Τρίτη 27 Ιουνίου 2017

Καύσωνας και ανομβρία σε Ιταλία και Ισπανία

Καύσωνας και ανομβρία σε Ιταλία και Ισπανία

Ποτάμια με χαμηλή στάθμη, ξηρά χωράφια και κατά τόπους ελλείψεις πόσιμου νερού. Το καλοκαίρι στην Ιταλία και την Ισπανία ξεκίνησε με ανησυχητικές τάσεις ξηρασίας απειλώντας και γεωργικές καλλιέργειες.
Dürre Felder Agrarland Spanien Umwelt Klima Jakobsweg (picture-alliance/dpa/M. Vahlsing)
Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί μπορεί να είναι συνηθισμένοι σε υψηλές θερμοκρασίες, ωστόσο η έναρξη του φετινού καλοκαιριού επιφυλάσσει καύσωνα και ελάχιστη βροχόπτωση. Σε ορισμένες περιοχές της Ιταλίας δεν έχει βρέξει εδώ και μήνες. «Η μεγάλη ξηρασία», γράφει σε τίτλο της η εφημερίδα La Stampa, με τη La Repubblica να παρατηρεί «Η Ιταλία χωρίς νερό». Ελλείψεις νερού παρατηρούνται όμως και στην Ισπανία μετά το πέρας της θερμότερης άνοιξης που έχει καταγραφεί ποτέ στη χώρα.
Σοβαρές τάσεις ξηρασίας καταγράφονται και σε δύο περιφέρειες της Ιταλίας μετά από ένα ξηρότατο φθινόπωρο που συνοδεύτηκε από εξαιρετικά υψηλές θερμοκρασίες. Προκειμένου να διασφαλιστεί η επάρκεια πόσιμου νερού για τους πολίτες της Πάρμα και της Πιατσέντζα, η κεντρική κυβέρνηση της Ρώμης κήρυξε τις δύο περιοχές σε κατάσταση εκτάκτου ανάγκης. Ο Πάδος, ο μεγαλύτερος σε μήκος ποταμός της χώρας, μοιάζει με «ρυάκι», σχολίασε σε ανταπόκρισή του το ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa. Όπως επισήμανε, η στάθμη του νερού είναι κατά 65% χαμηλότερη από τα φυσιολογικά για την εποχή επίπεδα.
Σοβαρές ενδείξεις ξηρασίας
Τα αποθέματα πόσιμου νερού λιγοστεύουν μεταξύ άλλων και στη Ρώμη
Τα αποθέματα πόσιμου νερού λιγοστεύουν μεταξύ άλλων και στη Ρώμη
Η ιταλική περιβαλλοντική οργάνωση Legambiente κάνει λόγο για «ανησυχητική κατάσταση» εξαιτίας των ολοένα ξηρότερων ποταμών και λιμνών της χώρας. Οι αγρότες φοβούνται για τη σοδειά τους και ο Σύνδεσμος Αγροτικής Οικονομίας Coldiretti εκτιμά ότι οι απώλειες σε χρήματα μπορεί να ξεπεράσουν το ποσό του ενός δις ευρώ. Τα αποθέματα πόσιμου νερού λιγοστεύουν μεταξύ άλλων και στη Ρώμη. Ως εκ τούτου η δήμαρχος της «Αιώνιας Πόλης» Βιρτζίνια Ράτζι απαγόρευσε τα παιχνίδια με νερό, το γέμισμα κινητών πισινών και το πλύσιμο αυτοκινήτων και μοτοσικλετών. Οι παραβάτες απειλούνται με επιβολή χρηματικών προστίμων έως και 500 ευρώ.
Τόσο στην Ιταλία όσο και στην Ισπανία το καλοκαίρι μπήκε με… άγριες διαθέσεις. Σε μεγάλα τμήματα της Ισπανία ο υδράργυρος δεν «ξεκολλάει» εδώ και εβδομάδες από τους 30 βαθμούς Κελσίου και άνω. Στη Μαδρίτη καταγράφηκαν ήδη στα μέσα Ιουνίου επανειλημμένα θερμοκρασίες άνω των 40 βαθμών Κελσίου. Όπως και στην Ιταλία, έτσι και τα βόρεια και κεντρικά της Ισπανίας, υποφέρουν ήδη από το φθινόπωρο εξαιτίας της έλλειψης βροχοπτώσεων. Αυτό οδήγησε σε μια «ανησυχητική ξηρασία», ενδεχομένως τη χειρότερη των τελευταίων 20 ετών, έγραψε η ισπανική εφημερίδα El Mundo την περασμένη εβδομάδα. Και η στάθμη των ποταμών της χώρας είναι εν μέρει αισθητά χαμηλότερη. «Αυτό θα μπορούσε να εξελιχθεί σε μια μεγάλη ξηρασία, η οποία να πλήξει ολόκληρη τη χώρα», προειδοποίησε στην El Mundo ο Χόρχε Ολθίνα από το Ινστιτούτο για το Κλίμα του Πανεπιστημίου Αλικάντε.
Οι ξηρασίες διαρκούν κατά μέσο όρο τρία χρόνια, επισημαίνει ο ισπανός επιστήμονας, προειδοποιώντας ότι έχουν σχεδόν πάντα καταστροφικές οικονομικές επιπτώσεις. Ο ίδιος υπενθυμίζει ότι η τελευταία ξηρασία έπληξε τη χώρα μεταξύ 1992 και 1995 και σήμερα «όλα δείχνουν ότι δρομολογείται μια παρόμοια κατάσταση».
Λένα Κλίμκαϊτ, Κάρολα Φρέντσεν (dpa) / Άρης Καλτιριμτζής

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου

ΡΕΠΟΡΤΑΖ. ΤΩΡΑ.GR

ΚΚΕ: Να παραπεμφθεί στις αρμόδιες Επιτροπές του Ευρωκοινοβουλίου η αναφορά για το έγκλημα των Τεμπών

  ΠΟΛΙΤΙΚΗ  / Δευτέρα 18 Μαρτίου 2024, 20:17:50 /   / Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ Παρέμβαση στη συζήτηση της Επιτροπής Αναφορών (PETI) του Ευρωκοινοβουλίο...