Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα βγει καθαρά στις αγορές «με το σπαθί της»

Χωρίς γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις»

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα βγει καθαρά στις αγορές «με το σπαθί της»

Τσίπρας: Η Ελλάδα θα βγει καθαρά στις αγορές «με το σπαθί της»
  (Φωτογραφία:  Eurokinissi )
  • 0
Αθήνα
«Η Ελλάδα δε θα βγει στις αγορές προστατευμένα και για επικοινωνιακούς λόγους. Θα βγει με το σπαθί της και με όρους βιώσιμης προοπτικής. Για αυτό και η Ελλάδα δε θα αναζητήσει το καλοκαίρι του 2018 πιστωτική γραμμή στήριξης με νέες δεσμεύσεις, δηλαδή ένα κεκαλυμμένο μνημόνιο για να αποχαιρετήσει το πρόγραμμα, αλλά μετά την απόφαση της 15ης Ιούνη, είμαστε βέβαιοι ότι θα βγει καθαρά και θα αποχαιρετήσει οριστικά τα μνημόνια» δήλωσε ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας μιλώντας στο συνέδριο του Economist.

Ο πρωθυπουργός διαβεβαιώσε ότι «το κουβάρι έχει ξεμπερδευτεί και πράγματι η Ελλάδα αποδεσμεύεται σταδιακά, αφήνοντας πίσω της την πολυετή ύφεση και διαμορφώνει τις συνθήκες για την έξοδο από τα προγράμματα στήριξης, την έξοδο από την επιτροπεία, με το δικό της σχέδιο για μια νέα Ελλάδα, πιο παραγωγική και πιο δίκαιη» .

Κλειδί για την ανάκτηση της αξιοπιστίας της χώρας ήταν, όπως είπε ο πρωθυπουργός, «η σταθερή υπεραπόδοση έναντι των δημοσιονομικών στόχων», κάτι που κατέστη δυνατό «δίχως να επαναλάβουμε τα αδιέξοδα και τις καταστροφικές συνέπειες μιας άνευ προηγουμένου επιθετικής δημοσιονομικής προσαρμογής, η οποία υλοποιήθηκε την περίοδο 2010-2014».

Ο κ. Τσίπρας είπε ότι δεν αρκεί για την Ελλάδα ένα πρόγραμμα που περιλαμβάνει συρρίκνωση μισθών, πλήρη απορρύθμιση της αγοράς εργασίας και εξάλειψη κάθε μορφής κοινωνικής προστασίας. Αντίθετα, είπε, χρειάζονται μεταρρυθμίσεις που θα αξιοποιούν στο μέγιστο δυνατό βαθμό τα ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα της χώρας: υψηλής ποιότητας προϊόντα, δίκτυα, υποδομές, τεχνογνωσία και πάνω απ' όλα ένα ανθρώπινο δυναμικό με γνώσεις και δεξιότητες.

Έθεσε δε ως στόχους «να δημιουργήσουμε νέες θέσεις εργασίας, με σταθερές σχέσεις εργασίας και αξιοπρεπείς αμοιβές, να αυξηθεί το διαθέσιμο εισόδημα, μέσω του μισθού, ώστε να συμπαρασύρει θετικά την ιδιωτική κατανάλωση που αποτελεί βασικό πυλώνα της οικονομικής δραστηριότητας, να βελτιώσουμε την παραγωγικότητα της εργασίας».

«Σταθερός στόχος για τη χώρα από εδώ και στο εξής, είναι να βελτιώσουμε την απόδοσή της ελληνικής οικονομίας, να ενισχύσουμε τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα και να αξιοποιήσουμε στο βέλτιστο βαθμό και το τελευταίο ευρώ του Έλληνα φορολογούμενου», υπογράμμισε.

Ο Αλ.Τσίπρας σημείωσε ότι «η ανεργία τα τελευταία δύο χρόνια έχει μια σαφή πτωτική τάση» και έθεσε ως στόχο να επιταχύνει το ρυθμό απoμείωσής της μέσω της επενδυτικής ανάκαμψης τόσο των εγχώριων όσο και των ξένων επενδύσεων.

Ως επιστέγασμα της όλης προσπάθειας «ήρθε και το κλείσιμο της 2η αξιολόγησης για να τερματίσει οριστικά μια περίοδο αβεβαιότητας, δίνοντας περισσότερη σαφήνεια γύρω από τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους για τα οποία πια δεσμεύονται οι εταίροι μας να τα υλοποιήσουν αμέσως μετά τη λήξη του προγράμματος, δηλαδή περίπου σε ένα χρόνο από σήμερα».

«Το πιο σημαντικό όμως στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup ήταν η ισχυρή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα να τερματίσει οριστικά τα προγράμματα στήριξης (…) Να μπορεί αυτοδύναμα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και συνακόλουθα αυτόνομα να προσδιορίζει τις οικονομικές της πολιτικές μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο» είπε.

Ως επιστέγασμα της όλης προσπάθειας της κυβέρνησης «ήρθε και το κλείσιμο της 2η αξιολόγησης για να τερματίσει οριστικά μια περίοδο αβεβαιότητας, δίνοντας περισσότερη σαφήνεια γύρω από τα απαραίτητα μέτρα ελάφρυνσης του ελληνικού χρέους» αλλά και ένα πλέγμα δράσεων για τη στήριξη της ανάπτυξης.

«Το πιο σημαντικό όμως στο κλείσιμο της αξιολόγησης και την απόφαση του Eurogroup ήταν η ισχυρή δέσμευση των εταίρων μας ότι θα πράξουν ό,τι χρειαστεί προκειμένου η Ελλάδα σε ένα χρόνο από σήμερα να τερματίσει οριστικά τα προγράμματα στήριξης». «Να μπορεί αυτοδύναμα να αποπληρώνει τις υποχρεώσεις της και συνακόλουθα αυτόνομα να προσδιορίζει τις οικονομικές της πολιτικές μέσα στο ευρωπαϊκό πλαίσιο».

«Η Ελλάδα χάρη στις προσπάθειες της και τη συμφωνία που πέτυχε για το χρέος γυρίζει σελίδα» είπε.

Πλέον το πρόγραμμα προσαρμογής φτάνει στο τέλος του, και είναι αυτή η κυβέρνηση που είναι αποφασισμένη να αναλάβει το έργο της ταχύτατης ολοκλήρωσης του. Χωρίς καθυστερήσεις και χωρίς άσκοπες αμφιταλαντεύσεις», τόνισε ο κ. Τσίπρας.

«Είναι πια καιρός για την Ελλάδα να σηκωθεί ξανά στα πόδια της», σημείωσε.

«Η Ευρώπη ως υπόθεση, αφορά τη συλλογική προοπτική των λαών της και δεν περιορίζεται όπως θέλει η συντηρητική αντίληψη στα όρια ενός οικονομικού ή γεωγραφικού χώρου», σημείωσε. «Σε αυτό το κρίσιμο τάιμινγκ, η Ελλάδα επιστρέφει, ανακτά την αξιοπιστία της, η φωνή της ισχυροποιείται και συμμετέχει με εποικοδομητικές προτάσεις σε όλα κρίσιμα ζητήματα που βρίσκονται εξέλιξη», τόνισε.

«Η επιστροφή μας στην κανονικότητα με σταθερά βήματα και η εμβάθυνση των μεταρρυθμίσεων και του παραγωγικού μετασχηματισμού θα συνοδευτεί από την εμπιστοσύνη της διεθνούς κοινότητας, οι επενδύσεις θα ανακάμψουν και η οικονομία θα αναπτύσσεται με βιώσιμους όρους, εξασφαλίζοντας αξιοπρεπή εργασία και ευημερία για τους πολίτες της. Αυτή τη δικαίωση αξίζουν οι κόποι και οι απώλειες μιας χαμένης σχεδόν δεκαετίας» κατέληξε ο πρωθυπουργός.
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...