Κυριακή 25 Ιουνίου 2017

Περιπλέκεται άσχημα η κατάσταση στη γειτονιά μας: Με εντολή Αλ-Σίσι η ρωσική Rosneft ξεκινά την αξιοποίηση του μεγαλύτερου κοιτάσματος στον κόσμο, το «Zohr»

Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017
Περιπλέκεται άσχημα η κατάσταση στη γειτονιά μας: Με εντολή Αλ-Σίσι η ρωσική Rosneft ξεκινά την αξιοποίηση του μεγαλύτερου κοιτάσματος στον κόσμο, το «Zohr»


Η Μόσχα μέσω του ρωσικού ενεργειακού κολοσσού Rosneft θα ξεκινήσει την έρευνα και αξιοποίηση του μεγαλύτερου κοιτάσματος στο κόσμο του αιγυπτιακού Zohr. Οι εκτιμήσεις ειδικών και της ιταλικής εταιρείας ENI πριν από δυο χρόνια, το χαρακτηρίζουν το «μεγαλύτερο στον κόσμο».

Η Αίγυπτος θα καταστεί κόμβος ενεργειακός της ευρύτερης περιοχής....

, αν και οι ανάγκες για εσωτερική κατανάλωση είναι τεράστιες λόγω των 80 εκατομμυρίων κατοίκων.

Το «παιχνίδι» αφορά την η πώληση του 30% του αιγυπτιακού κοιτάσματος στη ρωσική Rosneft, με απόφαση του προέδρου της Αιγύπτου Αλ- Σίσι.

Η Αίγυπτος φέρνοντας τους Ρώσους στην περιοχή θα αντιμετωπίσει σύντομα πολλές και σοβαρές «αναταράξεις» και θα απαιτηθεί πιθανότατα η παρουσία και του ρωσικού ναυτικού Μεσογείου αλλά και αερομεταφερόμενες δυνάμεις.

Η αιγυπτιακή ΑΟΖ συμπίπτει με την κυπριακή και την ελληνική τις οποίες απειλεί ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν , περιπλέκοντας την όλη κατάσταση.

Την ίδια στιγμή οι Αμερικανοί ενισχύουν την Σούδα διότι απλά θα έχουν τους Ρώσους πλέον στα «πόδια τους» βάζοντας «φωτιά» στην Ανατολική Μεσόγειο η οποία είναι ένα από τα πιο «καυτά σημεία» του πλανήτη.

Το πραγματικό σχέδιο των Ρώσων εφόσον ευοδωθούν οι έρευνες στο αιγυπτιακό κοίτασμα είναι η δημιουργία ρωσικής στρατιωτικής βάσης στην χώρα στα πρότυπα της εποχής του στρατηγού Νάσερ .

Αυτό το τεράστιο ενεργειακό κοίτασμα έχει «ανάγκη» στρατιωτικής δύναμης και αυτό το γνωρίζει καλά η Μόσχα αλλά και ο νυν πρόεδρος της Αιγύπτου, ο οποίος είναι Στρατηγός.

Έτσι πλέον η Μόσχα θα ελέγχει με τους «πυραύλους της» από την Κριμαία έως τον Βόσπορο και από την Αίγυπτο έως το Σουέζ αλλά και σε ολόκληρη την Ανατολική Μεσόγειο μαζί με το Αιγαίο, κοντράροντας τους δυτικούς στα όποια σχέδια τους.

Η επίσημη δικαιολογία για τα μεταφορά ρωσικών στρατευμάτων που θα αναπτυχθούν στις νέες στρατιωτικές βάσεις στην Αίγυπτο θα είναι η ισλαμική τρομοκρατία, ανεπίσημα οι υδρογονάνθρακες.

Ανεπίσημες όμως πηγές, σύμφωνα πάντα με τον ρωσικό τύπο, έκαναν γνωστό ότι τα ρωσικά στρατεύματα θα αναλάβουν εξολοκλήρου την επιμέλεια νυν αιγυπτιακής στρατιωτικής βάσης στην Αφρική, η οποία λίαν συντόμως θα είναι ρωσική, υπό το φως της επιδείνωσης της τρομοκρατίας και λόγω του εξοπλισμού των ισλαμιστών ανταρτών που δρουν στο Σινά.

Η ουσία όμως είναι ότι η ρωσική εταιρία βάζει μπροστά για την αξιοποίηση του κοιτάσματος με Zohr με στόχο την ευρωπαϊκή αγορά.

Ο διευθύνων σύμβουλος της Ρωσίας, Igor Sechen, δήλωσε ότι η παραγωγή του Zohr θα ξεκινήσει σύντομα .

Το κοίτασμα του Zohr θεωρείται ότι είναι το πιο πυκνό πεδίο φυσικού αερίου που βρέθηκε ποτέ στη Μεσόγειο, καθώς εκτιμάται ότι διαθέτει 850 δισεκατομμύρια εκατοστά φυσικού αερίου.

Πρόσφατα , ο Αιγύπτιος Υπουργός Πετρελαίου και Ορυκτών Πόρων, Tarek El Molla, επισκέφθηκε το Port Said Governorate για να επιθεωρήσει την πρόοδο των εργασιών στον τομέα Zohr ως μέρος της παρακολούθησης του νέου έργου ανάπτυξης φυσικού αερίου.

Μετά την επίσκεψη, ο El Molla δήλωσε ότι το έργο βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη και στις δύο πηγές γεωτρήσεων και στην κατασκευή ναυτιλιακού εξοπλισμού καθώς και στην επεξεργασία χερσαίων σταθμών, οι οποίοι θα χρησιμοποιηθούν για την παραλαβή και επεξεργασία του αερίου που εξάγεται από την Zohr.

Έτσι οι εξέδρες άντλησης φυσικού αερίου θα περιστοιχίζονται από ρωσικές και αιγυπτιακές ναυτικές δυνάμεις ,μην αφήνοντας την περιοχή από τα μάτια τους.

H Αίγυπτος μέσα σε όλα αυτά συνεχίζει το κολοσσιαίο εξοπλιστικό της πρόγραμμα βασιζόμενη πλέον σε κορυφαία ρωσικά οπλικά συστήματα και έτσι μετά τα επιθετικά ελικόπτερα Ka-52K και τα μαχητικά αεροσκάφη 4++ γενιάς MiG-35, ετοιμάζεται για προμήθεια των υπερσύγχρονων αρμάτων μάχης τύπου T-90MS.

Σύμφωνα με πηγές των αιγυπτιακών ΕΔ θα αποκτηθεί ένας αρκετά μεγάλος αριθμός που θα κυμαίνεται μεταξύ 400 και 500 αρμάτων μάχης.

Μιλάμε για τρομακτικές και συγχρόνως ραγδαίες εξελίξεις στην περιοχή οι οποίες αλλάζουν τα πάντα σε ότι γνωρίζαμε μέχρι σήμερα. Το ευχάριστο είναι ότι οι Τούρκοι δεν «κολλάνε» με κανέναν ..είναι μόνοι τους και στην «γωνία» των όποιων εξελίξεων.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

Χειμωνιάτικος ο καιρός σήμερα – Σε χαμηλά επίπεδα η θερμοκρασία Η πρόγνωση για όλη τη χώρα 23.11.2024 | 07:40

  Χειμωνιάτικος θα είναι ο καιρός σήμερα Σάββατο 23 Νοεμβρίου. Η θερμοκρασία θα κυμανθεί σε χαμηλά επίπεδα, ενώ οι άνεμοι θα πνέουν ισχυροί ...