"Ναυάγιο" η συμφωνία- Ξεκίνησε τις απειλές η ελληνική κυβέρνηση
Ασφυξία στην οικονομία
Ξεκίνησε την αντεπίθεση η ελληνική κυβέρνηση μετά την οριστική απόφαση των δανειστών να μην προχωρήσουν σε ανανέωση της ήδη υπάρχουσας συμφωνίας προς το καλύτερο για την Ελλάδα.
Σε σχέση με τις διαρροές Ευρωπαίου αξιωματούχου που είδαν το φως της δημοσιότητας περί μη ένταξης στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, κυβερνητικοί κύκλοι σχολίαζαν τα εξής:
«Τέτοιες διαρροές από Ευρωπαίους αξιωματούχους -αν και δεν είναι στην πρόθεσή τους- μας βοηθάνε τα μάλα. Διότι μας βγάζουν από το δίλημμα, αν θα δεχθούμε ή θα απορρίψουμε εκ νέου τις προτεινόμενες λύσεις στο Eurogroup, που αποτελεί εξάλλου και μη θεσμικό όργανο, ώστε να πάμε στη Σύνοδο Κορυφής».
Να τονιστεί ότι νωρίτερα χθες, ένας Ευρωπαίος αξιωματούχος είχε αποκλείσει ανοιχτά το ενδεχόμενο να ενταχθεί η Ελλάδα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, χωρίς προηγουμένως να έχει μπει το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο στο ελληνικό πρόγραμμα, όπως ανέφερε.
"Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα δεν νομίζω ότι θα προχωρήσει σε δική της ανάλυση βιωσιμότητας χρέους που θα ξεκλείδωνε το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης για την Ελλάδα. Τεχνικά και νομικά θα μπορούσε, αλλά δεν θα ήταν καλό, δεν θα έδινε αποτελεσματικό μήνυμα στις αγορές" τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος αξιωματούχος όταν ερωτήθηκε για αυτό το ενδεχόμενο.
Επιπλέον, υπογράμμισε ότι η "Η τεχνική αξιολόγηση έχει κλείσει, είναι ελάχιστα αυτά που έμειναν και θα τελειώσουν έως τις 15 Ιουνίου". Διευκρίνισε πάντως ότι η δόση δεν θα είναι 10 δισ. ευρώ, θα είναι κοντά στα 7 δισ. ευρώ.
Όταν ρωτήθηκε για τους φόβους που εκφράζει η ελληνική κυβέρνηση ότι αν δεν υπάρξει διευθέτηση του ελληνικού χρέους και επιστροφή στις αγορές δεν πρόκειται να ανακάμψει η οικονομία και να πιαστούν οι δημοσιονομικοί στόχοι, ο ίδιος είπε ότι ο στόχος για 2% ανάπτυξη φέτος έχει χαθεί λόγω του κακού πρώτου τριμήνου, αλλά τόνισε ότι ακόμη και χωρίς τη διευθέτηση του ελληνικού χρέους αν υπάρξει συμφωνία στις 15 Ιουνίου και ολοκληρωθεί η αξιολόγηση το κλίμα θα βελτιωθεί.
"Είμαι βέβαιος ότι θα υπάρξει διευθέτηση του χρέους» ανέφερε ο υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης Δημήτρης Παπαδημητρίου κατά τη διάρκεια της ομιλίας του στη Λαμία σήμερα το βράδυ.
Μιλώντας στην ημερίδα για το αναπτυξιακό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ για τη Φθιώτιδα ο κ. Παπαδημητρίου σημείωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία και απέρριψε συγχρόνως τις αιτιάσεις για την ύπαρξη τέταρτου μνημονίου καθώς είπε ότι «τέτοιο μνημόνιο δεν υπάρχει».
Ωστόσο αναφερόμενος στις οικονομικές εξελίξεις ο κ. Δημήτρης Παπαδημητρίου υπογράμμισε ότι «το 2017 είναι το πρώτο πραγματικά έτος εξόδου από την οικονομική κρίση που ταλαιπωρεί οχτώ ολόκληρα χρόνια τη χώρα» και μάλιστα χαρακτήρισε το 2017 ως «η πρώτη χρονιά ανάπτυξης της οικονομίας». Θεμελιώνοντας τη συγκεκριμένη θέση του κατά τη διάρκεια της ομιλίας του έκανε ιδιαίτερη αναφορά στη δυναμική αύξηση των εξαγωγών, την θεαματική προσέλευση τουριστών, τη σημαντική επέκταση της βιομηχανικής παραγωγής και την αύξηση του όγκου του λιανικού εμπορίου. Έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην «κλιμακούμενη - όπως είπε- προσέλκυση ξένων επενδύσεων» και στην αύξηση της μισθωτής απασχόλησης.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου