Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

Ομολογία μετά... βασανιστηρίων για τη δολοφονία Νεμτσόφ

Ομολογία μετά... βασανιστηρίων για τη δολοφονία Νεμτσόφ

dadagev-nemtsov.jpg

Reuters / Maxim Shemeto
Την ομολογία του κύριου υπόπτου για τη δολοφονία του Μπορίς Νεμτσόφ, Ζαούρ Νταντάγεφ, απέσπασαν οι ρωσικές αρχές ασφαλείας, έπειτα από ημέρες συνεχών ανακρίσεων. 
Ωστόσο, όπως σημειώνουν στελέχη του Συμβουλευτικού Συμβουλίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων παρά τω Κρεμλίνω, έπειτα από επίσκεψη στη φυλακή, η ομολογία του είναι πιθανό να έγινε έπειτα από βασανιστήρια.
«Υπάρχουν λόγοι να πιστεύουμε ότι ο Σαούρ Νταντάγεφ ομολόγησε έπειτα από βασανιστήρια», δήλωσε ο Αντρέι Μπαμπούσκιν, ο οποίος επισκέφθηκε το Ρώσο Τσετσένο στο κελί του στη φυλακή της Μόσχας, μαζί με μία δημοσιογράφο, μέλος του Συμβουλίου.
«Δεν είμαστε σε θέση να δηλώσουμε ότι βασανίσθηκε... αλλά εντοπίσαμε πολλά τραύματα στο σώμα του», δήλωσε ο Μπαμπούσκιν διευκρινίζοντας ότι επρόκειτο κυρίως για πληγές από τις χειροπέδες στους καρπούς και στα πόδια, καθώς και για πληγές στα δάκτυλα των ποδιών.
Ο Ζαούρ Νταντάγεφ είναι πρώην μέλος των ειδικών δυνάμεων των τσετσενικών δυνάμεων ασφαλείας και δήλωσε στους επισκέπτες του ότι «πέρασε δύο ημέρες δεμένος και με έναν πάνινο σάκο στο κεφάλι» μετά τη σύλληψή του την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον Αντρέι Μπαμπούσκιν.
«Μού φώναζαν συνέχεια: Εσύ σκότωσες τον Νεμτσόφ; Απαντούσα ότι όχι», δήλωσε στους επισκέπτες του ο Νταντάγεφ και συμπλήρωσε ότι βρισκόταν μαζί με φίλο του τη στιγμή της σύλληψής του στην Ινγκουσετία. Οι αστυνομικοί «είπαν ότι αν ομολογούσα, θα με άφηναν ελεύθερο. Δέχθηκα σκεπτόμενος ότι έτσι θα σωζόμουν», δήλωσε ο κρατούμενος, σύμφωνα με τον Μπαμπούσκιν.
Ο Ζαούρ Νταντάγεφ συνελήφθη μαζί με τέσσερις άλλους υπόπτους και τού απαγγέλθηκαν τη Κυριακή κατηγορίες από δικαστήριο της Μόσχας βάσει της ομολογίας του. Οι συλλήψεις έγιναν μία περίπου εβδομάδα μετά τη δολοφονία του αντιφρονούντα και πρώην αντιπροέδρου της κυβέρνησης Μπορίς Νεμτσόφ με τέσσερις σφαίρες στην πλάτη κοντά στο Κρεμλίνο στις 27 Φεβρουαρίου.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Συγκλονιστική η ομιλία Καρυστιανού στο Ευρωκοινοβούλιο – Ανοίγει ο δρόμος για την δικαίωση των 57 θυμάτων του εγκλήματος των Τεμπών // ΒΙΝΤΕΟ

  19/03/2024 Ομόφωνα δεκτό έγινε από την Επιτροπή Αναφορών του Ευρωκοινοβουλίου το αίτημα αναφοράς που κατέθεσε χθες η Μαρία Καρυστιανού εκ ...