Παρασκευή 12 Μαρτίου 2021

EMA για εμβόλιο AstraZeneca: Η σοβαρή αλλεργία προστέθηκε στις πιθανές παρενέργειες

 

ΕΥΡΩΠΗ
Λήψη σύντομου url
Εμβόλιο κορονοϊού (1616)
Βρείτε μας

Το εμβόλιο της AstraZeneca κατά του κορονοϊού εξετάζεται για περιστατικά θρομβώσεων, με τον EMA και τον ΠΟΥ να επισημαίνουν ότι δεν υπάρχουν στοιχεία που να συνηγορούν ότι κάποια παρτίδα προκάλεσε παρενέργειες.

Οι σοβαρές αλλεργίες πρέπει να προστεθούν στις πιθανές παρενέργειες του εμβολίου της AstraZeneca κατά του κορονοϊού καθώς ενδέχεται να εντοπίστηκε σύνδεση με αριθμό περιστατικών στη Βρετανία, ανακοίνωσε ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Φαρμάκων, EMA.

Η εξέλιξη έρχεται μία ημέρα μετά την ανακοίνωση του EMA ότι ερευνά ένα ξεχωριστό ζήτημα, τις θρομβώσεις που ώθησαν τη Δανία να αναστείλει τη χρήση των δόσεων, επισημαίνοντας ότι παραμένει ασφαλής η χρήση του.

Ο EMA αναφέρει χαρακτηριστικά ότι είχε «συστήσει ανανέωση στις πληροφορίες για το προϊόν προκειμένου να συμπεριληφθεί η αναφυλαξία και η υπερευαισθησία (αλλεργικές αντιδράσεις) στις παρενέργειες». 

«Η ανανέωση βασίστηκε στην εξέταση 41 εκθέσεων για πιθανή αναφυλαξία που παρατηρήθηκε μεταξύ των 5 εκατομμυρίων εμβολιασμών στο Ηνωμένο Βασίλειο» υπογραμμίζει η επιτροπή του EMA η οποία είναι υπεύθυνη για την αξιολόγηση των κινδύνων των φαρμάκων.

«Μετά από προσεκτική εξέταση των δεδομένων, (σ.σ. η επιτροπή) θεώρησε ότι είναι πιθανή μία σύνδεση με το εμβόλιο τουλάχιστον σε κάποια περιστατικά».

Ο EMA ανέφερε πάντως ότι η αναφυλαξία, ή αυτό που αποκαλείται «σοβαρές αλλεργικές αντιδράσεις», ήταν ήδη αυτό που αποκαλείται «γνωστή παρενέργεια που ίσως συμβεί, πολύ σπάνια, με τα εμβόλια». 

Οι πληροφορίες του εμβολίου της AstraZeneca αναφέρουν ήδη ότι οι άνθρωποι θα πρέπει να μένουν σε «στενή παρακολούθηση για τουλάχιστον 15 λεπτά» αφού λάβουν τη δόση για την περίπτωση αλλεργικών αντιδράσεων.

Ποιες χώρες προχωρούν σε αναστολή εμβολιασμών

Δανία, η Νορβηγία, η Ισλανδία, η Εσθονία, η Λετονία, η Λιθουανία και το Λουξεμβούργο, προχωρούν στην προσωρινή απαγόρευση της χορήγησης του εμβολίου κατά του κορονοϊού της AstraZeneca για προληπτικούς λόγους, όπως μετέδωσε το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Στις 8 Μαρτίου η Αυστρία είχε αναστείλει τη χρήση μιας παρτίδας δόσεων της AstraZeneca αφού μια 49χρονη νοσοκόμα πέθανε από «σοβαρά προβλήματα πήξης του αίματος» μερικές ημέρες μετά τη λήψη του εμβολίου. Ένας άλλος εμβολιασμένος ασθενής, που επί του παρόντος αναρρώνει, διαγνώστηκε με πνευμονική εμβολή.

Ωστόσο, ο EMA πρόσθεσε ότι δεν υπάρχουν πειστικά στοιχεία που να υποστηρίζουν τους ισχυρισμούς ότι η παρτίδα, με την ονομασία ABV5300, προκάλεσε παρενέργειες.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Εξαιρετικά τεταμένη κατάσταση!