Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ τινάζει στον αέρα μεγάλους φορολογικούς ελέγχους και καταργεί χιλιάδες πρόστιμα


Μπλόκο από το ΣτΕ σε εκβιασμούς με αναδρομικούς ελέγχους!…


Απόφαση-βόμβα του ΣτΕ τινάζει στον αέρα μεγάλους φορολογικούς ελέγχους και καταργεί χιλιάδες πρόστιμα


Αντισυνταγματικούς έκρινε τους αναδρομικούς φορολογικούς ελέγχους το Συμβούλιο της Επικρατείας, σύμφωνα με πληροφορίες. Η απόφαση του ΣτΕ ενδεχομένως να ανοίξει τον δρόμο για την ακύρωση των αποτελεσμάτων των φορολογικών ελέγχων που διενεργήθηκαν και διενεργούνται στις λίστες μεγαλοκαταθετών, όπως η λίστα Λανγκάρντ και η λίστα Μπόργιανς αλλά και στους εκβιασμούς που στήνονται με φορολογικές υποθέσεις πάνω από την πενταετία που σχεδόν κανένας δεν μπορεί να βρει στοιχεία για να ανταποκριθεί στους ελέγχους των μηχανισμών.
Η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας έκρινε αντισυνταγματικές τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής για τις υποθέσεις φοροδιαφυγής, κάτι που σημαίνει απώλεια εκατομμυρίων ευρώ για το Δημόσιο από τις λίστες μεγαλοκαταθετών, αλλά και άλλες υποθέσεις οικονομικού αντικειμένου.
Συγκεκριμένα, οι σύμβουλοι Επικρατείας αναφέρουν στην υπ. αριθμόν 1738/2017 απόφασης τους ότι εν όψει της συνταγματικής αρχής της αναλογικότητας «η παραγραφή πρέπει να έχει εύλογη διάρκεια ενόψει μάλιστα του ότι πλέον διευκολύνεται η διαδικασία ελέγχου, τόσο λόγω των σύγχρονων ηλεκτρονικών μεθόδων ελέγχου, όσο και λόγω του γεγονότος ότι πολλά δεδομένα που αφορούν την πάσης φύσεως οικονομική δραστηριότητα των φορολογουμένων (π.χ. εισόδημα από μισθωτές υπηρεσίες, τόκους καταθέσεων, κ.λπ.) εισάγονται στο σύστημα ηλεκτρονικής υποβολής των δηλώσεων φόρου εισοδήματος, χωρίς να χρειάζονται καμία ενέργεια εκ μέρους των φορολογουμένων. Ως εκ τούτου δεν δικαιολογείται ο καθορισμός μακρού χρόνου παραγραφής πέραν των χρονικών ορίων που όριζαν οι προϊσχύουσες διατάξεις, σε χρόνο κατά τον οποίο η φορολογική διοίκηση δεν διέθετε τα εργαλεία αυτά».
Επιπροσθέτως, αναφέρεται στην απόφαση, «η ταχύτητα των εξελίξεων σε όλους τους τομείς μεταξύ των οποίων και ο οικονομικός και ο επιχειρηματικός επιβάλλει προς προστασία του δημοσίου συμφέροντος την ταχύτητα κατά το δυνατόν εκκαθάρισης των υποχρεώσεων των φορολογουμένων, προκειμένου να προγραμματίζουν την οικονομική τους δραστηριότητα, να γνωρίζουν τις οφειλές τους επικαίρως και κατά τακτά και σχετικώς μικρά χρονικά διαστήματα διότι η συσσώρευση των οφειλών πολλών ετών, λόγω της μη παρόδου μακρού χρόνου διενέργειας ελέγχου για περισσότερα έτη και εκδόσεως των σχετικών καταλογιστικών πράξεων και η αξίωση συγχρόνου καταβολής αυτών, μπορεί να δημιουργήσει σοβαρά οικονομικά προβλήματα σε φυσικά και νομικά πρόσωπα».
Στην απόφαση επισημαίνεται ότι οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής παραβιάζουν τις συνταγματικές αρχές της αναλογικότητας, του κράτους δικαίου και της αρχής της ασφάλειας δικαίου, όπως και το άρθρο 78 του Συντάγματος περί φορολογίας.
Κατά τους δικαστές, με το να παρατείνεται διαδοχικώς ο χρόνος παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου λίγο πριν από την λήξη είτε της αρχικής παραγραφής είτε της προηγούμενης παρατάσεως, η θεσπιζόμενη με το άρθρο 84 παρ. 1 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος ως κανόνας πενταετής παραγραφή φαίνεται σαν να μην έχει πλέον σε καμία περίπτωση εφαρμογή για τις φορολογικές υποχρεώσεις που γεννήθηκαν κατά τις χρήσεις στις οποίες αφορούν.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...