Τετάρτη 28 Ιουνίου 2017

Μια απόφαση του ΣτΕ που... γέρνει

Μια απόφαση του ΣτΕ που... γέρνει

symvoulio_epikrateias.jpg

Συμβούλιο της ΕπικτατείαςΆφεση αμαρτιών σε μεγαλοφοροφυγάδες – Αντισυνταγματική η παράταση παραγραφής φορολογικών αξιώσεων
Επιπλέον πονοκέφαλο στην κυβέρνηση προκαλεί η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας να χαρακτηρίσει αντισυνταγματικές τις συνεχείς παρατάσεις παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου. Η απόφαση αυτή δίνει συγχωροχάρτι σε ισχυρά οικονομικά συμφέροντα βάζοντας νέα εμπόδια στην προσπάθεια ελέγχου υποθέσεων μεγάλη φοροδιαφυγής.
Η Ολομέλεια του ΣτΕ, πρακτικά, έκρινε ότι παραγραφή είναι πενταετής σημειώνοντας ότι η παραγραφή σχετικών αξιώσεων θα πρέπει να «έχει συνολικά εύλογη χρονική διάρκεια». Η απόφαση αυτή επηρεάζει υποθέσεις που έχουν μεγάλο φορολογικό ενδιαφέρον, από τις οποίος το Δημόσιο περίμενε σημαντικά έσοδα, ενώ και η κυβέρνηση είχε επενδύσει ιδιαίτερα πολιτικά.
Μετά από αυτή την εξέλιξη οδηγούνται σε παραγραφή εκατοντάδες φορολογικές υποθέσεις, ενώ ανάμεσά τους είναι και εκείνες που αφορούν στις γνωστές «λίστες» καταθετών του εξωτερικού.
Δεν είναι, άλλωστε, τυχαίο ότι το ΣτΕ αποφάσισε με βάση προσφυγή μεγάλης εταιρείας εμπορίας πετρελαιοειδών, στην οποία είχαν επιβληθεί τεράστια πρόστιμα λόγο ανακριβών δηλώσεων (Αναλυτικό ρεπορτάζ στην έντυπη έκδοση της «ΕΦ.ΣΥΝ.»). 
Η Ολομέλεια του ΣτΕ εξηγεί περαιτέρω ότι «οι συνεχείς παρατάσεις παραγραφής των φορολογικών αξιώσεων αντίκεινται στην αρχή της ασφάλειας δικαίου, διατάξεις του άρθρου 78 του Συντάγματος, γιατί παρατείνουν την προθεσμία παραγραφής φορολογικών αξιώσεων του Δημοσίου αναγομένων σε ημερολογιακά έτη προγενέστερα του προηγουμένου της δημοσίευσης των σχετικών νόμων ετών».
Η «καυτή πατάτα», τώρα είναι πάλι στα χέρια της κυβέρνησης, καθώς είχε βασίσει μεγάλο κομμάτι της πολιτικής της στην πάταξη της φοροδιαφυγής, ιδιαίτερα για υποθέσεις... μεγάλων κυβικών. Το βέβαιο είναι ότι στο κυβερνητικό στρατόπεδο επικρατεί προβληματισμός.
Δεν είναι η πρώτη φορά που οι αποφάσεις του ΣτΕ έχουν... πολιτικές ουρές, καθώς και σε άλλες περιπτώσεις το Ανώτατο Συμβούλιο έχει προκαλέσει ερωτήματα. Χαρακτηριστικές είναι οι αποφάσεις για τα μνημόνια, τον ΕΝΦΙΑ, τις τηλεοπτικές άδειες και, φυσικά, το κλείσιμο της ΕΡΤ.
Διαβάστε το αναλυτικό ρεπορτάζ στην «Εφημερίδα των Συντακτών» που κυκλοφορεί.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...