξική διάρθρωση της ελληνικής κοινωνίας, την κατάσταση της εργατικής τάξης και του κινήματος της και ασφαλώς την παρέμβαση του κόμματος».

«Η ελπίδα για τους εργαζόμενους είναι να δυναμώσουν την οργάνωσή τους στα σωματεία, να ξεδιπλώσουν μία μεγάλη εργατική-λαϊκή αντεπίθεση διεκδικώντας τα σύγχρονα δικαιώματά τους. Το ΚΚΕ έχει πρόγραμμα και σχέδιο για μία νέα κοινωνική οργάνωση, έτσι ώστε τα μεγάλα επιτεύγματα της επιστήμης και της τεχνολογίας να υπηρετήσουν τον εργαζόμενο άνθρωπο και τις ανάγκες της πλειοψηφίας της κοινωνίας. Σοσιαλισμός με μία λέξη» τονίζει.

Είπε ότι πραγματικό ανάχωμα για να μην στραφεί κόσμος προς την ακροδεξιά ή φασιστικά μορφώματα, «μπορεί να αποτελέσουν τα εργατικά σωματεία, οι φορείς του λαϊκού κινήματος και της νεολαίας που απομονώνουν παντού αυτά τα μορφώματα αλλά κυρίως βάζουν στο στόχαστρο το ίδιο το σύστημα του κεφαλαίου και τις κυβερνήσεις του».

Ως προς την πρωτοβουλία του ΚΚΕ με αφορμή την απαγόρευση των εκδηλώσεων για το Πολυτεχνείο, είπε ότι «το ΚΚΕ δεν θα σταματήσει να παίρνει πρωτοβουλίες, ώστε ο λαός και η νεολαία με μαζικούς όρους να παλεύουν για το δίκιο τους, αψηφώντας άδικες απαγορεύσεις. Οτιδήποτε άλλο, όπως συνεργασία με άλλα κόμματα -που δεν είναι μάλιστα άμοιρα της απαράδεκτης κατάστασης στον τομέα της καταστολής και των λαϊκών ελευθεριών- δεν έχει σχέση με την αντίληψη του ΚΚΕ για τις αναγκαίες συμμαχίες σε κοινωνικό επίπεδο σε αντικαπιταλιστική - αντιμονοπωλιακή κατεύθυνση».

Σε ό,τι αφορά τους νόμους για τις διαδηλώσεις και την αστυνομία στα πανεπιστήμια, σημειώνει ότι «η κρατική καταστολή έχει ανέβει επίπεδο, γιατί έχουν ανέβει επίπεδο οι επιδιώξεις της άρχουσας τάξης και η στρατηγική της ΕΕ».

«Ο νόμος Κεραμέως-Χρυσοχοϊδη διαμορφώνει ένα πανεπιστήμιο που, όλο και περισσότερο, λειτουργεί για τις μεγάλες επιχειρήσεις. Αυτό το “προϊόν” θα προστατεύει η πανεπιστημιακή αστυνομία, επιδιώκοντας παράλληλα να παγώσει την δράση των συλλόγων φοιτητών, εργαζομένων, καθηγητών» προσθέτει.

Επισημαίνει ότι «το θέμα είναι η ανασφάλεια και η οργή να μετατρέπονται σε συνειδητή, οργανωμένη δράση, σε μία μεγάλη κοινωνική συμμαχία που θα στοχεύει σωστά: στο σύστημα, την ΕΕ, τις κυβερνήσεις που τους υπηρετούν. Σε αυτήν την υπόθεση το ΚΚΕ δίνει όλες τους τις δυνάμεις».

Ερωτηθείς για τους χειρισμούς της κυβέρνησης στην απεργία πείνας του Δ. Κουφοντίνα και την θέση του ΚΚΕ, είπε ότι «το ΚΚΕ υπερασπίζεται τα δικαιώματα όλων των κρατουμένων για αξιοπρεπείς συνθήκες κράτησης, προστασίας της υγείας, άδειες, δυνατότητα εργασίας, εκπαίδευσης. Από αυτή τη σκοπιά είναι αντίθετο σε κάθε διακριτική κι αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος οποιουδήποτε κρατουμένου, η οποία παραβιάζει ακόμη και τη σημερινή ψευδεπίγραφη “σωφρονιστική” νομοθεσία. Από αυτήν την αφετηρία το ΚΚΕ έχει αντιταχτεί στην αυθαίρετη μεταχείριση σε βάρος του συγκεκριμένου πολυισοβίτη, του οποίου οι πράξεις έχουν καταδικαστεί, ηθικά και πολιτικά, από τον ελληνικό λαό. Κι αυτό γιατί αυτές οι πράξεις λειτούργησαν σε όλες τις περιπτώσεις και αξιοποιήθηκαν ως προβοκάτσιες, αφενός για να συκοφαντηθεί το λαϊκό κίνημα, η επαναστατική ιδεολογία και δράση και αφετέρου ως “βολικό άλλοθι” για την δημιουργία ενός αντιδραστικού νομοθετικού πλαισίου, όπως οι “τρομονόμοι”, που στρέφεται κατά της δράσης του οργανωμένου εργατικού λαϊκού κινήματος».

«Θεωρούμε ότι η κυβέρνηση θεωρεί το συγκεκριμένο θέμα “έδαφος” για να νομιμοποιήσει στη συνείδηση του λαού την επίδειξη δύναμης και κρατικού αυταρχισμού. Μάλιστα, ενέργειες ή δηλώσεις, όπως αυτές του βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, Δρίτσα ρίχνουν νερό στο μύλο της κυβέρνησης και της κρατικής καταστολής, που τελικό αποδέκτη έχει τον λαό» προσθέτει.

Ως προς την υπόθεση Λιγνάδη, είπε ότι ο πρωθυπουργός έχει πολιτικές ευθύνες «αφού ήταν σε γνώση του οι χειρισμοί της υπουργού Πολιτισμού στο συγκεκριμένο θέμα».

Προσθέτει ότι «ανάλογα περιστατικά σεξουαλικής ή άλλης μορφής εργοδοτικής βίας υπάρχουν γενικευμένα και σε άλλους εργασιακούς χώρους. Όμως, δεν βλέπουν το φως της δημοσιότητας, παρά τις δεκάδες καταγγελίες εργαζόμενων, σωματείων».

Προσθέτει ότι «αυτή η κατάσταση μπορεί να αλλάξει χτίζοντας “ασπίδα προστασίας” μέσα στο συλλογικό αγώνα για να απαλλαγεί η εργαζόμενη, κάθε νέα και νέος από τους οικονομικούς και κοινωνικούς καταναγκασμούς που “βιάζουν” τα όνειρά τους».

Αναφορικά με την επόμενη μέρα σε σχέση με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις αναφέρει ότι το ΚΚΕ «στηρίζει έμπρακτα τους αυτοαπασχολούμενους, καταθέτοντας μια ολοκληρωμένη πρόταση νόμου απαιτώντας τα αυτονόητα: γενναία διαγραφή χρεών των επαγγελματιών, μείωση της φορολογίας τους και επιστροφή σε αφορολόγητο, επιδότηση ατομικών ασφαλιστικών εισφορών, αποζημίωση 1.000 ευρώ για κάθε μήνα περιοριστικών μέτρων, αφορολόγητο όριο στα 12.000 ευρώ εισόδημα κοκ».

Σε ό,τι αφορά τις σχέσεις Ελλάδας-Τουρκίας επισημαίνει, μεταξύ άλλων ότι «η οικοδόμηση σχέσεων ειρήνης, φιλίας, αμοιβαίου οφέλους μεταξύ των δύο γειτονικών λαών -γιατί αυτό θα αποτελούσε θετική εξέλιξη- προϋποθέτει την αποδέσμευση της χώρας από τα συμφέροντα και τους σχεδιασμούς του ΝΑΤΟ και της ΕΕ, αλλά και ότι η συνεργασία των λαών, θα γίνεται με κριτήριο της εργατικές-λαϊκές ανάγκες κι όχι τα συμφέροντα μιας "χούφτας" εκμεταλλευτών».

Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι το ΚΚΕ ξεπέρασε τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω πανδημίας «με τη δύναμη της οργάνωσης, της θέλησης, της συνειδητής τήρησης όλων των απαραίτητων μέτρων προστασίας και στα κομματικά γραφεία και στις δραστηριότητες και εκδηλώσεις που αναπτύσσουμε καθημερινά σε όλη την χώρα».

«Μου έχει λείψει, όπως και σε όλο τον ελληνικό λαό, οι φιλικές και συγγενικές παρέες, ένα γλέντι, ένα ταβερνάκι, αλλά κυρίως, προσωπικά εμένα μου έχει λείψει ένα θέατρο, μια μουσική σκηνή, μια εικαστική έκθεση» καταλήγει στη συνέντευξή του ο γγ της ΚΕ του ΚΚΕ.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Δημοσκόπηση - «καμπανάκι» για όλα τα κόμματα: Προηγείται η ΝΔ με 8,2 μονάδες

  Newsroom   Τετάρτη, 22 Ιανουαρίου 2025 20:33 38 SHARES Γυναίκα ασκεί το εκλογικό της δικαίωμα σε εκλογικό κέντρο της Αθήνας ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΑΛΕΞΑΝ...