Πέμπτη 29 Ιουνίου 2017

«Ευρωπαϊκή σύνταξη» για όσους κινούνται εντός ΕΕ σχεδιάζει η Κομισιόν

Παρουσίασε τις προτάσεις της

«Ευρωπαϊκή σύνταξη» για όσους κινούνται εντός ΕΕ σχεδιάζει η Κομισιόν

«Ευρωπαϊκή σύνταξη» για όσους κινούνται εντός ΕΕ σχεδιάζει η Κομισιόν
Ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ )
  • 0
Βρυξέλλες, Βέλγιο
Τη δημιουργία «ευρωπαϊκής σύνταξης» προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Η εκούσια αυτή ατομική σύνταξη απευθύνεται κυρίως σε πολίτες που μετακινούνται εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και θα επιτρέπει στους εργαζόμενους που κινούνται μεταξύ χωρών - μελών της ΕΕ να αποταμιεύουν σε ένα «ταμείο», ανεξαρτήτως της χώρας στην οποία εργάζονται.

Για να κάνουν τις συντάξεις αυτές πιο ελκυστικές, οι Βρυξέλλες προτείνουν στις εθνικές κυβερνήσεις να φροντίσουν να έχει το πανευρωπαϊκό προΐόν ευνοϊκές φορολογικές ρυθμίσεις. Παρ' όλο που υπήρξε η επιθυμία να υπάρξει συμφωνία για κοινή φορολογική πολιτική απέναντι σε αυτές τις νέες συντάξεις, αυτό δεν κατέστη εφικτό.

Θα πρέπει επίσης να υπάρχουν υψηλά επίπεδα διαφάνειας όσον αφορά τα τέλη, καθώς αυξάνεται η ανησυχία ότι όσοι αποταμιεύουν βρίσκονται στο σκοτάδι για τις χρεώσεις που λαμβάνονται από τις αποταμιεύσεις τους.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναφέρει ότι ελπίζει ότι η σύνταξη της ΕΕ θα ενθαρρύνει τους εργαζόμενους, ιδίως εκείνους που εκμεταλλεύονται την ελευθερία της ΕΕ να αποταμιεύουν. Μόνο το 27% των Ευρωπαίων ηλικίας μεταξύ 25 και 59 ετών έχουν εγγραφεί σε συνταξιοδοτικό προϊόν.

Η Κομισιόν εκτιμά ότι η πρότασή της θα δώσει στους παρόχους συνταξιοδοτικών υπηρεσιών τα μέσα για την προσφορά ενός απλού και καινοτόμου Πανευρωπαϊκού Ατομικού Συνταξιοδοτικού Προϊόντος (PEPP).

Τα PEPP θα έχουν τα ίδια βασικά χαρακτηριστικά οπουδήποτε πωλούνται στην ΕΕ και μπορούν να προσφέρονται από ευρύ φάσμα παρόχων, όπως ασφαλιστικές εταιρείες, τράπεζες, ταμεία επαγγελματικής συνταξιοδότησης, επιχειρήσεις επενδύσεων και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων. Θα συμπληρώνουν τις υφιστάμενες κρατικές, επαγγελματικές και εθνικές ατομικές συντάξεις, αλλά δεν θα αντικαταστήσουν ούτε θα εναρμονίσουν τα εθνικά καθεστώτα ατομικής συνταξιοδότησης.

Τα νέα προϊόντα θα ενισχύσουν επίσης το σχέδιο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για μια Ένωση Κεφαλαιαγορών, βοηθώντας να διοχετεύονται οι αποταμιεύσεις σε μακροπρόθεσμες επενδύσεις στην ΕΕ.

«Έχει τεράστιες δυνατότητες, καθώς θα προσφέρει στους αποταμιευτές σε ολόκληρη την ΕΕ περισσότερες επιλογές για τον σχηματισμό ενός συνταξιοδοτικού χρηματικού αποθέματος. Αυτό θα ενισχύσει τον ανταγωνισμό, επιτρέποντας σε περισσότερους παρόχους να προσφέρουν το προϊόν αυτό εκτός των εθνικών αγορών τους. Θα λειτουργήσει σαν ένα σήμα ποιότητας και έχω την πεποίθηση ότι το PEPP θα ευνοήσει επίσης τις μακροπρόθεσμες επενδύσεις στις κεφαλαιαγορές» δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν, Βάλντις Ντομπρόβσκις.

Ο αντιπρόεδρος Γίρκι Κατάινεν, αρμόδιος για την απασχόληση, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις και την ανταγωνιστικότητα, δήλωσε τα εξής: «Η σημερινή πρόταση αποτελεί ένα ακόμα παράδειγμα για τα οφέλη που μπορούν να προκύψουν από την υλοποίηση του σχεδίου δράσης της Επιτροπής για την Ένωση Κεφαλαιαγορών και την ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς κεφαλαίων στην ΕΕ. Τα πανευρωπαϊκά ατομικά συνταξιοδοτικά προϊόντα θα συμβάλουν στην προαγωγή του ανταγωνισμού μεταξύ των παρόχων συνταξιοδοτικών υπηρεσιών, προσφέροντας στους καταναλωτές περισσότερες επιλογές στην τοποθέτηση των αποταμιεύσεών τους. Η ολοκλήρωση της Ένωσης Κεφαλαιαγορών αποτελεί επίσης σημαντικό στοιχείο του Επενδυτικού Σχεδίου για την Ευρώπη».
Newsroom ΔΟΛ

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...