Κυριακή, 25 Ιουνίου 2017

Έρχεται νέο «τσεκούρι» στις επικουρικές – Σε εφαρμογή η «ρήτρα θανάτου»

Έρχεται νέο «τσεκούρι» στις επικουρικές – Σε εφαρμογή η «ρήτρα θανάτου»


  Έρχεται νέο «τσεκούρι» στις επικουρικές – Σε εφαρμογή η «ρήτρα θανάτου»Κυριακή, 25 Ιούνιος 2017 11:09

  Της Λίνας Ακριβοπούλου

  Ο νέος νόμος 4387/2016 που πρόκειται να φέρει το υπουργείο Εργασίας για το ξεμπλοκάρισμα των παγωμένων από την 1/1/2015 και μετά νέων έως τώρα αιτήσεων 75.000 ασφαλισμένων θα οδηγήσει νέο μεγάλο χαράτσι σε νέες και παλιές επικουρικές συντάξεις.
  Οι νέες μειώσεις και η επαναφορά της «ρήτρας θανάτου» θα αλλάξουν άρδην τα ποσά που περιμένουν να πάρουν όσοι αποχώρησαν από την 1/1/2015 και μετά. Κι αυτό γιατί στις αποδοχές που θα βγάζουν την επικουρική τους σύνταξη θα περιλαμβάνονται μόνο αυτές για τις οποίες πράγματι κατεβλήθησαν και εισφορές στο ταμείο και θα πρέπει να εμφανίζονται από 1/1/2016 και μετά στις ατομικές μερίδες ασφάλισης κάθε εργαζομένου.
  Επισημαίνεται ότι σε περίπτωση που οι εισφορές που κρατήθηκαν από εργοδότες και επιχειρήσεις δεν αποδόθηκαν, τότε για το διάστημα της μη απόδοσης αυτής, δεν θα «μετράει» στο συντάξιμο χρόνο του ασφαλισμένου και επομενως δεν θα πιστώνεται και θα χάνεται και το ανάλογο ποσό επικουρικής.
  Με άλλα λόγια αυτό σημαίνει ότι ο ίδιος ο εργαζόμενος είναι υπεύθυνος, και όχι το ΕΤΕΑ, και δεν θα πρέπει να επαναπαύεται ότι έχει γίνει κράτηση από το μισθό του 3,5% για επικουρική ασφάλιση, αλλά θα πρέπει ο ίδιος να διεκδικεί ότι αυτή η εισφορά έχει αποδοθεί.
  Μετά τη γκάφα που σημειώθηκε με την έκδοση επικουρικών χωρίς να έχει μπει σε εφαρμογή ο νέος νόμος, ο ίδιος ο υφυπουργός Κοινωνικής Ασφάλισης Τ. Πετρόπουλος  αναγκάστηκε να προβεί στις ανωτέρω αλλαγές με εγκύκλιο, λέγοντας ότι «προωθείται νομοθετική ρύθμιση για τις συντάξιμες αποδοχές που θα λαμβάνονται ως βάση υπολογισμού των νέων επικουρικών συντάξεων».
  Όπως παρουσιάζει ο «Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής» δύο είναι οι αλλαγές που προβλέπονται στη νομοθετική ρύθμιση:
  Για τον υπολογισμό της επικουρικής σύνταξης με αίτηση από 1/1/2015 λαμβάνεται υπόψη ο μέσος όρος των μηνιαίων αποδοχών επί των οποίων πράγματι κατεβλήθησαν εισφορές επικουρικής ασφάλισης από το 2002 μέχρι το προηγούμενο της συνταξιοδότησης έτος.
  Επί αποδοχών που δεν κατεβλήθησαν εισφορές, ο χρόνος ασφάλισης δεν θα λαμβάνεται υπόψη για τον υπολογισμό του αντίστοιχου ποσού της επικουρικής σύνταξης.
  Αξιοσημείωτο είναι ότι το υπουργείο Εργασίας με τις αλλαγές αυτές επιδιώκει την κατάργηση των επί πιστώσει ασφάλισων που αφορούν στις  επικουρικές συντάξεις, ενώ δίνει τη δυνατότητα στους εργαζομένους που θα ψάχνουν τις χαμένες εισφορές τους, να τις ξαναπληρώσουν για να μη χάσουν και τη σύνταξη.
  Έρχεται η εφαρμογή της «ρήτρας θανάτου»

  Οι ρήτρες θνησιμότητας θα αφορούν στον υπολογισμό της σύνταξης για το χρόνο ασφάλισης από 1/1/2015 και μετά  με βάση τα πόσα χρόνια ζωής θα έχουν οι συνταξιούχοι από την ηλικία της συνταξιοδότησής τους, αλλά και με το πόσα χρόνια θα ζήσει ο/η σύζυγος σε περίπτωση μεταβίβασης σύνταξης λόγω θανάτου. Επομένως, η σύνταξη θα είναι μεταβαλλόμενη, ανάλογα με τους δείκτες θνησιμότητας, ώστε αν οι άνθρωποι ζουν περισσότερο, το ποσό να είναι μικρότερο.
  Ο νέος τύπος για τις επικουρικές θα εφαρμοστεί χωρίς αλλαγές και αυτό κλείδωσε ύστερα από συνεννοήσεις με την τρόικα.
  Το βέβαιο είναι ότι όσο πιο αργά αποχωρούν οι ασφαλισμένοι τόσο περισσότερο θα τους πιάνει το νέο κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τόσο μικρότερη επικουρική θα πάρουν.
  Τα νέα ποσά δείχνουν ότι οι επικουρικές σταδιακά θα εξανεμιστούν.
  Οσοι αποχωρούν από 1/1/2015 και μετά θα παίρνουν ένα τμήμα σύνταξης για τα έτη ασφάλισης ως το 2014 και ένα δεύτερο τμήμα με το κεφαλαιοποιητικό σύστημα και τις… ρήτρες θανάτου. Το διάστημα ως το 2014 υπολογίζεται με συντελεστή 0,45% του μέσου όρου αποδοχών από το 2002 και μετά, επί το σύνολο των ετών ασφάλισης. Ενώ το τμήμα σύνταξης από 1/1/2015 και μετά θα υπολογίζεται με τον τόκο που αποδίδουν οι εισφορές που έχουν πληρωθεί, δηλαδή ελάχιστα…
  el.gr

  Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα

  Το φθινόπωρο το δημοψήφισμα Επικυρώνεται σήμερα από τη Βουλή της πΓΔΜ η συμφωνία με την Ελλάδα Newsroom   Δημοσίευση 20.06.2018 ...