Δευτέρα 26 Ιουνίου 2017

ΑΝΤΕ ΓΕΙΑ Μας αποκλείει τώρα από το QE ο Μάριο Ντράγκι! Πολύ αρνητική εξέλιξη για την οικονομία

Μας αποκλείει τώρα από το QE ο Μάριο Ντράγκι!

Πολύ αρνητική εξέλιξη για την οικονομία

Τα μέτρα για την ελάφρυνση του ελληνικού χρέους που αναφέρονται στην ανακοίνωση του Eurogroup της 15ης Ιουνίου δεν παρέχουν αρκετή διαύγεια για την διενέργεια μιας ανάλυσης βιωσιμότητας χρέους (DSA) από την ΕΚΤ, απαραίτητη προϋπόθεση για την συμμετοχή των ελληνικών ομολόγων στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, αναφέρει ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.
Υπό αυτό το πρίσμα, όπως αναφέρουν πηγές με γνώση των εξελίξεων, κομβική για την πορεία των πραγμάτων θα είναι η πίεση που ασκεί το ΔΝΤ να υπάρξει περαιτέρω «διαύγεια» στο θέμα του ελληνικού χρέους αμέσως μετά τις γερμανικές εκλογές και σίγουρα αρκετά πριν την λήξη του προγράμματος, δεδομένου ότι για να μετάσχει η χώρα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης θα πρέπει να είναι σε πρόγραμμα, καθώς αξιολογείται από τους οίκους αξιολόγησης πολύ κάτω από τις «επενδυτικές» βαθμίδες.
Κρίσιμη με τη σειρά της ως προς αυτό είναι η απόφαση που καλείται να πάρει το Εκτελεστικό Συμβούλιο του Ταμείο για το εάν ή όχι θα θέσει συγκεκριμένο χρονικό ορίζοντα στον οποίο θα κληθεί η ευρωπαϊκή πλευρά να εκπληρώσει την απαίτηση του Ταμείου για περισσότερη διαύγεια στο χρέος. Οπως είναι γνωστό σε ανάλογα προγράμματα «επί της αρχής» στο παρελθόν, σε κάποια υπήρχε συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα και σε κάποια όχι.
Η απάντηση Ντράγκι
Ο κεντρικός τραπεζίτης, σε επιστολή του προς τον Έλληνα ευρωβουλευτή Νίκο Χουντή, γράφει πως η ΕΚΤ λαμβάνει υπόψη την απόφαση του Eurogroup, την οποία όπως επισημαίνει βλέπει ως ένα βήμα προς την εξασφάλιση της βιωσιμότητας του χρέους, αλλά τονίζει πως παραμένουν οι αμφιβολίες για τη βιωσιμότητα του χρέους μέχρι να υπάρξουν περισσότερες λεπτομέρειες.
«O βαθμός λεπτομέρειας όσον αφορά τα μέτρα για το χρέος που αναφέρονται στη δήλωση της Ευρωομάδας της 15ης Ιουνίου 2017 εξακολουθεί να μην επαρκεί για την ορθή αξιολόγηση τόσο της ποσοτικής επίδρασης των μέτρων αυτών όσο και της χρονικής στιγμής κατά την οποία θα εκδηλωθεί ο αντίκτυπός τους στη δυναμική του ελληνικού δημόσιου χρέος σύμφωνα με διάφορα σενάρια.
Κατά συνέπεια, έως ότου δοθούν επαρκείς λεπτομέρειες για τα μέτρα που αφορούν το χρέος, εξακολουθούν να υφίστανται σοβαροί προβληματισμοί σχετικά με τη βιωσιμότητα του ελληνικού δημόσιου χρέους» υπογραμμίζει ο κ. Ντράγκι σε επιστολή του προς τον ευρωβουλευτή.
Αναφορικά με το πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, ο Μάριο Ντράγκι υπογραμμίζει ότι «θα αποφασίσει ανεξαρτήτως αν και με ποιον τρόπο θα διενεργηθούν αγορές ελληνικών κρατικών χρεογράφων στο πλαίσιο του προγράμματος PSPP με βάση τόσο τη βιωσιμότητα του χρέους (μόλις καταστεί δυνατή η ολοκλήρωση της σχετικής ανάλυσης) όσο και άλλα ζητήματα που αφορούν τη διαχείριση κινδύνων».
Σε ερώτηση του κ. Χουντή για το επιτόκιο με το οποίο η Ελλάδα θα μπορούσε να βγει στις αγορές χωρίς να επιδεινώσει την πορεία του χρέους, ο κ. Ντράγκι επισημαίνει πως αυτό δεν εξαρτάται μόνο από το μελλοντικό επιτόκιο, αλλά και από την διαφορά του από το ποσοστό ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας.
Ο κ. Ντράγκι υποστηρίζει ακόμα πως στην περίπτωση της Ελλάδας, είναι σημαντικό να εφαρμοστεί μια στρατηγική που θα ενισχύσει τους ισολογισμούς των τραπεζών, μέσω μιας μείωσης των μη εξυπηρετούμενων δανείων και άλλων μέτρων που απαιτούνται από το πρόγραμμα διάσωσης και τους στόχους του SSM. Όπως γράφει ο κεντρικός τραπεζίτης, αυτό είναι ένα σημαντικό μονοπάτι προς μια βιώσιμη μείωση του spread ανάμεσα στα επιτόκια που πληρώνει η Ελλάδα και η υπόλοιπη ευρωζώνη και θα στηρίξει την πιστωτική επέκταση στην ελληνική οικονομία.
Πηγή: euro2day.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...